سلامت داتڠ .. (^_^)


السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

بِسْمِ اَللَّهِ اَلرَّحْمَنِ اَلرَّحِيمِ.. الحمدلله رب العالمين، والصلاة والسلام على أشرف المرسلين، وعلى اله وصحبه أجمعين. أما بعد

ربنا هب لنا من أزواجنا وذريتنا قرة أعين واجعلنا للمتقين إماما


Jangan Lupa Membaca Bismillah dan Berselawat Kepada Nabi S.A.W. Semoga Pengembaraan Anda di Blog Najeeba DiBerkati Allah..Ameen.. Syukran wa Jazakallhu Khairan.. :)

Daisypath Vacation Ticker

Saturday, August 30, 2008

++ Kesan sampingan makan buah kurma

Assalamualaikum, Dari ceramah Yg Bhg. Ustaz Ismail Kamus.

Dari pemerhatian Us. Ismail Kamus, beliau menasihatkan bagi golongan kebanyakan supaya mengurangkan makan kurma terutama kurma nabi atau kurma Najwa.

Ini adalah kerana kurma ini boleh mendatangkan side effect kepada kesihatan manusia, iaitu mendatangkan masalah kebotakan kepala terutama bagi rakyat kebanyakan.

Kesan sampingan kurma nabi ini diperakui oleh para doktor , akan ujudnya masalah kebotakan bagi golongan rakyat kebanyakan jika di amalkan hari-hari.

Tapi yang pasti ramai tak percaya , termasuk lah saya .

Tapi Yg. Bhg Ustaz Ismail Kamus ada hujahnya ;

" Mana Tak BOTAK kepala, kalau hari - hari makan atau sedekah Kurma Najwa yang harganya RM120 sekilo, orang kaya boleh le, ni kita bukan kepala je BOTAK , poket pun Rabak. "

wassalam

++ Tip kejutkan orang bersahur

Puasa pun nak dekat, tapi time untuk bangunkan orang bersahur adalah time paling crucial sekali. Dibawah ni ada2 tips menarik untuk dicuba:-)

Kalau nak kejutkan orang bangun tidur especially sahur..cam ni antara caranya..
1. pegang anak jari kiri/kanan sambil tu panggil nama dia perlahan lahan..
2. sentuh bahu org tidur tu..dan goyangkan perlahan lahan..sambil panggil nama dia...
3. renjis air kat muka dia...sambil panggil nama dia...
4. tampar tampar manja pipi dia..sambil panggil nama dia...
5. tutup kipas/air cond

tapi kalau still tak ada effect

1. jerit nama dia kuat kuat...
2. gigit ibu jari kaki dia..cam antu toyol gigit
3. simbah air sebaldi...kalau boleh air rendam baju dalam korang
4. tarik rambut dia sampai jatuh dari tilam
5. goyang badan dia kuat2 then jerit gempa bumi! gempabumi! tsunami!tsunami!
6. jerit api! api! api!
7. letak kfc ke mcd ke xpun ikan patin masak tempoyak yg baru dibeli sebelah hidung dia..bgi ambik bau sikit

tapi kalau still tak ada effect gak
1. pergi kat telinga dia...then sebut maa rabbuka! sambil seru nama dia byk kali...
2. pergi kat dia, baca je surah yaa sin!

tapi kalau still tak ada effect gak...ni je la cara terakhir
1. panggil je orang masjid/surau untuk uruskan...kerana tuhan lebih menyayanginya

++ Remaja zaman ini

Pada zaman internet ini manusia sentiasa rasa hebat, masyhur, kaya, tidak memerlukan teguran dan diri menjadi sombong. Lantaran itu manusia tidak lagi mahu mengikut kehendak agamanya yang suci ini. Masing-masing berasakan dirinya sudah hebat dengan mengikut gelagat bintang-bintang filem, penyanyi-penyanyi dan segala jenis seniman yang memporak-perandakan iman umat Islam zaman ini. Antara bentuk-bentuk ikutan yang difikirkan negatif oleh pandangan kita dan agama juga ialah seperti:

1. Mewarnakan rambut yang hitam dengan warna seperti bulu tupai yang keperang-perangan.

2. Memotong rambut ala bintang filem Barat, berekor dan jijik dipandang

3. Memakai seluar londeh supaya nampak underwear.

4. Memakai tudung tetapi pakai baju dan seluar ketat.

5. Memakai baju tidak berlengan yang mendedahkan panau dan kurap di tangan.

6. Memakai seluar yang koyak di lutut untuk membuka aurat (bagi lelaki)

7. Mentatoo lengan seperti orang Siam supaya air sembahyang tidak rata dan sentiasa

berkeadaan tidak suci.

8. Memakai baju yang bercorak lukisan muka hantu dan iblis yang menjijikkan untuk

menunjukkan diri sudah menjadi rakan iblis tersebut.

9. Berkepit dengan pasangan yang bukan muhrim di komplek membeli belah untuk menunjukkan kehebatan diri yang dijadikan Tuhan.

10. Mengusung anak dara orang dengan motosikal besar ke sana kemari untuk dibuat tontonan.

11. Ibu bapa membiarkan anak perempuan yang telah baligh tidak menutup aurat dan termasuk membogelkan kepala tanpa bertudung semasa keluar dari rumah .

12. Ibubapa sama-sama meminati rancangan realiti bersama anak-anak, siap lebih-lebih lagi SMS


WAHAI INSAN, WAHAI KHALIFAH ALLAH DI MUKA BUMI INI, INGATLAH ALLAH TIDAK MENGURNIAKAN ANAK-ANAK DAN ISTERI UNTUK DIBANGGA-BANGGAKAN. AMANAH SEBAGAI KHALIFAH ALLAH DI BUMI ADALAH SUATU AMANAH YANG AMAT BERAT UNTUK DIPIKUL, SEHINGGAKAN GUNUNG-GANANG TAKUT MENERIMA AMANAH ALLAH TERSEBUT.

Pesanan untuk diriku yang mudah lupa.

++ RAMADHAN

RAMADHAN

The name "Ramadan" is the name of the 9th month, the word itself derives from the Arabic word for the intense heat, scorched earth, and short rations. It is considered the most venerable and blessed month of the Islamic Sharia. Prayers, Sawm (fasting), charity and self-accountability are especially stressed at this time, religious rituals associated with Ramadan are held throughout the month.
Laylat al-Qadr, which falls during the last third, commemorates the revelation of the first verses of the Koran and is considered the holiest night of the year. Ramadan ends with the festival Eid ul-Fitr, which celebrations are held. During the month of Ramadan, called Shawwal, Muslims are encouraged to fast for a further period of six days.

practices during Ramadan

Fasting
The main article: Sawm

The main event of this month is the fasting (Sawm) practised by the majority of practising Muslims. Each day during the month of Ramadan, Muslims across the world to stand before dawn to eat a meal Suhoor (the meal before dawn) and performing their Fajr prayers. They break their fast when the fourth prayer of the day, the Maghreb (sunset), is due.

During Ramadan, Muslims should put more effort into following the teachings of Islam and the prevention of obscene and irreligious images and sounds. The sexual activities during the fasting hours are also prohibited. [Quran 2:187] The purity of thought and action is of great importance. The fasting is intended to be and requires a profound act of worship in which Muslims seek a raised level of closeness to God Almighty. The law of fasting is said to redirect the heart away from this world, its purpose is to cleanse the inner soul and free from harm. In compliance with the fasting is supposed to lead a comfortable feeling of peace and tranquillity. It also allows Muslims to practice self-discipline, sacrifice and sympathy for those less fortunate, whose goal is to Muslims more generous and charity. Muslims can eat after sunset. Pregnant women, elderly, sick, travellers and children who have not attained the age of puberty, are exempt from fasting all the shortage of food and moisture in these situations could be harmful to health.
praying and reading the Quran

Sultan Ahmet Mosque, Istanbul during Ramadan (the drafting of lighting called mahya)
Sultan Ahmet Mosque, Istanbul during Ramadan (the drafting of lighting called mahya)
Ramadan lanterns, Cairo
Ramadan lanterns, Cairo
Suikerfeest meal, Malaysia
Suikerfeest meal, Malaysia

In addition to fasting, Muslims are encouraged to read the Koran.

Sunni Muslims tend to proceed with the nomination of the Koran in its entirety by means of special prayers, called Tarawih, which are held in mosques every night of the month, with a portion of the Koran (juz, which is 1 / 30 of the Quran) is recited, so that by the end of the month, the entire Quran was completed. Tarawih is an Arabic term referring to those prayers. This prayer was made after Salah of Isha, but before witr rakat. Tarawih is not practiced by Shiite Muslims, in their opinion, she was introduced to Islam by the second Caliph, Umar ibn al-Khattab.

Muslims also pay Zakat (only apply if you can afford) in the course of the month. For those who may be eligible to pay Zakaat, according to the Sharia Islamic Nisab (namely those whose wealth more than their needs), the remnants of their wealth earned in the Islamic calendar year. Although the Zakat can be paid at any time of year, should be calculated over one year to another, and many Muslims use Ramadan as the month of calculation and payment.

Ramadan is also a time when Muslims were holding a slow and focus on reforming itself, spiritual cleansing and instruction, establishing a link between God Almighty and through prayer, Bede, charity, good deeds, kindness and help others .

As a celebration of giving and sharing, Muslims prepare special foods and buy gifts for their family and friends and give to the poor and needy who can not afford, it may involve buying new clothes, shoes and other items of necessity. It is also a social aspect in question - the preparation of special foods and invite people to dinner Iftar (the meal breaking the fast).

In many Muslims and non-Muslim countries with large Muslim populations, markets closed in the evening for people to perform prayers and eat a meal Iftar (the meal to end the fast) - these markets could again - Open and is open to a good portion of the night. Muslims can be seen shopping, eating, spending time with their friends and family during the evening.

Events of Ramadan

Laylat al-Qadr (Arabic: لیلة القدر) (known as Shab-e-Qadr in the Persian), literally the "Night of decrees" or "Night of measures", the anniversary of two important dates in Islam, which was held in the month of Ramadan. [change] Muslims believe that this is the night of Laylat al-Qadr the Quran, that the first verse was revealed. The exact amount of the Laylat al-Qadr night is known only to God and Mohammed (SWS), but he chose to keep it for themselves, so that Muslims would pray that night. That is the reason why Mohammed said he was one of the last ten odd nights of Ramadan.

The Islamic feast of the Suikerfeest (Arabic: عيد الفطر) marks the end of the fasting period of Ramadan and the first day of next month, after a new moon was discovered. The Eid falls after 29 or 30 days of fasting, according to the lunar observation. Suikerfeest, the feast of breaking the fasting, a special celebration is made. The food is given to the poor (Zakat al-Fitr '), everyone is at best, preferably new clothes, and communal prayers were held in the early morning, followed by celebrations and visits parents and friends. Prayer is rakaahs only two, and that is an option instead of mandatory prayer to 5 daily prayers. According to a current school of thought (Ankaboot), it is proposed that the Muslims in North America organize their working schedule for Eid ask the two most probable day of the Eid holiday that or just days leave from work. This makes for quality family time, and is related to the Christian / North American tradition of Christmas on Christmas Eve and as excluding holidays. It also allows time off to celebrate Eid prayer in the mosque and the family. The rapid always ends after 29 or 30 days of fasting, and therefore, the request would be the 29 th and 30 th day after the beginning of Lent.

Muslims are encouraged to fast six days of Shawwal, the month of Ramadan, which begins after the Suikerfeest, these days need not be consecutive. [1] According to the Hadith, that a fasting month of Ramadan and during the six days of Shawwal will be rewarded as if he fasted throughout the year.

++ Islamic Cartoons











++ sungguh maniskan bercinta..

Bestnyer bercinta..


BUT ONLY AFTER MARRIED !!

++ Hijab..Hijab..Hijab

so sekarang..dah faham ?

++ Proper way of wearing hijab of true Muslimah..


THE RIGHT WAY TO WEAR HIJABS..

++ Types of Hijab [Jenis-jenis Hijab]


they are few types of hijab that u can choose...

++ Mari BerTUDUNG.. =)

ASSALAMUALAIKUM..

kepada kawan-kawan yang ingin bertudung atau sudah sampai serunya untuk bertudung..ini adalah salah satu cara dalam pemakaian tudung...


atau kalau yang dah 'advance' sikit, bolehlah cuba yang ini pula..


mudahkan?
Selamat Mencuba~! =)

++ Model Syampu menutup Aurat..

Barangan keluaran negara Islam..
menitik beratkan dalam pemakaian menutup aurat..Kenapa Malaysia tidak berbuat begini??

++ Senario umat islam

Senario umat islam

DAHULU


Umat Islam pernah berada di era kegemilangan sehingga ia menjadi bukti sejarah. Kegemilangan itu bukan sahaja berjaya menguasai ¾ dunia tetapi juga turut melalui tempoh pemerintahan yang panjang iaitu selama tujuh abad (700 tahun)


Muslim map
(Largest Muslim Population- Marocco, Indonesia, Algeria, Nigeria, Egypt, Turki, Iran, Pakistan, India, Bangladesh)



Pencapaian umat Islam ketika itu adalah di atas kehendak Allah SWT. Allah SWT mendatangkan bantuan dan pertolongan-Nya kerana umat Islam layak serta memenuhi tuntutan dan syarat untuk memperolehinya. Malah, bangsa-bangsa lain turut mendapat manafaat dan bernaung di bawah pemerintahan Islam kerana umat Islam itu sendiri dinaungi oleh Allah SWT Yang Maha Agung. Martabat dan maruah umat Islam diangkat oleh Allah SWT bukan tanpa sebab tetapi adalah kerana umat Islam ketika itu sangat berpegang kuat kepada Al-Quran dan sunnah Rasul SAW.



Mereka benar-benar berperanan sebagai hamba dan khalifah Allah di muka bumi. Mereka benar-benar beriman dan bertaqwa kepada Tuhan. Mereka telah menterjemahkan Al-Quran dan Sunnah ke dalam segenap aspek kehidupan mereka bukan sahaja di sudut ibadah semata-mata tetapi meliputi aspek pembangunan insan, kebajikan sosial dan kekeluargaan, politik, pentadbiran, pendidikan, kebudayaan, ekonomi, kewangan, kesihatan, perundangan dan kehakiman, sains dan teknologi, ketenteraan, hubungan diplomatik dan sebagainya.



Bilamana insaniah manusia sudah terbangun, bilamana jiwa sudah disuburkan dengan rasa cinta dan takut Tuhan, bilamana masyarakat sudah mengamalkan Islam secara menyeluruh di dalam cara hidup mereka, maka jadilah zaman itu sepertimana yang pernah disabdakan oleh Rasulullah SAW yang bermaksud:



“Sesungguhnya Allah dengan kitab ini (Al-Quran) meninggikan darjat satu kaum dengan menjatuhkan kaum yang lain.” (N.R Muslim)



Hasil didikan dan pimpinan Rasulullah membawa manusia kepada Tuhan maka muncullah satu generasi yang memiliki peribadi agung yang diantara ciri-cirinya ialah:



1. Kuat keyakinan kepada Tuhan dan Akhirat.
2. Memiliki keimanan yang tinggi.
3. Sangat kuat berpegang kepada syariat dalam segala urusan.
4. Akhlak mereka sangat mempersonakan.
5. Kehidupan mereka sangat berdisiplin.
6. Mereka sangat menghindari maksiat dan kejahatan.
7. Mereka bersih daripada sifat keji (mazmumah) dan dosa.

KINI

Sedang terpampang di persada dunia kini, yang sama-sama kita saksikan, apabila umat Islam sudah mula melupakan Allah SWT dan mengabaikan Rasulullah SAW, umat Islam kini ditimpa kehinaan, krisis berlaku di mana-mana. Rata-rata umat Islam di seluruh dunia menagih simpati di bumi sendiri. Berlaku perpecahan, perebutan kuasa, tindas menindas, jatuh-menjatuhkan, menzalimi dan dizalimi, hingga membawa kepada huru hara, petelingkahan, permusuhan, peperangan dan pembunuhan. Umat Islam tidak terbela, tidak lagi dihormati, malah menagih simpati kepada musuh dan kuasa-kuasa besar dunia.

++ Muslim Generations...


















They are cute.. Aren't they.. :)

Anak-anak adalah bagaikan sehelai kain putih..kitalah yang mencorakkanya...

++ Untukmu TEMAN..

SeOrAnG TeMaN,BiLa BeRjAuHaN,DiA AkAn MeNaNgIs KeRaNa RiNdU & Bila DeKaT,DiA AkAn MeNaNgIs KeRaNa TaKuT BeRpIsAh,JiKa HaRi Ni Ia DaTaNg,JaNgAn BiAr Ia BeRlAlu PeRgI..

JiKa EsOk Ia BeRtAnDaNg JaNgAn HaRap Ia KeMbAlI LaGi, SeSuNgGuHnYa,,YaNg InDaH ItU PeRtEmUaN, YaNg MaNiS ItU KeMeSrAaN,YaNg PaHiT ItU PeRpIsAhAn,YaNg TiNgGaL HaNyAlAh KeNaNgAn.....

HiLaNgNyA SeOrAnG TeMaN, IbArAt HiLaNg SeBeLaH TaNgAn,LuKeNya BoLeH DiUbAt TaPi HiLaNgNyE TiAdA GaNtI

Mari Me'release' tension~

To those yang mengantuk especially with this gloomy weather or yang tengah stress, pls do this simple exercise below :)

Selamat Mencuba!!

ni ala taichi sikit la… sebagai intro dan warming up..

tiru la macam ni… untuk melegakan bahu dan leher..

wa..wa..aaa

gerak kekanan kemudian ke kiri..

gerak ke kiri kemudian ke kanan

ikut je ler… jangan terpusing kepala udah la..

tepuk kuat kuat kat dahi.. ni untuk hilang mengantuk..

dah tu buat gerakan tangan dan badan… buat macam happy aje..

kemudian goyang2 kaki dan badan sikit… buat macam takde masalah…

buat secara agresif pula… jangan peduli apa orang lain kata..

hilangkan semua stress…

pusingkan kepala…

tengok muka kat cermin sambil goyang2.. lawa tak…

akhir sekali buat joget kucing…

--------------

kalau tak hilang juga stress tu ambil bantal kecik gi tidur bawah meja..

Sekian~

Jenguk..Jenguk...

Renungan Sejenak -

"Mahkota kemanusiaan ialah rendah hati." "Jangan memberi makanan kepada orang lain yang anda sendiri tidak suka memakannya." "Yang memimpin wanita bukan akalnya, melainkan hatinya."

People COME People GO ++ Promotion Link

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ PhotobucketBoycott Pictures, Images and PhotosPhotobucketFREE PALESTINE PhotobucketFREE PALESTINE Quran Auto ReciterSearch in Quran and Hadith
iluvislam