سلامت داتڠ .. (^_^)


السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

بِسْمِ اَللَّهِ اَلرَّحْمَنِ اَلرَّحِيمِ.. الحمدلله رب العالمين، والصلاة والسلام على أشرف المرسلين، وعلى اله وصحبه أجمعين. أما بعد

ربنا هب لنا من أزواجنا وذريتنا قرة أعين واجعلنا للمتقين إماما


Jangan Lupa Membaca Bismillah dan Berselawat Kepada Nabi S.A.W. Semoga Pengembaraan Anda di Blog Najeeba DiBerkati Allah..Ameen.. Syukran wa Jazakallhu Khairan.. :)

Daisypath Vacation Ticker

Tuesday, June 9, 2009

++ membaca..

selepas membaca... Pictures, Images and Photos

Orang yang bahagia itu akan selalu menyediakan waktu untuk membaca kerana membaca itu sumber hikmah menyediakan waktu tertawa kerana tertawa itu muziknya jiwa, menyediakan waktu untuk berfikir kerana berfikir itu pokok kemajuan, menyediakan waktu untuk beramal kerana beramal itu pangkal kejayaan, menyediakan waktu untuk bersenda kerana bersenda itu akan membuat muda selalu dan menyediakan waktu beribadat kerana beribadat itu adalah ibu dari segala ketenangan jiwa.

membaca Pictures, Images and Photos
-------------------------------------------------------------------------------------------------
"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi juga kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu. Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui"...

++ HADITH 1 : TAQWA & PERPADUAN ASAS KESELAMATAN DI AKHIR ZAMAN

Bissmillahirrahmanirrahim..
assalamualaikum wbt
alhamdulillah..ana epy sgt dberi kesempatan oleh Allah utk menaip d blog ni..
mari kite rnung sejenak mafhum surah an-nasr nie..=)

Dgn nama Allah yg maha pmurah lg maha pnyayang

"a/bila tlh dtg prtolongn ALLAH dn kemenangn, dan kamu lihat manusia msuk agama ALLAH dgn brbondong-bondong, maka brtasbihlah dgn memuji Tuhanmu dn mohonlah ampun kpdNYA. ssguhnya dia adalah Maha Penerima taubat"

sodoqollahul 'azhim..

HADIS 1:

"Drp Abi Najih'irbadh bin Ariyah r.a brkata : "tlh menasihati kami oleh Rasulullah s.a.w akn 1 nasihat yg mnggetarkn hati kami dan menitiskn airmata kami ketika mendengarnya,lalu kami brkata : Ya Rasullullah! seolah-olah ini adalah nsihat yg trakhir sekali maka berilah pesanan kpd kami.lalu baginda pun brsabda: " Aku brwasiat akn kamu supaya sntiasa brtaqwa kpd ALLAH dn mndengar serta taat (kpd pemimpin) sekalipun yg memimpin kamu itu hanya seorang hamba.sesguhnya sesiapa yg panjang umurnya drp kamu itu pasti ia akan melihat perselisihan yg banyak.maka hendaklah kamu berpegang teguh dgn sunnahku dan sunnah para khulafa' Ar-Rashidin Al-Mahyidin (khalifah² yg mengetahui kebenaran dan mendapat pimpinan ke jalan yg benar) dan gigitlah sunnah² itu dgn gigi geraham dan jauhilah perkara² yg baharu (bid'ah)yg diada-adakan krn sesunguhnya tiap² bid'ah itu adalah sesat"

KETERANGAN :

Hadis di atas mengandungi pesanan yg sgt berharga drp Rasulullah S.A.W
1) hendaklah ia brtaqwa kpd ALLAH S.W.T dgn mengerjakan segala perintahNYA dan menjauhi segala laranganNYA.
2) mentaati pemerintah dan penguasa walaupun mrk adalah daripada golongn hamba asalkn mereka brpegang dgn al-Quran,sunnah Nabi S.A.W dan sunnah² khulafa' Ar-rashidin.
3) brpegang teguh kpd sunnah Nabi S.A.W dan sunnah para khulafa' Ar-rashidin Al-mahyidin (Abu Bakar, Omar,Othman dan Ali r.a) yg mana mreka telah mendapat petunjuk drp ALLAH S.W.T iaitu brpegang kpd fahaman dan amalan ahli sunnah wal jamaah yg mana hanya penganut fahaman ini sahaja yg mndpt jaminan selamat drp api neraka dan yg bertuah mndapatkn syurga pada hari qiamat nnt.
4) menjauhi perkara² bid'ah dholalah,iaitu apa jua fahaman dan amalan yg brcanggah dgn ajaran agamaIslam.

=======================================

"jadik an taqwa sebagai jalan,

dlm hdup sepanjang zmn,
taat dan patuh pd pimpinn,
selama al-Quran jd pegangan."
"sunnah nabi dpegang teguh,
sunnah khulafa' diikut penuh,
mesti waspada ajaran musuh,
bid'ah dholalah wajib dijauh"

-wallahu a'lam bisshowab-

segala yg baik dtgnya dr ALLAH SUBHANAHU WATA'ALA..sgala yg krang dtgnya dr kejahilan ana sndiri..

wassalam..
-------------------------------------------------------------------------------------------------
"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi juga kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu. Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui"...

Mari Me'release' tension~

To those yang mengantuk especially with this gloomy weather or yang tengah stress, pls do this simple exercise below :)

Selamat Mencuba!!

ni ala taichi sikit la… sebagai intro dan warming up..

tiru la macam ni… untuk melegakan bahu dan leher..

wa..wa..aaa

gerak kekanan kemudian ke kiri..

gerak ke kiri kemudian ke kanan

ikut je ler… jangan terpusing kepala udah la..

tepuk kuat kuat kat dahi.. ni untuk hilang mengantuk..

dah tu buat gerakan tangan dan badan… buat macam happy aje..

kemudian goyang2 kaki dan badan sikit… buat macam takde masalah…

buat secara agresif pula… jangan peduli apa orang lain kata..

hilangkan semua stress…

pusingkan kepala…

tengok muka kat cermin sambil goyang2.. lawa tak…

akhir sekali buat joget kucing…

--------------

kalau tak hilang juga stress tu ambil bantal kecik gi tidur bawah meja..

Sekian~

Jenguk..Jenguk...

Renungan Sejenak -

"Mahkota kemanusiaan ialah rendah hati." "Jangan memberi makanan kepada orang lain yang anda sendiri tidak suka memakannya." "Yang memimpin wanita bukan akalnya, melainkan hatinya."

People COME People GO ++ Promotion Link

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ PhotobucketBoycott Pictures, Images and PhotosPhotobucketFREE PALESTINE PhotobucketFREE PALESTINE Quran Auto ReciterSearch in Quran and Hadith
iluvislam