سلامت داتڠ .. (^_^)


السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

بِسْمِ اَللَّهِ اَلرَّحْمَنِ اَلرَّحِيمِ.. الحمدلله رب العالمين، والصلاة والسلام على أشرف المرسلين، وعلى اله وصحبه أجمعين. أما بعد

ربنا هب لنا من أزواجنا وذريتنا قرة أعين واجعلنا للمتقين إماما


Jangan Lupa Membaca Bismillah dan Berselawat Kepada Nabi S.A.W. Semoga Pengembaraan Anda di Blog Najeeba DiBerkati Allah..Ameen.. Syukran wa Jazakallhu Khairan.. :)

Daisypath Vacation Ticker

Thursday, May 15, 2008

++Kematian yang PASTI menjelma..

Salam..uih..aku ni tak lotih-lotih nak menekan keyboard ni..huhu..ape-ape pun..tetibe banyak plak bende yang aku nak luah dan kongsi dengan korang .. so, tadi dah cite pasal kete baru..sekarang ni aku nak cite sket pasal kehidupan aku..huhu..

sebenarnye xde ape sangat aku nak cite kat korang..cume..aku rase diri aku ni makin hari makin tue..so..setiap kali Birthday kite..ramai yang wish HAPPY BIRTHDAY..sebenarnya [ bukan selamat hari jadi tau..but kite kene ingtkan kat rakan2, family.sedare mara kite...as SELAMAT HARI TUE] itu yang sebetulnye..kite bukan baru dilahirkan..nak diucapkan selamat hari lahir..

kite makin hari makin tue...umur bertambah..but..ilmu..aqidah dan keimanan..masih di tahap kanak2..kadang2 tu aku sedih bile terkenang macam ni...cuba untuk berubah yang lebih baik , itulah yang terbaik..tapi tetapkah iman kita untuk berubah selama-lamanya?..so..tepuk dada tanyalah iman kita..aku bukan nak bagi ceramah pada korang..cuma benda ni aku ingtkan kat diri aku jugak..rasanya..umur kita ni...makin lama makin bertambah..dan tak mustahil jika Allah mudah2 tarik kenikmatan yang kita rasa selama ini, hanya sekelip mata.. bukanke kita akan menyesal..Allah berkata "KUN..FAYAKUN..."maka jadilah..jadi..gunakanlah nikmat nyawa yang Allah berikan kepada kita sebaik2nya... aku pun manusia macam korang gak..hati remaja..dosa confirm ade..but sumtimes tu aku terfikir balik..apa yang aku pernah buat dulu tu..betul ke tidak?...kadang-kadang tu aku menyesal sendiri..SubhanaAllah..

Pemilihan rakan-rakan dalam pergaulan juga amat penting..ini juga perlu di titik beratkan..bila korang salah pilih member..pastinye korang akan terjebak same dalam benda2 x elok ni..percayelah~!
aku cuba tuk jadi yang lebih baik dari semalam...mungkin semalam aku ade buat silap..dan insyaAllah aku harap..kesilapan itu xkan berulang lagi..




























anyway..KEMATIAN itu pasti akan tiba pada bila2 masa..jadi..gunakanlah nikmat yang Allah berikan pada u all pada jalan yang diredhainya..
InsyaAllah...semoga Allah mengampunkan dosa2 kita yang lalu...

"Manusia tidak pernah lari daripada melakukan kesilapan..kesilapan hari ini, pengajaran hari esok...Semoga Allah mengampunkan dosa2 hambamu ini..Amin.."


"Every soul must taste death and We try you by evil and good by way of probation; and to Us you shall be brought back" [21:35]

++NEW CAR.....

Nissan Latio 1.6..


Assalamualaikum..so petang tadi..abah dan mak dah amik kereta baru yang ditempah 2 minggu lepas...Alhamdulillah..akhirnya dapat juga aku tengok dan merasai kereta Nissan LATIO 1.6..kereta tu..abah dan tok bak dah baca surah Yassin dan kereta tu dijirus dengan air yang dibaca surah Yassin tadi...dengan harapan xdelah benda buruk berlaku semasa naik kereta baru ni...InsyaAllah..


best jugaklah...walaupun aku xdapat duduk kat dalam tu kejap [ sebb aku kene jage si kecik Fatimah tu ]..membuatkan aku terpakse melihat dalam kete tu dari luar..huhu..

xpelah..aku x kisah sangat..


so..kete ni..bagi aku nampak cam sporty..kalau women bawa..nampak cool aje..sebab design and kaler yang mak pilih tu..memang kene dengan taste aku..mak kate..time malam kaler hijau cair..but pagi plak dia bertukar jadi kaler kuning hijau plak..hehehe..ajaib jugak aku rase..huhu..
so pasni..bile aku dah mahir bawa kete..leh la aku test drive kete ni plak kan..hehe...teringin plak aku nak mencubenyer..takpe..sabar2..ape-ape pun..masa aku tuk bawa kete tu akan sampai juga..hehehe..




++Anda masih boleh berfesyen walaupun berhijab..




Hijab...apa yang anda faham dengan hijab..

erm..bagi aku hijab itu menutup kepala,leher dan dada...
tapikan..aku pelik sangat..kadang tu..aku tengok ramai yang bertudung..tapi dada still nampak..ape tu?..fashion zaman sekarang ke?..aku ni bukannye ustazah atau seorang yang alim ulama' cuma..kadang-kadang tu aku dok fikir sengsorang..kenapa macam tu sekali..pakai tudung tapi lengan nampak..Ya Allah..ape kes ni..erm..ntahla..karang bila di tegur..dimarahnye plak..tak ditegur..kita berdose...susah-susah..macam sekarang ni aku tengok..fashion atau busana muslimah zaman kini..banyak yang direka..menutupi leher dan kepala..tapi mendedahkan bahagian dada..tak ke pelik nama nye tu..aku tak nak cakap sape-sape..xnak nanti di ban plak blog aku ni..so baik aku senyap je..



aku ni memang giler fashion..suke pakai ni pakai tu..tapi still tutup..tak kisahle..kalau benda tu pada hakikatnye open sana ..open sini...tapi ikutla kreativiti korang...bagi nampak tutup benda2 tu semua..kan?...ala zaman sekarang ni pun..korang pakaila ape-ape pun..but still orang kate fashion..macam aku..aku minat tengok style muslimah dari negara arab..misalya Dubai ,Sudan atau Mesir..diorang aku tengok memang pandai mempergayakan fesyen-fesyen bertudung ni..lilit sana..lilit sini..still nampak cantik dan tutup aurat..aku suke tengok cara diorang..
aku ade gak try sikit-sikit fashion diorang..Alhamdulillah..ok je..aku selesa...kalau aku boring..aku reka sendiri style lilit hijab tu..last2 jadi juga..


sometimes tu aku ade gak terdengar suara-suara sumbang mengatakan bahawa yang bertudung ni tak pandai berfesyen..kate kuno la, macam orang kampungla..budak uni la....ape la..alah..aku pedulik ape..kalau korang fikir tak nak berdosa .. pakailah..tapi kena dengan hati yang ikhlas..kalau x..letih je kan?...so sekarang ni..bagi pendapat aku lah..korang yang bertudung ni..masih still bergaya..asalkan pandai dan kena pada gayanya..


++Hari-hari yang agak membosankan..

aAssalamualaikum...

Hari ni xde banyak benda yang berlaku...cume lepak kat rumah macam biasa..kadang-kadang tu rase bosan sebab tak dapat kuar jalan-jalan..huhu..since balik dari hotel The Zone hari tu terus tak kuar mana-mana melainkan abah bawa kuar...erm..macam nilah hidup aku sehari-harian..insyaAllah sabtu ni abah nak bawa aku ke Pusat Kebudayaan German (Goethe Institute) kat jalan Langgak Golf...sebab nak settlekan bende2 sebelum aku boleh ke Germany nanti.. rasanya tak sabar pula nak tunggu hari tu tiba..

erm..kenapala eh tetibe aku rindu kat Sudan plak..huhuhu..mungkin Kharuf nye kot..hehe..entahla..yang pastinye aku rindu sangat nak jumpe budak-budak Patchi aku balik...harap-harap bile diorang kat sini, adela rezeki aku nak jumpe diorang nanti..InsyaAllah..
and since balik dari Sudan ni pun, aku dah makin malas nak gune handphone..la..dah kenape pule dengan aku ni..mungkin dah terbiasa kat sane tak gune handphone kot..lantaklah..
yang pastinye..aku malas nak pakai handphone dah..memandangkan aku ni jenis yang malas nak jawab bile orang call atau message aku..huhu..
lagipun xdelah pening fikir nak top up sim card aku...huhu.. perabihkan duit je..
Fatimah dengan mak aku..mase ni dia baru pas mandi..putih sekali dahi dier..hehe..comel sangat..

Fatimah (sepupu aku) yang berusia 8 bulan lebih tu..comel sangat..sumtimes tu memangla dia ni kuat nangis dan merajuk..tapi setiap kali aku tengok dia yang chomel dengan pipi dia yang tembam ala-ala Shin Chan tu..buat aku gembire..walaupun aku tengah bad mood mase tu..anyway, she's adorable..that what i can say.. =)

aku teringat lagi mase aku jage dia time dia umur 6 bulan..kecik lagi masa tu..dia memang nak kan aku..atuk mak tinggalkan aku dengan dia sorang-sorang kat rumah pun still dia ok..leh main and tidur bile aku tidurkan die...[terase macam mak la plak]..huhu..
but now..dia da xmo sangat dengan aku dah..huhu..mungkin dia dah kene tinggal dengan aku lama sangat kot..yelah..since dia 6 bulan lebih aku tinggalkan dia..gi Sudan..then..bila dia dah 8 bulan..aku jumpe dia balik..kan lama tu..sebab tu la kot budak tu xmo kat aku dah..hehe..
tapi, Alhamdulillah la..nampak je aku..dia ade gak sebut nama aku..'ebah..ebah'...gembire je aku rase..

oklah..aku rasa setakat ni je yang aku leh luahkan..insyaAllah kalo ade bende yang best yang aku leh kongsi dengan korang, akan aku luahkan..
neway..just be ur self...till then..thanks for reading my blog.. Salam..

++Perginya Seorang yang digelar SAHABAT..

ALLAHYARHAM KHAMZAH B. MD NOH @ KIMIE

Al-fatihah buat sahabat ku...Perginya sorang sahabat dan abang yang pernah kusanyangi ..Semoga engkau berbahagia di SyurgaAllah...Amin..Kenangan sewaktubersamamu...sukar untuk ku lupakan..Alfatihah kepada Allahyarham, Khamzah bin Md noh..Engkau terlalu banyak mengajarku erti kehidupan..erti keislaman..erti kebahagiaan..erti persahabatan,erti kemanisan iman dan erti cintakan kepada Allah...segala nasihatmu, kata2 semangatmu...sukar..amat sukar untuk ku melupakan dirimu...akan ku semat di dalam hati dan fikiranku...Al-Fatihah...

Segala memori bersama mu , kata2 mu..masih berlegar2 di fikiranku..suara mu..ketawa mu..sukar untuk ku lupakan..Allah lebih sayangkan mu..pemberianmu..akan ku gunakan sebaiknya..hilangnya permata pemberian Allah..tidak kusangka..tragedi 5.dec.07..membawa satu memori pahit yang pernuh bermakna..sukar..amat sukar untuk ku lupakan...walau berlinangan air mata ini..ia tidak bermakna & tidak dapat mengembalikanmu..hanya kebaikan mu didunia..hanya doa dr ahli keluargamu..rakan2mu..,Al-Fatihah & yasin..menemanimu di alam nyata..email yang pernah kau kirimkan kepadaku..yang bertarikh Feb 15,2005“Wahai Tuhan, Engkau tahu aku tidak inginkan dunia dan aku tidak mahu dipanjangkan hayatku untuk tinggal di dunia…Wahai Tuhan,ambillah rohku dengan kebaikan sebagaiman Engkau menerima roh orang yang beriman…”Lalu Muaz bin Jabal yang sepanjang hayatnya telah mengabdikan diri untuk berkhidmat di jalan Allah itu, menghembuskan nafas terakhirnya jauh dari keluarga dan kaumnya.

Ku terkejut..apabila membaca perenggan terakhir ini..aku terfikir..mgkn kau ingin menjadi seperti Muaz bin Jabal..yang sentiasa dibawah keredhaan Allah S.W.T..
Ku doakan semoga engkau berbahagia di sana...
Al-Fatihah..

++Kenangan ku di bumi Anbiya' SUDAN

















46 c...suhu kepanasan di Sudan..u all boleh bayangkan macammana panasnye time ni..a day after that..47 c..gilerla..




Sudan... Tidak pernah ku terfikir akan menjejakkan kaki di tanah ini...tanah di bumi anbiya'..para nabi..khalifah dan syuhada yang lahir di bumi ini...Alhamdulillah..rezeki ayahku di sini...beliau ditukarkan untuk bekerja di tanah ini selama 2 tahun ..aku berasa amat gembira..bercampur dengan sedih kerana beliau akan meninggalkan kami selama jangka masa ini..tapi tidak mengapa..aku mengerti tujuan ayahku menerima tawaran untuk ke sana..aku memujuk hati kecil ku..

Setelah 3 bulan ayah di sana..dia kembali ke tanah air untuk seketika..berjumpa anak2..isteri tersayang..ibuku..dan sanak saudara ku di kampung...setelah itu, setelah hampir 1 tahun ayah disana..ibu dan adik ku pula meninggalkan tanah Malaysia untuk seketika..mengikuti ayah ke sana..kadang2 terasa sunyi pabila mereka tiada disini..cuma suara mereka hanya kedengaran di corong-corong telefon bila ibu atau ayah menelefon kami di sini..aku Rindu mereka!..tetapi, Alhamdulillah..panggilan telefon emak yang bukan seperti selalu mengatakan bahawa aku akan ke Sudan bersama kakak ku..Alhamdulillah..tiba2 terasa seperti bunga-bunga api kecil terbit di dalam hati kecil ku..aku berasa sangat gembira!..
















Bersama mak dan Muhammad di Khalifah Museum, Omdurman..



Seminggu sebelum aku meninggalkan bumi Malaysia..sibuk mengemas dan membungkus semua barang-barang permintaan ibuku untuk di bawa ke sana..terasa tidak sabar untuk ku untuk bertemu semula ayah,ibu dan adikku yang telah lama ku rindui..Semasa aku berada di dalam pesawat ,aku dapat melihat tanah-tanah yang berwarna keperangan.."apa tu kak?" tanyaku kepada akak..akak menjawab " kemungkinan itulah Sudan".."oh..yeke?" jawab ku..aku terasa agak terkejut pabila mengetahui itulah negara ayahku bekerja..tidak seperti apa yang ku sangka selama ini..ternyata semuanya meleset..tiada bangunan yang ku nampak..cuma gambaran kotak-kotak keperangan yang kekal di sana..Rupanya aku akan berada di negara 20 tahun ke belakang dari Malaysia..Setibanya aku di tanah Sudan..aku di sambut mesra oleh ayah..ku cium tangan dan pipinya..emak, muhammad adiku...

Alhamdulillah..Allah mengizinkan ku untuk berjumpa mereka sekali lagi....hilang semua kerinduan pada mereka..aku gembira..
setelah 1 minggu aku di sini..cuaca yang amat terik seperti menyucuk-yucuk kulit ku ini..menyebabkan aku tertanya-tanya bagaimana mereka menyesuaikan diri disini..cuaca yang tidak pernah kurang dari 35c dan keatas menyebabkan aku kadangkala terasa rimas.. tapi apakan daya..ku terima semua ini dengan redha.sepanjang aku disini..pelbagai perkara yang dapat ku pelajari..bahasa arab Sudan yang unik menyebabkan aku teringin untuk mempelajari nya.. Kharuf,Himar, Kabir, Kathir,Gagiga dan sebagainya..aku juga mendapat ramai rakan-rakan baru..aku gembira..budaya yang amat unik dan menarik membuatkan aku terasa sedikit teruja..tapi satu perkara yang amat menarik perhatianku adalah ketika mereka menunaikan solat...masuk saja waktu solat..mereka akan mengerjakan nya tidak kira di mana-mana..
pernah sekali, anak mataku terpandang seorang lelaki menunaikan solat hanya di tepi jalan raya..


MashaAllah..betapa indahnya Islam..pelbagai tempat sejarah yang telahku lawati..antaranya Piramid di Shandi,Jabal Auliyah,Kandahar,dan empangan di Merawe..kini masa berlalu kian pantas..terasa seperti baru semalam aku tiba di bumi anbiya' ini..setelah 2 tahun berlalu..ayahku kini di tukarkan semula untuk bekerja di Malaysia..ibu memberitahuku bahawa ayah akan ditukarkan semula ke sana.."Oh yeke?" kataku kepada emak.."takpelah mak, mungkin lepas ini rezeki abah di tempat lain. Siapa tahukan."..aku memujuk emak dengan kata2 ku ini..ternyata ibuku redha dengan kata-kata ku ini..Alhamdulillah..aku bersyukur..kini hanya foto-foto dan video dan memori kami disini yang akan menjadi kenangan yang kekal abadi..ku berkata pada diri ku..jika tidak kerana rezeki ayahku di sini, aku tidak akan dapat merasakan nikmat seperti ini..Terima kasih abah~ :)

++Assalamualaikum..

Hmm...xde apa nak aku tulis kat blog ni..cuma..ni kali pertama aku taip kat sini..sebelum ni kalau nak tulis blog..selalu aku luahkan kat Friendster..oo yea..and sebelum ni jugak aku terfikir gak nak wat blog account ni..hmm..mungkin malas kot..tu yang aku tangguh dulu tu.. **xelok betul perangai**..well...sekarang ni aku dah kembali ke tanah airku..Malaysia..since 25.April this year...hmm..agak banyak perubahan yang aku lihat sepanjang aku kat sini..

anyway, kadang2 tu aku rindu jugak Sudan..orang kata..banyak pengalaman yang aku dapat selama aku kat sana...even it was short..still i had a lotsa experience..hmm..abah kene transfer kat sana tu dah kire baik..daripada tak dapat langsung..ramai orang kate..Sudan ni xbestla..kuno la..ape la..perang la..ahh..aku tak kisah semua tu..apa yang aku tau..aku dapat blah dari Malaysia ni buat sementara..bukan aku tak suka negara aku sendiri..tapi mungkin nak tukar angin kot..ape2 pun..Malaysia still d best..ke mana pun u all pergi... pasti akan ingat pada negara sendiri..right?..kawan2 aku ..sedara mare aku..selalu tanye..apa plan aku lepas ni..hmm..kadang2 tu aku dok terfikir sendiri..kemana n apa aku nak buat lepas ni...hmm..tapi

Alhamdulillahla...family aku..expecially mak abah aku..izinkan aku sambung study in Germany in German Language...since aku dah ade basic dalam german n boleh cakap good german..i think why not kalau aku sambung belajar dalam bidang bahasa ni kan..aku tak rugi apa pun..untung yang aku dapat..tahu bahasa orang lain yang tak semua orang dapat peluang macam aku ni..Syukur kehadrat Allah..

oklah..rasenye xde apa-apa lagi nak aku luahkan..sekarang ni pun dah pukul 3.10 pagi..aduhh..mengantukla pula..harap-harap esok xdelah bangun lewat..

Mari Me'release' tension~

To those yang mengantuk especially with this gloomy weather or yang tengah stress, pls do this simple exercise below :)

Selamat Mencuba!!

ni ala taichi sikit la… sebagai intro dan warming up..

tiru la macam ni… untuk melegakan bahu dan leher..

wa..wa..aaa

gerak kekanan kemudian ke kiri..

gerak ke kiri kemudian ke kanan

ikut je ler… jangan terpusing kepala udah la..

tepuk kuat kuat kat dahi.. ni untuk hilang mengantuk..

dah tu buat gerakan tangan dan badan… buat macam happy aje..

kemudian goyang2 kaki dan badan sikit… buat macam takde masalah…

buat secara agresif pula… jangan peduli apa orang lain kata..

hilangkan semua stress…

pusingkan kepala…

tengok muka kat cermin sambil goyang2.. lawa tak…

akhir sekali buat joget kucing…

--------------

kalau tak hilang juga stress tu ambil bantal kecik gi tidur bawah meja..

Sekian~

Jenguk..Jenguk...

Renungan Sejenak -

"Mahkota kemanusiaan ialah rendah hati." "Jangan memberi makanan kepada orang lain yang anda sendiri tidak suka memakannya." "Yang memimpin wanita bukan akalnya, melainkan hatinya."

People COME People GO ++ Promotion Link

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ PhotobucketBoycott Pictures, Images and PhotosPhotobucketFREE PALESTINE PhotobucketFREE PALESTINE Quran Auto ReciterSearch in Quran and Hadith
iluvislam