سلامت داتڠ .. (^_^)


السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

بِسْمِ اَللَّهِ اَلرَّحْمَنِ اَلرَّحِيمِ.. الحمدلله رب العالمين، والصلاة والسلام على أشرف المرسلين، وعلى اله وصحبه أجمعين. أما بعد

ربنا هب لنا من أزواجنا وذريتنا قرة أعين واجعلنا للمتقين إماما


Jangan Lupa Membaca Bismillah dan Berselawat Kepada Nabi S.A.W. Semoga Pengembaraan Anda di Blog Najeeba DiBerkati Allah..Ameen.. Syukran wa Jazakallhu Khairan.. :)

Daisypath Vacation Ticker

Sunday, August 31, 2008

++ Maura Silva dari Chile..

Assalamualaikum..& Selamat hari Merdeka semua.. :)
so hari ni..aku chat dengan salah seorang rakan aku dari Chile..Maura Silva ,salah seorang rakan pertukaran pelajar semasa aku di Switzerland dulu..kebetulan kami terserempak di laman web Facebook, so banyak juga benda kami borakkan
..
maaflah, kami berborak dalam bahasa german..mgkn u all tak faham..

Chat History @ Facebook

Maura Silva dari Chile
11:52amNajibah

hallo

como es tas,,

11:52amMaura

hallo!!

11:52amNajibah

hihi..

11:52amMaura

gut und dir?

11:52amNajibah

hi!

auch gut danke.. :):)

was machst du gerade?

vermisse dich!!

:D:D

11:53amMaura

ich dich auch

ich studiere+

und du

11:54amNajibah

ja?..wo?..ach ich bin zu hause..

11:54amMaura

hier in chile studiere ich

aa wo whonst du jetzt?

11:54amNajibah

ach so..du sprischt noch gut deutsch

in malaysia..

11:55amMaura

dankee . di auch ;);)

11:55amNajibah

:D:D
hey weisst du omar schon verlobt

hihi

omar is engaged!!

11:56amMaura

jaaa ich habe ein paar fotos geseht :):)

so geil!

11:56amNajibah

haha..cool ne...hehehe

das war ubaraschung

hehe

11:56amMaura

weisst du wenn er heiraten wird?

11:56amNajibah

ja stimmt!

11:56amMaura

jaaa

11:56amNajibah

nien..wiess nicht..warum?..

mochtest du hier kommen?

jeje

11:57amMaura

ahahha ja sicher!! aber es ist soooooo teuer

11:57amNajibah

ja stimmt! schade..und su..wann du vehairated willst?

hehehe

du*

11:58amMaura

haha.. weiss noch nicht, ich habe ein freund seit 2 jahre :):).. so glaube ich bald.. hahaha

und du

11:58amNajibah

hahaha..nien ich noch nicht ein frieund..

ich habe*

viellicht auch bald :P:P

hehehe

11:59amMaura

hahaha, aber bei euch ist es schon ein bischen anderes gall?

12:00pmNajibah

ja.. stimmt.. :):)

ach ja..was studierest du denn?

12:00pmMaura

englisch pedagogie

und duu was machst du?

12:01pmNajibah

:D:D

wow cool!!

ach so..ich habe mein ausbildung fertique gemacht..

und jetzt ich mochte digree machen

language & linguistic in german

:D:D

12:02pmMaura

aaa und was hast du gestudiert?

soo geil!!!

12:02pmNajibah

ja!..diploma ich habe tourism management gestudiert

:D:D hey du..viel viel glueck ja!

12:02pmMaura

dankeee

12:02pmNajibah

ach ja.lernst du noch deutsch in die universitaet?

bitte schon!!

:D:D

12:03pmMaura

nein.. ich koente nicht.. aber ich spreche immer noch mit die leute dass ich inder schweiz gekannt habe.. wie famili freunden und so...

12:03pmNajibah

ach cool..

12:03pmMaura

:):)

12:04pmNajibah

hey es gibt so viele leute das du deutsch sprechen kannst ..

also auf Yahoo massenger

12:04pmMaura

heyy wo wohnst du jetzt? imer noch in malaysia?

12:04pmNajibah

ja ja :D:D imma noch

hehe..

12:04pmMaura

jaa.. aber hier in chile ist es ooooschwirig zu jemanden das deutsch spricht finden!!

12:05pmNajibah

ja??...hmm in malaysia auch..es gibt..aber nicht so viele

12:05pmMaura

jap glaube ich

und hast du deine schweizer familie wieder gseht?

12:06pmNajibah

ja..aber ja es egal..und wir koennen ja auch deutsch sprechen

nien..noch nicht..und du?..

12:06pmMaura

oder omar? jemanden von der austauschjahr?

12:06pmNajibah

es ist sooo teuer..

12:07pmMaura

jaa sie haben mir besucht 2 mal !!

12:07pmNajibah

oh nien..hehe..alle sind so beaschaeftiq

beschaeftiq*

mit leben und so..

ja???? cool!!...deiner austauchfamile?

12:07pmMaura

aaa... ich habe aldana von argentinien geseht.. ich habe ihn besucht.. und die die von chile sind.. wie baird un sebastian erinerst du dich?

12:08pmNajibah

aber ich bliebe noch mit nuha, omar, lin wei in kontakt

12:08pmMaura

aaa so geil

12:08pmNajibah

baird ja ja..natuerlich

12:08pmMaura

ahhahahaha

12:08pmNajibah

wow..du hast glueck!!

:D:D

12:08pmMaura

wie spaet ist es?

12:09pmNajibah

12.09 pm

und in chile?

12:09pmMaura

aaaaaahahaha hier sind 12.09 am!!

12:09pmNajibah

hahahaha..

cool!!

12:09pmMaura

ich muss bald schlaffen gehen :(:(

12:10pmNajibah

ja..oh..okie..kei prob..also..maura..ich hoffe von dir bald zu horen :D:D

hehehe..schlafst guet!!

12:10pmMaura

jaa ich von dir auch!!, bleiben wir im kontakt

12:10pmNajibah

ja ja natuerlich!!. :D:D

12:10pmMaura

:D:D, machst gut!

12:10pmNajibah

hehe..also..bis bald!

12:10pmMaura

tschuess

12:10pmNajibah

gleichfalls :):)

tschau!!

kuessli

12:11pmMaura

:):)

12:11pmNajibah

:D:D

12:11pmMaura

=1

Photobucket

++ Ramadhan...Ahlan Wasahlan..Ramadhan Kareem..Allahu Akram..


kollu am w antom bekhairرمضــــــــان كـــــــــريــم

++ Renungan..



* KaDaNg-KaDaNg DaLaM HiDuP KiTa MeStI BeRkORbAn.. SaTu HaRi KeaDaAn AkAn MeMbuaTKaN KiTa KoRbAnKaN SeSuAtu YaNg PaLiNg KiTa SaYaNg.. MeMaNg..MeMaNg ItU LuMrAH HiDuP.. KaDaNg-KaDaNg Kita TidAk SeDaR,ApA YaNg ADa DiDePaN MaTa,SaMpaI sAtU HaRi BiLa SuMe ItU suDah HiLaNg,BaRu KiTa AkAn TeRasA.. BuKaN sEnAnG HeNdAk MemBuAt SaTu KePuTuSan,LeBiH-LeBiH LaGi BiLa KePutUsAn ItU PeRlUkAn sAtU pEngOrBaNan,MuNgKiN KiTa aKaN MeNyeSaL,TaPI SeTiAp ApE YaNg KiTa LaKuKaN,TeLaH DiTeTaPkAn,,AdA HiKmAhNya,WaLaUpUn KiTa RaSa HiDuP ItU tIdAk AdIL,TaPi SeSuAtU YaNg BaIk AkAn TeTap bErLaKu.....

Saturday, August 30, 2008

++ Kesan sampingan makan buah kurma

Assalamualaikum, Dari ceramah Yg Bhg. Ustaz Ismail Kamus.

Dari pemerhatian Us. Ismail Kamus, beliau menasihatkan bagi golongan kebanyakan supaya mengurangkan makan kurma terutama kurma nabi atau kurma Najwa.

Ini adalah kerana kurma ini boleh mendatangkan side effect kepada kesihatan manusia, iaitu mendatangkan masalah kebotakan kepala terutama bagi rakyat kebanyakan.

Kesan sampingan kurma nabi ini diperakui oleh para doktor , akan ujudnya masalah kebotakan bagi golongan rakyat kebanyakan jika di amalkan hari-hari.

Tapi yang pasti ramai tak percaya , termasuk lah saya .

Tapi Yg. Bhg Ustaz Ismail Kamus ada hujahnya ;

" Mana Tak BOTAK kepala, kalau hari - hari makan atau sedekah Kurma Najwa yang harganya RM120 sekilo, orang kaya boleh le, ni kita bukan kepala je BOTAK , poket pun Rabak. "

wassalam

++ Tip kejutkan orang bersahur

Puasa pun nak dekat, tapi time untuk bangunkan orang bersahur adalah time paling crucial sekali. Dibawah ni ada2 tips menarik untuk dicuba:-)

Kalau nak kejutkan orang bangun tidur especially sahur..cam ni antara caranya..
1. pegang anak jari kiri/kanan sambil tu panggil nama dia perlahan lahan..
2. sentuh bahu org tidur tu..dan goyangkan perlahan lahan..sambil panggil nama dia...
3. renjis air kat muka dia...sambil panggil nama dia...
4. tampar tampar manja pipi dia..sambil panggil nama dia...
5. tutup kipas/air cond

tapi kalau still tak ada effect

1. jerit nama dia kuat kuat...
2. gigit ibu jari kaki dia..cam antu toyol gigit
3. simbah air sebaldi...kalau boleh air rendam baju dalam korang
4. tarik rambut dia sampai jatuh dari tilam
5. goyang badan dia kuat2 then jerit gempa bumi! gempabumi! tsunami!tsunami!
6. jerit api! api! api!
7. letak kfc ke mcd ke xpun ikan patin masak tempoyak yg baru dibeli sebelah hidung dia..bgi ambik bau sikit

tapi kalau still tak ada effect gak
1. pergi kat telinga dia...then sebut maa rabbuka! sambil seru nama dia byk kali...
2. pergi kat dia, baca je surah yaa sin!

tapi kalau still tak ada effect gak...ni je la cara terakhir
1. panggil je orang masjid/surau untuk uruskan...kerana tuhan lebih menyayanginya

++ Remaja zaman ini

Pada zaman internet ini manusia sentiasa rasa hebat, masyhur, kaya, tidak memerlukan teguran dan diri menjadi sombong. Lantaran itu manusia tidak lagi mahu mengikut kehendak agamanya yang suci ini. Masing-masing berasakan dirinya sudah hebat dengan mengikut gelagat bintang-bintang filem, penyanyi-penyanyi dan segala jenis seniman yang memporak-perandakan iman umat Islam zaman ini. Antara bentuk-bentuk ikutan yang difikirkan negatif oleh pandangan kita dan agama juga ialah seperti:

1. Mewarnakan rambut yang hitam dengan warna seperti bulu tupai yang keperang-perangan.

2. Memotong rambut ala bintang filem Barat, berekor dan jijik dipandang

3. Memakai seluar londeh supaya nampak underwear.

4. Memakai tudung tetapi pakai baju dan seluar ketat.

5. Memakai baju tidak berlengan yang mendedahkan panau dan kurap di tangan.

6. Memakai seluar yang koyak di lutut untuk membuka aurat (bagi lelaki)

7. Mentatoo lengan seperti orang Siam supaya air sembahyang tidak rata dan sentiasa

berkeadaan tidak suci.

8. Memakai baju yang bercorak lukisan muka hantu dan iblis yang menjijikkan untuk

menunjukkan diri sudah menjadi rakan iblis tersebut.

9. Berkepit dengan pasangan yang bukan muhrim di komplek membeli belah untuk menunjukkan kehebatan diri yang dijadikan Tuhan.

10. Mengusung anak dara orang dengan motosikal besar ke sana kemari untuk dibuat tontonan.

11. Ibu bapa membiarkan anak perempuan yang telah baligh tidak menutup aurat dan termasuk membogelkan kepala tanpa bertudung semasa keluar dari rumah .

12. Ibubapa sama-sama meminati rancangan realiti bersama anak-anak, siap lebih-lebih lagi SMS


WAHAI INSAN, WAHAI KHALIFAH ALLAH DI MUKA BUMI INI, INGATLAH ALLAH TIDAK MENGURNIAKAN ANAK-ANAK DAN ISTERI UNTUK DIBANGGA-BANGGAKAN. AMANAH SEBAGAI KHALIFAH ALLAH DI BUMI ADALAH SUATU AMANAH YANG AMAT BERAT UNTUK DIPIKUL, SEHINGGAKAN GUNUNG-GANANG TAKUT MENERIMA AMANAH ALLAH TERSEBUT.

Pesanan untuk diriku yang mudah lupa.

++ RAMADHAN

RAMADHAN

The name "Ramadan" is the name of the 9th month, the word itself derives from the Arabic word for the intense heat, scorched earth, and short rations. It is considered the most venerable and blessed month of the Islamic Sharia. Prayers, Sawm (fasting), charity and self-accountability are especially stressed at this time, religious rituals associated with Ramadan are held throughout the month.
Laylat al-Qadr, which falls during the last third, commemorates the revelation of the first verses of the Koran and is considered the holiest night of the year. Ramadan ends with the festival Eid ul-Fitr, which celebrations are held. During the month of Ramadan, called Shawwal, Muslims are encouraged to fast for a further period of six days.

practices during Ramadan

Fasting
The main article: Sawm

The main event of this month is the fasting (Sawm) practised by the majority of practising Muslims. Each day during the month of Ramadan, Muslims across the world to stand before dawn to eat a meal Suhoor (the meal before dawn) and performing their Fajr prayers. They break their fast when the fourth prayer of the day, the Maghreb (sunset), is due.

During Ramadan, Muslims should put more effort into following the teachings of Islam and the prevention of obscene and irreligious images and sounds. The sexual activities during the fasting hours are also prohibited. [Quran 2:187] The purity of thought and action is of great importance. The fasting is intended to be and requires a profound act of worship in which Muslims seek a raised level of closeness to God Almighty. The law of fasting is said to redirect the heart away from this world, its purpose is to cleanse the inner soul and free from harm. In compliance with the fasting is supposed to lead a comfortable feeling of peace and tranquillity. It also allows Muslims to practice self-discipline, sacrifice and sympathy for those less fortunate, whose goal is to Muslims more generous and charity. Muslims can eat after sunset. Pregnant women, elderly, sick, travellers and children who have not attained the age of puberty, are exempt from fasting all the shortage of food and moisture in these situations could be harmful to health.
praying and reading the Quran

Sultan Ahmet Mosque, Istanbul during Ramadan (the drafting of lighting called mahya)
Sultan Ahmet Mosque, Istanbul during Ramadan (the drafting of lighting called mahya)
Ramadan lanterns, Cairo
Ramadan lanterns, Cairo
Suikerfeest meal, Malaysia
Suikerfeest meal, Malaysia

In addition to fasting, Muslims are encouraged to read the Koran.

Sunni Muslims tend to proceed with the nomination of the Koran in its entirety by means of special prayers, called Tarawih, which are held in mosques every night of the month, with a portion of the Koran (juz, which is 1 / 30 of the Quran) is recited, so that by the end of the month, the entire Quran was completed. Tarawih is an Arabic term referring to those prayers. This prayer was made after Salah of Isha, but before witr rakat. Tarawih is not practiced by Shiite Muslims, in their opinion, she was introduced to Islam by the second Caliph, Umar ibn al-Khattab.

Muslims also pay Zakat (only apply if you can afford) in the course of the month. For those who may be eligible to pay Zakaat, according to the Sharia Islamic Nisab (namely those whose wealth more than their needs), the remnants of their wealth earned in the Islamic calendar year. Although the Zakat can be paid at any time of year, should be calculated over one year to another, and many Muslims use Ramadan as the month of calculation and payment.

Ramadan is also a time when Muslims were holding a slow and focus on reforming itself, spiritual cleansing and instruction, establishing a link between God Almighty and through prayer, Bede, charity, good deeds, kindness and help others .

As a celebration of giving and sharing, Muslims prepare special foods and buy gifts for their family and friends and give to the poor and needy who can not afford, it may involve buying new clothes, shoes and other items of necessity. It is also a social aspect in question - the preparation of special foods and invite people to dinner Iftar (the meal breaking the fast).

In many Muslims and non-Muslim countries with large Muslim populations, markets closed in the evening for people to perform prayers and eat a meal Iftar (the meal to end the fast) - these markets could again - Open and is open to a good portion of the night. Muslims can be seen shopping, eating, spending time with their friends and family during the evening.

Events of Ramadan

Laylat al-Qadr (Arabic: لیلة القدر) (known as Shab-e-Qadr in the Persian), literally the "Night of decrees" or "Night of measures", the anniversary of two important dates in Islam, which was held in the month of Ramadan. [change] Muslims believe that this is the night of Laylat al-Qadr the Quran, that the first verse was revealed. The exact amount of the Laylat al-Qadr night is known only to God and Mohammed (SWS), but he chose to keep it for themselves, so that Muslims would pray that night. That is the reason why Mohammed said he was one of the last ten odd nights of Ramadan.

The Islamic feast of the Suikerfeest (Arabic: عيد الفطر) marks the end of the fasting period of Ramadan and the first day of next month, after a new moon was discovered. The Eid falls after 29 or 30 days of fasting, according to the lunar observation. Suikerfeest, the feast of breaking the fasting, a special celebration is made. The food is given to the poor (Zakat al-Fitr '), everyone is at best, preferably new clothes, and communal prayers were held in the early morning, followed by celebrations and visits parents and friends. Prayer is rakaahs only two, and that is an option instead of mandatory prayer to 5 daily prayers. According to a current school of thought (Ankaboot), it is proposed that the Muslims in North America organize their working schedule for Eid ask the two most probable day of the Eid holiday that or just days leave from work. This makes for quality family time, and is related to the Christian / North American tradition of Christmas on Christmas Eve and as excluding holidays. It also allows time off to celebrate Eid prayer in the mosque and the family. The rapid always ends after 29 or 30 days of fasting, and therefore, the request would be the 29 th and 30 th day after the beginning of Lent.

Muslims are encouraged to fast six days of Shawwal, the month of Ramadan, which begins after the Suikerfeest, these days need not be consecutive. [1] According to the Hadith, that a fasting month of Ramadan and during the six days of Shawwal will be rewarded as if he fasted throughout the year.

++ Islamic Cartoons











++ sungguh maniskan bercinta..

Bestnyer bercinta..


BUT ONLY AFTER MARRIED !!

++ Hijab..Hijab..Hijab

so sekarang..dah faham ?

++ Proper way of wearing hijab of true Muslimah..


THE RIGHT WAY TO WEAR HIJABS..

++ Types of Hijab [Jenis-jenis Hijab]


they are few types of hijab that u can choose...

++ Mari BerTUDUNG.. =)

ASSALAMUALAIKUM..

kepada kawan-kawan yang ingin bertudung atau sudah sampai serunya untuk bertudung..ini adalah salah satu cara dalam pemakaian tudung...


atau kalau yang dah 'advance' sikit, bolehlah cuba yang ini pula..


mudahkan?
Selamat Mencuba~! =)

++ Model Syampu menutup Aurat..

Barangan keluaran negara Islam..
menitik beratkan dalam pemakaian menutup aurat..Kenapa Malaysia tidak berbuat begini??

Mari Me'release' tension~

To those yang mengantuk especially with this gloomy weather or yang tengah stress, pls do this simple exercise below :)

Selamat Mencuba!!

ni ala taichi sikit la… sebagai intro dan warming up..

tiru la macam ni… untuk melegakan bahu dan leher..

wa..wa..aaa

gerak kekanan kemudian ke kiri..

gerak ke kiri kemudian ke kanan

ikut je ler… jangan terpusing kepala udah la..

tepuk kuat kuat kat dahi.. ni untuk hilang mengantuk..

dah tu buat gerakan tangan dan badan… buat macam happy aje..

kemudian goyang2 kaki dan badan sikit… buat macam takde masalah…

buat secara agresif pula… jangan peduli apa orang lain kata..

hilangkan semua stress…

pusingkan kepala…

tengok muka kat cermin sambil goyang2.. lawa tak…

akhir sekali buat joget kucing…

--------------

kalau tak hilang juga stress tu ambil bantal kecik gi tidur bawah meja..

Sekian~

Jenguk..Jenguk...

Renungan Sejenak -

"Mahkota kemanusiaan ialah rendah hati." "Jangan memberi makanan kepada orang lain yang anda sendiri tidak suka memakannya." "Yang memimpin wanita bukan akalnya, melainkan hatinya."

People COME People GO ++ Promotion Link

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ PhotobucketBoycott Pictures, Images and PhotosPhotobucketFREE PALESTINE PhotobucketFREE PALESTINE Quran Auto ReciterSearch in Quran and Hadith
iluvislam