سلامت داتڠ .. (^_^)


السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

بِسْمِ اَللَّهِ اَلرَّحْمَنِ اَلرَّحِيمِ.. الحمدلله رب العالمين، والصلاة والسلام على أشرف المرسلين، وعلى اله وصحبه أجمعين. أما بعد

ربنا هب لنا من أزواجنا وذريتنا قرة أعين واجعلنا للمتقين إماما


Jangan Lupa Membaca Bismillah dan Berselawat Kepada Nabi S.A.W. Semoga Pengembaraan Anda di Blog Najeeba DiBerkati Allah..Ameen.. Syukran wa Jazakallhu Khairan.. :)

Daisypath Vacation Ticker

Monday, September 1, 2008

++ Isteri yang Ideal


Tiada berbunyi jika bertepuk sebelah tangan. Wanita juga memainkan peranan yang besar selaku seorang isteri dan ibu kepada anak-anaknya.

Peranan yang dimainkan oleh seorang wanita dalam kacamata Islam terdiri dari:-

* Menjaga maruah keluarga
* Menjaga harta benda keluarga
* Melayan keperluan dzahir & batin suaminya
* Menguruskan tugas mengasuh dan mendidik anak-anak

Seorang isteri harus setia dan taat kepada suaminya, selagi ia tidak bertentangan dengan akidah, syarak, dan akhlak serta senantiasa menjaga kehormatan dirinya. Mereka harus bijak menyenangkan hati suami dan tidak menambahkan dari sebarang kekusutan fikiran dan menyusahkan suaminya.

Isteri yang ideal akan senantiasa berkelakuan sopan serta berpakaian serba cantik dan kemas semasa berhadapan dengan suaminya. Sebagai seorang wanita, mereka juga harus memberikan penjagaan yang sempurna kepada anak-anaknya.

Dan sebaik-baik isteri ialah isteri yang tidak memburuk-burukkan hal suaminya kepada orang luar, walaupun kepada mertuanya sekalipun.

Selain dari ciri-ciri individu yang harus ditekapkan bersama, untuk mencapai keluarga bahagia, suami-isteri harus mengadakan kegiatan-kegiatan bersama-sama seperti makan bersama, keluar berjalan berdua-duaan, beriadah dan jika terjadinya pertelingkaran ataupun perselisihan faham antara suami isteri, usahlah dipanjangkan. Ianya harus diselesaikan seberapa cepat yang mungkin.



sumber: isu hangat

0 wahai manusia..berpesan-pesanlah..COMMENT me!:

Mari Me'release' tension~

To those yang mengantuk especially with this gloomy weather or yang tengah stress, pls do this simple exercise below :)

Selamat Mencuba!!

ni ala taichi sikit la… sebagai intro dan warming up..

tiru la macam ni… untuk melegakan bahu dan leher..

wa..wa..aaa

gerak kekanan kemudian ke kiri..

gerak ke kiri kemudian ke kanan

ikut je ler… jangan terpusing kepala udah la..

tepuk kuat kuat kat dahi.. ni untuk hilang mengantuk..

dah tu buat gerakan tangan dan badan… buat macam happy aje..

kemudian goyang2 kaki dan badan sikit… buat macam takde masalah…

buat secara agresif pula… jangan peduli apa orang lain kata..

hilangkan semua stress…

pusingkan kepala…

tengok muka kat cermin sambil goyang2.. lawa tak…

akhir sekali buat joget kucing…

--------------

kalau tak hilang juga stress tu ambil bantal kecik gi tidur bawah meja..

Sekian~

Jenguk..Jenguk...

Renungan Sejenak -

"Mahkota kemanusiaan ialah rendah hati." "Jangan memberi makanan kepada orang lain yang anda sendiri tidak suka memakannya." "Yang memimpin wanita bukan akalnya, melainkan hatinya."

People COME People GO ++ Promotion Link

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ PhotobucketBoycott Pictures, Images and PhotosPhotobucketFREE PALESTINE PhotobucketFREE PALESTINE Quran Auto ReciterSearch in Quran and Hadith
iluvislam