سلامت داتڠ .. (^_^)


السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

بِسْمِ اَللَّهِ اَلرَّحْمَنِ اَلرَّحِيمِ.. الحمدلله رب العالمين، والصلاة والسلام على أشرف المرسلين، وعلى اله وصحبه أجمعين. أما بعد

ربنا هب لنا من أزواجنا وذريتنا قرة أعين واجعلنا للمتقين إماما


Jangan Lupa Membaca Bismillah dan Berselawat Kepada Nabi S.A.W. Semoga Pengembaraan Anda di Blog Najeeba DiBerkati Allah..Ameen.. Syukran wa Jazakallhu Khairan.. :)

Daisypath Vacation Ticker

Saturday, October 25, 2008

++ PETRONAS Family Day at PERMATA, Bangi

(klik gambar utk gambar besar)

Family Day at (Petronas management Training Centre) in Bangi..

Date: 25th Oct 2008

Theme: Balik kampung

Julung2 kalinyer Petronas Carigali mengadakan hari keluarga sempena Hari Raya Aidilfitri.. hampir 300 orang ahli keluarga Petronas hadir dalam menjayakan program ini.. ana & family tiba di Permata pada pukul 8 pagi..waktu tu belum ramai lagi yang berkumpul di sana. well, mula2 agak membosankan..sebab tak ramai orang yang ana kenal..tapi Alhamdulillah lama kelamaan ana sempat berkenalan dengan seorang warga kerja petronas ni..Omi Khalthum nama dia..dari Maritania (jiran dr Marocco). erm. agak terkejut juga, sebab ana belum pernah dengar negara yang dia tinggal tu..

anyway,selepas di 'explain'kan oleh salah seorang kawan omi ni..barulah ana tahu di mana dan serba sedikit tentang Maritania tu..so..program sepatutnya bermula pd pukul 9.30am. tapi biaselah..janji melayukan.. hmpr pukul 10..baru bermula program. Terik matahari mula menyucuk2 kulit ni.. nak tak nak, kenalah 'follow d program'.. samp
ai dekat booth no 14, kami ditugaskan untuk menghias booth..kena bagi cantik2 , cun2..adik & ayah ana kena menganyam ketupat..[bukan drpd daun kelapa] tapi dari reben.. pergh..agak susah..sebab besar & licin.. ana, tukang tgk & bagi support aje..hehe.. sambil2 tu, sempat juga berbual dengan Omi & kawan2 dia..

kadang2 tu, teringat la pulak time family day di Sudan dulu..yelah..lagi meriah..mklmlah..kali ni family day agak pasif sikit..sebab masing2 pakai baju raye.. dah cantik2 xkan nak adakan program lumba lari pulak kan..huhu
oklah..antara program yg berjaya di jalankan sprt: mencari dui
t raya, menganyam ketupat, teka lagu raya, masukkan kad raya dalam sampul raya dan mcm2 lagi..ana pun x ingt. ana dalam banyak2 program, cuma 1 yang ana join..teka lagu raya... itupun berkumpulan.. yang join tu semua warga veteran ana yang paling muda. syarat2 pertandingan ni, kami kena meneka lagu & nama artis..sebanyak 51 lagu raya di perdengarkan..dan separuh drpd tu sempat kami habiskan sebab tak cukup masa.. [apa2 pun, kami tetap mencuba]..

selepas tu..kupon yang telah diberikan sebelum ni, ana tebus dgn goodies..not bad juga goodies yang ana & family dapat..antaranya: Swiss Knife, safety kit, dn gule2+cokelat..[ni pun ade ke?..layan aje la]...sebelum tebus tu, adelah prosedur yang kene ikut..well.. biaselah protokol...

later, kami pergi ke dewan tertutup..dan masa tu la, mcm2 aktiviti di jalankan..antaranya pertandingan congkak, karaoke
lagu raye..persembahan lagu2 hari raya.. & cabutan bertuah.. lepas tu, kami 'break for lunch' selama 20 minit..then sambung semula.Disambung dgn nyanyian lagu2 raya oleh warga kerja Petronas.. nyayi..nyayi..nyayi..cabutan bertuah... then lebih kurang dalam pukul 2.30 tamatlah aktiviti.. p/s agak jenuh juga nak tgu smp hbs prog. ni.. SELAMAT HARI RAYA semua.. hehe..tinggal lagi bape hari nak DEEPAVALI...

so
HAPPY DEEPAVALI to all Indians outther.... =)

ala..syawal nak habish da... sobs..sobs..!

++Nabil - [Raya] Malaysian Students gathering in Dublin, IRELAND.









++ Menempuh Dugaan di Negara Asing


Soalan: Saya menuntut di salah sebuah University di Tokyo,di mana budaya hidup masyarakat disini agak berbeza. Apa yang menjadi persoalan saya, apakah persediaan yang harus saya lakukan, sebagai seorang remaja yang meningkat dewasa untuk menjadi Insan yang dikatakan bertakwa padaNya di dalam suasana sekeliling yang melalaikan dan kurangnya sumber-sumber Ilmu agama?
Abdullah, Tokyo
Jawapan: Sebelum saya menjawab, saya doakan agar saudara sentiasa diberi taufik dan hidayah oleh Allah SWT dalam setiap suasana dan keadaan. Apabila berada di negara kafir apa yang diperlukan oleh seorang pemuda ialah kekuatan rohani untuk menempuh dugaan yang begitu kuat. Apa yang perlu anda lakukan ialah membentuk kekuatan tersebut dengan mengurangkan aktiviti sosial bersama rakan-rakan bukan Islam. Sebaliknya perbanyakanlah puasa dan jika boleh bersembahyang tahajjud. Apa yang dipelajari tentang Islam, walaupun sedikit hendaklah sentiasa diamalkan kerana sebaik-baik amalan adalah secara 'istiqamah'. Cubalah cari individu-individu lain yang mempunyai roh Islami seperti saudara dan bentuklah halakah-halakah atau kumpulan usrah dan adakan perjumpaan mingguan bersama mereka untuk meningkatkan kefahaman kita tentang Islam dan membentuk kecintaan terhadapnya. Insya-Allah dengan cara tersebut anda akan diberi taufik dan hidayah oleh Allah SWT untuk terus kekal dijalanNya. Wallahu'alam. sumber:darulnuman

++ Homoseksual dan Cara Mengatasinya



Soalan:

Masalah saya bagaimana yang terbaik untuk membantu menangani masalah sahabat baik saya yang melalukan HOMOSEKSUAL?
Nor, Skudai
Jawapan:

Homoseksual iaitu hubungan seks antara lelaki dengan lelaki. Mengenai perkara ini Allah SWT berfirman maksudnya; "Mengapa kamu mendatangi jenis lelaki di antara manusia, dan kamu tinggalkan isteri-isteri yang dijadikan oleh Tuhanmu untukmu, bahkan kamu adalah orang-orang yang melampaui batas". (Asy Syuraa ayat 165-166)
Dalam sebuah hadith Rasulullah SAW ada dijelaskan: "Empat golongan yang pagi hari dalam kemurkaan Allah dan petang hari dalam kemurkaan Allah. Lalu ada yang bertanya; "Siapakah mereka itu wahai Rasulullah ? Baginda menjawab; "Iaitu lelaki yang menyerupai perempuan, perempuan yang menyerupai lelaki, orang yang bersetubuh dengan binatang dan lelaki yang bersetubuh dengan lelaki (homoseks)". (Hadith riwayat Thabrani dan Baihaqi) Homoseksual adalah perbuatan yang menyalahi fitrah, kerana sesungguhnya Allah menjadikan berahi yang normal itu adalah berahi antara lelaki dan perempuan. Maka perbuatan homoseks adalah sungguh-sungguh suatu keingkaran yang keji terhadap fitrah manusia dan keruntuhan akhlak yang sangat rendah.

Homoseksual merupakan perbuatan keji yang dimurkai Allah. Sebagaimana yang dicontoh oleh Allah di dalam Al-Quran tentang kehancuran umat nabi Luth as disebabkan mengamalkan perbuatan homoseks. Begitu juga halnya jika perbuatan yang terkutuk ini dilakukan oleh umat zaman ini, maka kehancuran dan balasan yang hina akan diterimanya kelak.

Ada beberapa kaedah boleh kita gunakan dalam memberikan bimbingan kepada mereka yang mengamalkan perbuatan keji ini:


1. Hendaklah seorang lelaki menjauhi bergaul dengan lelaki yang bertingkah laku seperti wanita atau bergaul dengan pondan.

2. Menjelaskan bahawa perbuatan homoseks merupakan perbuatan keji yang dikutuk oleh Allah dan akan menerima balasan yang pedih. Jika orang yang mengamalkan perbuatan ini, faham bahawa balasannya sangat berat, maka ia akan segera bertaubat kepada Allah.

3. Mengerjakan amalan wajib seperti solat, puasa dan lainnya dengan ikhlas dan teratur.

4. Sering melakukan puasa-puasa sunat, agar nafsu dapat dikendalikan dan dapat dikawal.

sumber:Darulnuman

++ Kewajiban terhadap harta bukan sekadar berzakat

Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat
Thu | Oct 23, 08 | 5:01:00 pm MYT

Apakah hikmat Allah SWT jadikan zakat sebagai satu daripada Rukun Islam di samping rukun yang lain. Satu daripada sebabnya menggesa manusia supaya faham, jika manusia menyayangi Allah SWT mereka mesti rela hati mengeluarkan sebahagian hartanya sebagai zakat.
Dengan meletakan hanya Allah yang Esa dalam hati, jadi tanda rasa kasih sayangnya yang mendalam. Kebetulan perkara yang disayangi manusia itu banyak, selain menyayangi Tuhan juga menyayangi keluarga dan harta kekayaan.
Oleh kerana Tuhan tahu manusia juga menyayangi harta, justeru manusia diuji dengan perintah mengeluarkan zakat.

Sekiranya manusia melaksanakan suruhan berzakat, bagi menguji kesayangan terhadap harta tidak mengatasi sayangnya kepada Allah SWT. Pada hal Allah SWT telah berfirman yang bermaksud: "Sesungguhnya Allah telah membeli daripada orang-orang beriman, diri dan harta mereka dengan memberikan syurga untuk mereka..." (Surah At-Taubah sebahagian ayat 111)
Dengan ayat itu Allah SWT pujuk manusia atas nama jual beli. Untuk beritahu bahawa harta yang dikeluarkan atas nama zakat, atau untuk pengorbanan agama-Nya tidak sia-sia. Hakikatnya ia akan digantikan dengan syurga lebih bernilai dan kekal.
Apabila diteliti, manusia yang faham terbahagi kepada tiga golongan. Sebahagian mereka yang setia dengan tauhid, bukan saja mengucap dua kalimah syahadah, bahkan memahami maksudnya, serta melaksanakan tuntutannya dari segi diri dan hartanya.

Orang yang setia itu sanggup berhabisan hartanya untuk Allah SWT, hingga tidak disedari hartanya yang dikeluarkan sama ada dinar (wang emas) atau dirham (wang perak). Sebagaimana dilakukan oleh Abu Bakar As-Shiddik, menyerahkan seluruh hartanya kepada Rasulullah s.a.w. untuk tujuan jihad menegak dan pertahankan agama Allah SWT.
Kisah masyhur ini terjadi apabila Nabi s.a.w. memberitahu para sahabat tentang jihad melawan musuh Islam, dari angkatan tentera Rom yang sedang berhimpun di Tabuk, suatu medan di pesisir pantai Teluk 'Aqobah.
Musuh siap sedia hendak menyerang Madinah dengan tujuan menghapuskan kerajaan Islam pimpinan Rasulullah s.a.w.
Nabi s.a.w. kerahkan seluruh para sahabat agar bertindak mendahului ketibaan tentera musuh. Ketika itu khazanah negara hanya terdapat pada saku jubah para sahabat yang dermawan.

Antara dermawan terbilang adalah Abu Bakar r.a., yang menyahut seruan jihad dengan menyerahkan seluruh harta miliknya kepada Rasulullah s.a.w.
Para dermawan lain yang kurang sedikit daripada kesetiaan tauhid yang dimiliki Abu Bakar, ialah golongan yang mendermakan sebahagian daripada harta miliknya dan menyimpan sebahagiannya.
Mereka menyimpan sebahagian harta untuk persediaan ketika diperlukan, sama ada untuk keluarga atau peluang berkhairat yang lain, iaitu untuk melakukan kebajikan apabila timbul masalah, seperti membantu pihak perlukan pertolongan secara spontan.
Golongan alim ulama peringkat tabi'ein seperti An-Nakha'ei, Asy-Sya'bi, 'Ato dan Mujahid berpendapat bahawa kewajiban terhadap harta tidak memadai sekadar mengeluarkan zakat.
Bahkan ada kewajiban yang lain seperti menderma dan memberi bantuan jiran dan orang yang memerlukan.

Asy-Sya'bi mengukuhkan hujah dalil bahawa kewajiban terhadap harta melebihi sekadar zakat, ialah dengan firman Allah SWT yang bermaksud: "...Dan memberikan yang dicintainya kepada kerabatnya, anak-anak yatim, orang-orang miskin, musafir (yang memerlukan pertolongan), dan orang yang meminta-minta; dan merdekakakan hamba sahaya ..." (Surah Al-Baqarah sebahagian ayat 177)
Separuh daripada sifat orang beriman yang baik ialah selain dari mengeluarkan zakat, dia juga mengorbankan harta yang disayangi kepada golongan yang dinyatakan oleh Allah SWT dalam Surah Al-Baqarah ayat 177 tersebut.
Agama ajar cara kehidupan Islam ialah; setiap orang bertanggungjawab ke atas diri dan keluarga juga untuk perhati jiran sekeliling.

Bantuan wajib diberi jika ada jiran yang memerlukan keperluan harian. Jiran juga mempunyai kewajiban sebaliknya.
Tidak pelik dalam masyarakat Islam jika seseorang mengadu kepada jirannya, tentang kekurangan sesuatu pada diri yang memerlukan bantuan.
Jangan tidak ambil peduli apabila mendengar tentang kesusahan orang. Elakkan sifat meminta sebagai peminta sedekah, perbuatan itu mengaibkan diri dan masyarakat. Sekadar menyatakn kekurangan sesuatu keperluan itu tidak mengapa meskipun tidak digalakkan.
Kewajiban jiran ialah tingkatkan rasa kepedulian untuk hulurkan pertolongan.
Berdasarkan beberapa ayat yang dinyatakan itu boleh diambil hukum iaitu; kewajiban ke atas golongan berada terhadap yang tidak berada menunaikan hajatnya selain daripada memberi zakat.

Menderma dan membantu pihak yang memerlukan tanda keunggulan budi serta kemanusiaan yang luhur.
Golongan yang ketiga ialah mereka yang hanya mengeluarkan zakat wajib saja, sejak permulaan hingga akhir tahun. Hanya zakat itulah agenda hartanya.
Tanpa memberi bantuan kepada jiran atau yang memerlukan, golongan ini adalah puak yang rendah sekali budinya dalam masyarakat Islam.

Mari Me'release' tension~

To those yang mengantuk especially with this gloomy weather or yang tengah stress, pls do this simple exercise below :)

Selamat Mencuba!!

ni ala taichi sikit la… sebagai intro dan warming up..

tiru la macam ni… untuk melegakan bahu dan leher..

wa..wa..aaa

gerak kekanan kemudian ke kiri..

gerak ke kiri kemudian ke kanan

ikut je ler… jangan terpusing kepala udah la..

tepuk kuat kuat kat dahi.. ni untuk hilang mengantuk..

dah tu buat gerakan tangan dan badan… buat macam happy aje..

kemudian goyang2 kaki dan badan sikit… buat macam takde masalah…

buat secara agresif pula… jangan peduli apa orang lain kata..

hilangkan semua stress…

pusingkan kepala…

tengok muka kat cermin sambil goyang2.. lawa tak…

akhir sekali buat joget kucing…

--------------

kalau tak hilang juga stress tu ambil bantal kecik gi tidur bawah meja..

Sekian~

Jenguk..Jenguk...

Renungan Sejenak -

"Mahkota kemanusiaan ialah rendah hati." "Jangan memberi makanan kepada orang lain yang anda sendiri tidak suka memakannya." "Yang memimpin wanita bukan akalnya, melainkan hatinya."

People COME People GO ++ Promotion Link

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ PhotobucketBoycott Pictures, Images and PhotosPhotobucketFREE PALESTINE PhotobucketFREE PALESTINE Quran Auto ReciterSearch in Quran and Hadith
iluvislam