سلامت داتڠ .. (^_^)


السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

بِسْمِ اَللَّهِ اَلرَّحْمَنِ اَلرَّحِيمِ.. الحمدلله رب العالمين، والصلاة والسلام على أشرف المرسلين، وعلى اله وصحبه أجمعين. أما بعد

ربنا هب لنا من أزواجنا وذريتنا قرة أعين واجعلنا للمتقين إماما


Jangan Lupa Membaca Bismillah dan Berselawat Kepada Nabi S.A.W. Semoga Pengembaraan Anda di Blog Najeeba DiBerkati Allah..Ameen.. Syukran wa Jazakallhu Khairan.. :)

Daisypath Vacation Ticker

Wednesday, July 9, 2008

++Khas untuk orang nak kawen..

Khas buat mereka yang nak kawin...

Yang dah kawin tu... pikir2 kalu nak kawin LAGI...
Ada kebenarannya..............!!!Ok.. sekarang nie ramai yg nak dekat kahwin ataupun ramai yg ader plan nak kahwin. Sumer orang tahu lah persiapan untuk kahwin bukannyer mudah banyak persiapan yg perlu di aderkan... . ia memerlukan satu perancangan yg cukup teliti bagi dua dua blah pihakKekadang tu pasangan tak jadi kahwin pasal plan nak kahwin.

Maknernyer diorang plan nak buat majlis abih tak boleh agree with each other so they bergaduh and taklah jadi kahwin. So ader orang yg tak jadi kahwin pasal nak kahwin. Kalau kahwin mestilah nak buat majlis Walimah... untuk mereka yg tak tahu, majlis walimah ialah majlis sambutan hari perkahwinan dimaner sanak saudara sahabat handai jiran tetangga dijemput hadir makan bersamer.Pasangan sekarang lebih stress memikirkan majlis ini daripader memikirkan maser depan dan hala tujuan hidup bersamer selepas nikah.

Ok berikut aderlah sedikit sebanyak panduan dan kos untuk persiapan majlis ini. Supaya menjadi pedoman untuk mereka yg ingin berkahwin dan yg ingin berkahwin lagi.

1. Kadi :At least 6 mths b4 the proposed nikah date korang misti kener gi register kat jabatan, and biler korang gi register korang mistilah dah tahu asas kahwin yg akan diberikan, tarikh dan tempat nikah. Lepas register orang bolehlah book kadhi. Sorang je book... . jgn dua dua gi book plak.kos kadi : RM80++

2. Kursus rumahtangger:Kener pergi... . kalau tak pergi korang takleh amek sijil nikah. Tapi when u go and collect the sijil nikah at Jabatan they never ask for the sijil kursus... . whatever it is kan baik kalau korang pergi attend the kursus. walaupun kiter dah terer dlm bab rumahtangger tapi ader baiknyer kalau kiter refresh balik aper yg telah kiter ketahui.kos kursus : around RM80 for the whole session (tengok tempat)

3. Book Mak Andam:Mak Andam is one of the most important people dalam perkahwinan. Nak owang pompan... .. pilih mak andam boleh makan tahun lamernyer. Of courselah, lelaki nak amek mak andam buat aper sey. At least six months misti nak book... later than that u might have a problem finding one... .. kalau ader pun mak andam dari Kreta Ayer Chinese Dance Troupe.Kos : RM1200 (tengok baju aper... kalau ader baju batman atau otromen (mungkin mahal sikit)

4. Photographer:Selalunyer mak andam akan rekomenkan photographer sekali. Kalau tak korang kenerlah carik sendiri. Sekarang owang melayu dah pandai... . dah pandai amek studio, dah pandai amek outdoor.
Kos : RM8005. Kompang / HadrahUnless korang nak pakai loktang takyah panggil kompang. Kalau nak panggil at least 3 mths notice.

Kos :RM3006. Dekorasi blok dan pelaminSekarang sudah canggih... kolong blok diorang transform jadi macam istana Taj Mahal... . kalau tak pun jadi macam lori cina mampos... . letak kacang samer kuaci sudah original beb... . tinggal nak campak kerander je kat tengah-tengah. Macam macam design macam macam pattern.

Kos :RM10007. Tukang Masak and Khemah Kosi MejaTukang masak mesti ader beb... kalau takder camner owang nak makan? Lainlah kalau korang buat majlis kat Mac Donald's.
Kos : RM7000 (tengok kepaler yg datang)8. KereteUnless korang nak gi bertandang jalan kaki takyahlah sewa kereter (*naik basikal bleh gaks..) Kalau nak sewa, kenerlah sewa yg special punyer... Merc ke?... Jag ke?. kira yg besau punyer kereter lah. Janganlah plak badan korang besau abih sewa Kancil... ... sampai besok pun takleh masok!

Kos: RM3009. DJ/KaraokeKalau majlis senyap dan sunyi je taklah meriah kan? Lazimnyer owang akan engage DJ/ Karaoke services. Ader jugak yg amek band industan, brass band.At least 6 mths mesti nak kener book.

Kos :RM850 (dengan dinner sekali)10. BerkatKira door gift lah. Yg biaser telur rebus owang kasi... tapi sekarang dah maju... diorang lagi kreatif... ader yg kasi tuala, sabun buku, cokelat, agar-agar, mangkok, gelas, surah Yasin, etc etc.

Kos : RM3000++11. MiscellaneousPerkara perkara kecik owang selalu overlook... perkara perkara kecik ginilah yg selalu membuat kocek kiter tebakar. Bender bender seperti Bunga Pahar, Sireh Dara, Kek, Sabun, Rokok Rewang, Sewa kolong blok, Tuala rewang, pisau rewang, barang barang hantaran, cadar, kelambu, langsir, carpet, bill,lauk pauk pre and post majlis, plastik buat bungkusan, kad jemputan... ...

Kos : RM2500 ++TOTAL ESTIMATED COST YG KORANG KENER KLUARKAN IALAH :

RM17,110

Belom termasok hantaran lagi beb... . korang pandai pandailah plus sendiri. Dari itu saper saper yg dah nak berkahwin... ...

. SELAMAT PENGANTIN BARU!Untuk mereka yang bakal-bakal... . yang dah lepas tu, mungkin nak tahu jugak sebab musababnyer... ..
Zaman sekarang ni kan; hantaran makin naik harga. Maklumlah; kata dorang ikut market price. Kalau harga mas naik; naik lagi harga bakal2 bini.Tak ikut market price nanti orang kata kedekut lah; sengkek lah; tak mampu jangan ada hati nak kahwin lah; hai... macam-macam story lagi.

Biasanya yang letak harga ialah mak sebelah pompan. Bapak selalu ikutkan aje; ni semua kerja orang pompan, dorang kata. Kadang2 ada jugak pompan sendiri yang letak harga; lepas tu pakat dengan mak.

Mengikut survey; sekarang paling minimum RM6000. Hantaran RM5000; RM4000 masih ada jugak; tapi dah boleh kira pakai jari tangan je. Yang ada hantaran kira okay lah; tapi ada serba satunya lagi. Cuma serba-serbi dan serba boleh je belum ada lagi.Kat sini aku ada beberapa sebab kenapa sekarang hantaran makin mahal.

Hah... korang bacalah:-Sebab1. Anak pompan sorang 2. Anak pompan sekolah tinggi 20 tingkat 3. Anak pompan paling jambu dalam family 4. Anak pompan kerja high post 5. Anak pompan biasa pakai barang branded 6. Anak pompan yang tastenya... berkajang-kajang kalau disenaraikan 7. Kakak belum kahwin; jadi kena kasi double untuk belanja kakaknya sekaligus 8. Anak pompan yang rasa dirinya... lengkap segala-gala

9. Bapak pompan towkay kayu balak; mak pulak bekas eksekutif 10. Anak pompan tu pun jenis ek... semacam jerSelalunya jawapan yang diberi oleh pihak lelaki kalau hantaran melampau sangat (ni dorang bebual antara family lelaki je):-

1. "Eh! Nak meniaga anak ke pe?" Kadang tu mak bapak ok jer si anak lak lebih-lebih 2. "Kalau pandai masak ke jahit ke; satu hal jugak. Ni asik pandai mekap je." 3. "Camni bilang dorang simpan anak tu dalam store buat perhiasan." 4. "Kalau lawa macam Karisma Kapoor tu takpe jugak. Ni idung pesek macam kena lenyek je." 5. "Apa dorang ingat kita sedara Bill Gates ke?"

6. "Lupakan sudah budak pompan tu. Nanti mak carik kan yang lebih power dari Catherine Zeta-Jones eh?"Kata2 dari sebelah pompan yang lelaki ingin sangat nak dengar :- 1. "Ikut suka hatilah. Berapa yang lelaki kasi; kita ambik je. Member tak cerewet." 2. "Takpelah. Kalau tak boleh adakan sekarang; kahwin dulu. Lepas tu bayar pelan-pelan cara instalment." 3. "Jangan bimbang. Korang cuma adakan hantaran je. Duit majlis semua kita sponsor." 4. "Pasal sekarang ni musim great sale sana sini; jadi kita ada staff discount. Korang cuma kasi 10% je."

5. "Berapa korang nak kasi, kasilah. Nak ambik free pun takpe. Anak pompan kita ramai lagi." 6. "Apakata kalau korang ambik kakaknya sekali. Tapi hantaran tetap sama. Kira 2 for the price of 1 ler. Risaulah kakaknya tak kahwin-kahwin."Kalau kena pulak family lelaki yang loaded makan tak abis punya; jawapannya :- 1. "Okay setuju. Kita up lagi RM10,000. Nothing much ler." 2. "Ehh sikit nah! Camni tak nak lah. Tak sama standard dengan kita punya expectation ler." 3. "Ni hantaran kira Rupiah ke Sing dollars? Kita cuma simpan American dollars je."

4. "Kita tak kasi pakai cash ler. Korang pilih nak AMEX ke; Diners ke; boleh kata semua credit card kita ada lah." 5. "Sebagai hadiah upacara masuk minang ni; kita ada siapkan kereta Lambhorgini. Tu anak bujang kita tengah parking kat bawah tu." 6. "Ni korang mintak hantaran ke; mintak duit nak belikan dia baju tidur.Murah nah?"Haa... tu lah beberapa kerenah orang melayu kita ni. Jadi untuk pasangan2 yang nak kawin tu; bincang betul2 antara korang dengan family dalam hal ni.

++Bayangkan apabila tiba2 Rasullullah SAW tiba2 datang menjenguk kita..

http://www.friendster.com/bulletin.php?bid=62561761&uid=435290

++Sungguh TIDAK ADIL! Mengapa??

MENGAPA OH MENGAPA?

> > Mengapa seseorang Yahudi dibolehkan menyimpan janggut untuk

> > mengamalkan kepercayaannya. ..

> > ...tetapi bila seorang Muslim berbuat demikian, dia dianggap ekstrim

> > dan pengganas?

************************************************

Mengapa seseorang rahib boleh meliputi keseluruhan tubuhnya kerana

> > memperhambakan diri kepada Tuhannya...

> > ...tetapi bila seseorang Muslimah melakukan begitu, dia ditekan?

*************************************************

Mengapa bila wanita barat menjadi surirumah,

> > dia dihormati kerana dikatakan berkorban untuk keluarganya. ..

> > ...tetapi bila wanita Islam berbuat begitu, mereka kata, "dia mesti

> > dibebaskan!"

***************************************************

> > Mengapa mana-mana gadis boleh ke universiti dengan berpakaian

> > mengikut kesukaannya kerana punyai hak dan kebebasan...

> > ...tetapi bila seseorang wanita Muslim memakai hijab, dia tidak

> > boleh menjejakkan kakinya ke universiti?

****************************************************

> > Mengapa bila seseorang kanak-kanak meminati sesuatu bidang, dia

> > dikatakan punyai bakat...

> > ...tetapi bila seseorang kanak-kanak meminati Islam, dia dikatakan

> > tak berguna?

******************************************************

>>Mengapa kini ramai orang ke pusat-pusat Hiburan..

>>sedangkan Masjid/Surau orang makin bekurangan..

******************************************************

> > Mengapa bila seseorang Kristian atau Yahudi membunuh, agamanya tidak

> > dikaitkan... tetapi baru sahaja seseorang Muslim didakwa melakukan

> > jenayah, nama Islam turut diadili!

> > Mengapa bila seseorang berkorban diri untuk melihat orang lain

> > hidup, dia amat disanjungi.. .

> > ...tetapi bila seseorang warga Palestin melakukannya untuk

> > menyelamatkan diri, keluarga, rumahtangga dan masjidnya,

> > dia dikenali sebagai seorang pengganas?

********************************************************

> > Mengapa bila seseorang memandu kereta mewah dengan cara bahaya,

> > keretanya tidak pernah dipertikaikan. ..

> > ...tetapi bila seseorang Muslim melakukan kesalahan, orang kata ia

> > adalah kerana agama Islamnya!

**********************************************************

> > Mengapa kita terlalu percaya kepada akhbar...

> > ...tetapi selalu persoalkan apa yang terkandung di dalam Al-Quranul

> > Karim?

> > Sampaikan jika berasakan ia baik untuk sahabat anda!

> > Wallahu`alam.

++Bahasa Melayu di Jepunkan..

1. Yg pemarah- KEJI CACIMAKI

2. Yg tak suka brg mahal- SATO SUKAMURA

3. Yg bisu- KITA TADASUARA

4. Yg suka makan tose- NANACHI HITOSE

5. Yg suka lagu blues- APO NADIKATO


6.Yg suka belajar- ASIKO ULANGKAJI

7. Yg kerap bikin ribut- WAKASI HURUHARA

8. Yg masih bujang- MATIMATI TAMOKASI


9 .Yg asyik berbini - ASIKO GILOBETINOKO

++Peribahasa yang patut kita kongsi bersame..

Peribahasa: Sepandai-pandai lalat
terbang akhirnya ketaik jugak dia
hinggap.

Maknanya: Orang kalau dah
perokok tu...kalau dia berenti....akhirnya dia gerenti start
balik punyer.

Peribahasa: Sepandai-pandai tupai
melompat, tak pernah masok ke sukan Olimpik jua.

Maknanya: Jangan macam
bagus....pa sal yg macam bagus tu
selalunya tak bagus.

Peribahasa: Biar putih tulang jgn
putih muker.

Maknanya: Kalau surat
beranak dah letak orang Melayu jgn
eksen nak jadi Mat Salleh plak... be
proud of what you are.

Peribahasa: Kalau tidak ader angin
masakan satu LRT boleh bau busuk?

Maknanya: Ada orang kentotlah tu...

Peribahasa: Seperti kacang luperkan
mamak kacang putih.

Maknanya: Orang yg
tak sedar diri....tak kenang jasa baik
orang yg muler-muler memfofularkan
dia .

Peribahasa: Ader udang di sebalik
udang lain

Maknanya: Jgn sangka yg
duduk sorang kat tempat sunyi tu
sorang....chec k betul-betul, mesti
ader sorang lagi kat bawah ke....kat
tengah ke...tengah baring ke.

Peribahasa: Biar mati anak jgn mati
pucuk.

Maknanya: Kalau dah mati pucuk
camner nak dapat anak......btol tak?

Peribahasa: Sudah jatuh ditimpa piano

Maknanya: Nasib malang yg tak agak-
agak.

Peribahasa: Hidung tak mancung, gigi
pulak yang mancung.

Maknanya:

maknernya.. . ......... .....

maknernya.. . ......... .....

maknernya.. . ......... .....

maknernya.. . ......... ..... Jangan

nak tersengeh-sengeh kat depan
PC...... Pergi lah study!!!!!....



Secantik bunga..semanis madu..jauh melang kah..ingat Pesan IBU..
sekeras kerikil semangat harus JITU..

++TIPS untuk peperiksaan bakal menjelma

cara menghadapi peperiksaan

a) duduk di bawah sinaran matahari 35 darjah celcius, 45 batu nautika sambil menyanyi formula LAW mengikut rentak jazz

b) menghafal nota yang diberikan sambil mengikat ibu jari kaki pada kenderaan yang berdekatan sambil berteriak "yes!yes!"

c) mengamalkan senaman yoga, taichi dan silambam serentak sambil mengingati rumus-rumus mahupun resipi tomyam sotong

d) tidur sambil beralaskan buku-buku setebal 25cm ke atas sambil meletakkan pensel di setiap celah jari kaki

e) membelanja setiap pensyarah, pengawas peperiksaan, pengutip kertas jawapan, pengawal yang bertugas serta penggubal soalan selama 7hari berturut2

f) mengamalkan diet seimbang selama 3hari, kemudian membuat laporan banci penduduk kampung berdekatan kepada ketua kampung berkenaan dengan harapan ketua kampung tersebut memberi tips peperiksaan

Semoga berjaya!!

++A-Z Friends 4eva~

A to Z Frenz forever..

(A)ccepts you as you are
(B)elieves in "you"
(C)alls you just to say "HI"
(D)oesn't give up on you
(E)nvisions the whole of you
(F)orgives your mistakes
(G)ives unconditionally
(H)elps you
(I)nvites you over
(J)ust "be" with you
(K)eeps you close at heart
(L)oves you for who you are
(M)akes a difference in your life
(N)ever Judges
(O)ffers support
(P)icks you up
(Q)uiets your fears
(R)aises your spirits
(S)ays nice things about you
(T)ells you the truth when you need to hear it
(U)nderstands you
(V)alues you
(W)alks beside you
(X)plain things you don't understand
(Y)ells when you won't listen and....
(Z)aps you back to reality...

Thkz for being my frenz!!

++Ingat-ingatlah..

seorang pelajar meninggal awal pagi semalam dan ditanam dgn gahnyer sekali...
datanglah 2 malaikat.... seterusnye menyoalnyer dgn penuh harapan..

ma rabbuka?
Allah..ma imamuka?
Rasullulahma kiblatuka?
kaabahdan setrusnye..sume soaln dapat dijawabtp hy 1 ......
ma sahabatuka?

friendster/myspace/facebook/YM/MSN...terus malaikat itu menumbukhingga ke pusat bumi....ingatlah wahai sahabatku =)

...insaflah.....friendster/myspace/facebook/YM/MSN hanya sementara...luangkan waktu juga utk beribadah kepada Allah s.w.t... bacalah AL-quran sebagai pembimbing..semoga hidup kita diberkati oleh Allah yg maha esa...amin

Mari Me'release' tension~

To those yang mengantuk especially with this gloomy weather or yang tengah stress, pls do this simple exercise below :)

Selamat Mencuba!!

ni ala taichi sikit la… sebagai intro dan warming up..

tiru la macam ni… untuk melegakan bahu dan leher..

wa..wa..aaa

gerak kekanan kemudian ke kiri..

gerak ke kiri kemudian ke kanan

ikut je ler… jangan terpusing kepala udah la..

tepuk kuat kuat kat dahi.. ni untuk hilang mengantuk..

dah tu buat gerakan tangan dan badan… buat macam happy aje..

kemudian goyang2 kaki dan badan sikit… buat macam takde masalah…

buat secara agresif pula… jangan peduli apa orang lain kata..

hilangkan semua stress…

pusingkan kepala…

tengok muka kat cermin sambil goyang2.. lawa tak…

akhir sekali buat joget kucing…

--------------

kalau tak hilang juga stress tu ambil bantal kecik gi tidur bawah meja..

Sekian~

Jenguk..Jenguk...

Renungan Sejenak -

"Mahkota kemanusiaan ialah rendah hati." "Jangan memberi makanan kepada orang lain yang anda sendiri tidak suka memakannya." "Yang memimpin wanita bukan akalnya, melainkan hatinya."

People COME People GO ++ Promotion Link

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ PhotobucketBoycott Pictures, Images and PhotosPhotobucketFREE PALESTINE PhotobucketFREE PALESTINE Quran Auto ReciterSearch in Quran and Hadith
iluvislam