سلامت داتڠ .. (^_^)


السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

بِسْمِ اَللَّهِ اَلرَّحْمَنِ اَلرَّحِيمِ.. الحمدلله رب العالمين، والصلاة والسلام على أشرف المرسلين، وعلى اله وصحبه أجمعين. أما بعد

ربنا هب لنا من أزواجنا وذريتنا قرة أعين واجعلنا للمتقين إماما


Jangan Lupa Membaca Bismillah dan Berselawat Kepada Nabi S.A.W. Semoga Pengembaraan Anda di Blog Najeeba DiBerkati Allah..Ameen.. Syukran wa Jazakallhu Khairan.. :)

Daisypath Vacation Ticker

Thursday, May 22, 2008

++Sekadar RENUNGAN..


Allah pencipta langit dan buah, dan bila dia berkehendak (untuk menciptakan) sesuatu, maka (cukuplah).Dia hanya mengatakan JADILAH..lalu jadilah ia.


  • Kalau kita memerintah kekayaan, kita menjadi kaya dan bebas, kalau kekayaan memerintah, kita jadi miskin. -Edmund Burke-






  • Minda yang kerdil umpama pokok yang kerdil tidak boleh berbuah dan berbunga -Prof Diraja Ungku Aziz-






  • Kebajikan yang ringan adalah menunjukkan muka berseri-seri dan mengucapkan kata-kata lemah-lembut -Saidina Umar bin Al-Khatab-










++MIMPI seorang GADIS ..

Untuk Renungan Bersama.Rakaman ini dipetik dari program Motivasi Pagi -TV 3 (6.30 pagi) oleh Ustazah Noorbayah Mahmood.



Seorang gadis datang menemui Rasulullah dengan tangan kanannya disorokkan kedalam poket bajunya. Dari raut wajahnya, anak gadis ini sedang menanggung kesakitan yang amat sangat.



Lalu Rasulullah menegurnya.'Wahai anakku, kenapa wajahmu menampakkan kamu sedang kesakitan dan apa yang kamu sorokkan di tanganmu?'Lalu gadis malang ini pun menceritakan hal yang berlaku padanya :-'Ya,Rasulullah, sesungguhnya aku adalah anak yatim piatu.



Malam tadi aku telah bermimpi dan mimpiku itu telah membuatkan aku menanggung kesakitan ini.' Balas gadis tadi.'Jika tidak jadi keberatan, ceritakanlah mimpimu itu wahai anakku.'Rasulullah mula tertarik dengan penjelasan gadis tersebut.'Aku bermimpi berjumpa ibuku di dalam neraka.



Keadaannya amat menyedihkan. Ibuku meminta diberikan air kerana dia amat dahaga kerana kepanasan api neraka itu hingga peluh tidak sempat keluar kerana kekeringan sekelip mata.' Gadis itu berhenti seketika menahan sebak.'Kemudian kulihat ditangan kirinya ada seketul keju dan ditangan kanannya ada sehelai tuala kecil.



Beliau mengibas-ngibaskan kedua-dua benda tersebut untuk menghalang api dari membakar tubuhnya. Lantas aku bertanya ibuku, kenapa dia menerima balasan sebegitu rupa sedangkan ketika hidupnya ibuku adalah seorang hamba yang patuh dengan ajaran islam dan isteri yang taat kepada suaminya?



Lalu ibuku memberitahu bahawa ketika hidupnya dia amat bakhil. Hanya dua benda itu sahaja iaitu seketul keju dan sehelai tuala kecil pernah disedekahkan
kepada fakir. Yang lainnya hanya untuk bermuka-muka dan menunjukkan kelebihan hartanya sahaja.



Lalu aku terus mencari ayahku. Rupanya beliau berada di syurga dan sedang menjamu penghuni syurga dengan makanan yang lazat dan minuman dari telaga nabi.Ayahku memang amat terkenal kerana sikapnya yang dermawan dan kuat beramal.



Lalu aku bertanya kepada ayahku. 'Wahai ayah, ibu sedang kehausan danmenaggung azab di neraka.Tidakkah ayah ingin membantu ibu sedangkan di dunia kulihat ibu amat mentaatimu dan menurut perintah agama.Lalu dijawab oleh ayahnya.



Sesungguhnya beliau dan semua penghuni syurga telah dilarang oleh Allah dari memberi walau setitik air kepada isterinya kerana itu adalah pembalasan untuk kebakhilan yang dilakukan ketika didunia.



Oleh kerana kasihan melihat azab yang diterima oleh ibuku, aku lantas menceduk sedikit air mengguna tapak tangan kananku lalu dibawa ke neraka.Belum sempat air tersebut mencecah bibir ibuku, api neraka telah menyambar tanganku sehingga melecur.



Seketika itu juga aku tersedar dan mendapati tapak tanganku melecur teruk..Itulah sebabnya aku datang berjumpa engkau ya Rasulullah.' Panjang lebar gadis itu bercerita sambil airmatanya tidak henti-henti mengalir dipipi.



Rasulullah kemudian meletakkan tongkatnya ke tapak tangan gadis tersebut lalu menadah tangan, berdoa memohon petunjuk dari Allah. Jika sekiranyamimpi gadis tersebut adalah benar maka disembuhkanlah agar menjadi iktibar kepada beliau dan semua umat islam.



Lalu berkat kebesaranNya tangan gadis tersebut sembuh.Rasulullah lantas berkata, 'Wahai anakku, pulanglah.Banyakkan bersedekah dan berzikir dan pahalanya kau berikan kepada ibumu.



Mudah- mudahan segala dosanya terampun.



INSYALLAH''WAR-WARKANLAH KPD SELURUH UMAT MUHAMMAD UNTUK SECEBIS PEDOMAN AGAR TIDAK MENGAMAL SIKAP KEBAKHILAN TERHADAP SESAMA MANUSIA'

++ANJING melahirkan anak MANUSIA !!!!




mungkin ada sebabnya kenapa Allah menjadikan ia begini..... renung2kanlah..

++WORLD'S COOLEST TRAINS..hehe

Sekadar menghilangkan keletihan.. =)


China's CRH2






UK's EUROSTAR France's TGV
Dubai's METRO



Taiwan's THRS Korea's KTX
Japan's SHINKANZEN

Spain's AVE
AND...?






INDIA'S ALL ABOARD







hehehe....


p/s Banyak ketawa hati gelap.. :)

++Susu kanak-kanak yang TIDAK HALAL~


SALAM..


ini email yang aku terima drpd ayah aku...so tolong baca kemudian fowardkan..ini penting untuk anak-anak & mothers 2 be...



susu similac ni adalah product Abbott Laboratories selain similac, Abbott Laboratories juga distribute susu-susu berikut:

1) Isomil
2) gain

3) gain plus

4) grow

5) pediasure

6) ensure


berkaitan status halal / tak halal tu, harap kita dapat information a.s.a.p


Info utk kenkawan yg ader anak/adik/anak sedara yg minum susu *SIMILAC*.

Sorry terpaksa info pasal benda ni untuk pengetahuan mothers to be.. and please inform this to ur 'mummy' friends ok. Aku baru dapat info dari Datuk Dr Maamor persatuan pengguna islam malaysia .. susu formula *SIMILAC* diragui status halalnya.

Susu ni pun quite famous.. ada di pasaran. Susu tu dipercayai guna hormon manusia dalam proses pembuatannya. Susu tu pun dah dikategorikan tak HALAL dari Persatuan Pengguna Islam Amerika Syarikat.


inform kawan2 ok!..

++Keistimewaan 7 Kalimat...

Barang siapa hafal tujuh kalimat, ia terpandang mulia di sisi Allah dan Malaikat serta diampuni dosa-dosanya walau sebesar lautan:-

1) Mengucap Bismillah pada tiap-tiap hendak melakukan sesuatu.

2) Mengucap Alhamdulillah pada tiap-tiap selesai melakukan sesuatu.

3) Mengucap Astagfirullah jika lidah terselip perkataan yang tidak patut

4) Mengucap Insya Allah jika merencanakan berbuat sesuatu dihari esok.

5) Mengucap La haula wala kuwwata illa billah jika menghadapi sesuatu tak disukai dan tak diingini.

6) Mengucap inna lillahi wa inna ilaihi rajiun jika menghadapi dan menerima musibah.

7) Mengucap La ilaha illa Allah Muhammad Rasulullah sepanjang siang malam sehingga tak terpisah dari lidahnya...

+Syarat mudah untuk WANITA masuk ke SYURGA...


Anas bin Malik meriwayatkan bahawa Nabi s.a.w bersabda :


"Seorang wanita yg mengerjakan solat 5 waktu, berpuasa wajib sebulan,


memelihara kemaluannya serta taat kpd suaminya maka pasti dia akan masuk


syurga dari pintu mana saja yang dikehendakinya."



++Kenal POMPUAN ni?





Apa nak jadi laaaa................Korg kenal pompuan ni?


Dia ni la imam wanita yg mengimamkan sembahyang didlm gereja di mana makmumnya bukan sahaja perempuan malah terdiri dari org lelaki. Dia ni juga memutar belitkan agama Islam.


malah cuba menyamakan semua agama.die ni la Dr. Aminah antara pengasas fahaman Islam Wahabi (Islam moden lakununnyeee....cesssssss!!!!!!!) utk pengetahuan korang sume fahaman ni sudah pun sampai kat Malaysia. ape la nak jadi...

++Kenapa??..

KENAPA kita tido di masjid, tapi tatkala Khutbah telah tamat

kita terus terjaga?


KENAPA terlalu susah utk berkata ttg Allah..tapi terlalu

senang utk berbicara tentang sex....

KENAPA kita terlalu bosan (malas) utk membaca al-Quran..

tapi terlalu senang membaca majalah playboy (lucah)??

KENAPA terlalu mudah utk kita memadam mesej berkenaan Islam..

kemudian KENAPA kita menyebarkan (forward) mesej yg

nakal (mesej kurg elok)??..


KENAPA masjid2 makin kurang jamaahnya, sedangkan bar2

dan kelab2 malam semakin ramai pengunjungnya??

Fikirkanlah ttg nya..

++Orang ISLAM & rantai SALIB

sorry..muka dia terpaksa aku crop..

SALAM...


hari ni..seperti biasa..takde kemana2...cuma stay dekat rumah..jaga Fatimah..hmm..agak letih jugalah..dia banyak kerenah..erm..huhu..biasalah budak2...hehe..


o yea..tadi aku ada terima email daripada kawan aku sorang ni..kandungan email tu, ada menunjukkan gambar pengkritik AF yang memakai rantai salib..siapa?..hmm..x usahla aku sebut..tapi kalau korang betul2 mengikuti AF setiap minggu, confirm korang tau siapa dia..SubhanaAllah..aku mule2 xpercaye tapi bila diperhatikan balik..betul..rantai salib yang dia pakai..


Nauzubillah....kenapa sampai jadi macam ni?..aku bukan nak mengaibkan dia..tapi aku terpaksa cakap begini..dimanakah pegangan agama dia?..dah sah-sah pakai rantai itu haram bagi lelaki..dah aptah lagi, memakai loket yang berbentuk SALIB...


aku ada fowardkan email tu dekat kawan2 aku..if u all terima tu..perhatikanlah..jadikanlah pengajaran buat diri masing2...fikirkanlah apa akibatnya jika kita buat begitu...jika orang kafir tengok..apa yang diorang akan fikir..orang melayu kita pakai rantai seperti itu...Ya Allah..

aku haraplah...agar dia cepat2 sedar dan insaf apa yang dia buat itu salah dan dilaknat ALLAH S.W.T...

Mari Me'release' tension~

To those yang mengantuk especially with this gloomy weather or yang tengah stress, pls do this simple exercise below :)

Selamat Mencuba!!

ni ala taichi sikit la… sebagai intro dan warming up..

tiru la macam ni… untuk melegakan bahu dan leher..

wa..wa..aaa

gerak kekanan kemudian ke kiri..

gerak ke kiri kemudian ke kanan

ikut je ler… jangan terpusing kepala udah la..

tepuk kuat kuat kat dahi.. ni untuk hilang mengantuk..

dah tu buat gerakan tangan dan badan… buat macam happy aje..

kemudian goyang2 kaki dan badan sikit… buat macam takde masalah…

buat secara agresif pula… jangan peduli apa orang lain kata..

hilangkan semua stress…

pusingkan kepala…

tengok muka kat cermin sambil goyang2.. lawa tak…

akhir sekali buat joget kucing…

--------------

kalau tak hilang juga stress tu ambil bantal kecik gi tidur bawah meja..

Sekian~

Jenguk..Jenguk...

Renungan Sejenak -

"Mahkota kemanusiaan ialah rendah hati." "Jangan memberi makanan kepada orang lain yang anda sendiri tidak suka memakannya." "Yang memimpin wanita bukan akalnya, melainkan hatinya."

People COME People GO ++ Promotion Link

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ PhotobucketBoycott Pictures, Images and PhotosPhotobucketFREE PALESTINE PhotobucketFREE PALESTINE Quran Auto ReciterSearch in Quran and Hadith
iluvislam