Apa itu Lasagna? Lasagna adalah sejenis makanan Italy, seangkatan dengan pasta, spaghetti dan sebagainya. Komponen utama lasagna adalah Me Lasagna yang berbentuk kepingan, Cheese, serta sos yang dibuat mengikut kreativiti sendiri.
Lasagna merupakan makanan yang versatile. Ia boleh pergi (compatible) dengan pelbagai jenis bahan - ikan, daging, ayam, sosej, sayur mayur etc. Semuanya terpulang pada kreativiti.
Lasagna juga, merupakan sejenis makanan yang berlapis2. Setiap lapisan tersebut ada kandungannya, serta boleh digandakan menjadi 2, mahupun 3. Lasagna yang akan saya buat ini adalah terdiri daripada 4 lapisan, iaitu 1) Mi Lasagna, 2) Adunan Cheese, 3) Sos/Filling, 4) Mozarella
BAHAN-BAHAN
Untuk Mi Lasagna
- Mi Lasagna. Biasanya dijual dalam kotak, generally halal.
Adunan Cheese
- Keju Parmesan. (Parmesan kadang2 mahal, kat sini keju parmesan ada kod E yg diragui. so kalau taknak guna keju parmesan, boleh je guna keju lain)
- Minyak Zaitun
- Telur 3 biji
- Daun Basel (Di russia, dijual dalam pek kecil berlabel “Basilik”)
Sos - part ini adalah highly customizable. Terpulang pada kreativiti anda.
- Sos tomato (yang banyak. saya guna habis sebotol)
- Sosej ayam
- Fudge daging
- Frozen vegetables
- Bawang besar
- Oregano (juga dijual dalam pek yg kecil macam daun basel tu.)
Mozarella
- Keju Mozarella (yang banyakkk~)
LANGKAH - LANGKAH
Untuk penyediaan adunan cheese
- Parut keju parmesan hingga kecil-kecil. Masukkan di dalam satu bekas bersama dengan telur, sedikit daun basel dan secamca minyak zaitun.
- Pukul adunan tersebut sehingga sebati.
Untuk penyediaan sos/filling.
- Potong sosej, daging, bawang dan frozen vegetables menjadi bentuk dadu/kecil. Tapi jangan terlalu kecil.
- Campurkan dengan sos tomato, tambah sedikit oregano.
- Gaulkan hingga sebati.
Menyusun lasagna
- Griskan baking pan dengan mentega/minyak.
- Susun kepingan-kepingan mi lasagna hingga menutupi permukaan baking pan. (Sesetengah mi lasagna perlu dimasak/dicelur dalam air panas terlebih dahulu. Sila ikut arahan pada kotak)
- Tuangkan adunan cheese tadi membentuk satu lapisan di atas mi lasagna tersebut. Tak perlu terlalu tebal, cukup sekadar 0.5-1cm. Oh ya, jangan gunakan semua adunan tersebut, guna separuh sahaja.
- Seterusnya, tuang pula sos/filling anda. Seperti cheese tadi, gunakan hanya separuh dari sos anda.
- Kemudian, taburkan cheese mozarella di atas sos filling anda. Taburkan sebanyak mana yang anda mahu, dan percayalah, anda sukakannya dengan banyak.
- Ulang kembali dari langkah kedua, membentuk satu set lagi lapisan lasagna anda. Inilah sebabnya anda perlu guna separuh saja adunan cheese/sos anda tadi. Jika baking pan anda cukup besar dan cheese/sos anda cukup banyak, anda boleh buat 3 set lapisan pun. Pastikan lapisan teratas sekali adalah cheese mozarella.
- Setelah siap, masukkan dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu dengan suhu 190 darjah celcius, untuk selama 30-40 minit.
- Setelah masakkan, sejukkan dalam 10 minit, kemudian boleh dimakan~
Cadangan hidangan
- Boleh dimakan seramai ~10 orang (bergantung pada saiz hidangan)
Sumber
- Diolah dari Recipezaar (http://www.recipezaar.com/Garfields-Lasagna-143219)
- Untuk langkah-langkah yang lebih detail beserta gambar, boleh rujuk pada blog saya (http://leokid.wordpress.com/2008/11/16/lasagna-mania/)
- Ummusaif juga ada pernah post resipi lasagna di blog beliau, boleh dijadikan rujukan (http://ummusaif.com/2008/09/03/lasagna-untuk-moreh/)
-------------------------------------------------------------------------------------------------
"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi juga kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu. Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui"...
0 wahai manusia..berpesan-pesanlah..COMMENT me!:
Post a Comment