سلامت داتڠ .. (^_^)


السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

بِسْمِ اَللَّهِ اَلرَّحْمَنِ اَلرَّحِيمِ.. الحمدلله رب العالمين، والصلاة والسلام على أشرف المرسلين، وعلى اله وصحبه أجمعين. أما بعد

ربنا هب لنا من أزواجنا وذريتنا قرة أعين واجعلنا للمتقين إماما


Jangan Lupa Membaca Bismillah dan Berselawat Kepada Nabi S.A.W. Semoga Pengembaraan Anda di Blog Najeeba DiBerkati Allah..Ameen.. Syukran wa Jazakallhu Khairan.. :)

Daisypath Vacation Ticker

Sunday, December 7, 2008

++ [NASYEED] Raihan- Haji Menuju Allah




Labbaikallahumma Labbaika
Labbaika Laa Syarikalaka Labbaika
Innalhamda Wal Ni'mata
Laka Wal Mulk Laa Syarikalaka

Pergi haji
Artinya menuju Allah yang esa
Membawa hati dan diri yang hina
Memberi hadiah kepada Allah
Berhati-hatilah menghadapNya

Setiap hamba
Pergi haji dengan segala yang baik
Hati yang baik akhlak yang baik
Harta yang halal hati yang bersih
Niat yang suci amal mulia

Pergi haji
Ilmu tentangnya mestilah ada
Agar syarat dan rukun tepat sempurna
Sah dan batalnya dapat dijaga
Agar amalan hajinya tidak sia-sia

Tata tertib dan akhlak kenalah jaga
Buatlah dengan tenang serta tawadu'
Sabar dan tolak ansur mestilah ada
Jangan berkasar merempuh manusia

Tanah haram jagalah pantang larangnya
Pergi haji bukannya masa untuk membeli belah
Beringatlah betulkanlah niat kita
Moga-moga haji kita diterima

Jagalah pantang larangNya
Yang boleh rusakkan hati
Jauhkan maksiat dan yang sia-sia
Takutkan Allah yang esa
Ingat selalu padaNya
Agar kita senantiasa memiliki jiwa hamba


++ Hari wukuf vs Hari terakhir Monsoon Cup


Salam..


Hari ini 9 Zulhijjah 1429 adalah hari wukuf bagi mereka yang sedang mengerjakan fardu Haji.
Hari ini juga,7 hb Disember 2008, adalah hari terakhir kejohanan Monsoon cup yang dijalankan di "negeri yang beriman", Terengganu. Jelas perbezaan antara kedua aktiviti yang sedang berlangsung di "negeri yang beriman"

Umat Islam yang tidak menunaikan fardu Haji digalakkan berpuasa sunat pada hari ini dengan janji ganjaran pahala yang besar dari ALLAH.Umumnya, "di negeri yang beriman" satu ketika dulu,hari wukuf seperti hari ini mendapat sambutan yang cukup meluas di kalangan rakyat.Para ulamak lampau dengan disokong oleh pemerintah atau Sultan menyediakan berbagai bagai ruang dan kemudahan bagi rakyat mengerjakan ibadat puasa pada hari wukuf seperti hari ini dan sepanjang 10 hari pertama bulan zulhijjah, segala program ibadat yang dianjurkan olih Islam diperbanyakkan sehinggalah kemuncaknya pada aidil adha yang melihat umat Islam di "negeri yang beriman" mengerjakan ibadat korban.

Itu dulu, kata orang dulu lain sekarang lain.Kalau dulu rakyat digalakkan melakukan ibadat sunat sepanjang 10 hari pertama bulan zulhijjah tetapi sekarang aturcaranya berbeza malah bertentangan sekali dengan apa yang dianjurkkan Islam.Sepanjang 3 hingga 7 Disember, "negeri yang beriman" menjadi tuan rumah dan penganjur acara bertaraf dunia yang dinamakan Monsoon Cup di mana acara kemuncaknya jatuh pada hari ini, bersamaan dengan hari wukuf yang bertaraf akhirat.

Kalau hari wukuf, berbagai bagai anjuran ibadat sunat dicadangkan olih Islam, tetapi hari kemuncak Monsoon Cup mengandungi berbagai bagai kemungkaran dan kemaksiatan.Sungguhpun peserta acara Monsoon Cup ini terdiri dari orang bukan Islam tetapi penganjurnya adalah orang Islam.Orang Islam yang sepatutnya menyahut seruan ibadat di hari wukuf bakal berkampung di Pulau Duyung untuk menjadi "host" kepada acara kemuncak Monsoon Cup.Antara mereka ialah para pemimpin negara dan negeri yang menjadi pemimpin rakyat keseluruhannya.

Sementara wang rakyat digunakan untuk acara Monsoon Cup ini.Nampaknya saranan Islam agar menganjur maaruf dan mencegah mungkar sudah terbalik kepada menganjur mungkar dan mencegah maaruf.Yang menterbalikkan anjuran ini ialah pemerintah dengan menggunakan wang rakyat.

Semuga ALLAH menjauhi bala kepada "negeri yang beriman". Tetapi seharusnya rakyat yang masih ingat mati dan kejayaan yang abadi di akhirat memperbanyakkan doa dan ibadat agar pertolongan ALLAH akan tiba untuk menghapuskan segala kemungkaran dan kemaksiatan yang sedang berleluasa di bumi "negeri yang beriman"




++ CINTA SYA'DUN PADA ALLAH


Seseorang bernama Sa'dun Almajnun
selalu menulis lafaz Allah
di telapak tangannya

Bertanya Ass'ari Assqothi
mengapa Sa'dun berbuat begitu

Dijawablah,
Saya cinta pada Allah
dan telah menulis nama Allah
di hatiku
agar hatiku tidak ditempati
tuhan-tuhan lain...

Saya cinta pada Allah
dan telah menulis nama Allah di lidahku agar lidahku tidak menyebut
tuhan-tuhan lain....

Saya cinta pada Allah
dan kini menulis nama Allah
di telapak tanganku
agar selalu terlihat dan tak tergoda penglihatanku
oleh Tuhan-tuhan lain....

(dr:Misykatul Anwar)

++ Oh! Zaman sekolah...

Rindunyer aku masa zaman sekolah dulu... nak masuk sekolah balik.... huuuu~~~

  • Tadika: Taman Serdang Utama,Chinese Kindergarden
  • Sekolah Rendah: SRK Taman Univeristi
  • Sekolah Menengah: SMK Seri Kembangan & Kanti Wettingen High School (KantonSchule Wettingen), Switzerland

    Jom la usha gambar2 dibawah ni~ :)


Dilantik sebagai Pengawas Sekolah...selama 3 tahun.


Nasyeed Group.. semasa sambutan hari Guru..Rindu kat korang!

Photobucket
Semasa dilantik menjadi ahli Pembimbing Rakan Sebaya selama 3 tahun..

Photobucket
Semasa Kursus Kenaikan Pangkat Kadet Remaja Sekolah di Shah Alam tahun 2004

Photobucket
Masa ni sedang aktif dengan Persatuan Tae Kwon Do..

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket
Kanton Schule Wettingen, Switzerland

I will miss u guys FOREVER~!!

Photobucket

Mari Me'release' tension~

To those yang mengantuk especially with this gloomy weather or yang tengah stress, pls do this simple exercise below :)

Selamat Mencuba!!

ni ala taichi sikit la… sebagai intro dan warming up..

tiru la macam ni… untuk melegakan bahu dan leher..

wa..wa..aaa

gerak kekanan kemudian ke kiri..

gerak ke kiri kemudian ke kanan

ikut je ler… jangan terpusing kepala udah la..

tepuk kuat kuat kat dahi.. ni untuk hilang mengantuk..

dah tu buat gerakan tangan dan badan… buat macam happy aje..

kemudian goyang2 kaki dan badan sikit… buat macam takde masalah…

buat secara agresif pula… jangan peduli apa orang lain kata..

hilangkan semua stress…

pusingkan kepala…

tengok muka kat cermin sambil goyang2.. lawa tak…

akhir sekali buat joget kucing…

--------------

kalau tak hilang juga stress tu ambil bantal kecik gi tidur bawah meja..

Sekian~

Jenguk..Jenguk...

Renungan Sejenak -

"Mahkota kemanusiaan ialah rendah hati." "Jangan memberi makanan kepada orang lain yang anda sendiri tidak suka memakannya." "Yang memimpin wanita bukan akalnya, melainkan hatinya."

People COME People GO ++ Promotion Link

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ PhotobucketBoycott Pictures, Images and PhotosPhotobucketFREE PALESTINE PhotobucketFREE PALESTINE Quran Auto ReciterSearch in Quran and Hadith
iluvislam