سلامت داتڠ .. (^_^)


السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

بِسْمِ اَللَّهِ اَلرَّحْمَنِ اَلرَّحِيمِ.. الحمدلله رب العالمين، والصلاة والسلام على أشرف المرسلين، وعلى اله وصحبه أجمعين. أما بعد

ربنا هب لنا من أزواجنا وذريتنا قرة أعين واجعلنا للمتقين إماما


Jangan Lupa Membaca Bismillah dan Berselawat Kepada Nabi S.A.W. Semoga Pengembaraan Anda di Blog Najeeba DiBerkati Allah..Ameen.. Syukran wa Jazakallhu Khairan.. :)

Daisypath Vacation Ticker

Thursday, September 18, 2008

Telur penyu boleh makan, telur tung tung boleh ke??



Mengikut mazhab Syafii,

Sebarang telur dari sebarang haiwan adalah halal dimakan walaupun ibunya haram dimakan, kecuali telur itu beracun atau boleh membawa mudarat kepada pemakannya. Contohnya seperti telur ular adalah haram dimakan kerana bisanya ( sebab tu biawak tak makan telur ular). Jadi selagi mana telur tersebut tidak beracun dan memudaratkan ianya boleh dimakan walaupun ia adalah telur kura-kura, labi-labi, tung tung, penyu atau dinosour sekali pun.

Petua orang tua-tua, mana-mana telur yg nampak kuningnya, boleh dimakan dan tiada racun.

Wallahua'alam.

Rujukan: Us Hj Sallahudin Perwira Al-Jimahi

++ BAGAIMANA KITA MEMPROSES NAFSU AMMARAH DAN MELAKSANAKAN ISLAM

BAGAIMANA KITA MEMPROSES NAFSU AMMARAH DAN MELAKSANAKAN ISLAM

Ulama membersihkan hatinya, iaitu memulakan dengan membersihkan badannya, dengan mengikut segala peraturan Syariat, Tariq dan Ibadat di dalam bab Fardu Ain dan Fardu Kifayah. Kemudian barulah dia membersihkan hatinya. Cara ini mengambil masa yang lama dan panjang walaupun dibuat dengan cara yang bersungguh-sungguh kerana ilmu Syariat itu sendiri terlalu luas dan banyak. Cara yang cepat untuk membersihkan hati sekurang-kurangnya sampai ke nafsu Mutmainnah iaitu nafsu yang takut Tuhannya dengan erti kata takut yang sebenar-benarnya ialah menggunakan cara yang dilakukan oleh para Anbiya dan para Aulia. Mereka membersihkan hati mereka dahulu dan membuka mata hati. Mereka
menghilangkan segala bisikan dan membuat tumpuan kepada Allah SWT, contohnya Nabi Muhammad SAW membersihkan hatinya dengan berkhalwat di gua Hira selama 5 tahun, selepas itu barulah beliau diangkat menjadi Rasul.


” Takut Tuhannya dengan erti kata
takut yang sebenar-benarnya
ialah menggunakan cara yang dilakukan
oleh para Anbiya dan para Aulia”





ana merumuskan iaitu untuk membersihkan hati dan melaksanakan Islam, kita mestilah melakukan tiga perkara. Ketiga-tiga perkara ini mestilah dijalankan seiring tanpa boleh menidakkan salah satu daripadanya. Inilah kaedah yang digunakan oleh ahli-ahli sufi dan para Wali iait

. Mencari Guru Mursyid
2. Banyakkan berselawat, beristighfar, berzikir (dan lain-lain amalan yang diajar oleh guru)
3. Tumpuan media perasaan dan fikiran kepada Allah

sumber: Abu Hassan Al-Ariffin

++ Berhati-hatilah...

Pada hari kiamat akan keluar seekor binatang dari neraka jahanam yang bernama "Huraisy" berasal dari anak kala jengking. Besarnya Huraisy ini dari timur hingga ke barat. Panjangnya pula seperti jarak langit dan bumi. Malaikat Jibril bertanya : "Huraisy! Engkau hendak ke mana dan siapa yang kau cari?"Huraisy pun menjawab" Aku mahu mencari lima orang. 1. Pertama, orang yang meninggalkan sembahyang. 2. Kedua, orang yang tidak mahu keluarkan zakat. 3. Ketiga, orang yang derhaka kepada ibubapanya. 4. Keempat, orang yang bercakap tentang dunia di dlm masjid 5. Kelima, orang yang suka minum arak."!! Forwardkan mesej ini kepada insan yang anda sayangi

Mari Me'release' tension~

To those yang mengantuk especially with this gloomy weather or yang tengah stress, pls do this simple exercise below :)

Selamat Mencuba!!

ni ala taichi sikit la… sebagai intro dan warming up..

tiru la macam ni… untuk melegakan bahu dan leher..

wa..wa..aaa

gerak kekanan kemudian ke kiri..

gerak ke kiri kemudian ke kanan

ikut je ler… jangan terpusing kepala udah la..

tepuk kuat kuat kat dahi.. ni untuk hilang mengantuk..

dah tu buat gerakan tangan dan badan… buat macam happy aje..

kemudian goyang2 kaki dan badan sikit… buat macam takde masalah…

buat secara agresif pula… jangan peduli apa orang lain kata..

hilangkan semua stress…

pusingkan kepala…

tengok muka kat cermin sambil goyang2.. lawa tak…

akhir sekali buat joget kucing…

--------------

kalau tak hilang juga stress tu ambil bantal kecik gi tidur bawah meja..

Sekian~

Jenguk..Jenguk...

Renungan Sejenak -

"Mahkota kemanusiaan ialah rendah hati." "Jangan memberi makanan kepada orang lain yang anda sendiri tidak suka memakannya." "Yang memimpin wanita bukan akalnya, melainkan hatinya."

People COME People GO ++ Promotion Link

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ PhotobucketBoycott Pictures, Images and PhotosPhotobucketFREE PALESTINE PhotobucketFREE PALESTINE Quran Auto ReciterSearch in Quran and Hadith
iluvislam