سلامت داتڠ .. (^_^)


السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

بِسْمِ اَللَّهِ اَلرَّحْمَنِ اَلرَّحِيمِ.. الحمدلله رب العالمين، والصلاة والسلام على أشرف المرسلين، وعلى اله وصحبه أجمعين. أما بعد

ربنا هب لنا من أزواجنا وذريتنا قرة أعين واجعلنا للمتقين إماما


Jangan Lupa Membaca Bismillah dan Berselawat Kepada Nabi S.A.W. Semoga Pengembaraan Anda di Blog Najeeba DiBerkati Allah..Ameen.. Syukran wa Jazakallhu Khairan.. :)

Daisypath Vacation Ticker

Sunday, January 4, 2009

++ Julia ini cusine vo d'Daniela

Hoi Zaeme..i cha scho Julia gtroffe uef facebook ond het zaema gchatte..c chom ues d Schwitz..

Julia

hallo

11:16pmNajibah

hallo.. :D:D hihi.. wie gahts??

11:16pmJulia

guet dir?

11:17pmNajibah

au guet merci :):)

was mascht du?

11:17pmJulia

radio lose du?

11:18pmNajibah

ach so.. i mit di chatte ond mit mini muetter sproche

hihi. su sorry furs mini schwiitzer deutsch ;p

11:19pmJulia

scho guet

11:19pmNajibah

merci :D:D

hasch du abbig aesse gasse?

11:19pmJulia

nei wiso?

11:20pmNajibah

haha.. sorry aber esch isch jetzt scho mittenacht

was fuer den ziit bi di?

11:21pmJulia

16:20

11:21pmNajibah

ach..i denke es isch schon ahbig

11:21pmJulia

fasch, aber no nid ganz ;);)

11:22pmNajibah

ach ok..hihi.

ond gehsh du noch in d schuel ode?

11:23pmJulia

ja ich gah no id schuel

11:24pmNajibah

a so oki.. :):)

11:26pmNajibah

weisch du i danke das du ini schwoester vo d daniela bisch

weil du das selbi voname het

11:26pmJulia

mi vater isch de brüeder vo de daniela sim vater

drum hei mier de glich nachname

11:27pmNajibah

ach so..cusine gal

11:27pmJulia

ja

11:28pmNajibah

ah oki..

scho, weisch i chenne daniela wann i in d kanti war

ned scho lange..aber c isch mini beshte fruendi

11:28pmJulia

aha

11:29pmNajibah

jo..

:D:D

ach jo, wo gehsh du in d schuel?

11:30pmJulia

escholzmatt

11:30pmNajibah

ach. i cha no ned ghoet

isch esch in kanton aargau?

ode ned?

11:31pmJulia

nei im kanton luzern

11:31pmNajibah

ach so...okie2.


-------------------------------------------------------------------------------------------------
"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi juga kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu. Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui"...

++ BOIKOT DENMARK!!

BERITA BAIK! Harap anda mengetahui berita tentang surat khabar Denmark yang telah mempermainkan kekasih junjungan kita Nabi Muhammad SAW yang hingga sekarang mereka langsung tiada kekesalan. Semoga mereka merasa kekesalan mereka kali ini! Denmark ambassador, perdana menteri dan Denmark Channel semuanya cuba untuk hentikan boikot yang telah dilakukan oleh Muslim seluruh dunia sejak bulan lepas di mana sehingga kini mereka menanggung kerugian sehingga 2 BILLION EURO! Jika kita terus boikot DENMARK untuk 7 bulan lagi, mereka boleh rugi hampir 40 BILLION EURO!

denmark Pictures, Images and Photos
Jangan biarkan mesej ini terhenti di sini sahabatku. Please forwardkan kepada seberapa ramai muslim yang ada.

-------------------------------------------------------------------------------------------------
"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi juga kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu. Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui"...

++ Nasib saudara2 di palestin..

palestin Pictures, Images and Photos
Sebenarnya kisah Palestin tenggelam dan timbul, kerana banyak isu lain yang lebih diutamakan di dalam akhbar-akhbar dan media massa. Sehinggalah beberapa hari ini israel semakin mengganas dan membunuh lebih 300 orang Palestin.

jihad Pictures, Images and Photos

Apa hebatnya Palestin sehingga semua umat Islam perlu mengambil cakna kepadanya?
Palestin dianggap tanah suci umat Islam berdasarkan firman ALlah yang bererti :
"Wahai kaumku! Masuklah kamu ke tanah suci yang telah ALlah subahanahu wa ta'ala telah perintahkan bagi kamu sekalian" (Surah al Maidah : Ayat 21)

Palestin adalah tanah yang diberkati ALlah. Firman ALlah yang bererti :
"Maha Suci ALlah yang telah memperjalankan hamba-Nya pada satu malam dari Masjid al Haram ke Masjid al Aqsa yang telah kami berkati sekelilingnya. " (Surah al Isra' : Ayat 1)

Firman-Nya lagi yang bererti :
"Dan telah Kami tundukkan untuk Sulaiman angin yang sangat kencang tiupannya yang berhembus dengan perintah-Nya ke negeri yang Kami telah memberkatinya. Dan adalah Kami Maha Mengetahui segala sesuatu." (Surah al Anbia' : Ayat 80)

Di tanah itu terdapat Masjid al Aqsa yang merupakan kiblat umat Islam yang pertama sebelum ditukar ke Masjidil Haram menghadap Kaabah. RasuluLLah telah bersabda yang bererti :
"Tidak digalakkan mengambil berat dalam pengembaraan kecuali kepada 3 masjid; Masjid al Haram, masjid ini (Masjid Nabawi) dan Masjid al Aqsa. " (Riwayat Bukhari, Muslim, Ibnu Majah dan Abu Daud)

Di bumi ini, terdapat ramai pesuruh ALlah yang diutuskan antaranya adalah Nabi Ibrahim, Nabi Ismail, Nabi Ishak, Nabi Luth. Di sini juga adalah bumi Nabi Muhammad sallaLLahu 'alaihi wasallam di isra'kan.
ALlahu..ALlah. ..

Bangunlah Wahai Pahlawan Islam

Di bumi ini, ia pernah diperintah oleh Kristian selama 88 tahun (1099-1887). Dan akhirnya jatuh di tangan pahlawan Islam yang terkenal iaitu Salahuddin al Ayyubi seorang bangsa Kurdi yang bukan dari bangsa Arab. (Siapa yang berjuang di atas nama Islam, pasti ALlah akan tingkatkan darjatnya).

Negara haram Yahudi telah tertubuh melalui British yang mengisytiharkan menerusi Perjanjian Bulfor pada 2 November 1917 dan mendapat persetujuan Amerika Syarikat pada 31 Ogos 1918.

Pelajar Melayu yang belajar di Mesir pernah berjuang dengan menubuhkan Persekutuan Putera-Putera Semenanjung (PPS) yang kemudiannya ditukar nama kepada Persekutuan Melayu Mesir (1952) dan akhirnya nama yang terakhir adalah Persekutuan Melayu Republik Arab Mesir PMRAM (1971) bersama-sama kerajaan Mesir pada masa itu untuk memerangi tentera Israel yang bergabung dengan Perancis dan British. Pada 29 Oktober 1956, di atas semangat persaudaraan Islam PMRAM telah menyertai tentera Mesir memerangi tentera musuh hingga ke perbatasan Suez. Manakala pelajar-pelajar yang tidak berkeupayaan menyertai jihad ini telah memberi sumbangan dengan menderma darah..

Golongan siswi pula tidak ketinggalan memberikan sumbangan menerusi khidmat menjahit pakaian tentera.


Mereka Saudara Kita

Dan kini bumi Palestin telah digemparkan lagi dengan peristiwa pembunuhan yang seolah-olah tidak akan sehabis-habisnya sehinggalah Yahudi melalui Israel Zionis menguasai setiap inci tanah Palestin. Namun yang perlu kita fikirkan adalah nasib saudara-saudara seIslam yang terkorban dan al Aqsa di bawah penguasaan Israel Zionis.
Apa yang dapat kami bantu wahai saudaraku...

1. Sekiranya anda seorang guru, ustaz, penceramah, rakan-rakan yang sedar dan cintakan saudara seIslam serta al Aqsa, sampaikanlah kepada mereka akan kepentingan Palestin, Masjidil Aqsa serta semaikan di jiwa mereka kisah pahlawan Islam dan penderitaan saudara kita di sana. Sesungguhnya kita ini disatukan dengan kalimah La ila ha illaLLah.
2. Sekiranya anda berkemampuan dari segi kewangan maka bolehlah menderma di sini.
3. Sampaikan berita-berita terkini mengenai palestin dan umat Islam di negara lain melalui emel, YahooGroup, sms, mms, majalah dan sebagainya sebagai medium penyampaian untuk memberi kesedaran kpd umat Islam

palestin Pictures, Images and PhotosSELAMATKAN BUMI PALESTIN......
-------------------------------------------------------------------------------------------------
"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi juga kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu. Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui"...

++ Mari kita sama-sama berdoa...


"Ya ALLah, kami letakkan kamu di batang-batang leher musuh-musuh kami, dan kami berlindung denga-Mu dari kejahatan mereka, ya Allah! leburkan kumpulan mereka, cerai beraikanlah pakatan mereka, goncanglah pendirian mereka, hantarkan anjing-anjing kamu ke atas mereka, wahai Tuhan yang penuh raksaksa, wahai Tuhan yang gagah perkasa, wahai Tuhan yang bersifat murka, ya ALlah, ya ALlah, ya ALlah, wahai Tuhan yang menurunkan kitab, wahai Tuhan yang mengerakkan awan, wahai Tuhan yang menewaskan bala tentera al-Ahzab, kalahkan mereka, menangkanlah kami keatas mereka"
-------------------------------------------------------------------------------------------------
"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi juga kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu. Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui"...

++ Alamak, tak mungkin...

airtebu
editor : afdhal87

Bayangkan tiba-tiba pintu rumah diketuk,pintu dibuka,
Ya Allah Rasulullah rupa-rupanya!!!

Barangkali kita berasa gembira, takjub, pemimpin paling agung muncul dipintu.
Mungkin kita bersalam, memeluk baginda, diajak baginda moga-moga sudi bermalam dirumah,

atau barangkali kita berfikir,meminta Rasulullah tunggu di pintu, rumah bersepah perlu dikemas,
tandas kotor perlu dibasuh,VCD 'adult rated' dimana harus disorok?
majalah-majalah picisan dimana hendak disimpan?

atau barangkali segera balik ke bilik, bagi muslimin seluar pendek perlu ditukar,
terkial-kila mencari pelikat, poster artis perlu dicabut, diganti dengan ayat seribu dinar,
pemberian peminta sedekah yang diletak di bawah katil.

atau barangkali malu, abah tak pernah jadi imam solat di rumah,
mama tercari-cari tudung dalam stor, jiran tetangga tak pernah kenal,
surau dekat rumah tak tahu kat mana, mengaji Al-Quran sebulan sekali.

atau barangkali kita terfikir, bagaimana dengan adik-adikku?
adik-adik selalu menyanyi, zikir dan Al-Quran jauh sekali,
abang hafal nama pemain man U, artis, artis, namun tidak keluarga baginda,
sahabat baginda yang baginda kasihi, tengok VCD hari-hari, Korea, Jepun, Inggeris, Al-Quran??
"Ala...sibuk la.." Buku agama?? "Exam agama lambat lagi.."

atau baragkali kita segan, baju kakak semua ketat,
baju yang ok ada 2,3 helai, baju kurung tanpa tudung,
yang dipakai setiap hari Isnin dan Jumaat untuk ke kuliah.

Kita mengaku cintakan Rasulullah, buktinya?
semasa Maulidur Rasul kita berarak,perang selawat kita selawat,
tapi tak faham apa-apa.habis berarak umpat urusetia majlis.
"Sunnah nabi?Apa tu?"."Dakwah? Ala..JAKIM kan ada..aku bukan ustaz/ustazah.."

Hipokrit ! !



-------------------------------------------------------------------------------------------------
"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi juga kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu. Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui"...

++ Uih! banyaknye soalan...uhuk..uhuk..

1. Do you still have pictures of you & your ex?
~nop~!
.
2. Who's the last person you had a sleepover with?
~ nobody
.
3. Do you swear often?
~ xlah..dose tau kalau berjanji tp x tepati..
.
4. Are you crushing?
~ maybe
.
5. When was the last time you cried?
~ xingt lak..last week kot...
.
6. Do you use lyrics to express how you feel?
~ sumtimes
.
7. Are you ashamed of your past?
~ mm..no komen

8. Where does your grandma live?
~ Johor
.
9. Anyone close to you ever died?
~ yes.. :( (Al-Fatihah kpd my uncle..Allahyarham Harun b. Tumin yang kembali ke rahmatullah pada hari semalam 3.Jan.09)
.
10. Who's always there for you unconditionally?
~ ma family...
.
11. What is your favorite TV show?
~ Friends..
.
12. What was the last song you downloaded?
~ Dj Tatana (genre:House) from Switzerland
.
13. Who was the last person you yelled at?
~ no body
.
14. What was the last compliment you recieved?
~ ader la..
.
15. Do you have a laptop?
~yes
.
16. Are you going on vacation in the summer?
~ Malaysia selalu summer ;p yup tga plan kot
.
17. Do you ride roller coasters?
~ huh!!!penah..BESH!
.
18. When was the last time you saw your best friend?
~ yesterday!!
.
19. What's your full name?
~ Najibah
.
20. Have you ever thought about turning gay?
~ da..!?? NEVER!
.
21. Do you have good memories with old friends?
~ yup..musti la

22. Have you ever been to Hollywood?
~ nop..one day maybe :P
.
23. Are you wearing a necklace?
~ no..
.
24. What jewelry can you not live without?
~ cincin..nenek kasi..
.
25. Would you date the person who posted this?
~ ha??? sape eh yang post??lupe lark! ;p
.
26. Are you happy right now?
~ yup...
.
27. Do you regret anything that you have done?
~ yup...certain things
.
28. What are you doing tonight?
~ tgk citer kot
.
29. Do you trust people?
~ hmmm...susah kit nk cayer org cm tu je...
.
30. If you were someone else, would you be friends with you?
~ ye la kut...
.
31. What is something you say when you're mad?
~ say nothing...
.
32. What family member do you look like?
~ my meme
.
33. What friend will be coming over to your house next?
~ ntah...
.
34. Have you ever cried from being so mad?
~ yezza
.
35. Who is number 1 on your top friends?
~ Abah (on FS)
.
36. Why is this person first?
~ sbb bukan second...haha
.
37. Do you like messages or comments better?
~ due2 bleh???
.
38. What is your favorite beverage?
~ 100+
.
39. Have you ever seen your best friends cry?
~ yup..
.
40. What kind of vitamins did you take as a kid?
~ vitamin?? em xde kot.makan buahan je la..
.
41. What is the last thing you ate?
~ chicken wings
.
42. Did you get any compliments today?
~ yup..
.
43. What are you going to do after this?
~ xtau lg
.
44. Are most of your friends guys or girls?
~ girl la..
.
45. Are you friends with your neighbors?
~ yup
.
46. What do you do before you sleep?
~baca ayat qursi,baca doa tidur,mengucap 2 kalimah syahadah..then ZZZZZZ tidoq ..
.
47. Where have you lived throughout your life?
~ Khartoum,Sudan, Berikon,Switzerland
.
48. Last piercing you got?
~ dun know~
.
49. When was the last time you drove more than 30 minutes?
~ huhu..lame x drive..
.
50. Do you get distracted easily?
~ sumtimes
.
51. What do you usually do first in the morning?
~ ermm apa eh?
.
52. What were you doing at 1 AM this morning?
~ tga pikir ape la nak ditambah dlm blog kuh ini..

53. Do you know anyone in the Army?
~ yup..my atuk (ex army)
.
54. Do you know anyone in the Air Force?
~ nop

-------------------------------------------------------------------------------------------------
"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi juga kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu. Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui"...

Mari Me'release' tension~

To those yang mengantuk especially with this gloomy weather or yang tengah stress, pls do this simple exercise below :)

Selamat Mencuba!!

ni ala taichi sikit la… sebagai intro dan warming up..

tiru la macam ni… untuk melegakan bahu dan leher..

wa..wa..aaa

gerak kekanan kemudian ke kiri..

gerak ke kiri kemudian ke kanan

ikut je ler… jangan terpusing kepala udah la..

tepuk kuat kuat kat dahi.. ni untuk hilang mengantuk..

dah tu buat gerakan tangan dan badan… buat macam happy aje..

kemudian goyang2 kaki dan badan sikit… buat macam takde masalah…

buat secara agresif pula… jangan peduli apa orang lain kata..

hilangkan semua stress…

pusingkan kepala…

tengok muka kat cermin sambil goyang2.. lawa tak…

akhir sekali buat joget kucing…

--------------

kalau tak hilang juga stress tu ambil bantal kecik gi tidur bawah meja..

Sekian~

Jenguk..Jenguk...

Renungan Sejenak -

"Mahkota kemanusiaan ialah rendah hati." "Jangan memberi makanan kepada orang lain yang anda sendiri tidak suka memakannya." "Yang memimpin wanita bukan akalnya, melainkan hatinya."

People COME People GO ++ Promotion Link

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ PhotobucketBoycott Pictures, Images and PhotosPhotobucketFREE PALESTINE PhotobucketFREE PALESTINE Quran Auto ReciterSearch in Quran and Hadith
iluvislam