سلامت داتڠ .. (^_^)


السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

بِسْمِ اَللَّهِ اَلرَّحْمَنِ اَلرَّحِيمِ.. الحمدلله رب العالمين، والصلاة والسلام على أشرف المرسلين، وعلى اله وصحبه أجمعين. أما بعد

ربنا هب لنا من أزواجنا وذريتنا قرة أعين واجعلنا للمتقين إماما


Jangan Lupa Membaca Bismillah dan Berselawat Kepada Nabi S.A.W. Semoga Pengembaraan Anda di Blog Najeeba DiBerkati Allah..Ameen.. Syukran wa Jazakallhu Khairan.. :)

Daisypath Vacation Ticker

Saturday, October 18, 2008

++ Sudanese Music.. Enjoy~~~



Sudanese song.. used to hear it when i was in Sudan. They used to sing during wedding ceremony or any formal occasion. Try to look at the old man with while Jalalbiah. Really enjoy himself. That the way Sudanese people dance acctually... Waving their hand or using a stick... Just love it..learned thier culture & the way of life~
It was a great experience ever. Eventho Sudan is not a modern country..




Dats me and my sister during Sudanese wedding..Eventho we looked lil shy still we enjoyed ourselves on dat day.. =)



My family and i in Khartoum attending Sudanese wedding day.

++ NEWS - WEEEEK... ( ~NIHONGGO~ )



NEWS - WEEEEK lyric~ ^-^

Ashita kara
Mata Nichi Getsu Ka
Hora Sui Moku Mawatte
Kin Do Nichiyou
Yume no hibi wo
Daiji ni ikimashou
Mou iccho!
Ashita kara
Mata Nichi Getsu Ka
Hora Sui Moku Mawatte
Kin Do Nichiyou
Bokura Hibi wo
Tanoshin de ikitekou
Saa Ikuzo!

Getsuyou Hajimatta
Itsumo no hibi
Omoi kogareta Shuumatsu tooi
Kayou Suiyou Narete kita Go-yousu
Tsukutta egao Hikitsutta kamo!?

Ki ga tsukya Mokuyou Soutou Juuyou
Asu no yoru kara no yotei wa
Mitei dakara
Kinyou Ichinichi Kangaeyou
Jiyuu de kabe wo Buchikowashi Ikou
Hibi Ikinuite Kokoro wa kumori
Bokutachi wa Sugisatte iku
Ayumu kokoro wo Akirametara
Soko de make da Okiraku ni ikou

Ashita kara
Mata Nichi Getsu Ka
Hora Sui Moku Mawatte
Kin Do Nichiyou
Yume no hibi wo
Daiji ni ikimashou
Mou iccho!
Ashita kara
Mata Nichi Getsu Ka
Hora Sui Moku Mawatte
Kin Do Nichiyou
Bokura Hibi wo Tanoshin de ikitekou
Saa Ikuzo!

Mou Doushiyou mo nai moyou
Yaru koto ippai de Kimochi wa kanpai
Ichinichi Yon jikan suimin de
Hibi Kono tairyouku wo sosogikon de
Otona ni narutte Do iu koto?
Sototzura yokushite Sanjuugo wo sugita koro
Oretachi Donna kao?
Kakkoii otona ni nareteru no?
Hibi Ikite nuite Kokoro wa kumori
Bokutachi wa Sugisatte yuku
Yukkuri de ii Yamenai de
Itsuka suiteki Kanarazu Ishi wo ugatsu!!

Ashita kara
Mata Nichi Getsu Ka
Hora Sui Moku Mawatte
Kin Do Nichiyou
Yume no hibi wo
Daiji ni ikimashou
Mou iccho!
Ashita kara
Mata Nichi Getsu Ka
Hora Sui Moku Mawatte
Kin Do Nichiyou
Bokura Hibi wo Tanoshin de ikitekou
Saa Ikuzo!

Kurikaeshi no mainichi de
Ikiba no nai Kono kimochi
Meguri meguru Memagurushiku mawaru
Mainichi wo oyogun da
Megezu ni Laugh Laugh
Mou iccho!

Ashita kara
Mata Nichi Getsu Ka
Hora Sui Moku Mawatte
Kin Do Nichiyou
Yume no hibi wo
Daiji ni ikimashou
Mou iccho!
Ashita kara
Mata Nichi Getsu Ka
Hora Sui Moku Mawatte
Kin Do Nichiyou
Bokura Hibi wo Tanoshin de ikitekou
Mou iccho!

Ashita kara
Mata Nichi Getsu Ka
Hora Sui Moku Mawatte
Kin Do Nichiyou
Yume no hibi wo
Daiji ni ikimashou
Mou iccho!
Ashita kara
Mata Nichi Getsu Ka
Hora Sui Moku Mawatte
Kin Do Nichiyou
Bokura Hibi wo Tanoshin de ikitekou!


++ Kuku oh Kuku~ GOOD ARTICEL..


Kerana kuku...renung dan sebarkan...

Dikatakan bahawa menyimpan sebatang jari kuku yang panjang, dosanya sama seperti memelihara sekandang babi, jika kesemua jejari kita menyimpan kuku yang panjang.... bayangkanlah dosa yang telah kita tanggung untuk kesemua babi-babi tersebut.... potonglah kuku anda.

The Truth
Jangan ada niat simpan kuku panjang, walaupun hanya 1 mm atau pun hanya jari kelingking. Bagi orang Islam adalah tidak sesuai berkuku panjang atas apa alasan sekalipun kerana ia tidak membayangkan kesucian dan ia juga bukan budaya kita apatah lagi menggunakan tangan untuk beristinjak.

Orang Melayu yang berkuku panjang biasanya mempunyai anak yang bodoh atau pun degil dan suka melepak sebab diberi makan bahan kotor yang berada di kuku jari emaknya semasa menyediakan makanan seperti memerah santan kelapa, buat cokodok pisang, uli tepong, dll. Apa ilmu pun yang di ajar pun tak akan boleh diterima masuk ke dalam kepala.

Percayalah.

Pasal tabiat berkuku panjang inilah yang membuatkan orang Melayu mundur dan tidak berjaya.Untuk yang bujang beringatlah. Kalau hendak cari pasangan dan mahu anak yang pandai dan mendengar kata pilihlah wanita atau lelaki yang sentiasa berkuku pendek. Insya-Allah.

Additional info
Kuku panjang mempunyai sejenis kuman seperti yang terdapat dalam najis manusia, iaitu E-Coli. Kuman tersebut tidak akan hilang walaupun kita mencuci tangan dengan sabun. Oleh itu, sentiasalah berkuku pendek untuk kesihatan dan kebersihan diri sendiri
Nasihat Nabi Muhammad Saw. kepada Saidina Ali rhu. sesudah bernikah dengan Siti Fatimah iaitu anakanda kesayangan , Nabi Muhammad Saw.. berpesan kepada Saidina Ali iaitu kalau memakai cincin pakailah di jari

1] jari manis
2] jari kelingking (anak jari)

dan jangan memakai pada jari

1] jari tengah
2] jari telunjuk

Nabi Muhammad saw. melarang kerana memakai cincin pada jari telunjuk dan jari tengah adalah meniru cara berhias kaum yang dilaknat oleh Allah iaitu kaum yang derhaka di zaman Nabi Lut a.s.

Perhatian : Cara memakai cincin adalah termasuk lelaki atau pun perempuan.

p/s: saudara dan saudari, sila nasihatkan kawan-kawan dan juga saudara- mara ataupun anak-anak tentang kaedah yang betul untuk berhias di dalam syariat Islam, kalau tidak sia-sia saja kita mendapat laknat dari Allah Swt. Nabi saw. memakai cincin dan kalau kita memakai cincin dengan niat mengikut sunnah Nabi saw. senang je kita dapat kita pahala.

orang2 tua selalu kata, jangan simpan kuku panjang. Syaitan suka duduk kat tepi2 kuku...rupanya ada sebabnyer... Jadi lepas ni kalau rasa kuku dah mula panjang, cepat2 potong kay.. =)

++ Nauzubillah...Tolong sebarkan kawan2 ku.....

Pesan Professor Datuk Dr Harun Din Al-Hafiz
Seperti yang kite ketahui... Negara kite nie banyak tugu.... Antara yang
famousnya ialah Tugu Kebangsaan, Tugu Helang Laut kat langkawi dan
sebagainya..
Tahukah kawan2 bahawa pada tahun 1993, Mufti wilayah persekutuan telah
mengeluarkan fatwa bahawa " segala tugu-tugu itu serta binaannya
adalah haram.... ciri-cirinya menyerupai berhala...dan melawatnya juga
adalah haram.. "

Setelah fatwa itu dikeluarkan, maka ia digazetkan bermakna tindakan undang2
boleh dikenekan kepada sesiapa yang melawat tugu kebangsaan!
Tetapi sayang2... pihak atasan tidak suka akan keputusan itu maka
disuruhnya pihak mufti menarik balik fatwa itu... Setelah berbincang.. . Mufti
tersebut tidak mahu menarik balik fatwa itu...
Maka pihak atasan telah menarik balik gazet tersebut maka apa yang
tinggal ialah fatwa sahaja...tiada tindakan undang2 yang boleh diambil...
Menurut kupasan Ust. Harun Din, tugu2 ini boleh mendatang syirik...

Beliau berkata... " bawalah dosa anda sebesar langit dan bumi kepada
Allah dan Allah mungkin akan mengampunkannya tetapi jika terdapat walau
sedikit/sebesar zarahpon dosa syirik maka Allah tidak akan mengampunkan orang
itu...." dan kata beliau lagi... " walaupun kita tidak pergi ke
tugu2 tetapi jika kita 'redha' atau tidak melakukan apa2, berdiam
diri, maka kita juga akan mendapat dosa tersebut iaitu dosa syirik..."

Contoh kedua yang beliau utarakan dalam perbincangan dosa syirik ini ialah
nama negeri perlis iaitu perlis indera kayangan... " Menurut kamus
dewan... indera bermaksud nama tuhan hindu manakala kayangan bermaksud
tempat di mana tuhan2 bersemayam.. . maka makna sebenar ialah perlis tempat
tuhan hindu bersemayam.. "
Menurut beliau... Nama perlis ini juga mendatangkan dosa syirik... Perkara
terakhir yang dibincangkan ialah isu perlembagaan negara... Tahukah kawan2
bahawa... Perlembagaan Negara Fasa ke-14 mengatakan bahawamana2 undang2 akan
terbatal dan tidak boleh dipakai jika ia bertentangan dengan undang2 yang
telah dinyatakan di dalam perlembagaan termasuklah undang2 hudud... iaitu
undang2 yang dicipta oleh Allah.

Kata beliau seterusnya.. ..Dosa syirik boleh diakibatkan oleh...

1. Mempertahankan perlembagaan serta undang2 ciptaan manusia dan
membuatkannya mengatasi undang2 ciptaan Allah iaitu hudud dll.
2. Menyokong mereka yang mempertahankan perlembagaan.
3. Mereka yang berdiam diri.
4. MEREKA YANG MENGATAKAN BAHAWA HUKUM
HUDUD ITU ZALIM ( BERMAKNA ALLAH JUGA ADALAH ZALIM)

Dengan ini selesailah tanggungjawab aku
Tolong sebarkan email ni pada semua umat Islam. Kalau nak beli AL-QURAN
yang dicetak dalam edisi baru. Hati-hatilah kerana ada 4 surah palsu
ciptaan KAFIR laknatullah. Surah-surah itu adalah :

1) AL-IMAN
2) AL-WASAYA
3 ) AL-TAJASU
4) DANAL-MUSLIMOON

Jangan sesekali layari laman web !http://www.thequran.com(Father...... Zakaria) kerana
segala isinya adalah palsu. Sebarkan email ini kepada umat
Islam seramai
yang mungkin!!!

Sebarkan jika anda sayangkan ISLAM....

++ Marrocain Hip-Hop Music are in da House~

The selected Marrocain Hip-Hop Music video...i used to hear it sometimes when im feel to seize ma day or when im bored..
4 ya infomation, one of my Marrocain friends told me about them & their coolest hip-hop music..so tried to hear it..n just luv it.
Eventho i didnt understand what their talking about..but still the music are so cool. lyke it~ ;)
so i feel lyke 2 share with ya guys outher and hope u will enjoy it... =)



Steph Ragga Man feat Ahmed Soultan
~L'Bayda Nayda



Fnaire = Yed El Henna
(ma friend told me, this song is for MAROCCO..its like to (say NO to WAR~)



Casa Crew - Rani Ka3i
(1st Marrocain Hip Hop group that i knew)



Fez city clan ~ qui dechirent toutttt
(for this music vid. try to look at the small boy..he's rapping soo awesome~!!) just cant imagine how fast he rap~~~~


++ Lagu Egypt..versi Trance + Traditional



Trance version



Traditional version

++ Jom layan lagu ARAB... YA RAB - Carole Samaha ft Marwan Khoury



Lagu ni, 1st time ana dengar semasa menghadiri majlis perkahwinan orang Sudan. 1st time dengar terus jatuh cinta... hehehehe...

p/s cinta pada lagu je tau! bukan orang sudan... hihi

++ Zapin Kreatif~~~ Cayalah... ;)



Pernah lihat tarian zapin seperti ini sebelum ini?... hehe..

Inilah yang dinamakan ZAPDANCE... hehehe... ZAPIN + BREAKDANCE =)

enjoy...~!!

++ Pachelbel Canon in D Major Perfect Version




Jom sambil rehat-rehat meh kita dengar lagu ni.... confirm lepas ni antum tidur... hehehe...well.. its depend to that person... tahap ke'ngantuk'kan dia mcmmana...huhu

Mari Me'release' tension~

To those yang mengantuk especially with this gloomy weather or yang tengah stress, pls do this simple exercise below :)

Selamat Mencuba!!

ni ala taichi sikit la… sebagai intro dan warming up..

tiru la macam ni… untuk melegakan bahu dan leher..

wa..wa..aaa

gerak kekanan kemudian ke kiri..

gerak ke kiri kemudian ke kanan

ikut je ler… jangan terpusing kepala udah la..

tepuk kuat kuat kat dahi.. ni untuk hilang mengantuk..

dah tu buat gerakan tangan dan badan… buat macam happy aje..

kemudian goyang2 kaki dan badan sikit… buat macam takde masalah…

buat secara agresif pula… jangan peduli apa orang lain kata..

hilangkan semua stress…

pusingkan kepala…

tengok muka kat cermin sambil goyang2.. lawa tak…

akhir sekali buat joget kucing…

--------------

kalau tak hilang juga stress tu ambil bantal kecik gi tidur bawah meja..

Sekian~

Jenguk..Jenguk...

Renungan Sejenak -

"Mahkota kemanusiaan ialah rendah hati." "Jangan memberi makanan kepada orang lain yang anda sendiri tidak suka memakannya." "Yang memimpin wanita bukan akalnya, melainkan hatinya."

People COME People GO ++ Promotion Link

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ PhotobucketBoycott Pictures, Images and PhotosPhotobucketFREE PALESTINE PhotobucketFREE PALESTINE Quran Auto ReciterSearch in Quran and Hadith
iluvislam