سلامت داتڠ .. (^_^)


السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

بِسْمِ اَللَّهِ اَلرَّحْمَنِ اَلرَّحِيمِ.. الحمدلله رب العالمين، والصلاة والسلام على أشرف المرسلين، وعلى اله وصحبه أجمعين. أما بعد

ربنا هب لنا من أزواجنا وذريتنا قرة أعين واجعلنا للمتقين إماما


Jangan Lupa Membaca Bismillah dan Berselawat Kepada Nabi S.A.W. Semoga Pengembaraan Anda di Blog Najeeba DiBerkati Allah..Ameen.. Syukran wa Jazakallhu Khairan.. :)

Daisypath Vacation Ticker

Friday, January 2, 2009

++ Daniela uus d Schwiitz

Salam..

sedang aku online di Facebook ternampaklah kawan akusorang nih dr Swiss.. dia ni sama class dengan aku semasa di Switzerland dulu..(one of my bestfriend..)so dah alang2 online.. kami pun dok bersembang.. tapi x sempat nak say 'tschuess [selamat tinggal]' dia terdisconnect pulak..jadi tersangkutlah perbualan kami....

10.00pmNajibah

daniela!!

vermisse dich!!

10:01pmDaniela

ich dich auch

10:02pmNajibah

hihi..wie gehts dir??

:D:D

10:02pmDaniela

super, muss aber leider im moment sehr viel für die schule lernen

und wie gehts dir

10:03pmNajibah

ach ja?? oh ok..hehe mir geht so gut.. danke

so lange habe ich nicht von dor gehoert

sooo lange

:(:(

10:03pmDaniela

tut mir leid, ich habe nicht gewusst, dass mein brief nicht angekommen ist

jetzt schreibe ich nur noch übers internet

10:04pmNajibah

ach so.. ok.. und vielleicht koennen wir uns auf email schreiben

:):)

10:04pmDaniela

klar

das ist sicherer ;);)

10:05pmNajibah

hehehe.. merci. ach ja, sorry fuers meine schwitzer deutsch

hehe.. ich denke dass ich so viele falsch geschrieben habe

10:06pmDaniela

es ist gar nicht viel falsch

10:06pmNajibah

jo? hehe. merci. ich probiere..

viellicht kannst du auf schwittzer duutsch schreiben

aber wenn du willst

10:07pmDaniela

wenns du verschtosch?

10:08pmNajibah

jo..abe wenn i ned verteh frog i di ok?

10:09pmDaniela

ok, denn schriib ich uf düütsch, eifach froge

10:09pmNajibah

jo.. merci vellmoli. :):)

vellmoll*

10:10pmDaniela

aber du lernsch nur düütsch i de schuel oder?

10:10pmNajibah

jo..weiss du am montig, gehe i in die uni

und studiere i duutsch

und wasch machst du?

10:12pmDaniela

ich studiere au. Lehrerin :):)

aber nur für chliini chind

10:12pmNajibah

jo??? wow kuul!! i mag chliini chind.. suess

in die kindergarte ??

10:13pmDaniela

ja und denn au no die 1. und die 2. klass

10:14pmNajibah

cool...vellgluuuk :D:D

10:14pmDaniela

danke gliichfalls :):)

10:15pmNajibah

du, was heisst vermisse dich uff schwittzer deuutsch

10:23pmDaniela is offline.

-------------------------------------------------------------------------------------------------
"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi juga kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu. Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui"...

++ 10 org y solatnye xditerima...

Sabda Rasulullah saw yang bermaksud: "Sesiapa yang memelihara solat, maka solat itu petunjuk dan jalan selamat dan barang siapa yang tidak memelihara solat maka sesungguhnya solat itu tidak menjadi cahaya dan juga tidak menjadi petunjuk dan jalan selamat baginya".
Rasulullah saw juga telah bersabda yang bermaksud: "10 orang yang solatnya tidak diterima oleh Allah SWT ialah:

solat Pictures, Images and Photos

1. Orang lelaki yang solat sendirian tanpa membaca sesuatu.
2. Orang lelaki yang mengerjakan solat tetapi tidak mengeluarkan zakat.
3. Orang lelaki yang minum arak tanpa meninggalkannya (taubat).
4. Orang lelaki yang menjadi imam padahal orang yang menjadi makmum membencinya.
5. Anak lelaki yang melarikan diri dari rumah tanpa izin kedua ibu bapanya.
6. Orang perempuan yang suaminya marah/menegur kepadanya lalu si isteri memberontak.
7. Imam atau pemimpin yang sombong dan zalim serta menganiaya.
8. Orang perempuan yang tidak menutup aurat.
9. Orang yang suka makan riba.
10. Orang yang solatnya tidak dapat menahannya dari melakukan perbuatan yang keji dan mungkar. Sabda Rasulullah saw yang bermaksud: "Barang siapa yang solatnya tidak dapat menahan daripada melakukan perbuatan keji dan mungkar, maka sesungguhnya solatnya itu hanya menambahkan kemungkaran Allah SWT dan jauh dari Allah SWT."
-------------------------------------------------------------------------------------------------
"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi juga kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu. Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui"...

++ Golongan y didoakan para malaikat...

solat Pictures, Images and Photos

Insya Allah berikut inilah orang - orang
yang didoakan oleh para malaikat :

1. Orang yang tidur dalam keadaan bersuci.
Rasulullah SAW bersabda, "Barangsiapa
yang tidur dalam keadaan suci, maka
malaikat akan bersamanya di dalam
pakaiannya. Dia tidak akan bangun hingga
Malaikat berdoa 'Ya Allah, ampunilah
hambamu si fulan karena tidur dalam
keadaan suci". (Imam Ibnu Hibban
meriwayatkan dari Abdullah bin Umar ra.,
hadits ini dishahihkan oleh Syaikh Al
Albani dalam Shahih At Targhib wat
Tarhib I/37)

2. Orang yang sedang duduk menunggu
waktu shalat.
Rasulullah SAW bersabda, "Tidaklah salah
seorang diantara kalian yang duduk
menunggu shalat, selama ia berada dalam
keadaan suci, kecuali para malaikat akan
mendoakannya 'Ya Allah, ampunilah ia. Ya
Allah sayangilah ia'" (Imam Muslim
meriwayatkan dari Abu Hurairah ra.,
Shahih Muslim no. 469)

3. Orang - orang yang berada di shaf
barisan depan di dalam shalat berjamaah.
Rasulullah SAW bersabda, "Sesungguhnya
Allah dan para malaikat-Nya bershalawat
kepada (orang - orang) yang berada pada
shaf - shaf terdepan"
(Imam Abu Dawud (dan Ibnu Khuzaimah)
dari Barra' bin 'Azib ra., hadits ini
dishahihkan oleh Syaikh Al Albani dalam
Shahih Sunan Abi Dawud I/130)

4. Orang - orang yang menyambung shaf
pada sholat berjamaah (tidak membiarkan
sebuah kekosongan di dalam shaf).
Rasulullah SAW bersabda, "Sesungguhnya
Allah dan para malaikat selalu
bershalawat kepada orang - orang yang
menyambung shaf - shaf" (Para Imam yaitu
Ahmad, Ibnu Majah, Ibnu Khuzaimah, Ibnu
Hibban dan Al Hakim meriwayatkan dari
Aisyah ra., hadits ini dishahihkan oleh
Syaikh Al Albani dalam Shahih At Targhib
wat Tarhib I/272)

5. Para malaikat mengucapkan 'Amin'
ketika seorang Imam selesai membaca Al
Fatihah.
Rasulullah SAW bersabda, "Jika seorang
Imam membaca 'ghairil maghdhuubi
'alaihim waladh dhaalinn', maka
ucapkanlah oleh kalian 'aamiin', karena
barangsiapa
ucapannya itu bertepatan dengan ucapan
malaikat, maka ia akan diampuni dosanya
yang masa lalu". (Imam Bukhari
meriwayatkan dari Abu Hurairah ra.,
Shahih Bukhari no. 782)

6.Setelah melakukan shalat.Orang yang duduk di tempat shalatnya.
Rasulullah SAW bersabda, "Para malaikat
akan selalu bershalawat ( berdoa )
kepada salah satu diantara kalian selama
ia ada di dalam tempat shalat dimana ia
melakukan shalat, selama ia belum batal
wudhunya, (para malaikat) berkata, 'Ya
Allah ampunilah dan sayangilah ia (Imam
Ahmad meriwayatkan dari Abu Hurairah, Al
Musnad no. 8106, Syaikh Ahmad Syakir
menshahihkan hadits ini)

7. Orang - orang yang melakukan shalat
shubuh dan 'ashar secara berjama'ah.
Rasulullah SAW bersabda, "Para malaikat
berkumpul pada saat shalat shubuh lalu
para malaikat ( yang menyertai hamba)
pada malam hari (yang sudah bertugas
malam hari hingga shubuh) naik (ke
langit), dan malaikat pada siang hari
tetap tinggal. Kemudian mereka berkumpul
lagi pada waktu shalat 'ashar dan
malaikat yang
ditugaskan pada siang hari (hingga
shalat 'ashar) naik (ke langit)
sedangkan malaikat yang bertugas pada
malam hari tetap tinggal, lalu Allah
bertanya kepada mereka, 'Bagaimana
kalian meninggalkan hambaku?', mereka
menjawab, 'Kami datang sedangkan mereka
sedang melakukan shalat dan kami
tinggalkan mereka sedangkan mereka
sedang melakukan shalat, maka ampunilah
mereka pada hari kiamat'" (Imam Ahmad
meriwayatkan dari Abu Hurairah ra., Al
Musnad no. 9140, hadits ini dishahihkan
oleh Syaikh Ahmad Syakir)

8. Orang yang mendoakan saudaranya tanpa
sepengetahuan orang yang didoakan.
Rasulullah SAW bersabda, "Doa seorang
muslim untuk saudaranya yang dilakukan
tanpa sepengetahuan orang yang
didoakannya adalah doa yang akan
dikabulkan. Pada kepalanya ada seorang
malaikat yang menjadi wakil baginya,
setiap kali dia berdoa untuk saudaranya
dengan sebuah kebaikan, maka malaikat
tersebut berkata 'aamiin dan engkaupun
mendapatkan apa yang ia dapatkan'"
(Diriwayatkan oleh Imam Muslim dari
Ummud Darda' ra., Shahih Muslim no. 2733)

9. Orang - orang yang berinfak.
Rasulullah SAW bersabda, "Tidak satu
hari pun dimana pagi harinya seorang
hamba ada padanya kecuali 2 malaikat
turun kepadanya, salah satu diantara
keduanya
berkata, 'Ya Allah, berikanlah ganti
bagi orang yang berinfak'. Dan lainnya
berkata, 'Ya Allah, hancurkanlah harta
orang yang pelit'" (Imam Bukhari dan
Imam Muslim meriwayatkan dari Abu
Hurairah ra., Shahih Bukhari no. 1442
dan Shahih Muslim no. 1010)

10. Orang yang sedang makan sahur.
Rasulullah SAW bersabda, "Sesungguhnya
Allah dan para malaikat-Nya bershalawat
(berdoa ) kepada orang - orang yang
sedang makan sahur" Insya Allah termasuk
disaat sahur untuk puasa "sunnah" (Imam
Ibnu Hibban dan Imam Ath Thabrani,
meriwayaatkan dari Abdullah bin Umar
ra., hadits ini dishahihkan
oleh Syaikh Al Albani dalam Shahih At
Targhiib wat Tarhiib I/519)

11. Orang yang sedang menjenguk orang sakit.
Rasulullah SAW bersabda, "Tidaklah
seorang mukmin menjenguk saudaranya
kecuali Allah akan mengutus 70.000
malaikat untuknya yang akan bershalawat
kepadanya di waktu siang kapan saja
hingga sore dan di waktu malam kapan
saja hingga shubuh" (Imam Ahmad
meriwayatkan dari 'Ali bin Abi Thalib
ra., Al Musnad no. 754, Syaikh Ahmad
Syakir berkomentar,"Sanadnya shahih")

12. Seseorang yang sedang mengajarkan
kebaikan kepada orang lain.
Rasulullah SAW bersabda, "Keutamaan
seorang alim atas seorang ahli ibadah
bagaikan keutamaanku atas seorang yang
paling rendah diantara kalian.
Sesungguhnya penghuni langit dan bumi,
bahkan semut yang di dalam lubangnya dan
bahkan ikan, semuanya bershalawat kepada
orang yang mengajarkan kebaikan kepada
orang lain" (Diriwayatkan oleh Imam
Tirmidzi dari Abu Umamah Al Bahily ra.,
dishahihkan oleh Syaikh Al Albani dalam
Kitab Shahih At Tirmidzi II/343)
-----
Sumber Tulisan Oleh :
Syaikh Dr. Fadhl Ilahi (Orang -orang
yang Didoakan

-------------------------------------------------------------------------------------------------
"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi juga kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu. Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui"...

Mari Me'release' tension~

To those yang mengantuk especially with this gloomy weather or yang tengah stress, pls do this simple exercise below :)

Selamat Mencuba!!

ni ala taichi sikit la… sebagai intro dan warming up..

tiru la macam ni… untuk melegakan bahu dan leher..

wa..wa..aaa

gerak kekanan kemudian ke kiri..

gerak ke kiri kemudian ke kanan

ikut je ler… jangan terpusing kepala udah la..

tepuk kuat kuat kat dahi.. ni untuk hilang mengantuk..

dah tu buat gerakan tangan dan badan… buat macam happy aje..

kemudian goyang2 kaki dan badan sikit… buat macam takde masalah…

buat secara agresif pula… jangan peduli apa orang lain kata..

hilangkan semua stress…

pusingkan kepala…

tengok muka kat cermin sambil goyang2.. lawa tak…

akhir sekali buat joget kucing…

--------------

kalau tak hilang juga stress tu ambil bantal kecik gi tidur bawah meja..

Sekian~

Jenguk..Jenguk...

Renungan Sejenak -

"Mahkota kemanusiaan ialah rendah hati." "Jangan memberi makanan kepada orang lain yang anda sendiri tidak suka memakannya." "Yang memimpin wanita bukan akalnya, melainkan hatinya."

People COME People GO ++ Promotion Link

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ PhotobucketBoycott Pictures, Images and PhotosPhotobucketFREE PALESTINE PhotobucketFREE PALESTINE Quran Auto ReciterSearch in Quran and Hadith
iluvislam