سلامت داتڠ .. (^_^)


السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

بِسْمِ اَللَّهِ اَلرَّحْمَنِ اَلرَّحِيمِ.. الحمدلله رب العالمين، والصلاة والسلام على أشرف المرسلين، وعلى اله وصحبه أجمعين. أما بعد

ربنا هب لنا من أزواجنا وذريتنا قرة أعين واجعلنا للمتقين إماما


Jangan Lupa Membaca Bismillah dan Berselawat Kepada Nabi S.A.W. Semoga Pengembaraan Anda di Blog Najeeba DiBerkati Allah..Ameen.. Syukran wa Jazakallhu Khairan.. :)

Daisypath Vacation Ticker

Saturday, January 17, 2009

++ Obama harapan baru buat dunia?

obama Pictures, Images and Photos

Dunia minggu lepas meraikan kemenangan senator Barack Hussein Obama dalam pilihanraya presiden Amerika Syarikat yang paling mendebarkan pada abad ke-21 ini.

Dari benua Amerika, Afrika, Eropah dan Asia, kemenangan presiden kulit hitam yang pertama itu diraikan.

Obama dianggap sebagai orang Amerika berketurunan Afrika oleh kerana bapanya berasal dari Kenya sedangkan ibunya berasal dari Kansas, AS.

Dengan menggunakan slogan “Yes we can” (Ya, kita boleh), senator Illinois dan Joe Biden dari Demokrat berjaya menambat hati rakyat AS dan menewaskan pencabarnya John McCain, calon Republikan dengan membolot 349 undi Badan Perwakilan Pemilih (BPP) di seluruh negara melepasi undi minimum sebanyak 270 undi BPP bagi melayakkan seseorang calon untuk diisytihar menang bagi menduduki Rumah Putih.

Sementara itu, McCain yang bergandingan dengan gabenor Alaska, Sarah Heath Palin sebagai calon naib presiden hanya memperoleh 163 undi BPP.

Walaupun keputusan pilihanraya di North Carolina (15 undi) dan Missouri (11) kesemuanya melibatkan sebanyak 26 undi BPP masih belum diputuskan, ia tidak akan mengubah keputusan pilihanraya dan hanya akan meningkatkan undi yang diterima oleh Obama dan McCain.

Dianggarkan seramai 130 juta rakyat AS keluar mengundi menjadikan peratusan keluar mengundi yang tertinggi dalam sejarah negara tersebut sejak 1960.

Dalam ucapannya di Grant Park, Chicago bandar kediamannya, Obama menyatakan bahawa "detik perubahan sudah tiba di Amerika" dan menyeru seluruh rakyat AS supaya bersatu menyahut pelbagai cabaran mendesak.

Obama turut berterima kasih kepada semua golongan yang menyokongnya dan yang tidak menyokongnya dan berjanji untuk menjadi presiden bagi semua rakyat AS di hadapan 200,000 orang yang berhimpun.

Reaksi dunia

Kemenangan Obama mendapat pelbagai reaksi positif dari pemimpin dunia.

Perdana menteri United Kingdom, Gordon Brown menyatakan bahawa pilihanraya presiden di Amerika Syarikat kali ini merupakan satu sejarah. Brown turut mendakwa bahawa dia dan Obama “berkongsi banyak nilai”.

Sementara itu, presiden China, Hu Jintao berkata dia mengharapkan kemenangan Obama akan memperkuatkan dialog diantara China-Amerika Syarikat.

Presiden Perancis, Nicolas Sarkozy berkata keputusan pilihanraya tersebut memberikan harapan besar kepada dunia.

Kenya, tempat asal bapa Obama turut meraikan kemenangan presiden baru AS itu. Mwai Kibaki, presiden Kenya mengisytiharkan cuti umum sebagai tanda kegembiraan rakyat negara tersebut terhadap kemenangan Obama.

Di Indonesia, bekas rakan sekelas dan bekas guru Obama turut meraikan kemenangannya. Menurut Dewi Asmara, salah seorang daripada rakan sekelas Obama, “saya masih teringat dalam satu kelas, setiap pelajar menuliskan tentang cita-cita mereka. Ada yang menyatakan mereka mahu menjadi peguam, tentera dan juruterbang akan tetapi Obama mahu menjadi presiden”.

Di Obama, Jepun - sebuah bandar nelayan - turut merayakan kemenangan presiden kulit hitam pertama itu kerana namanya berkongsi dengan senator Illinois.

Inilah pertama kali kemenangan calon presiden AS disambut hebat oleh dunia. Dari benua Amerika, Eropah, Afrika dan Asia majoritinya meraikan kemenangan Obama.

Ini adalah isyarat yang jelas daripada rakyat dunia yang sudah muak dengan kerajaan AS bawah pimpinan George W Bush dan dasar-dasar neokonservatif yang telah menyebabkan dunia menjadi kucar-kacir akibat penaklukan terhadap Afghanistan dan Iraq.

Mampukah Obama merubah dunia?

Menurut teman-teman diskusi saya, kemenangan Barack Obama sebagai presiden AS tidak akan memberikan apa-apa makna selagi dasar luar AS tidak berubah.

Menurut mereka, kemenangan Obama ibarat menukar minuman “Coca-Cola” kepada “Pepsi Cola” - kerana kedua-dua Demokrat dan Republikan adalah penganut fahaman kapitalisme.

Cuma Obama dan Demokrat mungkin dilihat sebagai kapitalisme yang lebih baik berbanding dengan kapitalisme yang dibawa oleh Republikan.

Amnesty International (AI) sebuah organisasi prohak asasi manusia telah menuntut agar presiden AS yang baru menutup kem tahanan suspek pengganas Guantanamo di Cuba yang kini memenjarakan 255 orang yang disyaki terlibat dengan Al-Qaeda, 100 hari setelah menjadi presiden.

Menurut setiausaha agungnya, Irene Khan, AI mengharapkan agar sesiapa sahaja yang menjadi presiden baru AS agar menjadikan negara tersebut sebagai jaguh hak asasi manusia di dalam dan luar negara.

Selain itu, harapan besar masyarakat dunia ialah dengan kemenangan Obama, penaklukan Amerika Syarikat terhadap Afghanistan dan Iraq dapat ditamatkan dengan segera.

Dengan harapan yang tinggi dan menggunung daripada rakyat AS dan warga dunia terhadap Obama, mampukah senator Illinois itu melakukannya?

Obama dan Badawi

Harapan yang diberikan oleh rakyat AS dan warga dunia terhadap Barack Obama mirip harapan rakyat Malaysia ketika memberikan kemenangan besar kepada Barisan Nasional yang dipimpin oleh Abdullah Ahmad Badawi dalam pilihanraya umum 2004.

Abdullah pada ketika itu berjanji akan melaksanakan reformasi terhadap sistem kehakiman, pentadbiran negara dan ingin memerangi rasuah.

Akan tetapi sepanjang pemerintahannya hingga ke 2008 menyaksikan kegagalan Abdullah untuk melaksanakan janji-janjinya kepada rakyat Malaysia.

Akibatnya Abdullah dihukum oleh rakyat Malaysia. Buat pertama kalinya selepas 1969, Barisan Nasional hilang penguasaan majoriti 2/3 di parlimen.

Jika Obama gagal melaksanakan janji-janjinya, beliau akan menerima nasib sama seperti Abdullah pada masa akan datang.

Cabaran yang dihadapi oleh Obama pada masa akan datang amat besar dan beban yang bakal dipikulnya selepas menjadi presiden AS yang sah pada pertengahan Januari 2009 amat berat.

Ketika ini, AS sedang berhadapan dengan krisis ekonomi yang turut memberikan kesan kepada ekonomi dunia. Krisis yang dihadapi kini dikatakan bakal menyamai Great Depression pada tahun 1930-an dahulu.

Obama memberikan harapan kepada warga dunia untuk perubahan. Tidak salah untuk mempunyai harapan. Kerana harapan, manusia terus hidup.

Seperti yang dikatakan oleh Christopher Reeve, pelakon filem Superman, “sekali anda memilih berharap, segalanya mungkin”. (Once you choose hope, anything's possible).

spining world Pictures, Images and Photos
-------------------------------------------------------------------------------------------------
"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi juga kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu. Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui"...

++ Kenapa Iran Tidak Turut Serta Dalam perang Menentang Isreal di Gaza?

Iran - large Pictures, Images and Photos

Oleh Ustaz Zul
Pada 28 Disember 2008, sehari selepas Gaza dibedil tentera Israel, Ayatollah Ali Khomenei telah mengeluarkan kenyataan bahawa sesiapa yang turut serta di dalam perjuangan membela rakyat Palestin, mereka adalah syahid.

Kesan dari ucapan itu ialah dilaporkan lebih 70,000 warga Iran yang kebanyakan golongan belia telah mendaftar untuk berjihad di bumi Palestin bersama pejuang-pejuang Hamas.

Namun begitu, seminggu selepas ucapan itu, Khamenei telah mengeluarkan ucapan yang berbeza sekali. Beliau menegaskan dalam ucapannya bahawa penghantaran sukarela-sukarela jihad tidak perlu kerana terdapat tanda-tanda Israel sedang memasang perangkap.
Oleh itu, kebenaran untuk melepaskan sukarela-sukarela jihad ke Palestin terpaksa ditarik balik. Khamenei dilihat meneruskan agenda menekan secara politik negara-negara barat dalam isu konflik Gaza.

Dalam konteks ini dapat kita lihat bahawa pihak Iran telah mengenalpasti akan tujuan sebenar konflik Gaza dicetuskan oleh Israel. Iran tahu, mereka tidak boleh terus melatah dengan sebarang reaksi kejam yang dilakukan Israel.

Mereka sudah mempunyai pengalaman dalam Perang Iran-Iraq 1980 yang mana negara-negara Arab telah menjadi mangsa hasutan agen-agen elit Zionis yang berwajah Islam. Pasti kali ini tindakan lebih berhati-hati diambil agar tidak tercetus peperangan yang bakal meragut lebih banyak nyawa Muslim.

Israel Menggunakan Hezbullah Sebagai Umpanan
Untuk mengheret Iran ke kancah peperangan bukanlah suatu jalan mudah. Ianya sama susahnya seperti Presiden Amerika mengheret Jepun ke kancah peperangan pada 1941.
Israel kelihatan amat bersungguh-sungguh ingin mewujudkan perang yang besar. Pada 8 Januari 2009 lalu, lima roket telah dilancarkan ke Selatan Lubnan. Serangan itu sebagai suatu tindak balas serangan Hezbullah ke atas Bandar Nahariya.
Bukan setakat itu sahaja, beberapa jet pejuang Israel juga telah kelihatan berlegar-legar memasuki kawasan Selatan Lubnan.

Apa yang menghairankan ialah jurucakap Hamas di Lubnan, iaitu Raafat Mora telah menafikan bahawa mereka membantu Hezbullah dalam serangan roket tersebut.
Malah jurucakap Hezbullah juga melaporkan kepada wartawan Press TV bahawa mereka tidak bertanggungjawab di atas serangan itu.

Kesimpulan

Kami percaya keengganan Iran memberi kebenaran kepada sukarela dari negaranya menyertai perjuangan jihad Hamas telah membuatkan pelan konspirasi Israel berubah.

Israel tahu Iran di bawah pimpinan ulama adalah berbeza dari pimpinan sekular dahulu. Mereka sudah matang dan masak dengan taktik-taktik provokasi antarabangsa yang dilakukan Israel. Namun begitu, kelihatan Israel cuba mencari ruang mengumpan dengan cara lain.


Gaza Pictures, Images and Photos
-------------------------------------------------------------------------------------------------
"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi juga kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu. Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui"...

++ Gempar! Kepala Babi Dalam Masjid API UM


Kuala Lumpur, 16 Jan - Surau Akademi Pengajian Islam, Universiti Malaya gempar pagi ini apabila kepala seekor babi beserta bendera Pas dengan tulisan ‘PMI, PRO M, PAS’ dijumpai di dalam surau tersebut.

Kepala haiwan tersebut dianggarkan diletakkan oleh kumpulan yang tidak dikenali kira-kira pukul 5.00 pagi iaitu sebelum Subuh.

Menurut jurucakap Pro Mahasiswa, saudara Shahir Abdul Aziz, beliau hairan sambil menimbulkan tanda tanya tentang kejadian ini apabila kepala babi berserta bendera Pas tersebut diletakkan di surau Akademi Pengajian Islam.
“Saya yakin ada pihak yang ingin menyatakan protes terhadap Pro Mahasiswa dan PMI (Persatuan Mahasiswa Islam).

Selain itu, timbul persoalan kenapa kejadian begini berlaku dalam musim PRK sekarang, malah surau Akademi Pengajian Islam menjadi tumpuan?,”ujar beliau sambil mengajukan tanda tanya.
Selain itu, presiden Pro Mahasiswa Nasional merangkap Pro Mahasiswa Universiti Malaya, saudara Norazali Zainuddin menyatakan kejadian ini mungkin disebabkan beberapa pihak yang tidak puas hati dengan tindakan Pro Mahasiswa dalam menyatakan pendirian dan pendedahan isu termasuk rasuah dan penyalahgunaan wang dalam politik kampus.
“Saya yakin ada pihak yang rasa terkesan dan seperti mahu menutup mulut kami dalam menyatakan pendirian kami terhadap rasuah dan penyalahgunaan wang yang berleluasa dalam PRK sekarang,”ujar beliau.

Pilihanraya kampus kali disifatkan sebagai yang paling teruk dalam sejarah demokrasi kampus apabila berleluasanya politik wang dan penyalahgunaan kuasa oleh beberapa pihak dalam memenangi pilihanraya.
Isu rasuah TNC HEP yang dibawa oleh Pro Mahasiswa mendapat liputan dan respon panas dari pelbagai pihak. Ekoran dari isu ini, markas Pro Mahasiswa digeledah oleh pihak polis tanpa waran geledah dan kamputer riba diambil. Malah pagi ini, kejadian kepala babi dijumpai di surau API menimbulkan tanda tanya.
Pihak polis masih meneruskan penyiasatan atas kes ini.-mahasiswakini

TENGOK GAMBAR;-
http://mahasiswakini.com/archi...

Baca berita di MalaysiaKini.com
-------------------------------------------------------------------------------------------------
"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi juga kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu. Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui"...

++ Kerna Dia- Yasin


-------------------------------------------------------------------------------------------------
"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi juga kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu. Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui"...

++ Go On, Let Your People Fail

www.iLuvislam.com
Roshnan Thiran*
editor : kasihsayang

Failure is essential to success. Without failing, big breakthroughs or new innovations do not happen

WE all fear failure. In fact, Singapore, has an entire industry dedicated to ensuring that people fear failure and never lose called “kiasu-ism”.

In the business world, companies strive to achieve perfection – building zero defect organisations, and embracing initiatives like Six Sigma to ensure that there is no room for failure.

Failure is bad and we have been taught to distance ourselves from failure.

Yet, if you look back at history, great breakthroughs are dependent on failures. In fact, great achievers are born out of failures. Michael Jordan, The Beatles, Walt Disney, Abraham Lincoln and Thomas Edison all had one big thing in common – they were major failures before success came to them.

Michael Jordan, probably the greatest basketball player in history, almost quit the game in high school when he was dropped from the senior team.

He described that day as the worst day of his life. Yet, it marked an important day in Jordan’s life as he decided (after a lot of tears and crying) that he would learn from his failure and make the team the following year.

The Beatles were turned down by Decca Records and were told “We don’t like your sound, and ‘guitar music’ is on the way out”. Capitol Records also rejected them a few years later. Instead of giving up and feeling dejected, they kept going and eventually went on to sell millions of records.

Walt Disney was fired from a newspaper early on in his career because he lacked imagination and was not creative. Yet he turned that failure to build one of the most creative companies in the world – Disney.

In school, his teacher told Thomas Edison that he was too stupid to learn anything. Yet, he became one of the greatest inventors of all time and the founder of General Electric (GE).

The very first time Edison was working on his light bulb experiment and failed, he made notes of his failure. He then made adjustments and tried again and again and again. It took him about 10,000 experiments to invent the perfect set-up for the electric light bulb. To quote him, “I have not failed. I’ve just found 10,000 ways that won’t work.”

All these stories on failure make one simple point – failure is essential to success. Without failing, big breakthroughs or new innovations do not happen.

Learning from failure is what makes great leaders who they are. Thomas Watson, the founder of IBM, once declared: “That’s where success lies – on the far side of failure.”

So, if failure is so pertinent to success, why do we not embrace it? In fact, why don’t we build failure into our organisations, our leadership development programmes and even our product development processes?

At GE, not only was failure funded for in the new product development process termed “breakthrough innovation”, they also ensured failure was built into the talent management process.

While I was working at GE, I was moved around from role to role, being forced to experience numerous failures but encouraged to learn and grow from these failures.

In my first role, I was “fired” by my boss for a big boo-boo. In my next job at GE, I was put into a role that was a huge challenge for me. I failed initially but did not give up and ultimately succeeded.

In my third role, I was sent to the city of Dallas to work on integrating an acquisition. I completely failed in this role.

In fact, I lost US$20mil on a project that I was tasked to handle which never saw the light of day. Failures were common in my next few roles too.

But in each failure, I learnt valuable lessons. And ultimately, when GE sent me back to Asia to help turn around a troubled entity, all these failures helped me ensure we quickly and efficiently turned around this company.

As I look back, I realise that these failures were intentionally designed for hi-potentials to accelerate our development.

So, making mistakes early in your career actually benefits the organisation in the longer run. Organisations that built career systems which embraced failure as part of its development process, ultimately became big leadership engines, producing world-class leaders.

My brother’s story illustrates why companies should build failure into the development of their employees.

When he was young, he found the cocoon of a butterfly. He took it home and a few days later, a small opening appeared. He was thrilled and sat watching the butterfly for several hours as it struggled to force its body through the little hole. After awhile, he noticed that the butterfly stopped making any progress and it appeared as if it had gotten as far as it could and could go no farther.

My brother decided to help the butterfly with a pair of scissors by snipping off the remaining bit of the cocoon. And with his help, the butterfly then emerged.

But the story does not have a happily-butterfly-after ending. The butterfly that emerged had a swollen body and shrivelled wings. My brother continued to watch the butterfly because he expected that at any moment, it would expand its wings and fly off. But that never happened.

In fact, the butterfly spent the rest of its life crawling around with a swollen body and deformed wings. It never was able to fly.

My brother had not understood then that the restricting cocoon and the struggle to go through a small opening was God’s way of forcing fluid from the body of the butterfly into its wings to prepare it for flight.

The same can be said for building leaders. In our kindness to help our employees, we shield pain and failure away from them.

Personally, I believe that if someone wanted to succeed quickly, he or she needs to experience as many failures as possible in the shortest possible time.

So, if you are a leader reading this, let your employees fail. In fact, create opportunities for your employees to learn through their failures.

But don’t just stop there. Share stories of your mistakes and failures with your employees. And then watch them grow and develop into majestic butterflies. Go on, let your people fail!


*Roshan Thiran has a passion for helping people fulfil their potential and purpose and believes there is a science to developing leaders. He spent the past 15 years working for General Electric and Johnson & Johnson across the US, Europe and Asia. He is also much sought out for his expertise in talent management and leadership development
Source : Star Biz Week 10th January 2009
-------------------------------------------------------------------------------------------------
"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi juga kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu. Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui"...

++ [NASYEED] Ma Assalam Ya Andalus by Far East


-------------------------------------------------------------------------------------------------
"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi juga kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu. Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui"...

++ Mahalnya HidayahMu ya Allah


www.iluvislam.com
oleh : deynarashid*
Editor : doraemong13

“Nanti kat UK tu tak payah la pergi usrah-usrah ni. Ada group itu lah, group ini lah. Na pergi sana tu nak belajar je, bukan nak join group-group ni”.

Inilah antara pesanan-pesanan terakhir keluarga sebelum fly. Ish, susah juga ni. Dari MRSM Langkawi saya join usrah (walaupun kecil-kecilan yang di handle bersama oleh rakan taulan), takkan di UK tak pergi usrah? Sekurang-kurangnya ada juga pengisian rohani, betul tak?

Orang selalu kata saya ini kira bertuah jugalah. Anak ke-5, abang-abang dan kakak-kakak semuanya belajar di UK. Mereka tahu sahaja keadaan di sini macam mana. Kalau dari segi preparation, memang tak perlulah pergi pre-departure programme. Dah muak dengar. Tapi sudah semestinya zaman berubah. Kakak sulung saya tinggalkan Malaysia sewaktu berumur 18 tahun (1995). Sudah semestinya lagi banyak cabaran dengan allowance pada ketika itu sekitar £432+ sebulan dan terpaksa bayar rumah mahal di tengah-tengah kota Londang!

Tapi Allah itukan Maha Adil. Jadi anak ke-5 ni bukanlah bahagia sentiasa. Kerana saya tidak dilahirkan dalam sebuah keluarga yang begitu ‘islamic’ (rasanya faham kot..), jadi tanggungjawab sebagai da’ie itu lagilah mencabar! Siapa nak dengar suara kanak-kanak ribena yang hanya berumur 21 tahun ini, ye dok? Paling saya terasa kalau saya pergi ESQ Training untuk recharge, selalu cemburu tengok orang lain bersama keluarga. Cemburu yang amat. Berbuih sudah mulut memujuk keluarga untuk pergi tapi seringkali menerima jawapan-jawapan sindiran yang cukup perit untuk ditelan. Pernah sekali saya pakai t-shirt sedikit labuh ke lutut dan ada tulisan ‘muslimah identity’ di depan, jadi issue besar! Ya Rabbi.Pakai baju salah, tak pakai pun salah, ye dok? Kuang3..

Tapi lama-lama telinga saya ini mengalami proses hypertrophy (menebal akibat penambahan cell) agaknya, jadi makin lama makin lali. Dan bukan telinga sahaja, bahkan hati saya juga hampir sahaja give up untuk berdakwah kepada keluarga! Susah sangat! Asalkan kita seorang baik sudah. Betul tak? Ye ke? Macam itulah rasanya saya fikir waktu itu.

Tapi lama-lama, umur meningkat (terasa tua pula o_O) dan banyak dengar kisah-kisah Rasulullah dan para anbiya’ dahulu yang jauh jauh jauh lagi mencabar (ayah Nabi Ibrahim tukang buat berhala lagi! +_+) dan mereka tidak pernah berputus asa dalam berdakwah kepada keluarga walau sesaat, saya rasa saya perlu go slow dan tidak terlalu emotional. Sedikit demi sedikit, Allah ajar saya untuk berlapang dada dan bersabar. Yang penting, akhlak adalah perkara utama yang perlu dijaga. Tapi logik je, kalau perangai buruk, siapalah nak ikut, kan?

Mad’u (target) utama adalah adik saya yang masih belajar di kolej sekarang. Masa kecil-kecil dulu, biasalah, suka bagi nama timangan kan. Dulu kami panggil dia ‘Anid’ (عَنِيدٍ). Sampai dah besar panjang, baru perasan, dalam Al-Quran (14:15) maksud perkataan itu ialah ‘keras kepala’! Ya Rabbii, patutlah!!! Keras kepalanya hanya tuhan yang tahu! Tapi sekarang dah kurang sebab dah tukar nama panggilan dan mungkin sebab dah besar sedikit jadi boleh fikir baik buruk. Pengajaran: Nama ini bukan main-main. Eloklah kita panggil sesiapa sahaja dengan nama yang elok ye ^_^

Dulu-dulu kami selalu gaduh. Mungkin juga mampu membawa ke Perang Dunia ke-3! Yalah, semua benda dia buat semua saya marah. Saya pun satu, dulu tak reti nak tegur cara berhemah. Heh..Tapi berkat kesabaran, dan sudah tentu atas petunjuk dan hidayah Allah, dia mula terima sedikit demi sedikit. Bukanlah berubah secara total. Saya masih perlu usaha keras lagi. Tapi kalau nak dekat exam, atau ada apa-apa masalah, dia selalu minta nasihat daripada saya.

“I need your words, man. I need you right here right now,”.

Waduh.Terasa seperti pop star ^_^ Tak macam dulu, sekarang saya tidak perlu berlapik-lapik. Dia sudah tahu, apa yang saya akan cari tidak lain tidak bukan ialah Al-Quran. Dulu dia tak suka berusrah di kolej.

“Kau kan ade Dina. Aku usrah dengan kau je la..”

tapi berkat ‘berusrah’ dengan saya, dia akhirnya pergi juga usrah di kolej. Huhu..

Saya tidaklah diuji seperti Nabi Ibrahim yang dilahirkan sebagai anak tukang buat berhala atau Nabi Musa yang ditakdirkan menjadi anak angkat Fir’aun. Tetapi tak bermaksud saya lari daripada tanggungjawab sebagai seorang da’ie daripada keluarga. Allah beri saya peluang untuk belajar di UK bukan sahaja untuk menjadi seorang doktor, tapi Allah beri saya peluang untuk belajar tentang agama juga. Sudah tentu sudah menjadi tanggungjawab saya untuk sharing dengan keluarga yang tidak dapat peluang untuk belajar ‘Sejarah Islam’ dan semua yang kita dapat ketika usrah. Tidak langsung terlintas niat di hati untuk ‘tidak dengar kata’ bahkan jauh sekali untuk memburukkan mereka! (bagi sesiapa yang kenal saya secara personal, keluarga saya adalah segala-galanya! cewah..). Sebab saya sayang mereka teramat sangatlah saya kena sabar dalam mendidik jiwa sendiri serta diri mereka juga.

Selain daripada usaha yang saya buat untuk adik saya, saya hanya mampu berdoa dan berdoa, pagi petang siang malam, supaya Allah limpahkan hidayah ke dalam hati mereka. Dan juga cuba menunjukkan akhlak sebaik mungkin pada mereka. Kalau kena ‘tegur’, senyum sahaja dan tidak cepat emotional. Berlembut (baca: berhemah) ini memang sangat penting. Orang tengok muka kita senyum mestilah sejuk hati, ye dok? Especially kepada mad’u yang jenis rebellious dan jenis tak makan saman. Tapi makan masa. Waktu berlalu detik demi detik. Terasa seperti tiada perubahan. Ada la tahun lepas, kakak saya tanya tentang ESQ. Dia kata dia rasa macam nak pergi. Tapi bila tahu sahaja harga, terus put off. Hmm.. Kemudian? Saya pun meneruskan kehidupan seperti biasa.

Masa cuti summer lepas, alhamdulillah Allah bagi saya peluang untuk spend time lebih banyak masa dengan kakak sulung saya. Dan saya kena resit OSCE, jadi, dapatlah practice di rumah bersama kakak. MasyaAllah, terasa bahagia sungguh! Selama ini saya dan kakak tidaklah begitu rapat. Dia ke UK sewaktu saya berumur 8 tahun. Kemudian dia pulang ke Malaysia for good waktu saya di MRSM Langkawi. Boleh kata sepanjang saya membesar, saya tak pernah kenal kakak saya secara dekat. Bila dia sudah berumah tangga, lagilah banyak komitmen. Saya pula dah mula belajar di asrama. Saya tak pernah dapat kenal kakak saya secara heart-to-heart.

Tapi cuti summer lepas saya berpeluang ‘mengenali’ kakak saya dengan lebih rapat. Kalau saya ke rumah kakak untuk ambil Nazme dan Effa, terdengar di laptop kakak ayat-ayat Al-Quran. Hati saya terasa sayu. Lama-lama saya dapat rasakan yang dia sedang mencari ’sesuatu’. I keep on praying and praying, semoga Allah bantu kakak saya dalam mencari ’sesuatu’ itu. Dan sejak beberapa minggu yang lepas, seringkali kakak saya mesej saya di Facebook. Tanya khabar. Kadang-kadang mesej saya di handphone. Dan baru-baru ini, kakak saya banyak luahkan perasaan kepada saya. Dan baru saya tahu, betapa kakak saya pernah melalui pelbagai rintangan dan dugaan untuk mencari hidayahNya!

“Dulu housemate a.i masa A-level pernah bagi jubah. Maybe it was her indirect way to say that my dressing is inappropriate. But I found it very insulting. So I gave it to other people instead. And I never liked all those usrah people because they treated me as if I was not in the ‘gang’ if you get what I mean. Why must they segregate bad people from the good one? Who are they to say that I’m bad and they’re good? But tak kisah la. And then when I was in 3rd year medical school, nearing the summer hols, I again had the same-ish feeling. I wanted to ‘change’ and wear jubahs. When I got home in Malaysia, I didn’t tell mum, but I told Kak H and she was very enthusiastic about it until she said: “Memang trend sekarang orang pakai jubah. Banyak dah fesyen-fesyen baru.” Trend??! I felt misunderstood and the feeling to wear a jubah suddenly just melted away.”

“Sekarang kan musim haji. Do you know that I can’t think about Kaabah and Mekah without getting spasms in my throat and tears in my eyes – kuat sangat rasa keinginan plus kesedihan tak dapat nak pergi sana lagi. I so want to go. How great it would be to take a small break in your life i.e taking a break from being a wife, mother, daughter, doctor.. And just being able to beribadah 24 hours a day in front of the Kaabah.. rumah Allah? And think of nothing except Him? And begging for keampunan atas semua dosa-dosa yg telah dilakukan selama ni..?”

Ya Allah ya Allah..Saya rasa terkilan sangat. Sangat terkilan. Sebab di kala saya berada jauh dari rumah, di kala saya selesa ditemani sahabat-sahabat yang saling mengingati, di kala saya ’secured’ by my circle of friends di sini, saya terpaksa berjauhan dengan orang-orang yang saya sayang yang perlukan saya disisi mereka. Banyak lagi yang saya nak sampaikan pada mereka sebenanrya. Di kala saya berjuang di sini, sentiasa dilimpahi dengan tazkirah-tazkirah daripada sahabat-sahabat, saya terlupa dengan kesusahan orang-orang yang saya sayang untuk mencari hidayahNya!

Tapi saya tahu, apalah kuasa yang saya ada kalaupun saya bersama mereka sekarang kalau tidak atas rahmat Allah sendiri. Apa-apa pun yang saya buat, Allah jualah yang mampu memberikan hidayah kepada orang yang Dia kehendaki! Ya Allah, mahalnya hidayahMu ya Allah! Tidak mampu tercari dan tidak mampu dibeli dengan apa jua di atas muka bumi ini!! Bahkan Rasulullah s.a.w pun tidak mampu mengislamkan bapa saudaranya!

Banyak yang saya belajar daripada semua yang berlaku. Tapi yang paling utama ialah, kita tak boleh putus asa dalam mengajak orang dan DIRI SENDIRI kepada Islam (baca: yang betul-betul satria 165! Bukan satria 5 tanpa 1 dan 6! Pergh, susah ni!) walau sesusah mana pun. Saya tahu kebanyakan daripada kita berlatar belakangkan keluarga yang agak ‘islamic’. Tapi saya hanya berkongsi sedikit sebanyak just to be aware of people coming from different walks of life! Sebab mungkin sekarang kita rasa kita ‘telah’ diberi hidayah dan kita berasa ’secure’ sedangkan kita tak dapat guarantee daripada Allah pun macam mana keadaan kita apabila dimatikan nanti. Adakah kita ingin simpan ‘hidayah’ pada diri kita sendiri sahaja? Kalau ya, maka amat rugilah kalau kita tak sama-sama kongsi dengan orang lain yang masih ramai mencari-cari di luar sana.

Ya Allah.Sia-sialah hidupku ini. Sia-sialah kejayaanku selama ini. Sia-sialah pencapaian duniawiku selama ini. Sia-sialah segala usahaku selama ini. Sia-sialah masa mudaku selama ini. Sia-sialah segala-galanya TANPA pengampunanMu ya Allah. Sia-sialah segala-galanya TANPA keredhaanMu ya Allah. Maka berkatilah daku ya Allah. Ampunkanlah daku ya Allah. Lemparkanlah lembayung rahmatMu kepadaku, ibu bapaku, adik-beradikku, ahli keluargaku, sahabat-sahabatku, serta semua orang yang bersamaku ya Allah. Kumpulkanlah kami semua sebagai umat Nabi Muhammad s.a.w yang dapat bersama-sama baginda ke syurgaMu kelak. Amin ya Rabbal ‘Aalamiin!


*deynarashid merupakan salah seorang krew editor artikel iLuvislam.
-------------------------------------------------------------------------------------------------
"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi juga kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu. Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui"...


Najibah Ali's Facebook Profile

Mari Me'release' tension~

To those yang mengantuk especially with this gloomy weather or yang tengah stress, pls do this simple exercise below :)

Selamat Mencuba!!

ni ala taichi sikit la… sebagai intro dan warming up..

tiru la macam ni… untuk melegakan bahu dan leher..

wa..wa..aaa

gerak kekanan kemudian ke kiri..

gerak ke kiri kemudian ke kanan

ikut je ler… jangan terpusing kepala udah la..

tepuk kuat kuat kat dahi.. ni untuk hilang mengantuk..

dah tu buat gerakan tangan dan badan… buat macam happy aje..

kemudian goyang2 kaki dan badan sikit… buat macam takde masalah…

buat secara agresif pula… jangan peduli apa orang lain kata..

hilangkan semua stress…

pusingkan kepala…

tengok muka kat cermin sambil goyang2.. lawa tak…

akhir sekali buat joget kucing…

--------------

kalau tak hilang juga stress tu ambil bantal kecik gi tidur bawah meja..

Sekian~

Jenguk..Jenguk...

Renungan Sejenak -

"Mahkota kemanusiaan ialah rendah hati." "Jangan memberi makanan kepada orang lain yang anda sendiri tidak suka memakannya." "Yang memimpin wanita bukan akalnya, melainkan hatinya."

People COME People GO ++ Promotion Link

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ PhotobucketBoycott Pictures, Images and PhotosPhotobucketFREE PALESTINE PhotobucketFREE PALESTINE Quran Auto ReciterSearch in Quran and Hadith
iluvislam