سلامت داتڠ .. (^_^)


السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

بِسْمِ اَللَّهِ اَلرَّحْمَنِ اَلرَّحِيمِ.. الحمدلله رب العالمين، والصلاة والسلام على أشرف المرسلين، وعلى اله وصحبه أجمعين. أما بعد

ربنا هب لنا من أزواجنا وذريتنا قرة أعين واجعلنا للمتقين إماما


Jangan Lupa Membaca Bismillah dan Berselawat Kepada Nabi S.A.W. Semoga Pengembaraan Anda di Blog Najeeba DiBerkati Allah..Ameen.. Syukran wa Jazakallhu Khairan.. :)

Daisypath Vacation Ticker

Saturday, September 6, 2008

++ Tanggungjawab TANPA cinta...

Assalamualaikum..


“Kenapa mesti bercouple sebelum berkahwin?”, soal seorang ustaz dengan tegas.
“Mana mungkin sebuah rumahtangga mendapat keredhaan Allah jika permulaannya sudah tidak tentu hala!”, ujar seorang pendakwah dengan penuh yakin.
Segala nasihat tertuju kepada menyeru agar maksiat dihindarkan oleh mereka yang di usia muda. Jangan mulakan alam rumahtangga dengan dosa dan noda. Kelak binasa.
Tidak susah untuk memahami seruan ini. Itulah kehendak agama. Dosa tidak menjanjikan bahagia. Kebahagiaan letaknya pada ketaatan kepada Allah. Semua itu telah banyak saya ungkapkan di dalam artikel yang lalu. Sebahagian besarnya sudah termuat di dalam buku AKU TERIMA NIKAHNYA.

Dosa tidak menjanjikan bahagia.

Tetapi pastikah bahagia hanya kerana sudah terhindar dari dosa? Jika dosa itu derita, taat itu nikmat kebahagiaan, maka bahagiakah rumahtangga yang jauh dari dosa?
Soalan ini tidak boleh dijawab dengan bahasa praktikal oleh anak-anak muda yang baru menceburkan diri ke alam mencari dan memilih pasangan hidup. Perbincangan kali ini lebih merupakan sebahagian daripada tuntutan Begin with the End in Mind untuk mereka renungkan. Ada pun persoalan yang sedang saya ketengahkan ini, ia adalah untuk mereka yang sudah separuh atau suku jalan menempuh kehidupan berumahtangga.
Persoalan ini banyak mengganggu fikiran saya. Sedikit demi sedikit saya didatangi dengan kes-kes yang luar biasa. Mula-mula ia hanya sekali dua, tetapi lama kelamaan segalanya menjadi seperti timbunan tanah membentuk busut. Hingga tercetus suatu kebimbangan.
Satu demi satu rumahtangga retak dan ribut.

Bukan rumahtangga yang kotor dengan dosa. Bukan suami isteri yang lupa Tuhan. Rumahtangga ini adalah rumahtangga yang dibentuk menurut lunas-lunas Islam. Permulaannya bersih dari masalah pergaulan bebas, malah kedua pasangan ini ‘disatukan’ atas cita-cita Islam, dakwah dan perjuangan yang menemukan mereka.

Seorang ‘akhi’ dan seorang ‘ukhti’, dalam suasana taat kepada Allah… bersatu dalam sebuah Bait Muslim yang berslogankan Baiti Jannati (rumahku syurgaku). Perkahwinan mereka adalah apa yang diimpikan oleh setiap mereka yang mahu mencari separuh kesempurnaan beragama melalui jalan perkahwinan, yang terbina di atas asas taqwa.

Tetapi perkahwinan yang ideal ini sedang diuji. Sangka saya satu atau dua. Ia mungkin kes terpencil. Tetapi sedikit demi sedikit kes ini bertambah dan bercantum, hingga menghasilkan suatu kerisauan yang mendalam. Di manakah silapnya?

Terlalu sulit untuk saya lakarkan kes-kes yang membabitkan rumahtangga ini kerana ia amat sensitif. Rumahtangga seorang lelaki yang berfikrah Islam dan seorang perempuan yang berfikrah Islam, kecundang selepas perkahwinan menjangkau usia matang. Ada di antaranya yang membabitkan perbuatan-perbuatan suami, ada juga yang membabitkan masalah yang ditimbulkan oleh pihak isteri.

Ada suami yang berfikrah Islam, sama ada seorang ustaz mahu pun seorang profesional, mencemarkan rumahtangganya dengan perbuatan-perbuatan curang, bermain kayu tiga, malah ada yang menjadi abusive terhadap isteri dan anak-anak. Ada juga isteri yang berfikrah Islam, merosakkan rumahtangganya dengan perbuatan yang sama… hingga menjadi beban kepada fikiran saya untuk menanggung rahsia mereka.

Saya terpaksa beristighfar, menenangkan diri sendiri dan isteri, sebelum mampu untuk menyelami masalah seperti ini. Gerun dan kesah memikirkan rumahtangga sendiri. Segala yang diperlukan untuk membina rumahtangga dalam sebuah ketaatan telah dilakukan, tetapi saya sedang berdepan dengan insiden kehancuran rumahtangga seperti ini. Jika bukan silap berkaitan dosa dan taat kepada Allah, apa lagi yang tidak kena.

“Rumahtangga ini hanyalah sebuah tanggungjawab. Saya gagal menemui cinta. Saya tidak cintakan suami saya!”, salah satu kes yang saya tangani, tiba kepada jawapan yang dicari.
Saya kebingungan.
Biar pun kali ini jawapannya sungguh jelas dan terus kepada lubuk masalah, ia bukan satu atau dua kes, tetapi saya sedang menanggung beban kes yang berbilang.


TIDAK BERTEMU CINTA
Jika mereka yang asyik berkasih sayang hingga lupa kepada batas-batas agama dalam sebuah pergaulan, nasihat lazim yang disampaikan kepada mereka adalah pada menyedarkan diri mereka tentang soal tanggungjawab. Perkahwinan bukan hanya soal cinta. Tanggungjawab harus dipikul bersama. Soal peranan masing-masing sebagai suami dan isteri, serta bakal ayah dan ibu mesti dilihat dari sudut agama.
“Kalau merancang perkahwinan, jangan rancang hanya ke pelamin, tetapi rancanglah hingga ke lampin!”, itu nasihat komprehensif saya kepada perkahwinan sepasang kekasih yang sebegini.
Tetapi bagi seorang Muslim dan Muslimah, yang mempunyai semangat agama yang tinggi, yang merelakan sebuah perkahwinan dibentuk tanpa pendahuluan yang lazimnya popular dalam masyarakat kebanyakan, terlalu berat untuk saya nukilkan, bahawa nampaknya mereka harus sedar bahawa perkahwinan bukan sekadar tanggungjawab. Ia harus diisi dengan cinta.
Cinta!
Bukan cinta ala Hollywood atau Bollywood, tetapi cinta yang itu. Perasaan yang mendatangkan bahagia.

Seperti kata Ustaz Pahrol Mohamad Juoi di dalam bukunya, Satu Rasa Dua Hati, tanda bahagia ialah apabila adanya tenang. Itulah cara mengukur bahagia. Bahawa di dalam sebuah rumahtangga, kebahagiaan itu boleh diukur dengan tahap ketenangan yang dikecapi oleh suami dan isteri. Jika suami beroleh tenang tatkala pulang ke pangkuan isteri, juga isteri hilang tekanan dan kerunsingan hidup tatkala pulang ke pangkuan suami, maka adalah tenang di situ. Adalah bahagia.
Sukar untuk saya ungkapkan bagaimanakah yang dikatakan sebuah rumahtangga tanpa cinta. Ini bukan kahwin paksa. Ia kahwin rela. Cumanya, demi menjaga agama, mereka tidak bercinta sebelum berumahtangga. Rumahtangga ini adalah rumahtangga orang sekarang yang mencuba resepi bercinta ‘orang dulu’, mengharapkan cinta selepas berkahwin, tetapi malangnya mereka gagal bertemu cinta.


Izinkan saya meminjam kata-kata John Gray di dalam buku terbaru beliau yang mesti dibaca oleh mereka yang sudah menghadam buku awal Men Are From Mars, Women Are From Venus, iaitu buku Why Mars and Venus Collide:

“As I travel the world, teaching the Mars and Venus insights, I have witnessed a new trend in relationships linked to increasing stress. Both couples and singles believe they are too busy or too exhausted to resolve their relationship issues, and often think their partners are either too demanding or just too different to understand. Attempting to cope with the increasing stress of working for a living, both men and women feel neglected at home. While some couples experience increasing tension, others have just given up, sweeping their emotional needs under the carpet. They may get along, but the passion is gone.” (muka surat xiv)

Mereka bertahan, tetapi emosi, keinginan dan cinta itu hilang. Segalanya adalah soal tanggungjawab, tentang peranan… tiada perasaan, cinta dan belaian.

Entahlah…
Apakah kerana pengaruh filem, pengaruh persekitaran, pengaruh tempat kerja, atau silap tarbiyah oleh gerakan-gerakan Islam yang mengacukan mereka ini semasa duduk dalam gelanggang tarbiyah, persoalan tanggungjawab tanpa cinta menjadi punca keruntuhan rumahtangga.
Ada yang tidak percaya… menempelak saya kerana menimbulkan isu ini tanpa hujung pangkal. Sangkanya, saya mahu lelaki multazim dan perempuan multazimah ini bercinta dengan cinta mazhab Bollywood dan Hollywood. Tidak sama sekali.
Tetapi ada sesuatu yang masih dalam kerangka agama yang tidak kita sempurnakan, sekurang-kurangnya di peringkat menguruskan jodoh, sama ada oleh institusi Bait Muslim atau melalui medium keluarga.

MANIFESTASI

Kecacatan cinta dalam rumahtangga yang ‘Islamik’ ini terserlah, seawal tahun-tahun perkahwinan, malah boleh juga muncul selepas beranak pinak.
Suami akan berkahwin dua dengan alasan isteri pertama adalah pilihan jemaah manakala isteri kedua adalah pilihan hatinya! Isteri pula tanpa peruntukan agama untuknya menduakan suami, mencari cinta di luar.
Hubungan hambar antara dirinya dan suami, terubat dengan rakan sepejabat yang lebih understanding, lebih bijak mendengar dan memujuk, atau mungkin juga beralih minat kepada ustaz-ustaz dan ceramahnya. Asasnya, suami dan isteri, kedua-duanya mengkhianati perkahwinan pertama yang begitu ideal, kerana perkahwinan itu ada segalanya kecuali cinta!

TAQWA

Khutbah Nikah pada sunnahnya, terisi dengan ayat-ayat al-Quran yang dipilih dalam genre TAQWA. Ia adalah suatu peringatan daripada Nabi S.A.W bahawa rumahtangga yang diredhai Allah itu harus dibina di atas asas-asas taqwa. Persoalannya di sini, bagaimanakah kita memahami maksud taqwa?
Jika taqwa itu diertikan sebagai kepatuhan yang menyeluruh terhadap peraturan-peraturan Allah, datang pula soalan yang kedua, apakah itu peraturan Allah? Bagaimanakah keseimbangan dalam beragama dapat dibuktikan dalam kepatuhan ini?

SYARIAT ALLAH

Himpunan peraturan Allah SWT diperturunkan melalui wahyu, terhimpun di dalam hukum yang lima. Persoalan wajib, mandub, harus, makruh dan haram, sentiasa diambil kira oleh sebuah rumahtangga yang dibina di atas asas Taqwa. Inilah yang diberikan penekanan selama ini, bahawa sebuah rumahtangga yang diredhai Allah SWT itu harus mematuhi ketetapan Allah yang dihimpunkan di dalam apa yang disebutkan sebagai SYARIAT ALLAH atau SYARIATULLAH.
Menjaga halal dan haram dalam perbelanjaan.
Memelihara peraturan-peraturan Allah dalam persoalan rukun Iman dan rukun Islam.

SUNNATULLAH

Tetapi peraturan Allah juga merangkumi hukum kedua yang disebut sebagai hukum alam. Peraturan yang ditentukan Allah sebagai sistem alam dan manusia yang menghuninya. Sebagaimana hard science menzahirkan hukum Sunnatullah melalui peraturan kimia, fizik dan biologi, maka begitu jugalah soft science menghimpunkan Sunnatullah melalui peraturan komunikasi, psikologi yang dalam hubungan percintaan, kadang-kadang orang sana menyebutnya sebagai chemistry!

Cinta bukan kefahaman. Bukan pengetahuan. Cinta tidak muncul sebagai hasil mengetahui pengertian ilmu cinta yang dicerna oleh akal. Tetapi cinta itu adalah hati dan perasaan. Allah mengurniakannya, dan manusia bertanggungjawab untuk mencari dan berikhtiar menyuburkannya.
Rumahtangga yang bersih dari dosa, adalah rumahtangga yang berjaya mematuhi Syariatullah, tetapi mungkin kehancuran itu masih melanda kerana Taqwanya tidak menyeluruh. Aspek-aspek Sunnatullah diabaikan.

Seorang suami mungkin terlupa untuk melihat zaujah yang dikahwininya itu sebagai seorang perempuan. Perempuan itu, biar pun dipanggil sebagai ukti, atau dibahasakan sebagai enti, berjawatan ustazah, atau ketua Muslimat cawangan, dia adalah perempuan pada fisiologi, biologi, naluri dan perasaannya.

Mungkin selama ini suami lupa untuk membelainya, lupa menghargainya, lupa berusaha mengekalkan kehangatan perasaan di dalam sebuah rumahtangga. Suami yang ustaz, mujahid, haraki lagi manhaji ini, mungkin tidak serius dalam menelaah hadith-hadith Nabi SAW yang memperlihatkan passion baginda dalam mengekalkan suburnya cinta dalam sebuah rumahtangga.
Seorang isteri yang bersuamikan seorang pejuang, seorang ustaz atau seorang Ketua Cawangan sekali pun, tidak harus lupa bahawa suaminya itu tetap seorang lelaki.
Rumahtangga seorang akhi dan seorang ukhti, tetap sebuah rumahtangga seorang lelaki dan perempuan. Jika mereka bertaqwa dalam menjunjung Syariatullah, tinggal satu lagi persoalan, bagaimanakah pula Sunnatullah dalam hubungan mereka?
Sesungguhnya kejayaan menghindarkan diri dari pergaulan bebas serta bantuan institusi Bait Muslim, hanyalah ikhtiar kita untuk membina permulaan rumahtangga yang baik. Tetapi selepas berumahtangga, suami dan isteri harus peka dengan perkembangan emosi dan komunikasi masing-masing kerana ketaatan kepada halal dan haram hanya separuh dari maksud Taqwa.
Bagaimana dengan cinta? Bagaimana Sunnatullah ke atas lelaki dan perempuan yang dicipta-Nya?

Saya meratapi tragedi yang sedang merebak ini…




Oleh :
Abu Saif



p/s : saya menyarankan antum membaca buku AKU TERIMA NIKAHNYA dan SATU RASA DUA HATI ~ ;)


"jadikanlah dirimu mawar yang menyeri & menguntum di jalan dakwah & biarkanlah mawar itu terpaksa melukai tangan-tangan utk merasai harumnya kasih Allah"

sumber:khazanahrahsia

++ [[Ahlan Wasahlan Ramadhan]]


Assalamu'alaikum wbt...


“Apabila tibanya Ramadhan, terbukalah segenap pintu syurga, tertutup rapatlah segala pintu neraka dan syaitan dibelenggu kesemuanya.”
Riwayat Bukhari dan MuslimSalam Ramadhan~ (moga bertambah iman dan keberkatan hidup)
Salam Ramadhan Kareem buat semua!
Semoga ramadhan ini lebih baik dari yang
sebelumnya
Perbanyakkan ibadah
sunat,sedekah,qiamulail :)
Semoga amalan kita semua
diterimaNya..Ameen :)




"jadikanlah dirimu mawar yang menyeri & menguntum di jalan dakwah & biarkanlah mawar itu terpaksa melukai tangan-tangan utk merasai harumnya kasih Allah"

sumber:khazanahrahsia

++ TAG TAG TAG!.. pasal ana..ABOUT ME!


Sumone telah sesuka hati tagged ana dan sekarang ana dengan sesuka hati menjawab nyer..


1. nama-nama timangan oleh org tersayang.
Family and saudara-mara- ebah
Kawan2 –Jie,Jiebah, Jaja, ebah, ibah, Oshin
My love? aih..belum lagi..coming soon..heheheh

2. anda seorang yang...
~ sensitif & manja kadang2..

~Senang nak makan ubat..tapi kene ada depan mate..PIL sahaja...kalo x, jgn harap nak makan..hehehe

~Suka fikir perkara yang kadang2 orang tak fikir pun.

~Friendly dengan orang yang lama kenal & pendiam jika baru berjumpa 1 minit yang lepas (ada orang ingat ana sumbong) well mungkin muka ana nampak masam je (Sebab da begitu sejak azali)..huhu..well kenal dulu..baru tahu..boleh mengegarkan dunia ni..eceh!

~Ramai kata ana GARANG, kuat melenting & cepat marah.erm..Really? bukan garang tapi TEGAS. So, don’t judge people by its acting.ingat tu..

~SANGAT suke dengan babies..bagi je la bape ramai..confirm ana layan..tapi kalau nangis, mak die dapat dulu..hehehe

~kadang2 suka tangguh kerja.erm kalau benda tu x best..

~PUNCTUAL! Puenklich! Tepat masa! Saya tak suka tunggu orang kalau lmbt sgt. Maafla ye. Sbb demi masa..sesungguhnya manusia kerugian..hehehe

~keras kepala dalam sesuatu hal yang saya tak suka.insyaAllah dalam proses perubahan..

~suka berdebat! erm..anak kedua selalu mcm tu ke?

~ suke berfesyen..x kirala, gaya arab ke, omputih ke ..asalkan TUTUP AURAT!

~ suka berMAKE UP..erm sejak menjak balik Sudan ni..suke benar makeup..pakai celak bebanyak..bagi nampak cam arab..hehehe.. ( pakai celak sunat kan? kan? kan? )

~ suka buat lawak SPONTAN..well..entahla..memang suke camtu..kekadang secara x lngsung buat orang ketawa..erm penghibur di kala bosan kot..

~ingin mencari siapa diri ana..a good muslimah wannabe..InsyaAllah!

3. insan teristimewa. describe apa yg membuatkan die terlalu istimewa di mata anda.
MY BELOVED Family ..Yes FAMILY FIRST itu
yang penting..baik buruk, jatuh bangun kita..mereka yang bantu..harapkan kawan2? jgn haraplah..kalau ada pun 1 % je..Well, itu hakikat..

then, My BELOVED sahabat.. kerana mereka akan mengingatkan ana dikala ana lupa dalam mencari keredhaan Allah..dan juga berkongsi ilmu agama,dan sebagainya..p/s yang baik2 je tau..yang membawa kita mengingati & mencintai yang MAHA ESA..

4. makanan favourite anda
syawarma, pizza (western food)..erm senang ci
te..makanan yang simple2 dan mudah di masak..nasi kurang sikit..tapi ade depan mate, layan aje!

5. favourite color
Light Colour..

Especially PINK,PURPLE,GREEN,BLUE,WHITE. hehehe
** Blog ana cerah je..sebab penggunaan warna2 nie..=)


6. favourite song

Nasyid, Spa & Meditation song, Trance, Rock, German music, arab + Middle east music, Zikir, MP3 Al-Quran...etc..

Hanya tuhan yang tahu by UNIC
Epilog silam by Haikal
Inspirasi hati by Dehearty
Layar keinsafan by Mestica
Pemergianmu by Inteam

Dilemma by hijjaz
Erti syukur by UNIC

** banyak x? well tu separuh saja..ada banyak lagi dalam library..hehehe..neway ana suka mendengar lagu nasyid, MP3 Al-Quran, Zikir sebb dapat menenangkan hati & naluri tika stress atau sama waktu dengannya..Bukanke mendengar lagu2 seperti ini dapat mengingati yang MAHA ESA..

** lagu german sebab ana ingin memantapkan lagi bahasa GERMAN ana..dengan mendengar lagu2 ni secara x langsung kita pelajari apa yang di sebut..

** Trance sebab ana suka lagu rancak di kala bosan2..

** Middle east, Spa & meditation - bagus di dengar sebelum tidur..

** Rock..ni pun ana layan..cuma selected music la..xdela hardrock sgt tu sampai nak pecahkan kepala..hehehe..dengar sampai lagha? insyaAllah tidak..

** ETC..maksudnya (dan sebagainya..) hehe

7. sikap yg membuatkan anda stress
Menunggu..tertunggu..dan sewaktu dengannya..oh yea, juga Kerja yang tertangguh..orang melawan cakap..uih..pantang sungguh!

8. 3 bende yg mesti ade dalam handbag anda
Lesen kereta, I/c, duit, gule-gule, pen, lipstic, celak, dan sebagainye..oh yea..MP4 saye..

*alamak "terlebih sudah".. hehehe

9. kali terakhir anda menangis beriya-iya..kenapa??
Kene Ulser di mulut yang menyebabkan nak menguyah makanan pun susah..erm..x puasa buat sementara waktu kerana hal-hal tertentu..tapi rasa macam orang puasa pulak..

10. tag 5 org yg len

sape yea?? kene tanye kucing belakang umah dulu.. hehehehehe






++ Semulia-mulia manusia..


"Semulia-mulia manusia ialah siapa yang mempunyai adab, merendahkan diri ketika berkedudukan tinggi,memaafkan ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat

- Khalifah Abdul Malik bin Marwan"

++ Ana & Cinta..

Ana dan Cinta
sumber: www.iLuvislam.com



Setiap hari kawan-kawan rumah ana bercerita tentang lelaki idaman mereka: apa yang dikatakannya, apa yang ditawakannya, apa yang dilakukan dan segalanya, apa kandungan sms yang diberinya. Tambah-tambah lagi lelaki yang memang diidam mereka sejak dahulu, maka gembira bukan kepalang bila ‘mimpi selama ini jadi kenyataan.’ Ana tak terniat nak menunjukkan reaksi kurang senang. Mungkin ana sangat pentingkan diri. Ana takut nak memberitahu yang ana naik muak mendengar semua itu. Ana takut mereka semua marah pada ana. Ana memang pentingkan diri. Mungkin sebab kami telah lama menjalin ikatan persahabatan, ana takut ikatan ini putus begitu sahaja kerana salah faham. Hati ana berbelah bahagi.

Lantas ana tiada jalan lain selain menunjukkan muka kurang berminat bila mereka semua bercerita. Sememangnya, ana sakit hati bila fikirkan suatu persahabatan boleh bertukar menjadi berisiko bila tajuk lelaki muncul. Yang ana sedihkan, mereka fikir ana cemburu…. Dulu, ana seperti mereka, melompat kegembiraan bila dapat tunjuk ayu atau tunjuk baik pada lelaki yang ana suka. Di hadapan lelaki-lelaki ini, ana haruslah kelihatan perfect dan sempurna. Tambah-tambah lagi bila mereka senyum atau tegur, dunia kelihatan cerah walaupun hari hujan. Ana tahu, kawan-kawan ana cemburu pada ana. Mereka bercakap di belakang ana. Ana tahu ada kawan ana yang selalu menangis kerana cemburukan ana. Allah memberi ujian. Allah beri segalanya pada ana. Ana mampu attract lelaki-lelaki yang ana suka. Ana dapat segalanya. Ana bersembunyi di belakang dinding hipokrit ana, hidup sebagai pelakon. Hanya kawan-kawan ana yang tahu siapa ana.

Di dunia luar, ana kelihatan baik tapi di rumah, ana bertepuk sorak tentang lelaki. Aduh, teruknya ana! Ana belajar bercakap, mendengar malah melakukan perkara-perkara yang tidak berfaedah. Ana gembira kerana ramai kawan ana suka pada ana yang makin sporting. Dalam masa yang sama muncul kawan-kawan ana yang menasihatkan ana secara halus. Ana faham maksud mereka. Namun, ana kabur dengan kehidupan ketika itu kerana pada ana, sememangnya ana tidak melakukan apa-apa kesalahan! Malah terlintas di fikiran ana yang kawan-kawan yang menasihat itu terlalu kolot kerana hidup di dalam kepompong islamic mereka. Ana dapat lakukan apa yang ana teringin lakukan dulu. Bermula dengan tegur-menegur, bertanya, berbual, bergurau dan seterusnya yang semakin lama menghampirkan ana pada perkara-perkara fitnah. Ana pula sukakan gosip-gosip tentang ana lantas ana mengapi-apikan lagi semua gosip itu. Ana bangga. Dan dalam masa yang sama, kawan-kawan ana semakin cemburu…


Ana keluar date dan ana yakin ana tidak bersalah kerana berteman dan berpakaian sopan. Ana lupa yang teman ana juga keluar date seperti ana. Nampaknya, fungsi perkatan ‘teman’ itu tak bermakna. Namun, semakin lama ana semakin cemburu pada kawan-kawan ana yang selalu menasihatkan ana. Hidup mereka dekat dengan agama. Tiada unsur-unsur fitnah. Mereka ini tiada gosip dan tidak meletakkan diri mereka di dalam dunia sia-sia. Yang membuatkan ana paling cemburu, semua orang baik-baik yang ana kenal, sukakan mereka! Baru ana terfikir, setiap manusia akan mencari seorang teman yang baik dan bertaqwa. Begitu juga ana. Manusia-manusia yang leka akan mengambil jalan mudah untuk berfoya-foya terlebih dahulu sebelum mencari teman idaman yang soleh/solehah. Dan ana, ana di golongan mana? Kemudian. ana masih meneruskan kehidupan ana yang penuh dengan penipuan, hipokrit dan kebencian itu. Ana teruskan enjoy. Tanpa ana sedari, ana mengalami suatu perasaan menyesal setiap kali ana habis enjoy seperti berdating dan sebagainya. Perasaan berhibur dan menyesal itu datang bersilih ganti sentiasa. Perlahan-lahan ana tertarik semula pada kehidupan yang sebenar. Istilah ‘muda hanya sekali’ terpadam dari kepala ana.

Ana sedar. Ana sedar. Ana sedar. Kadang-kadang, ana cemburu pada kawan-kawan ana yang masih enjoy dengan hal-hal yang tidak berfaedah itu. Ana teringin bercouple, sms, terasa disayangi dan menyayangi. Sememangnya setiap manusia teringin. Namun, ana bersyukur akal ana masih boleh berfikir dengan waras akan kesan-kesannya yang memudaratkan hati. Ana kerap kali tekankan di kepala ana yang ana akan menyesal akhirnya walaupun ana enjoy seperti mereka. Ana teringat kepada perasaan menyesal seperti yang selalu ana alami dahulu:

1. Ana teringin bercerita masalah pada seorang lelaki yang boleh dianggap kawan baik seperti yang dilakukan oleh kawan-kawan ana. Namun, ana tekankan yang semua masalah ana biarlah ana sandarkan pada Allah. Ana tidak juga bercerita kepada kawan-kawan perempuan ana. Masalah, kesedihan, dan penderitaan ana biarlah jadi milik Allah.

2. Ana teringin bergelak ketawa dengan lelaki. Kemudian, muncul peringatan-peringatan Allah di kepala ana. Ana teringin berkawan rapat atau gang dengan lelaki, kemudian muncul pula kata-kata nasihat kawan-kawan ana. Sebaik-baik perempuan solehah ialah yang tidak meniti di bibirnya nama-nama lelaki dan tidak meniti di bibir mana-mana lelaki namanya. Selalu ana tekankan. Hindarilah zina. Pergi jauh. Terutamanya zina hati.... Ana tekankan bila terbuka soal couple, sms, dating dan sebagainya..

Sahabat ialah mereka yang memberitahu kamu kebenaran, bukannya membenarkan apa yang kamu beritahu…Ana tidak dengki mereka mendapat lelaki kacak walaupun lelaki itu direbut juga oleh ana dahulu. Ana tidak dengki mereka dapat makan bersama lelaki idaman dan dapat studi sama-sama. Ana tidak berdengki. Yang ana tahu, ana sayang kawan-kawan ana…..

Ya Allah..bukakanlah pintu hati kami untuk menyambut hidayahmu .


-nur islam-

++ Lagu Ini Hari Ini..menyentuh hati..

Lagu Ini Hari Ini - AKBAR ft SYAH X-BROTHERS MIRWA


Hey kawan
Dunia kita memang berbeza
Jalan kita melencong dan lurus
Namun matlamat kita tetap sama
Jadilah insan yang tulus

Hidupku aku yang resahkan
Bukan seperti yang kau andaikan
Tak seindah yang kau anggapkan
Tapi cukup untukku
Dendangkan lagu ini
Aku tulis hari ini sekadar
Hanya untukku sendiri renungi
Bukan sekadar menyalahi
Tiada sebab yang tersembunyi

Duniaku...
Tak seindah pandanganmu
Namun cukup...
Untukku dendangkan pada mu
Lagu ini hari ini

Mereka semua tak peduli
Apa yang telah aku lalui
Ada yang hanya tahu mengeji
Syukur, masih ada yang mengingati
Kawan, lihat diriku ini
Kita hanya beza rupa hakikatnya sama
Tak terhindar salah padaNya
Bukankah kita telah berjanji pada Dia
Untuk saling menyayangi
KasihNya bawa kita ke SANA


Duniaku...
Tak seindah pandanganmu
Namun cukup...
Untukku dendangkan padamu
Lagu ini hari ini
Untuk kita renung kembali
Bila tiba masanya nanti
Apakah kau masih mendengar
Laguku ini..

Ingatlah kita suatu hari nanti
Semua pasti pergi tiada terkecuali
Pergi ke SANA menemui sejati
Dia yang bersemayam di arasy yang abadi

Waktu itu
Lagu ini tiada erti lagi
Dan pastinya tiada yang mendengarinya
Asalkan siapa yang ada sekarang bisa
Penilaian boleh dari yang terlarang

Janji dari Ilah-mu
Pasti hari ini dunia ini pasti berakhir


Ingatlah wahai semua musafir
Hari yang akhir
Hari yang akhir
Kian berakhir
Kian berakhir


Penyanyi: Akbar
Album : Alpha

++ Akibat Buat Maksiat

Akibat Buat Maksiat
sumber: www.iLuvislam.com
oleh: masrurah

Maksiat Menghalangi Ilmu Pengetahuan

Ilmu adalah cahaya yang dipancarkan ke dalam hati. Namun, kemaksiatan dalam hati dapat menghalangi dan memadamkan cahaya tersebut. Ketika Imam Malik melihat kecerdasan dan daya hafal Imam Syafi'e yang luarbiasa, beliau (Imam Malik) berkata,"Aku melihat Allah telah menyiratkan cahaya di dalam hatimu, wahai anakku. Janganlah engkau padamkan cahaya itu dengan maksiat".

Maksiat menghalangi Rezeki


Jika ketakwaan adalah penyebab datangnya rezeki, maka meninggalkannya bererti menimbulkan kefakiran. "Seorang hamba dicegah dari rezeki akibat dosa yang diperbuatnya". (HR Ahmad)

Maksiat Menimbulkan Jarak dengan Allah


Diriwayatkan ada seorang lelaki yang mengeluh kepada seorang arif tentang kesunyian jiwanya. Sang arif berpesan, "Jika kegersangan hatimu akibat dosa-dosa, maka tinggalkanlah (perbuatan dosa itu). Dalam hati kita, tak ada perkara yang lebih pahit daripada kegersangan dosa di atas dosa".

Maksiat Menjauhkan Pelakunya dengan Orang Lain


Maksiat menjauhkan pelakunya dari orang lain, terutama dari golongan yang baik. Semakin berat tekanannya, maka semakin jauh pula jaraknya hingga berbagai manfaat dari orang yang baik terhalangi. Kesunyian dan kegersangan ini semakin menguat hingga berpengaruh pada hubungan dengan keluarga, anak-anak dan hati nuraninya sendiri. Seorang salaf berkata, "Sesungguhnya aku bermaksiat kepada Allah, maka aku lihat pengaruhnya pada perilaku binatang(kenderaan) dan isteriku".

Maksiat Menyulitkan Urusan

Jika ketakwaan dapat memudahkan segala urusan, maka pelaku maksiat akan menghadapi kesulitan dalam menghadapi segala urusannya.

Maksiat menggelapkan hati

Ketaatan adalah cahaya, sedangkan maksiat adalah gelap-gulita. Ibnu Abbas RA berkata, "Sesungguhnya perbuatan baik itu mendatangkan kecerahan pada wajah dan cahaya pada hati, kekuatan badan dan kecintaan. Sebaliknya, perbuatan buruk itu mengundang ketidakceriaan pada raut muka, kegelapan di dalam kubur dan di hati, kelemahan badan, susutnya rezeki dan kebencian makhluk".

Maksiat Melemahkan Hati dan Badan

Kekuatan seorang mukmin terpancar dari kekuatan hatinya. Jika hatinya kuat maka kuatlah badannya. Tapi bagi pelaku maksiat, meskipun badannya kuat, sesungguhnya dia sangat lemah jika kekuatan itu sedang dia perlukan, hingga kekuatan pada dirinya sering menipu dirinya sendiri. Lihatlah bagaimana kekuatan fizik dan hati kaum muslimin yang telah mengalahkan kekuatan fizik bangsa Persia dan Romawi.

Maksiat Mnghalangi Ketaatan

Orang yang melakukan dosa dan maksiat akan cenderung untuk memutuskan ketaatan. Seperti selayaknya orang yang satu kali makan tetapi mangalami sakit berkepanjangan dan menghalanginya dari memakan makanan lain yang lebih baik.

Maksiat Memendekkan Umur dan Menghapus Keberkahan


Pada dasarnya umur manusia dihitung dari masa hidupnya. Sementara itu tak ada yang namanya hidup kecuaki jika kehidupan itu dihabiskan dengan ketaatan, ibadah, cinta dan zikir kepada Allah serta mementingkan keredhaanNya.

Maksiat Menumbuhkan Maksiat Lain


Seorang ulama salaf berkata bahawa jika seorang hamba melakukan kebaikan, maka hal tersebut akan mendorong dia untuk melakukan kebaikan yang lain dan seterusnya. Dan jika seorang hamba melakukan keburukan, maka dia pun akan cenderung untuk melakukan keburukan yang lain sehingga keburukan itu menjadi kebiasaan bagi si pelaku.

Maksiat Mematikan Bisikan Hati Nurani


Maksiat dapat melemahkan hati dari kebaikan dan sebaliknya akan menguatkan kehendak untuk berbuat maksiat yang lain. Maksiat pun dapat memutuskan keinginan untuk bertaubat.

++ Berbicara atau Tidak?

"Menyesal tidak berbicara lebih baik daripada menyesal berbicara."


++ Ramadhan:The month of virtues and blessings

Ramadhan:The month of virtues and blessings
sumber: www.iLuvislam.com
By: lailatulema*

Welcome O Ramadhan,Zain Bhika

It is noteworthy that the month of Ramadan is a blessed month and an opportunity for every Muslim to draw near to Allah, increase his morality and spirituality and to gain abundant reward. In this regard, Dr. Muzammil Siddiqi, president of the Fiqh Council ofNorth America, states:

Almighty Allah says, (Your Lord does create and choose as He pleases …) (Al-Qasas 28: 68)

Allah is the Creator of everything visible and invisible. Everything in the heaven and earth belongs to Him and serves Him. Allah is also the Creator of time and space. As Allah chose some persons to be His Prophets and Messengers, and as He chose some places to become the sacred spots on this earth, similarly He also chose some time to become the sacred time. The sacred personalities teach us about Allah, His will, His rules and commands. The sacred places and times remind us about Allah’s special favors and blessings. In Islam we worship only Allah. We neither worship any person other than Allah, not any space or time. But certain spaces and times inspire us and motivate us to do good things. One of those important and sacred moments for us is Ramadan. It is a special month and a special time. Allah says in the Qur’an:

(The month of Ramadan is that in which was sent down the Qur’an, as a guide to mankind, with clear signs for guidance and the criterion (between right and wrong). So every one of you who is present (at his home) during that month should spend it in fasting, but if any one is ill, or on a journey, the prescribed period (should be made up) by days later. Allah intends every facility for you; He does not want to put you to difficulties. (He wants you) to complete the prescribed period, and to glorify Him in that He has guided you; and perchance ye shall be grateful. When My servants ask you concerning Me, I am indeed quite near: I listen and answer the call of every caller when he calls Me. Let them listen to My call, and believe in Me; so that they may be guided aright.) (Al-Baqarah 2: 185-186)

The blessed month of Ramadan is a great time and a beautiful time as well. We thank Allah that He is giving us another occasion to witness this blessed time in our life. May He help us to benefit from this season of virtues and blessings and may He grant us His love, mercy and forgiveness now and forever, Ameen.

Ramadan is a great month. This is the month of the Qur’an, and in this month is the Night of Qadr, which is better than one thousand months. Allah chose this month and a particular night in this month to grace humanity with His Final Testament, His Last Message, the Qur’an. The moment of this revelation became a sacred moment, and that time and month became an eternal time for us. Allah chose this time, and He has filled it with His countless blessings. In this month we have a greater urge and desire to do good deeds. This month becomes the month of virtues and blessings for us. This is the month about which the Prophet (peace and blessings be upon him) said:

“When the first night of Ramadan comes, the devils and rebellious jinns are put in chains and the doors of hell are closed, none of them remains open. The doors of heaven are open and none of them remains closed. And a caller calls, ‘O seeker of goodness, come forward, and O seeker of evil, desist. And Allah has many (in this month) who will be freed from Hell.’ This announcement is made every night." (Reported by al-Tirmidhi, Hadith no. 618)

Ramadan is meant for our moral and spiritual training and for the purification of our bodies, minds and souls. This is an annual training program for all believers. It is a special time to get closer to Allah and to seek His blessings and bounties. It is a time to learn taqwa (God-fearing), piety, self-discipline and patience. It is a time to give more charity and become more generous. It is a time to seek Allah’s forgiveness and to forgive each other. It is a time to be thankful to Allah for His gifts and bounties and especially His gift of iman.

I urge you, my brothers and sisters, do not miss any day of fasting and do not miss any moment of the blessed month of Ramadan. This is a very precious time and Allah will give us many benefits if we use it in the proper way.

Let us keep the following things in our mind when we observe this month:

1. Intention: Remind yourself again and again that you are fasting in obedience to Allah. Be sincere in your intention. You want Allah to accept your fasting. The Prophet (peace and blessings be upon him) said: “Whosoever fasts in Ramadan with faith and seeking Allah’s reward, all his past sins are forgiven.” (Al-Bukhari, Hadith no. 37)

2. Sunnah: Observe the Sunnah in fasting. Take the suhur meal a little before dawn and end your fast at sunset. As much as you can, try to fast as much like the Prophet Muhammad (peace and blessings be upon him) fasted. There was no prayer better than his prayer and no fast better than his fast. Try to follow his way of fasting. That is the most acceptable way of fasting to Allah.

3. Wara` (Avoiding everything haram or makruh): Keep your body and mind very clean. Fasting is not just avoiding food and drink. Fasting is to learn how to avoid bad words and bad deeds. The Prophet (peace and blessings be upon him) said: “Whosoever does not leave bad words and bad actions, Allah does not care if he leaves his food and drink.” (Al-Tirmidhi 641)

4. Qur’an: Fasting and revelation are inter-connected. Prophet Musa fasted when he received the Torah. Prophet `Isa fasted when he received the Gospel. Prophet Muhammad fasted when he received the first message of the Qur’an. Let us do the same thing. You must fast and spend more time with the Qur’an. Read the Qur’an every day. Try to finish at least one time the whole Qur’an during this month by your own personal reading.

5. Prayer or Salah, Du`a' and Dhikr: Pray on time and observe all the prayers. Do not ignore the Tarawih or Ramadan night prayers. Make more extra and voluntary prayers. Do as much worship as you can. Do more dhikr (remembering Allah) and du`a' (supplication) for yourself and for others. Repent and seek forgiveness for yourself and for others as much as you can. This is the best time for devotion and seeking Allah’s forgiveness. Seek the Night of Qadr by special devotion during the last ten nights of this month.

6. Zakah, Sadaqah and Generosity: Ramadan generates the spirit of giving and sacrifice. When we deprive ourselves of food and drink we understand and realize well what it means to be hungry and thirsty. We realize the pain of those who cannot find the basic necessities of life. Be very charitable and generous. Give more to help the poor and needy. Contribute generously to useful social and community projects.

7. Family: Goodness must begin at home. Be very good to your family, immediate family and the extended family. Spend more time and quality time with your family members. Try to have suhur (pre-dawn meal) together. Break your fast together and pray together as much as you can. Do this more at this time. Ramadan should bring you closer to each other. Allah’s special mercy comes on the families that are united, harmonious and peaceful.

8. Good Conduct: Fasting should transform you and should make you a different person. Try to be extra kind and courteous during this month. Forget your quarrels and disputes. Reconcile and forgive. Do not get involved in backbiting, lying, cheating and anything that is wrong. Be very good to Muslims and to all human beings. Be good to your friends and neighbors. Let your non-Muslim neighbors and co-workers know that this is your blessed and sacred time.

9. Tafakkur (reflection): Think, reflect and plan to improve the moral and spiritual condition of your own self and your family. Think about any wrong things and sins you might be doing and decide to correct yourself. Think about any deficiencies you have in your Islamic observances. Plan to change yourself. Think what you can do for the Ummah and for humanity to make this world a better place for everyone. Think about the life after death and the Day of Judgment.

10. Be cheerful and happy: Ramadan is not a time of mourning or sadness. It is a time of thankfulness to Allah. In a Hadith it is reported that the Prophet (peace and blessings be upon him) said, “When you fast, anoint yourself. Let not the signs of fast be seen on you.” (Al-Bukahri, Al-Adab al-Mufrad) Do not feel tired and miserable. Feel alert and relax. Take things easy. This time is for your own good. Give the greetings of Ramadan to each other and enjoy this beautiful time.

It is reported in a Hadith that the Prophet (peace and blessings be upon him) gave a sermon about Ramadan to a gathering that met towards the end of Sha`ban. He said:

"O People, a great and a blessed month is approaching you. In this month, there is a night that is better than one thousand months. Allah has made fasting obligatory and prayers at night commendable during this month. Whosoever will do a voluntary good deed during this month, it is as if he performed an obligatory good deed at another time and whosoever will perform an obligatory good deed, it is as if he performed seventy obligatory good deeds at another time. This is the month of patience and the reward of patience is Paradise. This is the month of kindness. In this month the believer’s provision is increased. Whosoever will give food to a fasting person in this month, it will bring forgiveness for his sins, will save him from the hellfire and he shall have his reward while the fasting person will not lose any of his reward." (As-Suyuti, Ad-Durr al-Manthur)



*This article was taken from the islamonline.net website.

++ Kekuatan Fizikal & Semangat..


"Kekuatan tidak datang dari kemampuan fizikal,tetapi ianya datang dari semangat yang tidak pernah mengalah."

++
Renung-renungkan..

++ Salam semua..

Photobucket

apa khabar? ana harap semua sihat..hmm xde apa yang ana nak tulis cuma..ana harap agar semua suka dengan perubahan profile ana ini..jika ada sebarang komen, jangan segan silu tulis pada ana yea.
Salam Ramadhan.. =)

Photobucket

++ Jadilah Pokok yang berguna..


"Jadikan dirimu bagai pohon yang rendang di mana insan dapat berteduh.Jangan seperti pohon kering tempat sang pungguk melepas rindu dan hanya layak dibuat kayu api."

Mari Me'release' tension~

To those yang mengantuk especially with this gloomy weather or yang tengah stress, pls do this simple exercise below :)

Selamat Mencuba!!

ni ala taichi sikit la… sebagai intro dan warming up..

tiru la macam ni… untuk melegakan bahu dan leher..

wa..wa..aaa

gerak kekanan kemudian ke kiri..

gerak ke kiri kemudian ke kanan

ikut je ler… jangan terpusing kepala udah la..

tepuk kuat kuat kat dahi.. ni untuk hilang mengantuk..

dah tu buat gerakan tangan dan badan… buat macam happy aje..

kemudian goyang2 kaki dan badan sikit… buat macam takde masalah…

buat secara agresif pula… jangan peduli apa orang lain kata..

hilangkan semua stress…

pusingkan kepala…

tengok muka kat cermin sambil goyang2.. lawa tak…

akhir sekali buat joget kucing…

--------------

kalau tak hilang juga stress tu ambil bantal kecik gi tidur bawah meja..

Sekian~

Jenguk..Jenguk...

Renungan Sejenak -

"Mahkota kemanusiaan ialah rendah hati." "Jangan memberi makanan kepada orang lain yang anda sendiri tidak suka memakannya." "Yang memimpin wanita bukan akalnya, melainkan hatinya."

People COME People GO ++ Promotion Link

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ PhotobucketBoycott Pictures, Images and PhotosPhotobucketFREE PALESTINE PhotobucketFREE PALESTINE Quran Auto ReciterSearch in Quran and Hadith
iluvislam