سلامت داتڠ .. (^_^)


السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

بِسْمِ اَللَّهِ اَلرَّحْمَنِ اَلرَّحِيمِ.. الحمدلله رب العالمين، والصلاة والسلام على أشرف المرسلين، وعلى اله وصحبه أجمعين. أما بعد

ربنا هب لنا من أزواجنا وذريتنا قرة أعين واجعلنا للمتقين إماما


Jangan Lupa Membaca Bismillah dan Berselawat Kepada Nabi S.A.W. Semoga Pengembaraan Anda di Blog Najeeba DiBerkati Allah..Ameen.. Syukran wa Jazakallhu Khairan.. :)

Daisypath Vacation Ticker

Friday, September 12, 2008

++ Allah MAHA besar !! Kun Fayakun~

Kun fayakun
sumber: www.iLuvislam.com
oleh: lailatulema

'Allah jualah yang menciptakan langit dan bumi (dengan segala keindahannya) dan apabila Dia berkehendak (untuk menjadikan) suatu, maka Dia hanya berfirman kepadanya: jadilah engkau! Lalu menjadilah ia.' (Al-Baqarah:117)

Sebuah filem yang penuh dengan pengajaran dan mampu menyentuh hati setiap hamba-hambaNYA yang menginginkan redha dan ampunan rahmat NYA. Ucapan terima kasih pada kak Balqis yang memberikan pautan filem ini, sungguh pada bahagian pertama air mata telah mula bercucuran, melihat kepada zuhudnya keluarga ini lebih-lebih lagi ketua keluarganya,si suami yang memainkan peranan penting membimbing isteri dan anak-anak agar sentiasa berada dalam syariatnya.

Sungguh tiadalah dunia ini bererti tanpa kasih dan redha NYA, lihatlah kembali lampiran perjalanan hidup kekasih kita, baginda Rasulullah s.a.w menolak tawaran malaikat untuk menjadikan bukit sebagai emas begitu juga ketika peristiwa di Thaif kerana hanya mengharapkan redha Allah swt tiada melainkannya,walau betapa lapar mahupun susah hidup baginda tidak sekali baginda berkeluh kesah.

Doa baginda ketika peristiwa Thaif:

'Ya Allah! KepadaMU daku mengadu kelemahan daya upayaku dan kekurangan kekuatanku dan aku diperlakukan sesukanya oleh manusia wahai yang Maha Pengasih Dari Segala Yang Pengasih, Engkau Tuhan bagi mereka yang lemah dan Engkau sahajalah Tuhanku, kepada siapakah Engkau campakkan daku;kepada orang asing yang akan berlaku biadab kepadaku atau kepada musuh yang akan mengawal urusanku? Jika Engkau tidak murka kepadaku maka janganlah Engkau membiarkan daku kerana daku tidak hiraukan apa yang menimpa daku tetapi keafiatanMU ia adalah lebih luas bagiku. Daku berlindung dengan Nur wajah MU yang membawa cahaya dari kegelapan dan mengubah kerja di dunia dan akhirat supaya janganlah kiranya diturunkan kemurkaan dan kehinaanMU kepada daku. Engkaulah yang mempunyai hak untuk mencela atau mencerca daku hingga Engkau redha, tiada adanya dan kekuatanku melainkan denganMU.'

Moga filem ini dimanfaatkan sebagai bahan muhasabah diri terutamnya di bulan Ramadhan yang mulia ini, bulan yang penuh keampunan dan rahmat dari Ilahi, ayuh sahabat iLuvislam sama-sama kita berikan yang terbaik dan moga istiqamah sehingga bertemu Ramadhan yang seterusnya.*Sumber video Youtube

++ Doa yang paling munjarab di BULAN RAMADHAN..

APAKAH DOA YANG PALING UTAMA DI BULAN RAMADAN?
sumber: www.iluvislam.com
Oleh: Tuan Guru Dato' Dr. Haron Din
Dihantar oleh: Muhammad


Muslimin dan muslimat yang dirahmati Allah sekalian. Kedatangan bulan Ramadhan walaupun menjadi suatu kebiasaan kepada kebanyakan orang, tetapi sebenarnya ianya menjadi suatu mercu tanda kepada orang-orang yang ingin mencapai kepada matlamat penghidupan yang sebenarnya iaitu seperti yang disebutkan oleh Allah swt khususnya dalam kontek kita berpuasa disebutkan sebagai "La 'al lakum tat takuun" maksudnya dengannya kamu akan memperolehi darjat ketaqwaan kepada Allah swt.

Menjadi suatu yang agak lumrah kepada insan, biasa disebut, di hafal dan diingati kalimah ini "La 'al lakum tat takuun", tetapi pernahkah, sampaikah kita ke tahap "tat takuun" itu bila sampai Ramadan dan berakhir Ramadan?

Sampaikah kita kepada apa yang nabi sebut kepada isteri-isterinya dan kepada sahabat-sahabatnya iaitu " Faya 'ajaban liman adraka ramada na fala yukh farulah", iaitu maksudnya "Alangkah hairannya (ajaibnya) bagi orang yang telah sampai umurnya kepada menjelang Ramadan, apabila habis Ramadan hairan kalau dia tidak mengambil kesempatan untuk Allah mengampunkan semua dosa-dosanya". Tidak ada insan yang tidak berdosa melainkan nabi yang maksom.

Lailatul Qadar dan Doanya

Kita lihat dizaman ini banyak perkara yang terpaksa kita telan dan kita tempuh. Akibatnya kita terpaksa menerima kemurkaan-kemurkaan Allah swt. kepada hamba-hambanya. Kita lihat dari bala bencana, musibah demi musibah, kita lihat dari berbagai-bagai kejadian yang tidak menyenangkan menunjukkan bahawa adanya kemurkaan Allah. Allah tidak akan murka melainkan kerana besarnya dosa manusia. Kerana itu datang Ramadhan, memanglah boleh menghairankan orang yang sempat hidup sampai Ramadhan, apabila habis Ramadan dosa dia tidak terampun.

Sebab itu Siti Aisyah radiaAllahhu anha ingin sangat untuk bertemua peluang dengan malam Qadar (Lailatul Qadar), dia bertanya kepada nabi "Bilakah berlaku malam Qadar?". Nabi bertanya kepada Aisyah semula "Apakah kamu nak buat bila kamu bertemu dengan malam Qadar?". Aisyah menjawab "Saya tak tahu" kemudian Aisyah bertanya lagi "Apakah yang patut saya buat bila bertemu dengan malam Qadar itu?". Nabi berkata kepada Aisyah "Malam itu malam yang amat baik untuk beramal dimalamnya dan amat mudah dimakbul Allah doanya". Aisyah bertanya lagi "Apakah doa yang paling baik untuk aku berdoa pada malam itu?" Nabi jawab "Kalau kamu sempat berjumpa dan mengetahui malam itu ialah malam Qadar berdoalah "Allah humma innaka 'afuu 'un karimun tuhib bul 'af wa fa' fu 'anni" (maknanya Ya Allah, Kamulah Tuhan yang sangat suka mengampun, ampunkanlah dosa-dosa saya).

Sebenarnya Nabi dah tahu yang Aisyah itu akan masuk syurga ertinya dosanya telah diampunkan oleh Allah tetapi kenapa Nabi masih menyuruh Aisyah untuk memohon kepada Allah agar diampunkan dosa? Sedangkan Aisyah memang layak untuk tidak dimasukkan ke dalam neraka, hanya layak ke syurga. Soal dosa dan pahala dia dah tak kisah sangat tapi nabi masih menyuruhnya berdoa supaya Allah ampunkan dosa.
Kisah Uwais Al-Qarni

Saya nak kaitkan dengan satu kisah iaitu bila Allah bagitahu kepada nabi Muhammad s.a.w. iaitu ada insan yang akan lahir dikalangan *Tabiin. Nabi berpesan kepada Umar dan Ali, "Akan lahir dikalangan Tabiin seorang insan yang doa dia sangat makbul nama dia Uwais al-Qarni dan dia akan lahir dizaman kamu". Kita telah mengenali siapa dia Sayyidina Umar dan Sayyidina Ali iaitu orang-orang yang telah disenaraikan sebagai "al-Mubasyirun bil Jannah" iaitu mereka dah dijamin masuk syurga.

Nabi seterusnya berkata kepada Umar dan Ali, "Dizaman kamu nanti akan lahir seorang insan yang doa dia sangat makbul. Kamu berdua pergilah cari dia. Dia akan datang dari arah Yaman, dia dbesarkan di Yaman. Dia akan muncul dizaman kamu, carilah dia. Kalau berjumpa dengan dia mintak tolong dia berdoa untuk kamu berdua."

Sama juga macam kisah Siti Aisyah tadi, Umar dan Ali bertanya kepada nabi soalan yang sama iaitu "Apakah yang patut saya mintak daripada Uwais al-Qarni, Ya Rasulullah?" Nabi menjawab "Kamu mintak kepadanya supaya dia berdoa kepada Allah agar Allah ampunkan dosa-dosa kalian". Banyak peristiwa sahabat yang berjumpa dengan nabi, minta sesuatu yang baik kepada mereka, nabi menjawab "Pohonlah al-Maghfirah daripada Allah swt."

Jadi, topik al-Maghfirah (keampunan) ini menjadi topik yang begitu dicari yang begitu relevan, hatta kepada orang yang telah disenaraikan sebagai ahli syurga. Kalau logiknya ahli syurga macam dah tak perlu kepada ampun dosa kerana mereka dah dijamin masuk syurga, tetapi tidak, nabi masih tekankan supaya mintak Allah ampunkan dosa.

Memang benarlah firasat seorang nabi, Uwais al-Qarni telah muncul di zaman Sayyidina Umar dan Sayyidina Ali. Memang mereka tunggu dan cari kabilah-kabilah yang datang dari Yaman ke Madinah, akhirnya bertemu mereka dengan Uwais al-Qarni. Dengan pandangan mata luar, tidak mungkin dia orang yang nabi maksudkan. Kerana orang itu pada pandangan insan-insan biasa atau orang-orang yang datang bersama dengannya bersama kabilah menganggapkan dia seorang yang akal tidak sempurna (wire short), sesuatu yang macam tidak betul pada pandangan orang. Tetapi dia ada sesuatu.

Sayidina Umar dan Sayidina Ali dapat berjumpa dengan Uwais ini minta satu sahaja iaitu minta supaya doakan supaya Allah swt. mengampun semua dosa-dosa mereka. Ketika Uwais al-Qarni berjumpa Umar dan Ali, dia berkata "Aku datang ini dari Yaman ke Madinah kerana aku nak tunaikan wasiat nabi kepada kamu iaitu supaya kamu berdua berjumpa dengan aku. Aku datang ini nak tunaikan wasiat itulah". Maka Uwais pun telah mendoakan untuk mereka berdua.

Memang hairan

Seperti yang saya sebutkam dipermulaan tadi "Faya 'ajaban liman adraka ramada na fala yukh farulah", Memang hairan orang yang dapat hidup sampai Ramadan ini, tetapi dosa dia tidak diampun.

Kalau malam ini malam Qadar, fokus kita selalunya memanglah nak minta hal-hal keduniaan. Kalau kita dapat rasakan dalam perasaan dalaman seorang insan kecil hamba Allah ini apa yang hendak kita mintak di malam Qadar? Saya rasa orang tidak begitu berminat untuk minta supaya diampunkan segala dosa, mereka akan minta yang lain pula, minta saham naik, perniagaan laris, dapat kahwin lagi dua, kaya, mesti pilihan mereka kepada kesenangan-kesenangan dunia, sedangkan "Wallah yuridul akhirah". Allah dan RasulNya lebih mengutamakan penghidupan akhirat itulah yang paling mustahak sekali.

Selama ini pun kita tidak tahu bahawasanya terampunkah dosa-dosa yang telah kita buat? Walaupun kita rasa macam dosa itu Allah telah ampunkan. Ada peluang yang macam ini iaitu malam Qadar atau berpeluang berjumpa dengan orang-orang yang konfirm macam tadi iaitu doa-doa mereka makbul seperti orang-orang yang soleh dan seumpamanya doa yang paling utama dan besar diminta ialah minta supaya Allah mengampunkan semua dosa-dosa kita.

Bukan kata orang lain sebagai contoh besar, hatta nabi yang dikatakan "Ghoforollah hu mat taqadaman", Allah ta'ala ampunkan dosa dia yang telah lalu (jika ada) dan juga ampun untuk yang akan datang. Tetapi kenapa nabi masih berdoa kepada Allah tiap-tiap hari tidak kurang dari seratus kali iaitu "Astagh firruka humma waatubu ilaih". Sehari seratus kali , sembahyang baginda, berdoa panjang-panjang sampai dikataka juga (hadith Aisyah) sampai bengkak kaki nabi. Sampai Siti Aisyah berkata kepada nabi, "Ya Rasulullah, kenapalah sampai kamu teruk-teruk beribadah hingga bengkak kaki, sembahyang lama-lama, menangis lama-lama, tidakkah Allah telah ampunkan dosa kamu dahulu dan kemudian?". Nabi menjawab "Kalau demikian adanya mengapa aku tidak menjadi hamba yang bersyukur".

Syukur maknanya melakukan ibadah kepada Allah swt. Inilah yang saya katakan tadi, datanglah sistem yang Islam kemukakan kepada ummah, seluruh aktiviti-aktiiti ibadah, penumpuan kepada persiapan-persiapan yang dikatakan "Wa tazau wadu" kesemuanya ditujukan ke arah pembersihan diri, hati, akal dan budi daripada yang dipanggil "al-khush" (yang tidak baik).

Pembersihan hati, pembersihan diri

Al-Quran memberikan satu analogi iaitu Bumi kalau sudah cantik dan subur dia mudah menumbuhkan pokok-pokok yang bermanfaat dan bagi bumi yang kotor (bagi maksud tidak sesuai ditanam tumbuhan) seperti tempat berbatu dan berpasir, tanam apapun tak tumbuh, kalau tumbuh pun dia tak jadi seperti tempat yang lain.

Maksudnya sama seperti insan, kalau yang disimpan dalam diri kita ini kotor (benda yang jijik) maka tidak akan keluar melainkan yang kotor juga. Kalau dalam diri kita baik, dia akan menumbuhkan yang baik, amal dia baik, kata-kata dia baik, akhlak dia baik, muammalah dia baik dan dia dikatakan orang yang baik. Allah itu baik, Dia tidak terima amalan melainkan amalan yang baik juga.

Sebab itu dari awal Islam datang dah ada sistem seperti contoh ayat-ayat al-Quran yang awal turun surah Al-Mudatsir, firman Allah yang bermaksud "Wahai orang-orang yang sedang tidur, bangunlah kamu beri peringatan kepada manusia (maknanya bergerak dalam satu wadah perjuangan, mengerakkan jiwa diri sendiri dan jiwa insan) dan kepada Tuhanmulah kamu wajib membesarkanNya, jangan mengagungkan yang lain, agungkan Allah swt. sahaja.

Caranya diberikan beberapa analogi seperti apa yang kamu pakai iaitu pakaian biasa, rumah tempat tinggal, kereta yang dinaiki dan apa sahajalah mestilah yang bersih, kamu kena sucikan dia. Sebab ini sangat kena dengan ayat yang nabi hayati. Diantara pakaian yang nabi suka pakai ialah pakaian putih yang melambangkan suci dan bersih. Walaupun kadangkala nabi pakai warna merah dan hitam didalam peperangan tetapi yang paling nabi sukai ialah warna putih. Sebab itu kita lihat, pakaian haji putih, kain kafan putih (tak pernah nampak lagi kain kafan warna hijau, kain kafan biru lagi tak pernah nampak).

Ditempat saya masjid-masjid gunakan kain putih sebagai alas tempat sujud. Serban umumnya putih. Serban nabi putih kadangkala ada yang hijau. Apabila diluar memakai pakaian putih bersih maka didalam diri perlu buang segala kekotoran. Islam mengajar agar diluar bersih sehingga kedalam diri juga bersih. Kalaulah inilah yang nabi buat dari pada mula memanglah bulan Ramadan ini yang utama ialah untuk membersihkan diri.

Krisis dunia vs krisis dosa

Semua krisis-krisis dunia, semua masalah yang insan hadapi didunia, yang kita hadapi hari ini dalam semua masalah, pergaduhan, hutang yang banyak, akan berakhir bila orang itu mati. Kita berjanji dengan orang, bertelagah, bergaduh, semua krisis-krisis dunia ini kepada seorang insan dia habis bila dia mati.

Tetapi krisis dosa dengan Allah ta'ala khasnya krisis keimanan, krisis kerana kita menyimpan dosa yang melibatkan iman dan sebagainya, didunia dia tidak menampakkan masalah tetapi sebenarnya ia akan bermula apabila telah hampir nak mati, masuk kubur lagi masalah, alam barzakh lagi masalah, sampai kepada alam mahsyar lagi bermasalah puncanya balik kepada dosa tadi.

Sebab itu nabi telah bagi satu garis panduan yang cukup senang kita faham. Kita tidak disuruh minta dimalam Qadar supaya turun emas dari langit, minta agar dikasihani oleh semua orang, minta agar dijadikan ketua selama-lamanya, untung berniaga, bukan itu yang patut diminta. Sebaliknya nabi bagi contoh kalau ini dapat kamu capai walaupun dunia kamu susah sekejap tetapi kamu akan berakhir krisis dunia ini bila kamu mati.

Jika kamu ada dosa ini mati bermula suatu penghidupan yang perit, malah dari sejak nak mati sekalipun sudah bermula, sampai kepada peringkat orang-orang yang "Zalimi an fusu hum" orang-orang yang menzalimi diri mereka dalam kehidupan ini kerana membiarkan dosa, banyak melakukan dosa, tidak cuba untuk membuang dosa, bila nak mati akan datang malaikat kepada mereka dengan pemukul untuk pukul muka, belakang hingga ke punggung mereka.

Ia bermula daripada nyawa nak keluar, tergantung-gantung diantara langit dan bumi, diantara barzakh dengan tidak barzakh, masuk kubur terseksa. Sebab itulah nabi nak lepaskan kita daripada seksaan ini semua, nak pastikan kepada isteri dia Siti Aisyah pun berpesan "Kalau kamu dapat malam Qadar jangan minta yang lain selain daripada minta supaya diampunkan Allah segala dosa".

Begitu juga nabi berpesan kepada sahabat-sahabat yang lain supaya bermohon supaya Allah ampunkan segala dosa.

Penutup

Memang telah menjadi tradisi kita di Darussyifa', kita bertemu sekali dalam bulan Ramadan bersama-sama berbuka puasa, bersolat tarawih dan saya berpeluang untuk berucap mengajak diri saya dan mengajak semua orang. Kita akan manfaatkan Ramadan ini dengan fokus kita supaya tidak ada lagi dosa, kalau ada dosa diampunkan. Caranya kita jangan tambah dosa, yang ada selesaikan. Minta ampun yang berbaki daripadanya. Dan AlhamdulilLah jika kita diambil oleh Allah dibulan Ramadan lebih-lebih lagi jika kita mati di Mekah di bulan Ramadan.

Macam baru-baru ini orang Malaysia yang mati kemalangan jalanraya di Mekah, kita cemburu kerana Allah pilih dia dan tidak pilih kita. Pilih mereka yang dalam musafir, dalam keadaan buat Umrah, dalam bulan Ramadan pula, mati syahid dunia kerana mereka luka parah, kemudian disembahyangkan pula di Masjidil Haram yamg setiap malam sembahyang itu jutaan manusia yang mendoakan mereka masuk syurga. Jadi itu satu keberuntungan kerana Allah pilih mereka. Kita pula menunggu giliran entah dimana..

Maka persediaan kepada kita, pada saya, pada saudara sekalian, kita ambil peluang Ramadan ini untuk Allah ampunkan dosa kita semua. Supaya kita termasuk dikalangan hamba yang akan beruntung khasnya selepas kita kembali kepada Allah swt. Selamat berpuasa, selamat berhari raya, maaf zahir batin, terima kasih kepada yang menganjurkan majlis malam ini Darussyifa' dan kita mengharapkan kepada Allah swt. agar sentiasa menghimpunkan kita sebagai orang-orang yang sentiasa berkasih sayang dan saling bermaaf-maafan menuju kepada kerahmatan dan keberkatan Allah swt.
Tazkirah ramadan ini ditulis semula daripada rakaman tazkirah Ramadan oleh Tuan Guru Dato' Dr. Haron Din pada hari Khamis 12 Ramadan 1427H bersamaan 5 Oktober 2006. Mungkin terdapat kesilapan dalam penulisan semula ini bagaimanapun sila mendengar rakaman asal untuk yang asli.

*("Tabiin" maknanya satu kumpulan insan yang tidak sempat berjumpa dengan nabi tetapi hanya sempat berjumpa dengan sahabat nabi sahaja. Kalau orang yang sempat berjumpa dengan nabi, itu dipanggil "Sahabat")

++ Mencintai Kaabah & Merindui Madinah..

Mencintai Mekah, Merindui Madinah
sumber: www.iLuvislam.com
*****Ku tanam cinta hakiki Tumbuh subur dalam diri Sejak ku jejakkan kaki Ku atur langkah di bumi suci Saat terpandang Kaabah Syahdu tersergam megah Sebak bagai dipegang hati sukar dimengerti..... Tegak di saf Masjidil haram Solat antara jutaan insan lemas di banjiran airmata menyesali segala dosa Alpa hari semalam

Ku semai rindu bercam
bah Kembang mekar saban waktu Saat ku hirup bayu Madinah Kota kecintaan Rasulullah Berdiri memandang Nabawi Megah dan sayu bercampur-baur Tenang saujana mata memandang Damai bertamu di dasar kalbu Duduk bersimpuh di sempit Raudah Dalam rebutan insan berpusu Menghayati dan menginsafi sirah Makin kuat kasih padamu makin ku kenal erti rindu


++ Fikir-fikirkanlah.."Sesuatu yang baik,belum tentu benar.Sesuatu yang benar, belum tentu baik.Sesuatu yang bagus, belum tentu berharga.Sesuatu yang berharga/berguna, belum tentu bagus."

++ Cinta & Ibu..

Dari tsuban r.a berkata: Rasulullah S.A.W. bersabda: “hampir tiba suatu masa dimana bangsa bangsa dari seluruh dunia akan datang mengerumuni kamu bagaikan orang-orang yang hendak makan mengerumuni talam hidangan mereka .” Maka salah seorang sahabat bertanya : “Apakah kerana kami sedikit ketika itu?” Nabi S.A.W menjawab: “Bahkan kamu pada hari itu banyak sekali, tetapi kamu umpama buih di waktu banjir.” “Dan Allah akan mencabut rasa gerun terhadap kamu dari hati musuh-musuh kamu, dan Allah akan mencampakkan ke dalam hati kamu penyakit wahan .” Seorang sahabat bertanya : “Apakah wahan itu ya Rasulullah?” Nabi lalu menjawab: “Cinta pada dunia dan takut pada mati.” Hadis riwayat Abu Daud. =)

Ibu melahirkan kita sambil menangis kesakitan. Masihkah Kita menyakitkan-nya? Masih mampukah kita tertawa melihat penderitaan-nya? Mencaki maki-nya? Melawan-nya? Memukul-nya? Mengacuhkan-nya? Meninggalkan-nya? Ibu tidak pernah mengeluh membersihkan Kotoran Yang ada pada waktu kita masih kecil, Memberikan NASI waktu kita bayi, Mencuci celana kotor kita, Menahan derita, Menggendong kita sendirian. SEDARILAH bahwa di Dunia ini tak ada 1 orang pun yang mau mati demi IBU. Kirimkan kepada 10 orang kalau memang Anda sayang IBU [I Love My Mom]..

++ Wanita & Hiasan..


Wanita adalah hiasan dunia, sebaik-baik hiasan adalah wanita solehah yang akan membahagiakan syurga di dunia Wanita..... Akalmu senipis rambut, Tebalkan ia dengan ilmu.... Hatinya serapuh kaca, utuhkan ia dengan iman.... Imannya selembut sutera, Hiasikan ia dengan akhlak yang mulia...

++ Sahur...

telah berkata sufyan assauri rahimahullah: "Sesungguhnya Allah tabaraka wa taala telah mencipta angin di waktu sahur membawa zikir-zikir serta pengampunan kepada Allah malikul jabbar." telah diriwayatkan didalam wasiat luqman alhakim kepada anaknya. sesungguhnya dia telah berkata:"wahai anakku, janganlah engkau jadikan ayam lebih bijak daripada engkau.dia memanggil dengan berkokok di waktu sahur sedangkan engkau pula dalam keadaan tidur."

telah bersabda rasulullah s.a.w : "tiga suara yang di sukai oleh Allah taala: suara ayam berkokok,dan suara orang yang membaca alquran, dan suara orang yang meminta pengampunan di waktu sahur." =)

++ Alhamdulillah..

Assalamualaikum..

Alhamdulillah..ana berasa sedikit gembira pagi ni..sebab apa?..
kerana Puisi ana yang bertajuk "Ya ALLAH" telah pun di keudarakan di NasyidFM...rasa tak sangka pun ada..tapi Alhamdulillahlah..syukran pada dj2 nasyidfm kerana sudi keudarakan puisi ana..
tidak terlupa juga DJ Firdausz kerana sudi mengedit & mengtouch up puisi ana tu..

Syukran Jazilan..hehe

Puisi: YA ALLAH..

Ya Allah..Ya Tuhanku...
aku hamba yang lemah..hina untuk bertemu MU ...
aku amat malu...ingin aku bertaubat..terdetik hatiku untuk bertaubat Ya Allah..
tapi..aku terlalu jahil ya Allah...aku sedar atas segala kesalahan yang telah aku lakukan selama ni Ya Allah..
Ya Tuhan yang Maha Pengasih & Penyanyang...kau bantulah aku untuk lebih mendekatiMU...lebih mencintaiMu...telah ku pasrah atas apa yang telah berlaku pada diriku..
aku cuba untuk melawan nafsu ku Ya Allah..tapi aku gagal, gagal & gagal lagi...
Ya Allah..bagaimana harusku lakukan?...
setiap kesilapan yang ku lakukan, ku sedar Ya Allah...tetapi..aku tetap lakukannya berkali-kali..
setiap harapan yang ku inginkan menjadi kenyataaan .....dan telah kau tunjukkanya satu persatu...adakah itu pemberian kemurkaan mu pada ku ?..

Ya Allah..kenapa, kenapa amat sukar untuk mendidik nafsuku untuk lebih patuh & taat pada Mu??..kenapa Ya Allah..bermacam-macam cara telah aku lakukan...tetapi...ku Gagal lagi...
Aku terlalu lalai dengan godaan dunia ini...dan makhluk Laknatullah.. Syaitan! Kau Pergi! Pergi Jauh dari Aku!!..aku BENCI Kau! cukuplah godaan kau pada aku selama ini! CUKUP!!

Hati kecil ku menangis Ya Allah...setiap hari...bagi aku dunia ini amat kecil...kedengaran seakan2 suara memanggil aku untuk bertemu denganmu..setiap hari..aku mendengar perkhabaran buruk yang terpampang di dada akhbar..Kematian , bagaikan satu kemestian..setiap hari..pasti ada yang bertemu Mu Ya Allah..dan aku? aku bertanya sendiri...adakah amalan aku telah cukup, jika malaikat suruhan Mu memanggil aku...

Ya Allah..aku sedar..Aku belum bersedia..kerana amalan kebajikan masih belum cukup lagi untuk aku membawa bertemu dengan Mu..Kau janganlah menarik nyawaku dahulu Ya Allah..
Aku tidak mahu mati didalam kemurkaanMu ya Allah...Kau Bantulah Aku..dalam mencari Hidayah & KeredhaanMu.... Aminn..


" Ku menanti dan terus menanti..jika hati ini terbuka untuk dikasihi, kau temukanlah aku dengan hambaMU yang beriman..agar dapat aku lebih mencintaiMU..Aminn.. "

Rintihan daripada HambaMu yang Hina,
Najibah..

Najibah Ali's Facebook Profile

Mari Me'release' tension~

To those yang mengantuk especially with this gloomy weather or yang tengah stress, pls do this simple exercise below :)

Selamat Mencuba!!

ni ala taichi sikit la… sebagai intro dan warming up..

tiru la macam ni… untuk melegakan bahu dan leher..

wa..wa..aaa

gerak kekanan kemudian ke kiri..

gerak ke kiri kemudian ke kanan

ikut je ler… jangan terpusing kepala udah la..

tepuk kuat kuat kat dahi.. ni untuk hilang mengantuk..

dah tu buat gerakan tangan dan badan… buat macam happy aje..

kemudian goyang2 kaki dan badan sikit… buat macam takde masalah…

buat secara agresif pula… jangan peduli apa orang lain kata..

hilangkan semua stress…

pusingkan kepala…

tengok muka kat cermin sambil goyang2.. lawa tak…

akhir sekali buat joget kucing…

--------------

kalau tak hilang juga stress tu ambil bantal kecik gi tidur bawah meja..

Sekian~

Jenguk..Jenguk...

Renungan Sejenak -

"Mahkota kemanusiaan ialah rendah hati." "Jangan memberi makanan kepada orang lain yang anda sendiri tidak suka memakannya." "Yang memimpin wanita bukan akalnya, melainkan hatinya."

People COME People GO ++ Promotion Link

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ PhotobucketBoycott Pictures, Images and PhotosPhotobucketFREE PALESTINE PhotobucketFREE PALESTINE Quran Auto ReciterSearch in Quran and Hadith
iluvislam