سلامت داتڠ .. (^_^)


السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

بِسْمِ اَللَّهِ اَلرَّحْمَنِ اَلرَّحِيمِ.. الحمدلله رب العالمين، والصلاة والسلام على أشرف المرسلين، وعلى اله وصحبه أجمعين. أما بعد

ربنا هب لنا من أزواجنا وذريتنا قرة أعين واجعلنا للمتقين إماما


Jangan Lupa Membaca Bismillah dan Berselawat Kepada Nabi S.A.W. Semoga Pengembaraan Anda di Blog Najeeba DiBerkati Allah..Ameen.. Syukran wa Jazakallhu Khairan.. :)

Daisypath Vacation Ticker

Tuesday, October 21, 2008

++ Kitakah IKHWAN itu?

Pernah satu ketika, sedang Rasulullah berkumpul di dalam satu majlis bersama para sahabat, tiba-tiba bergenang air mata Baginda Rasulullah s.a.w.

Para sahabat gelisah melihat sesuatu yang tidak mereka senangi di wajah Rasulullah. Bila ditanyakan oleh Saidina Abu Bakar, baginda mengatakan bahawa baginda terlalu merindui umatnya di akhir zaman yang disebut–sebut sebagai ikhwannya. Para sahabat merasa iri hati, hinggakan Saidina Abu Bakar bertanya,

“Bukankah kami ini ikhwanmu?Tidak, Abu Bakar, kamu semua adalah sahabat-sahabatku,kata Rasulullah. Ikhwanku itu,menurut Rasulullah s.a.w, adalah mereka yang belum pernah melihatku, tetapi mereka beriman dan mencintaiku. Aku sangat rindu untuk bertemu mereka. KITAKAH IKHWAN ITU ?? =)

++ Akal Sihat "Al'aqlu salim fi tauhidil qawim"

Salam alaik..


oklah..ini adalah penerangan daripada yang lebih arif mengenai akal...

Al Aqlu salim, Akal sihat itu sebenarnya ialah akal yang dapat melahirkan sikap dan gerak hidup dalam batas dan norma yang ditentukan oleh pemberinya, iaitu Allah Maha Bijaksana. Dengan itu kita mengetahui yang, mana halal dan haram, baik dan buruk, manfaat dan mudharat, faedah dan mafsadah (bencana). Jika dalam berfikir, akal menjadi penggerak maka hasilnya ialah menambah pengabdian pada Allah dan melahirkan manfaat bagi manusia.

Kerananya maka akal yang sihat itu tidak terletak pada tubuh yang sihat, tetapi akal yang sihat itu terletak pada iman yang kuat, dengan prinsip: Al'aqlu salim fi tauhidil qawim.

Iman itulah yang membuat akal seorang sihat sebab beriman bererti mempergunakan segala sesuatunya dalam garis dan ketentuan-ketentuan yang diredhai Allah. Apalagi kita harus sedar bahawa akal jika dipengaruhi oleh unsur-unsur luaran yang tidak sihat akan melahirkan sesuatu yang tidak sihat pula. Seperti kata al-Farabi bila akal itu dikendalikan atau dikuasai oleh hawa nafsu maka ia menjurus menjadi maling, perbuatan negatif seperti merompak, membunuh, merasuah, memperkosa, memfitnah, dan sebagainya me... lagi. Malah Muhammad Abduh mengingatkan bahawa orang yang minum khamar (arak) itu akalnya tahu bahawa itu berbahaya, tetapi hawa nafsu mendorongnya berbuat demikian.

Filasuf Islam terkemuka, Dr. Mohd. Iqbal pula mengemukakan bahawa betapapun akal itu mempunyai kekuatan dan kebajikan, tetapi akal itu bukanlah ditangannya segala sesuatu. Tidak bijaksana menggantungkan sesuatu padanya sahaja. Iqbal melihat adanya kelemahan pada akal dan keterbatasannya ialah akal itu kurang berani dan tidak mahu menempuh bahaya yang ada di hadapannya. Adanya ciptaan dan penemuan baru bukanlah dari akal semuanya, tetapi dari bantuan 'syqi dan wijdan, kecintaan pada sesuatu dan perasaan. Akal itu - kata Iqbal - banyak ragu-ragu dan tidak banyak berani maju, maka 'isyq yang mendorongnya ke depan sampai tinggi di awan.

Menurut Iqbal lagi, "Bila akal itu bergerak berserta panasnya rasa maka ia menjadi hati (qalb), tetapi bila hari kehilangan panasnya rasa maka dia sama dengan tanah jadinya". Dari semua ini, maka 'isyq yang dikemukakan Iqbal itu pada hakikatnya ialah kecintaan yang merindu pada Allah dan sesama insan, lalu membuat akal menjadi sihat dengan melahirkan sikap hidup yang benar dan bermanfaat. Demikian pula kelemahan iman seseorang menimbulkan hal-hal negatif dalam hidupnya kerana akalnya tidak sihat!

**sesihat mana akal kita pun, nafsu tetap datang menghampiri...ia sekadar menguji kehandalan keimanan manusia. Bila iman tergugat,akal dan nafsu berperang.Zaman globalisasi dan era ICT telah mengundang akal dan nafsu untuk bertemu dan berperang tanpa batasan dan sempadan, setiap detik setiap ruang....sekadar renungan.**

++ Kenapa mesti berfikir?...NON STOP THINKING...

Salam Alaik..~~~

Non Stop Thinking.....

Beruk pun pandai berfikir..tak kan manusia xleh berfikir kot~?

adeh..penat juga berfikir ni kan...tapi nak buat macammana...setiap perkara yang dibuat atau sebelum mahupun semasa di buat...perlukan berfikir..kadang2 tu malas nak berfikir..tapi ana TETAP juga berfikir... ceh.mcmmana nak expelen ni eh..biar ana sorang je yg tahu..oklah.. dipendekkan cite..hidup kita ni MESTI berfikir...tanpa berfikir apa pun xakan jadi..masyarakat tidak berkembang dan DUNIA tak akan maju...tapi perlu diingat...BERFIKIR perlukan AKAL + IMAN...

jadi dengan berfikir,maka hasillah sesuatu yang baru diatas muka bumi ini..dizaman berteknologi moden..kaya dengan benda2 yang tercipta..semua terhasil daripada proses berfikir..
tanpa berfikir..kita tidak akan sewenang2nya menghasilkan sesuatu melebihi kemampuan kita.. berfikir memerlukan dorongan...tanpa dorongan & semangat....tidak akan terhasil apa2...

bagaikan isi dengan kuku..biji kacang dengan kulit kacang, kereta dengan tayar keretanya...dan bermacam-macam lagilah perumpamaan yang boleh kita gunakan..

tanpa berfikir dengan mengunakan akal dan IMAN...itu yang kadang-kadang terjadinya perkara yang tidak diingini...nafsu yang tidak dikawal oleh pemikiran..atau erti kata lain.. membuat atau bertindak sesuatu tanpa berfikir dengan menggunakan akal akan diakhiri dengan penyesalan..jadi BERFIKIR itu PENTING dalam kehidupan kita sehari-harian.. kehidupan yang tidak berfikir..adalah bagaikan sebuah tin kosong buruk yang tidak berguna.. mungkin antum lebih arif dalam topik ini.. tapi, ini sahaja yang mampu di kongsikan...

renung-renungkan...

Najibah Ali's Facebook Profile

Mari Me'release' tension~

To those yang mengantuk especially with this gloomy weather or yang tengah stress, pls do this simple exercise below :)

Selamat Mencuba!!

ni ala taichi sikit la… sebagai intro dan warming up..

tiru la macam ni… untuk melegakan bahu dan leher..

wa..wa..aaa

gerak kekanan kemudian ke kiri..

gerak ke kiri kemudian ke kanan

ikut je ler… jangan terpusing kepala udah la..

tepuk kuat kuat kat dahi.. ni untuk hilang mengantuk..

dah tu buat gerakan tangan dan badan… buat macam happy aje..

kemudian goyang2 kaki dan badan sikit… buat macam takde masalah…

buat secara agresif pula… jangan peduli apa orang lain kata..

hilangkan semua stress…

pusingkan kepala…

tengok muka kat cermin sambil goyang2.. lawa tak…

akhir sekali buat joget kucing…

--------------

kalau tak hilang juga stress tu ambil bantal kecik gi tidur bawah meja..

Sekian~

Jenguk..Jenguk...

Renungan Sejenak -

"Mahkota kemanusiaan ialah rendah hati." "Jangan memberi makanan kepada orang lain yang anda sendiri tidak suka memakannya." "Yang memimpin wanita bukan akalnya, melainkan hatinya."

People COME People GO ++ Promotion Link

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ PhotobucketBoycott Pictures, Images and PhotosPhotobucketFREE PALESTINE PhotobucketFREE PALESTINE Quran Auto ReciterSearch in Quran and Hadith
iluvislam