سلامت داتڠ .. (^_^)


السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

بِسْمِ اَللَّهِ اَلرَّحْمَنِ اَلرَّحِيمِ.. الحمدلله رب العالمين، والصلاة والسلام على أشرف المرسلين، وعلى اله وصحبه أجمعين. أما بعد

ربنا هب لنا من أزواجنا وذريتنا قرة أعين واجعلنا للمتقين إماما


Jangan Lupa Membaca Bismillah dan Berselawat Kepada Nabi S.A.W. Semoga Pengembaraan Anda di Blog Najeeba DiBerkati Allah..Ameen.. Syukran wa Jazakallhu Khairan.. :)

Daisypath Vacation Ticker

Monday, April 20, 2009

++ Istimewa khusus buat puteri-puteri Hawa kesayangan Adam

Bersabda Rasulullah SAW:
"Sebaik-baik perhiasan di dunia ini adalah wanita yang solehah."

Perempuan yang aku sayangi
Adalah pencinta agama Tuhannya
Yang mengalir rasa cinta.. takut dan harap
Terus menguasai perjalanan kehidupannya
Dari waktu ke waktu
Sehingga perjanjian antara jasad dan nyawanya berakhir

Perempuan yang aku rindui
Adalah yang di mata dan wajahnya
Terpancar sinar nur Ilahi
Lidahnya basah dengan zikrullah
Sentiasa muraqabah
Setiap waktu sibuk membaiki diri
Di sudut hati kecilnya sentiasa membesarkan Allah

Perempuan yang aku cintai
Yang menutup auratnya dari pandangan ajnabi
Kehormatan dirinya menjadi mahal nilainya
Mujahadatunnafsi adalah perjuangan yang mesti
Muhasabatunnafsi dilakukan selalu
Disanjung tinggi penduduk langit dan bumi

Perempuan yang aku dambai
Yang mendekatkan hatiku yang jauh dari Allah
Tika aku di sana dilamar duniawi
Hadirnya memperkasa Akhiratku
Sewaktu aku alpa dan leka
Lembut manjanya mentazkirah diri
Di kala aku disapa bahana
Belai kasihnya menginsafkan naluri

Perempuan yang aku kasihi
Yang bersyukur pada apa yang ada
Yang bersabar pada apa yang tiada
Cinta pada hidup yang sederhana
Demi kebahagiaan abadi di sana

Perempuan yang aku sukai
Menjadi dian pada dirinya sendiri
Yang menjadi pelita untuk putera-puteriku
Yang bakal dilahirkan
Untuk menyambung perjuanganku
Menegak kalimah Allah nan qudus
Mendaulat perjuangan suci Junjungan Mulia

Perempuan yang aku impi
Adalah wanita yang luhur haqiqi
Muslimah yang setia sejati
Mu'minah yang taat pada Ilahi
-------------------------------------------------------------------------------------------------
"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi juga kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu. Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui"...

++ How to Have a Great Conversation

An intellectual conversation Pictures, Images and Photos

T
he art of conversation takes practice, and is not as hard as you might think. It will take some knowledge, practice, and patience, and you can learn to relax and enjoy a great conversation.
  • Listen. This is the most important part of any conversation. Pay attention to what is being said. A conversation will not go anywhere if you are too busy thinking of anything else, including what you plan to say next. If you listen well, the other person's statements will suggest questions for you to ask. Allow the other person to do most of the talking. They will often not realize that it was they who did most of the talking, and you get the credit for being a good conversationalist - which of course, you are!
  1. Find out what the other person is interested in. You can even do some research in advance when you know you will have an opportunity to talk with a specific person. Complimenting them is a great place to start. Everyone likes sincere compliments, and that can be a great ice-breaker.
  2. Ask questions. What do they like to do? What sort of things have they done in their lives? What is happening to them now? What did they do today or last weekend? Identify things about them that you might be interested in hearing about, and politely ask questions. Remember, there was a reason that you wanted to talk to them, so obviously there was something about them that you found interesting. However, try to space out your questions or they'll feel like you're interrogating them which is very bad and closes off friendships.
  3. Forget yourself. Dale Carnegie once said, "It's much easier to become interested in others than it is to convince them to be interested in you." If you are too busy thinking about yourself, what you look like, or what the other person might be thinking, you will never be able to relax. Introduce yourself, shake hands, then forget yourself and focus on them instead.
  4. Practice active listening skills. Part of listening is letting the other person know that you are listening. Make eye contact. Nod. Say "Yes," "I see," "That's interesting," or something similar to give them clues that you are paying attention and not thinking about something else - such as what you are going to say next.
  5. Ask clarifying questions. If the topic seems to be one they are interested in, ask them to clarify what they think or feel about it. If they are talking about an occupation or activity you do not understand, take the opportunity to learn from them. Everyone loves having a chance to teach another willing and interested person about their hobby or subject of expertise.
  6. Paraphrase back what you have heard, using your own words. This seems like an easy skill to learn, but takes some practice to master. Conversation happens in turns, each person taking a turn to listen and a turn to speak or to respond. It shows respect for the other person when you use your "speaking turn" to show you have been listening and not just to say something new. They then have a chance to correct your understanding, affirm it, or embellish on it.
  7. Consider your response before disagreeing. If the point was not important, ignore it rather than risk appearing argumentative. If you consider it important then politely point out your difference of opinion. Do not disagree merely to set yourself apart, but remember these points:

    • It is the differences in people--and their conversation--that make them interesting.
    • Agreeing with everything can kill a conversation just as easily as disagreeing with everything.
    • A person is interesting when they are different from you; a person is obnoxious when they can not agree with anything you say, or if they use the point to make themselves appear superior.
    • Try to omit the word "but" from your conversation when disagreeing as this word often puts people on the defensive. Instead, try substituting the word "and", it has less of an antagonistic effect.
  8. Consider playing devil's advocate - which requires care. If your conversation partner makes a point, you can keep the conversation going by bringing up the opposite point of view (introduce it with something like "I agree, and..."). If you overuse this technique, however, you could end up appearing disagreeable or even hostile.
  9. Do not panic over lulls. This is a point where you could easily inject your thoughts into the discussion. If the topic seems to have run out, use the pause to think for a moment and identify another conversation topic or question to ask them. Did something they said remind you of something else you have heard, something that happened to you, or bring up a question or topic in your mind? Mention it and you'll transition smoothly into further conversation!
  10. Know when the conversation is over. Even the best conversations will eventually run out of steam or be ended by an interruption. Smile if you're leaving, and tell them you can't wait to talk to them again soon. Ending on a positive note will leave a good impression and likely bring them back later for more!
  11. Make a good first impression. Smile, ask questions that require more than a yes/no answer, and really listen. Maintain eye contact and keep as friendly and polite as possible.

How to Have a Great Conversation TIPS @ HERE

-------------------------------------------------------------------------------------------------
"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi juga kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu. Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui"...

++ Hati..

Tanda-tanda hati mati

Menurut Syeikh Ibrahim Adham, antara sebab atau tanda-tanda hati mati ialah:

1. Mengaku kenal Allah SWT, tetapi tidak menunaikan hak-hak-Nya.
2. Mengaku cinta kepada Rasulullah s.a.w., tetapi mengabaikan sunnah baginda.
3. Membaca al-Quran, tetapi tidak beramal dengan hukum-hukum di dalamnya.
4. Memakan nikmat-nikmat Allah SWT, tetapi tidak mensyukuri atas pemberian-Nya.
5. Mengaku syaitan itu musuh, tetapi tidak berjuang menentangnya.
6. Mengaku adanya nikmat syurga, tetapi tidak beramal untuk mendapatkannya.
7. Mengaku adanya seksa neraka, tetapi tidak berusaha untuk menjauhinya.
8. Mengaku kematian pasti tiba bagi setiap jiwa, tetapi masih tidak bersedia untuknya.
9. Menyibukkan diri membuka keaiban orang lain, tetapi lupa akan keaiban diri sendiri.
10. Menghantar dan menguburkan jenazah/mayat saudara se-Islam, tetapi tidak mengambil pengajaran daripadanya. Semoga dengan panduan yang di sampaikan itu akan dapat kita sama-sama mengambil iktibar semoga segala apa yang kita kerjakan akan diredai Allah SWT.
Menurut Sheikh Ibni Athoillah Iskandari dalam kalam hikmahnya yang berikutnya;
Sebahagian daripada tanda mati hati itu ialah jika tidak merasa dukacita kerana tertinggal sesuatu amal perbuatan kebajikan juga tidak menyesal jika terjadi berbuat sesuatu pelanggaran dosa.

Mati hati itu adalah kerana tiga perkara iaitu;

* Hubbul dunia (kasihkan dunia)
* Lalai daripada zikirullah (mengingati Allah)
* Membanyakkan makan dan menjatuhkan anggota badan kepada maksiat kepada Allah.
Hidup hati itu kerana tiga perkara iaitu;
* Zuhud dengan dunia
* Zikrullah
* Bergaul atau berkawan dengan aulia Allah.
-------------------------------------------------------------------------------------------------
"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi juga kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu. Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui"...

Mari Me'release' tension~

To those yang mengantuk especially with this gloomy weather or yang tengah stress, pls do this simple exercise below :)

Selamat Mencuba!!

ni ala taichi sikit la… sebagai intro dan warming up..

tiru la macam ni… untuk melegakan bahu dan leher..

wa..wa..aaa

gerak kekanan kemudian ke kiri..

gerak ke kiri kemudian ke kanan

ikut je ler… jangan terpusing kepala udah la..

tepuk kuat kuat kat dahi.. ni untuk hilang mengantuk..

dah tu buat gerakan tangan dan badan… buat macam happy aje..

kemudian goyang2 kaki dan badan sikit… buat macam takde masalah…

buat secara agresif pula… jangan peduli apa orang lain kata..

hilangkan semua stress…

pusingkan kepala…

tengok muka kat cermin sambil goyang2.. lawa tak…

akhir sekali buat joget kucing…

--------------

kalau tak hilang juga stress tu ambil bantal kecik gi tidur bawah meja..

Sekian~

Jenguk..Jenguk...

Renungan Sejenak -

"Mahkota kemanusiaan ialah rendah hati." "Jangan memberi makanan kepada orang lain yang anda sendiri tidak suka memakannya." "Yang memimpin wanita bukan akalnya, melainkan hatinya."

People COME People GO ++ Promotion Link

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ PhotobucketBoycott Pictures, Images and PhotosPhotobucketFREE PALESTINE PhotobucketFREE PALESTINE Quran Auto ReciterSearch in Quran and Hadith
iluvislam