سلامت داتڠ .. (^_^)


السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

بِسْمِ اَللَّهِ اَلرَّحْمَنِ اَلرَّحِيمِ.. الحمدلله رب العالمين، والصلاة والسلام على أشرف المرسلين، وعلى اله وصحبه أجمعين. أما بعد

ربنا هب لنا من أزواجنا وذريتنا قرة أعين واجعلنا للمتقين إماما


Jangan Lupa Membaca Bismillah dan Berselawat Kepada Nabi S.A.W. Semoga Pengembaraan Anda di Blog Najeeba DiBerkati Allah..Ameen.. Syukran wa Jazakallhu Khairan.. :)

Daisypath Vacation Ticker

Thursday, November 6, 2008

++ MASALAH dengan Internet Connection~

tension Pictures, Images and Photos

Kenapa dgn [[[[[ Celcom Slot Card ]]]]] ni ~!!!~~Line dia MasyaAllah slownyerr.. geram...geram....

Allah sahaja yang tahu betapa ana tahan marah..& hingga menyebabkan emosi terganggu
..... isk~!! sabo aje lah~ :(

U all, sowi sgt ana xblh nak online mcm dulu....kalau xdpt nak update blog ni.. ma'alish (Sorry) lah ye... line internet lembab macam kure2......doakan agar keadaan kembali seperti sedia kala ye~

P/S kepada sesapa yang ada hantar comment,msg atau yang sama waktu dgnnya tapi tidak dibalas.. harap maaf... msg anda akan di'reply' secepat mungkin...InsyaAllah~

Harap Maklum... Syukran~

Ilalliqa'....Salam..

tension Pictures, Images and Photos

++ Apalah punya Suami...

Sepasang suami isteri, dah lama kahwin tapi tak
ada cahaya mata. Si suami teramat lah kedekut,
bukan setakat taik idung masin, Taik mata pun
masin gak.. Salah satu xtvt tahunan mereka ialah
mengunjungi satu pameran udara.

Tahun pertama, si isteri nak sangat naik sebuah
pesawat ringan. Pergilah mereka berjumpa dengan
pilot pesawat tu. 'Encik, berapa saya kena bayar
untuk menaiki pesawat ni?' anya sisuami
'Tak mahal encik, cuma RM50 untuk satu
pusingan' jawab pilot tu.

'Uuiishh..mahalnya, tak jadi la saya nak naik'
jawab si suami lalu menarik tangan
Isterinya berlalu dari situ.

'Alaa... abang ni, RM50 pun nak berkira, Setahun
sekali je bang, dah lama saya nak naik pesawat
cam tu' rayu si isteri dengan nada manja dengan
harapan si suami akan ubah fikiran.

'Jgn nak ngada2, RM50 tu banyak benda lain kita
boleh beli'
Kecewalah si isteri atas sifat kedekut suaminya.
Buka! nnya tak mampu,dlm bank melambak lagi
duit dia.

Tahun kedua, mereka pergi lagi. Si isteri sekalilagi
memujuk Suaminya untuk menaiki pesawat tu.
Berjumpa lah mereka dengan pilot tu, pilot yg
sama tahun lepas. Tapi kali ni, bayaranya dah jadi
RM80...

Apa lagi sekali lagi kecewa lah si isteri tadi.
Tahun ketiga, mereka
Pergi lagi... Si isteri tadi awal2 lagi dah pujuk si
suami untuk menaiki pesawat ringan tu.

'Baiklah, kalau bayaranya kurang dr RM30, kita
naiklah'kata suami yang membuatkan si isteri
menarik muka masam krn dia tahu bayarannya
pasti akan meningkat lagi tahun ni.

Mereka menuju ke pesawat yang sama cam tahun
lepas dan jumpa ngan pilot yang sama juga.
Seperti yang dijangkakan, bayaranya dah jadi
RM100.
Segeralah si suami menarik tangan isterinya
berlalu dr situ. Si pilot td yang kesiankan si isteri
yang saban tahun mengimpikan untuk menaiki
pesawat tu memanggil mereka semula.

'Encik, berapa yang encik sanggup bayar?'
'Aku cuma nak bayar bawah RM30 ajer'jawab si
suami.
Setelah berfikir seketika, berkatalah si pilot tadi
'Baiklah, Encik boleh naik pesawat tu dengan
bayaran RM20 sahaja tapi dgn satu syarat'
Gembiralah si suami tadi, RM20 ajer
'tapi apa syaratnya'
'semasa di udara, encik dan isteri encik tak boleh
Mengeluarkan satu suara pun.

Kalau bersuara juga, saya akan kenakanbayaran> RM10 bagi
setiap perkataan yang keluar dari mulut encik atau
isteriencik'
jawab pilot td sambil tersenyum.
'Baiklah saya setuju' jawab si suami dengan
yakin bolehnya.
Maka, naiklah mereka akan pesawat tu... Pilot tadi
pun ada
niat lain sebenarnya. dia nak ajar si suami yang
kedekut
tadi.

Dia pun buat lah aksi2 acrobatik yang diakui
membahaya.
Macam2 aksi dia buat, tapi hairan gak dia sbb
suami isteri yang duduk kat belakang dia tak menjerit pun.
Dia cuba lagi buat aksi2 yang merbahaya,
berpusing2 pesawat
tu, tapi still senyap gak. Setelah muslihat dia tak
berjaya,
pilot tu pun mendaratkan lah pesawat dia.

Rasa rugi pulak sbb cuma boleh dpt RM20 ajer.
Bila dah mendarat, Cuma si suami yang turun dari pesawat
tu.
'Ehh? mana isteri encik?'tanya pilot tu terkejut.
'Dia dah jatuh masa kau pusing2 pesawat tadi'
'Hahh apasal tak cakap'
'Kalau aku cakap nanti kena tambah bayaran lak'
jwb si suami
Sambil menghulurkan RM20 kepada pilot td dan
terus berlalu...


Moralnyer..:
Carilah suami yang mengasihi
isterinya

++ Mengapa WANITA sangat Istimewa......

muslimah

Mama dan Papa sedang menonton TV, seraya mama berkata. "..i letih la..dah lewat ni, i nak tido lah...."

Mama pun pegi dapur nak tutup tingkap dapur, nanti masuk pulak lipas...leceh pulak nanti..dah tu, ade pulak rice cooker dalam sink..rendam lepas makan tadi..basuh jap...
susun pinggan kat rak, lap dapur..terpercik kena sambal masa masak tadi...check air panas dalam flusk..takut habis pulak nanti malam anak nak susu...memang dah kering pun flusk ni, jerang la air...sementara tunggu air masak, nampak pulak bekas gula dah kosong....salin la gula...check bubur untuk anak nak hantar ke taska esok..nasib baik ade lagi...ishh. ..ni lauk bila ni, semalam...dah beku dah...basuh la kejap....pegi yard, masukkan baju kotor dalam mesin basuh...penat dah ni, besok je la basuh...sidai kaian lap je lah...
tik...bunyi air dah masak...salin air dalam flusk...ok settle...

baru teringat tak semayang lagi...on da way nak g bilik, papa tgk tv lagi...nampak pulak beg anak untuk hantar ke taska...check. ..baju 2 pasang, towel...towel kecik utk selsama...calamine lotion untuk sapu ruam...pampers 4 keping....alamak. .telupa pulak masukkan botol...basuh botol jap...ok settle...

ternampak pulak beg g keje...emm.. besok nak pakai beg polo coklat lah, asik2 pakai beg hitam ni je...salin jap barang2 g beg coklat...cek sume 6 poket beg, takut la tetinggal apa2..leceh pulak..selalunya barang yang tertinggal tu la yang nak pakai nanti...hishhh sempit la beg ni...hangin je...nak kena beli ni beg baru...rasenya 25 hb ni Sogo sale nih...mana flyers tadi ek...ha ni die..ok, catit jap kat yellow sticker, nanti lupa..ok settle...

Tetiba dengar suara papa..."..u buat apa lagi tu..tadi kata nak tido.."...." ..yelah nak tido la ni..nak smayang jap..."

masuk toilet..buat apa2 yang patut...cuci muka dulu..2 jenis lak tu...adoi..gosok gigi...smayang. ..pakai toner...pakai treatment cream...nak lawa and maintain punya pasal lah ni...
nanti orang kata baru anak satu dah macam anak 4 pulak...huhuhuhu. ..

bukak almari...emmm. ..pakai baju hijau ni lah besok...gosok kejap..check baju papa, baju papa pun kena gosok jugak ni...kat bilik belakang...

la, napa komputer ni tak tutup ni..gelas kopi pun ade lagi, dah bersemut dah..ishhh ...g dapur, basuh, sambung gosok baju...gantung elok2...kemaskan baju gantung2...masukkan seluar papa yang dah kotor dalam tempat kotor...ok settle..

dgr suara papa lagi..."..i dah ngantuk ni.."..dalam pada nak masuk ke bilik...owh. ..pokok aku dah nak mati ni ha..lupa dah 3 hari tak siram...ok, siram jap...check jap pintu ni...sah tak kunci lagi...grill pun tak tutup..ni kalau tak check ni, senang2 je mat indon masuk rompak umah aku...bukak lampu luar..

ni mainan ni sepah2...masukkan la dalam bakul mainan budak ni...banyak nya...sampai bawah meja makan pun ade...adoi.. ..ok dah ...

ok dah boleh baring...adoi sakitnya pinggang...cium si comel ni kejap...selimutkan die...la..napa basah ni...emm, tukar la pempers ni...tak bagus la brand ni, nanti nak tukar lain la...nanti g Sogo 25 hb ni beli la skali...ok sayang tido k...kalau boleh jangan la bangun tgh malam ni eh..tido sampai pagi k...gud nite..sweet dreams...

aaahh...sedapnya dapat baring...mana pulak lotion sapu kurus aku nih...ha, ni dia...sambil sapu lotion kurus,,,setkan alarm...setkan program kerja besok...pg kul 9.30 ade meeting..
ahh...boring. ..panas pulak lotion nih..dah la...emm..sedapnya lelapkan mata...Ya Allah...terima kasih untuk rezekiMU hari ini,...mohon keberkatan dari mu tuhan...papa pun bangun tutup tv..."...i dah ngantuk sangat ni...nak tido lah...citer pun tak best malam ni, bola pun takde..."... selang seminit ...dengar suara papa berkeruh...dah agak dah....

So?....apa yang peliknya..??
Anda tahu kenapa wanita hidup lebih lama?...SEBAB ADE BANYAK KERJA NAK KENA BUAT....tu yang tak boleh nak mati cepat tu...
Hantarkan ke 5 WANITA yang anda rasa hebat...pasti anda disayangi kerana memahami mereka...

++ (^_^) KISAH LUCU BERTAJUK - Don't Worry

Masa aku balik dari Singapore menaiki keretapi adalah tiga orang yang duduk
bersama, dua didepan aku satu kat sebelah. Yang kat depan aku ni, orang
American dan disebelahnya orang Cuba.

Sebelah aku pulak orangBangladesh. Dalam perjalanan tu kami pun berborak-boraklah pasal negara sendiri...borak punya borak, tiba-tiba si American ni pun keluarkan duit
dollar dia lalu dibakarnya, dikeluarkannya sebatang rokok lalu dibakarnya
rokok itu dengan duit tadi, lepas tu dibuangnya duit itu keluar.

Terkejutlah semua melihat kelakuan Mat salleh tu tadi... bertanyalah si
orang Cuba tadi "Why you do that for?". Dengan selamba mat salleh tu
menjawab "Don't worry, I got a lot american dollar in my country".

Tercengganglah masing-masing. Belum habis tercenggang..si Cuba ni pun
tiba-tiba mengeluarkan sebatang curut (curut Cuba adalah antara yang
termahal didunia) lalu dinyalakannya. Belum sempat beberapa sedut..terus dia
membuangnya keluar tingkap..."Why you do that for" kata american
tadi... "Don't worry, i got a lot cigar in my country".

Terkejutlah aku dibuatnya. Masa tu aku tengok Bangladesh tu tengah pikir
apa nak dibuat pulak. Masa dia tengah fikir. Aku pun apa lagi... tangkap
Bangla tu terus aku campak ke luar tingkap....belum sempat dia orang tanya
lagi aku pun cakap lah...,

"DON'T WORRY, I GOT A LOT BANGLADESHIS IN MY COUNTRY"

sumber: Ariffin

++ Ur Blodd Type & ur Personality...

blood! Pictures, Images and Photos

The A's Type

  • Stubborn, Serious Minded, Patient and Cool.
  • Has a strong attitude, can be trusted even though a bit stubborn
  • They will think carefully before doing something.
  • Very hardworking and consistent.
  • Try to make themselves as perfect as they can.
  • Like to be alone and keep a distance from others.
  • Not willing to negotiate.

The B's Type

  • Easily attracted to someone
  • Have a lot of hobbies but easily get bored with the same activity.
  • Know the priority of something.
  • Want to first in everything but usually careless.
  • Secretive.
  • Doesn't like to get along with many people

The O's Type

  • The person that brings entertainment to the group
  • Look calm in doing something
  • Very good at hiding their true feelings so that they will look cheerful and doesn't have a problem. If they can't take it anymore, they will look for someone to share their problems.
  • Kind, love to do charity.
  • A bit stubborn, very good at giving they view's in secretive ways.
  • Flexible and easy to accept new things
  • Very easy to get influenced from the others and television

The AB's Type

  • Sensitive and full of attention.
  • Meticulous and looks like having a split personality.
  • When they thinking bout something, they will think properly.
  • Have a lots of friends but like to be alone.

++ Hadith In English (Sahih Bukhari) - Patients

Narrated by 'Abdullah:

I visited Allah's Apostle while he was suffering from a high fever. I said, "O Allah's Apostle! You have a high fever." He said, "Yes, I have as much fever as two men of you." I said, "Is it because you will have a double reward?" He said, "Yes, it is so. No Muslim is afflicted with any harm, even if it were the prick of a thorn, but that Allah expiates his sins because of that, as a tree sheds its leaves."

(Volume 7 : Book 70 : Hadith 551)

Narrated by Abu Sa'id Al-Khudri and Abu Huraira:

The Prophet said, "No fatigue, nor disease, nor sorrow, nor sadness, nor hurt, nor distress befalls a Muslim, even if it were the prick he receives from a thorn, but that Allah expiates some of his sins for that."

(Volume 7 : Book 70 : Hadith 545)

Narrated by Abu 'Uthman:

Usama bin Zaid said that while he. Sad and Ubai bin Ka'b were with the Prophet a daughter of the Prophet sent a message to him, saying. 'My daughter is dying; please come to us." The Prophet sent her his greetings and added "It is for Allah what He takes, and what He gives; and everything before His sight has a limited period. So she should hope for Allah's reward and remain patient." She again sent a message, beseeching him by Allah, to come. So the Prophet got up. and so did we (and went there). The child was placed on his lap while his breath was irregular. Tears flowed from the eyes of the Prophet. Sad said to him, "What is this, O Allah's Apostle?" He said. "This Is Mercy which Allah has embedded in the hearts of whomever He wished of His slaves. And Allah does not bestow His Mercy, except on the merciful among His slaves.

(Volume 7 : Book 70 : Hadith 559)

Narrated by Ibn 'Abbas:

Allah's Apostle entered upon sick man to pay him a visit, and said to him, "Don't worry, Allah willing, (your sickness will be) an expiation for your sins." The man said, "No, it is but a fever that is boiling within an old man and will send him to his grave." On that, the Prophet said, "Then yes, it is so."

(Volume 7 : Book 70 : Hadith 566)

Narrated by Anas bin Malik:

I heard Allah's Apostle saying, "Allah said, 'If I deprive my slave of his two beloved things (i.e., his eyes) and he remains patient, I will let him enter Paradise in compensation for them.'"

(Volume 7 : Book 70 : Hadith 557)

wallahualam.

++ Mein Gruen Zimmer.. My Green Room. :) @ Wonderful World of Disney~

Welcome to ma crib~

Photobucket

Photobucket

My room... place dat i spend most of ma time when i feel wanna enjoy ma self.. listening to music.. Relaxing or just sitting while reading my fave. mags or books ... I love to decorate my own room as u all seen.. wish to be an interior designer but not as a professional..but as a hobby..

Photobucket

Photobucket

Design - Western Style & Middle east style..

acctually, before dis bilik ni adalah bilik 'study room'.. ana dulu berkongsi bilik dgn kakak & adik perempuan ana.. well, ana rasa xde privacy sebab bilik x besar sgt untuk 3 orang tidur..so ana minta permission abah tuk move to another room.sebab selalu jugaklah kena sound dgn kakak ana sebab ana bukak lagu agak kuat.. so bilik 'hijau' ni ana bebas nak buat apa sj.. so bebas punya bebas .. lihatlah hasilnya ana decorate cukup2 bilik ni.. bagi CUN!

Photobucket

Ruangan santai... bantal-bantal ala2 arab , radio, dan kerusi bulat.. diletak khas tuk kawan2 atau saudara-mara yang ingin 'lepak' di bilik ana.. jadi sambil dgr musik boleh dok bersembang tanpa menganggu ruang beradu..

Photobucket

Perhiasan dari Sudan & Dubai..

Photobucket

Meja study..

Photobucket


Pintu keluar (bahagian belakang)..

Photobucket

well design bilik ni xlah se'cun' mana pun for a beginner.. So if u all ada apa2 pendapat, jangan malu jgn segan luahkanlah diruangan comment yea :D

Mari Me'release' tension~

To those yang mengantuk especially with this gloomy weather or yang tengah stress, pls do this simple exercise below :)

Selamat Mencuba!!

ni ala taichi sikit la… sebagai intro dan warming up..

tiru la macam ni… untuk melegakan bahu dan leher..

wa..wa..aaa

gerak kekanan kemudian ke kiri..

gerak ke kiri kemudian ke kanan

ikut je ler… jangan terpusing kepala udah la..

tepuk kuat kuat kat dahi.. ni untuk hilang mengantuk..

dah tu buat gerakan tangan dan badan… buat macam happy aje..

kemudian goyang2 kaki dan badan sikit… buat macam takde masalah…

buat secara agresif pula… jangan peduli apa orang lain kata..

hilangkan semua stress…

pusingkan kepala…

tengok muka kat cermin sambil goyang2.. lawa tak…

akhir sekali buat joget kucing…

--------------

kalau tak hilang juga stress tu ambil bantal kecik gi tidur bawah meja..

Sekian~

Jenguk..Jenguk...

Renungan Sejenak -

"Mahkota kemanusiaan ialah rendah hati." "Jangan memberi makanan kepada orang lain yang anda sendiri tidak suka memakannya." "Yang memimpin wanita bukan akalnya, melainkan hatinya."

People COME People GO ++ Promotion Link

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ PhotobucketBoycott Pictures, Images and PhotosPhotobucketFREE PALESTINE PhotobucketFREE PALESTINE Quran Auto ReciterSearch in Quran and Hadith
iluvislam