سلامت داتڠ .. (^_^)


السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

بِسْمِ اَللَّهِ اَلرَّحْمَنِ اَلرَّحِيمِ.. الحمدلله رب العالمين، والصلاة والسلام على أشرف المرسلين، وعلى اله وصحبه أجمعين. أما بعد

ربنا هب لنا من أزواجنا وذريتنا قرة أعين واجعلنا للمتقين إماما


Jangan Lupa Membaca Bismillah dan Berselawat Kepada Nabi S.A.W. Semoga Pengembaraan Anda di Blog Najeeba DiBerkati Allah..Ameen.. Syukran wa Jazakallhu Khairan.. :)

Daisypath Vacation Ticker

Sunday, October 12, 2008

++ faKe BUSH and democracy

Does this reflects democracy that he does regularly claim??Do watch and think..^_^



In THE AMERICAN HERITAGE dictionary, democracy means:
  1. Government by the people, exercised either directly or through elected representatives.
  2. A political or social unit that has such a government.
  3. The common people, considered as the primary source of political power.
  4. Majority rule.
  5. The principles of social equality and respect for the individual within a community.

Various type of democracy

While in the Wikipedia (a super famous international free encyclopedia), it states that democracy has 8 forms ;
1. Representative democracy
2. Liberal democracy
3. Direct democracy
4. Socialist democracy
5. Anarchist democracy
6. Sortition democracy
7. Tribal democracy
8. Consensus democracy

CLICK HERE
to know the details.

According to the CIA World FactBook , there are more than 130 coutries are either democracies or emerging democracies including USA,UK,Canada,Japan,Singapore,MALAYSIA and even Bangladesh..

A
Albania Emerging democracy
America(USA) federal republic
Andorra Parliamentary democracy
Argentina Multi-party republic
Armenia Multi-party republic
Aruba Parliamentary democracy
Australia Democratic constitutional monarchy
Austria Federal republic
Azerbaijan Multi-party republic
B
The Bahamas Parliamentary representative democratic monarchy
Bangladesh Parliamentary democracy Since: 1990
Barbados Parliamentary democracy
Belgium Parliamentary democracy under a constitutional monarchy
Belize Parliamentary democracy
Benin Multi-party republic
Bermuda Parliamentary British overseas territory with internal self-government
Bolivia Multi-party republic
Bosnia and Herzegovina Emerging republic
Botswana Parliamentary republic
Brazil Federal republic
Bulgaria Parliamentary democracy
Burkina Faso Parliamentary democracy
C
Canada Parliamentary democracy/constitutional monarchy
Cambodia Multi-party democracy under a constitutional monarchy
Cape Verde Multi-party republic
Chile Multi-party republic
Colombia Multi-party republic
Comoros Multi-party republic
Cook Islands Self-governing parliamentary democracy
Costa Rica Democratic republic
Croatia Presidential/Parliament democracy
Cyprus Multi-party republic
Czech Republic Parliamentary democracy
D
Denmark Parliamentary democracy under a constitutional monarchy
Dominica Parliamentary democracy
Dominican Republic Democracy
E
Ecuador Multi-party republic
El Salvador Multi-party republic
Estonia Parliamentary republic
Ethiopia Federal republic
F
Fiji Multi-party republic
Finland Multi-party republic
France Multi-party republic
G
Gabon Multi-party republic
Georgia Multi-party republic
Germany Federal/Multi-party republic
Ghana Constitutional democracy
Greece Parliamentary republic
Greenland Parliamentary democracy under a constitutional monarchy
Grenada Parliamentary democracy under a constitutional monarchy
Guatemala Democratic republic
Guinea-Bissau Multi-party republic
Guyana Multi-party republic
H
Honduras Democratic republic
Hungary Parliamentary democracy
I
Iceland Democracy
India Federal multi-party republic
Indonesia Multi-party republic
Iraq Parliamentary democracy
Ireland Multi-party republic
Isle of Man Parliamentary democracy under a constitutional monarchy
Israel Parliamentary democracy
Italy Multi-party republic
J
Jamaica Parliamentary democracy
Japan Parliamentary democracy under a constitutional monarchy
K
Kiribati Multi-party republic
Korea (South) Multi-party republic
Kyrgyzstan Multi-party republic
L
Latvia Democracy
Lesotho Parliamentary democracy under a constitutional monarchy
Liberia Emerging democracy
Liechtenstein Parliamentary democracy under a constitutional monarchy
Luxembourg Parliamentary democracy under a constitutional monarchy
Lithuania Parliamentary democracy
M
Macedonia Parliamentary democracy
Madagascar Multi-party republic
Malawi Parliamentary democracy
Malaysia Federal constitutional elective monarchy
Malta Multi-party republic
Marshall Islands Constitutional government
Mauritius Parliamentary democracy
Mexico Federal republic
Micronesia Constitutional government
Moldova Multi-party republic
Monaco Parliamentary democracy under a constitutional monarchy
Mongolia Democracy
Montenegro Multi-party republic
Mozambique Multi-party republic
N
Namibia Multi-party republic
Nauru Multi-party republic
New Zealand Democratic constitutional monarchy
The Netherlands Parliamentary democracy under a constitutional monarchy
The Netherlands Antilles Parliamentary democracy under a constitutional monarchy
Nicaragua Multi-party republic
Niue Self-governing parliamentary democracy
Northern Mariana Islands Self-governing with locally elected governor, lieutenant governor and legislature
Norway Parliamentary democracy under a constitutional monarchy
P
Pakistan Parliamentary democracy under a Federation/Islamic Republic
Palau Constitutional government in free association with the U.S.A.
Panama Democracy
Papua New Guinea Parliamentary democracy under a constitutional monarchy
Paraguay Multi-party republic
Peru Multi-party republic
The Philippines Multi-party republic
Poland Multi-party republic
Portugal Democracy
R
Romania Multi-party republic
Russia Federal republic
S
Saint Kitts and Nevis Parliamentary democracy under a constitutional monarchy
Saint Lucia Parliamentary democracy
Saint Vincent and the Grenadines Parliamentary democracy
Samoa Parliamentary democracy under a constitutional monarchy
San Marino Multi-party republic
São Tomé and Príncipe Multi-party republic
Senegal Multi-party republic
Serbia Multi-party republic
Seychelles Multi-party republic
Sierra Leone Constitutional democracy
Singapore Democracy
Slovakia Parliamentary democracy
Slovenia Parliamentary republic
Solomon Islands Parliamentary democracy
South Africa Multi-party republic
Spain Parliamentary democracy under a constitutional monarchy
Sri Lanka Multi-party republic
Suriname Democracy
Sweden Parliamentary democracy under a constitutional monarchy
Switzerland Multi-party republic/Direct democracy
T
Taiwan Democracy
Trinidad and Tobago Parliamentary democracy
Tuvalu Parliamentary democracy under a constitutional monarchy
Turkey Parliamentary democracy
U
Ukraine Multi-party republic
United Kingdom Parliamentary democracy under a constitutional monarchy
Uruguay Multi-party republic
United States of America Federal republic
V
Vanuatu Parliamentary republic
Venezuela Democratic republic


NEXT: democracy in Islam insyaAllah..

++ La Tahzan - Dont be sad - Jgn bersedih


www.iLuvislam.com
oleh : pejai





Jgnlah kite bersedih ye kawan2... kpd mereka yg ditimpa kesusahan.. kite sama-sama doakan Allah permudahkan hidup mereka

++ Ustaz Akhil Hayy~ Dulu & Kini..

Artikel ini memaparkan koleksi video penyanyi nasyid dan penceramah agama terkenal, Ustaz Aki Hayy Rawa. Jika dulu beliau terkenal sebagai 'rockers' apabila menjadi vokalis kumpulan rock "Riyadh", namun alhamdulillah kini, beliau merupakan seorang penyanyi nasyid terkenal dan kerap kali memberikan ceramah agama di seluruh Malaysia. Jualan album beliau yang berjudul "nasyid Lagenda" telah terjual melebihi 35,000 unit. Buat pengetahuan semua, jualan album Datuk Siti Nurhaliza pun susah nak capai 30,000 unit sekarang ni. Moga Allah terus berkati usaha Ustaz Akil Hayy dan terus diberi kekuatan untuk berbakti dan mencurahkan masa dan tenaga untuk Islam..Takbir!!!

DAHULU

menyayikan lagu 'Melodi Cinta Lama' bersama kumpulan rock 'Riyadh'


KINI

interview bersama rancangan Melodi,"standerrd"

menyanyikan lagu 'Perjalanan', duet bersama kumpulan nasyid In-Team


Apa kata Allah mengenai hal ini??

"Orang-orang bodoh (yang kurang akal pertimbangannya) akan berkata: Apa sebabnya yang menjadikan orang-orang Islam berpaling dari kiblat yang mereka mengadapnya selama ini? Katakanlah (wahai Muhammad): Timur dan barat adalah kepunyaan Allah (maka ke pihak mana sahaja kita diarahkan Allah mengadapnya, wajiblah kita mematuhiNya); Allah yang memberikan petunjuk hidayatNya kepada sesiapa yang dikehendakiNya ke jalan yang lurus." -Surah Al-Baqarah,142


Anda bagaimana? Adakah sinar hidayah di dalam diri anda kian terserlah kerlipannya atau sentiasa pudar dari hari ke hari?? Peringatan untuk semua terutama kepada penulis. "Ya Allah, Tuhan yang Maha Pemberi hidayah, berilah kami taufiq dan hidayah yang berpanjangan. Matikanlah kami dalam keadaan beriman."

++ Sahabat sejati..


"Sahabat sejati adalah mereka yang sanggup berada disisimu ketika kamu memerlukan sokongan walaupun saat itu mereka sepatutnya berada di tempat lain yang lebih menyeronokkan."

++ Fatimah & tudung...



hehe..comeinyer~~~~~~

++ Biarkan...


"Yang telah berlalu biarkan ia berlalu, yang mendatang hadapi dengan cemerlang."

++ Ketahuilah Wanita, Lelaki Teransang 30 Kali Sehari



www.iluvislam.com
Dihantar oleh: Zulhafidz
Editor: kasihsayang


Saya tertarik benar dengan khutbah Jumaat di tempat saya (Balai Islam, Flet Pekeliling) 15 Jun lalu. Isunya mengenai kewajipan menutup aurat. Disebabkan semua jemaah lelaki, khatib mengingatkan jemaah supaya memberitahu anak isteri supaya menjaga aurat masing-masing.


1. Ada yang pakai tudung singkat. Julurnya diikat ke belakang. Atau diikat ke leher. Maka nampaklah ‘kegebuan’ leher dan dadanya. Sedangkan dalam khutbah tadi, khatib membacakan ayat al-Quran yang meminta wanita melabuhkan tudung, menutup bahagian dada mereka.

2. Ada pakai tudung, tapi pakai T-shirt pendek. Malah ada yang pakai T-shirt tanpa lengan. Sudah tu ketat pula. Bukankah lengan itu aurat. Bahaya mendedahkan lengan yang ‘gebu’ itu. Yang dahsyatnya, ada pakai T-shirt singkat yang dipadankan dengan jeans terlondeh. Jadi apabila membongkok atau duduk, nampak seluar dalam, malah kadang-kadang alur bontot.

3. Ada pakai tudung, tapi pakai jeans teramat ketat. Alur punggung pun terbelah dua. Bentuk bontot pun terserlah. Apa nak jadi ni?

4. Ada yang pakai tudung, tapi pakai kebaya ketat. Tidak cukup dengan tu pakai ‘kain koyak’ pula. Apabila berjalan, terserlahlah ‘kegebuan’ betis malah kadang-kadang paha pun tersembul.

5. Ada yang pakai tudung, tapi pakai kain singkat, macam skirt mini. Kaki bukan auratkah? Pakailah stokin!!!!!!!

6. Ramai perempuan pakai tudung, tapi bermekap tebal dan berwangi-wangian. Bibir merah menyala. Menunjukkan aksi seksi pula tu.

7. Ada perempuan bertudung, ‘merendek’ pula dengan pacar di bangku stesen bas dan pusat beli-belah. Ini menjatuhkan imej wanita bertudung.

8. Ramai perempuan suka pakai kasut bertumit tinggi. Apabila berjalan berbunyilah, tang, tang, tang. Dalam khutbah tadi, khatib memberitahu tidak boleh timbul bunyi yang boleh menaikkan syahwat lelaki.


Syahwat Lelaki

Berkenaan syahwat lelaki ini, saya berpendapat kebanyakan perempuan tidak memahaminya.

Ini kerana perempuan dan lelaki tidak sama dari segi biologi keinginannya.

Lelaki mudah saja naik syahwatnya sedangkan perempuan tidak. Kebanyakan perempuan ingat lelaki macam dia. Itu tidak benar sama sekali.

Seorang rakan saya memberitahu, satu kajian mendapati lelaki terangsang secara puratanya sebanyak 30 kali sehari. Ini sudah semula jadi. Bukan dibuat-buat. Jadi bukan sesuatu luar biasa jika lelaki naik syahwatnya jika melihat aurat perempuan.

Itu normal. Jadi untuk selamat dunia akhirat, lelaki dan perempuan wajib jaga aurat masing-masing. Ikut saranan al-Quran dan hadis. Tafsiran ajaran al-Quran dan hadis disampaikan oleh ilmuan agama seperti khatib Jumaat itu.

Lelaki dan perempuan ikut saja panduan al-Quran dan hadis jika mahu selamat.

Jangan mahu dibantah hukum-hakam agama.
HENDAK SERIBU DAYA..TAKNAK SERIBU DALIH..... PANDAI-PANDAI LAH NANTI MENJAWAB DAN BERDALIH DIHADAPAN ALLAH....Tak takut ker???

Saya perhatikan sekarang ini ramai perempuan bertudung. Alhamdulillah. Tetapi yang tidak sedapnya, semakin ramai wanita bertudung tetapi tidak menutup bahagian sensitif.

Lepas tu, disalahkan pula lelaki mata keranjang...Lelaki buaya darat...Lelaki mengganggu..Lelaki sexual harashment.....Sape suruh buat-buat suara manja?? Sape suruh ??? Sapa suruh telanjang dikhalayak ramai??? Akhir zaman, wanita berpakaian, tetapi hakikatnya mereka berbogel....Sape yang cakap tu?? :#)

wallahua'lam


oleh: Bekas Budak UKM

++ Senyumlah...



" Jangan tertarik kepada seseorang kerna parasnya, sebab keelokan paras dapat menyesatkan. Jangan pula tertarik kepada kekayaannya kerna kekayaan dapat musnah. Tertariklah kepada seseorang yang dapat membuatmu tersenyum, kerna hanya senyum yang dapat membuat hari-hari yang gelap menjadi cerah."

++ Ada sesiapa kehilangan ahli keluarga?


Perhatian ada sesiapa kehilangan ahli keluarga??

Kesian dia..

berbadan comel,bermata bulat,bertudung hijau katak,berkaki 4, berekor pendek.

kalau ada, sila datang ke kaunter pertanyaan di Pejabat anak2 kucing sedunia.

++ Bintangku....

  1. VirgoVirgo (8/23-9/22)

    You might be moving too quickly for others, today. Your brain is firing on all cylinders, and not everyone is going to be able to keep up! But don't give it a second thought -- let other people go at the pace that feels the most comfortable to them. You can't adjust your timetable to suit the needs of others, and moving on without them won't create any tensions at all. It's sort of an every person-for-themselves time in your life, when you just have to do what you have to do.

boleh caye ke ni?...entahla,baca je kot~huhu..wallahua'lam..

++ Kenangan indah Keluarga kami.. Our family sweet memories~


Abah menerima ijazah didalam jurusan Sains dalam Geologi 2 class-Upper di University Melaya tahun 1979 & training di University of South Coralina di Amerika Syarikat selama 6 bulan.

Kanan: Abah, Tengah: Tengku Mahkota Johor (Yang Amat Mulia, Tengku Ibrahim), Kanan: Emak...


Emak & abah bernikah pada 22.JULAI.1983 dan dikurniakan 5 orang cahaya mata..lahir pada tahun (1985 - 1994)


Hari graduasi ana & adik di PICC ~ ana menerima diploma dalam jurusan Pengurusan Pelancongan dari UNITAR, & adik menerima diploma dalam International bacalurate dari Kolej Mara banting dan kini menyambung pengajian didalam jurusan kedoktoran di Belfast , UK.

oklah setakat ini dulu yea,more 2 come~ InsyaAllah.. in progress :)

++ [NASYEED] Outlandish - Kom Igen ~ ::Come Again:: =)


++ Rette Mich~ Tokio Hotel.

This is one of my fav. German Rock band.. called TOKIO HOTEL.. u might know this group through it song: Through the Monsun ( Durch Den Monsun )



Rette Mich lyrics


Zum ersten mal alleine in unserem versteck
Ich seh' noch unsere namen an der wand
Uund wisch' sie wieder weg
Ich wollt' dir alles anvertrauen
Warum bist du abgehauen
Komm zurück - Nimm mich mit

Komm und rette mich - Ich verbrenne innerlich
Komm und rette mich - Ich schaff's nicht ohne dich
Komm und rette mich - Rette mich - Rette mich

Unsere träume waren gelogen und keine träne echt
Sag dass das nicht wahr ist - Sag es mir jetzt
Vielleicht hörst du irgendwo
Mein s.o.s im radio
Hörst du mich - Hörst du mich nich'

Komm und rette mich - Ich verbrenne innerlich
Komm und rette mich - Ich schaff's nicht ohne dich
Komm und rette mich - Rette mich

Dich und mich - Dich und mich - Dich und mich
Ich seh'noch unsere namen und wisch' sie wieder weg
Unsere träume war'n gelogen und keine träne echt
Hörst du mich - Hörst du mich nich'

Komm und rette mich - rette mich
Komm und rette mich - Ich verbrenne innerlich
Komm und rette mich - Ich schaff's nicht ohne dich
Komm und rette mich - Rette mich



++ What happen when MENTOS meet COKE? ~~~

Enjoy ~~~

So Friends, please beware.. DUN u EVA chewing Mentos while drinking COKE~!!

++ Syawal ke Sebelas ( 11 ) ~ ELF...

Salam Alaik...

Kali ni ana dan keluarga menghadiri rumah terbuka di Gombak. Rumah unty Badariah. Unty Bad & family ni dulu pernah ting
gal di Sudan selama 4 tahun. So bila balik Malaysia for good, dia ajak kami sekeluarga ke rumah terbuka dia... rindu nak jumpa balik, kumpul family2 Petronas yang pernah ke Sudan dulu...


Ahli keluarga Petronas yang pernah tinggal di Sudan.. 2 family lagi (fam unty Huda & fam unty Marita tiada dalam gambar)


kecohnyer keadaan masa tu bila madam-madam berjumpa balik....huhu.. as u can see~~~

++ Bahaye Nescafe 3in1


Beberapa hari lepas saya dikunjungi oleh seorang pelajar lelaki tahun
akhir.
Sudah beberapa bulan pelajar ini tidak bertemu dengan saya.
Pelajar ini mengemukakan beberapa masalah kumpulannya untuk
diselesaikan oleh saya sebagai seorang penasihat akademiknya.
Alhamdulillah masalah dapat diselesaikan.
Selepas hajat terlaksana, pelajar ini yang saya namakan sebagai
Ahmad menukar topik kepada topik kesihatan dirinya. Beliau mengadukan
masalah dirinya. Beliau dapat merasakan kemerosotan tahap kesihatan
dirinya.

Berikut adalah antara tanda-tanda yang dapat dikenalpasti:

Kerap berdebar tidak menentu masa. Kadang-kadang waktu membaca
tiba-tiba jantung / dada berdebar dengan laju.
1. Bila jantung berdebar ini berlaku, ia akan diikuti dengan dahi
berpeluh
2. Beliau juga kerap merasakan kesakitan pada dadanya.
3. Sering mencungap dan kadang-kadang kala sewaktu sembahyang pun
mencungap.
4. Semakin tidak tahan atau alah dengan panas terik matahari dan
jikalau kena panas, badannya akan banyak berpeluh dan tidak selesa.
5. Jikalau tahun lepas, kekerapan simptom-simptom di atas agak
jarang namun kebelakangan ini, kekerapan kejadian semakin kerap sehingga
satu kali serangan dalam setiap 2/3 hari.
6. Tapak tangannya.semakin basah.
Berdasarkan simptom yang saya perolehi saya terus menyoal tabiat
permakanannya. Selepas mendapat data yang dikehendaki saya pun memberikan
penjelasan "Ahmad, engkau ni walau pun usia masih muda, jantung engkau
sudah bermasalah. Punca masalah engkau ini adalah kerana engkau kerap
meminum Nescafe 3 in one. Nescafe adalah tidak baik dan merosak buah
pinggang manakala krimer yang terdapat di dalam campuran ini sangat
merosak jantung.
Krimer ini bukan diperbuat dari susu tetapi adalah dibuat dari
kelapa sawit (non dairy creamer)"

Selanjutnya saya menasihati Ahmad untuk melakukan perkara berikut
untuk merawat jantungnya:
1. Elakkan dari meminum Nescafe yang merosak buah pinggang dan
elakkan sama sekali apa jua jenis krimer yang dibuat dari selain susu
(non dairy creamer)
2. Elakkan dari mengambil coffee mate kerana ia adalah non dairy
creamer
3. Elakkan makan ais krim kerana mengandungi krimmer yang tinggi
4. Elakkan susu pekat manis yang mengandungi krimer dari selain
susu.
5. Elakkan memakan sebarang makanan yang mengandungi margarine 6.
Elakkan memakan burger, naget, kentang goreng, potato chip dan
segala yang sewaktu dengannya
7. Elakkan mandi selepas makan
8. Amalkan amalan: Ambil segenggam kacang hijau, rendam dalam air
kira-kira 10 minit,selepas itu rebus asal masak dan bukan rebus sehingga
pecah tanpa membubuh garam. Selepas itu buang air rebusan dan makanlah
kacang hijau ini dan amalkan amalan ini setiap hari.
9. Boleh beli jintan hitam dan makan setiap hari atau pun belilah
yang sudah siap diproses atas nama habbatussauda
10. Amalkan makan sayuran pahit seperti kailan, peria, pegaga,
daun ubi, pucuk betik, ulam-ulam dsbnya.
11. Kurangkan makan nasi lemak terutama sekali nasi lemak di
kedai kerana mereka mencampurkan minyak masak kepada nasi lemak agar nasi
lemak ini kelihatan cantik berderai dan tidak melekat.
Kepada yang mulai menghadapi masalah dengan jantungnya atau yang
sudah lama bermasalah jantung, bolehlah mengamalkan amalan di atas.
Sekian wassalam wallahuaqlam._,
'sharing is caring....'

Mari Me'release' tension~

To those yang mengantuk especially with this gloomy weather or yang tengah stress, pls do this simple exercise below :)

Selamat Mencuba!!

ni ala taichi sikit la… sebagai intro dan warming up..

tiru la macam ni… untuk melegakan bahu dan leher..

wa..wa..aaa

gerak kekanan kemudian ke kiri..

gerak ke kiri kemudian ke kanan

ikut je ler… jangan terpusing kepala udah la..

tepuk kuat kuat kat dahi.. ni untuk hilang mengantuk..

dah tu buat gerakan tangan dan badan… buat macam happy aje..

kemudian goyang2 kaki dan badan sikit… buat macam takde masalah…

buat secara agresif pula… jangan peduli apa orang lain kata..

hilangkan semua stress…

pusingkan kepala…

tengok muka kat cermin sambil goyang2.. lawa tak…

akhir sekali buat joget kucing…

--------------

kalau tak hilang juga stress tu ambil bantal kecik gi tidur bawah meja..

Sekian~

Jenguk..Jenguk...

Renungan Sejenak -

"Mahkota kemanusiaan ialah rendah hati." "Jangan memberi makanan kepada orang lain yang anda sendiri tidak suka memakannya." "Yang memimpin wanita bukan akalnya, melainkan hatinya."

People COME People GO ++ Promotion Link

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ PhotobucketBoycott Pictures, Images and PhotosPhotobucketFREE PALESTINE PhotobucketFREE PALESTINE Quran Auto ReciterSearch in Quran and Hadith
iluvislam