سلامت داتڠ .. (^_^)


السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

بِسْمِ اَللَّهِ اَلرَّحْمَنِ اَلرَّحِيمِ.. الحمدلله رب العالمين، والصلاة والسلام على أشرف المرسلين، وعلى اله وصحبه أجمعين. أما بعد

ربنا هب لنا من أزواجنا وذريتنا قرة أعين واجعلنا للمتقين إماما


Jangan Lupa Membaca Bismillah dan Berselawat Kepada Nabi S.A.W. Semoga Pengembaraan Anda di Blog Najeeba DiBerkati Allah..Ameen.. Syukran wa Jazakallhu Khairan.. :)

Daisypath Vacation Ticker

Tuesday, February 24, 2009

++ [M]*[U]*[E]*[T]... Malaysia University English Test

Alhamdulillah..

Aku rase: Happy,Nervous,Thankful

Akhirnya sampai juga surat jawapan dari Jabatan Pelajaran Negeri yang mengatakan aku diterima untuk menduduki ujian MUET / MUET test.. aku diberi nombor angka giliran yang digunekan nanti sepanjang musim peperiksaan..
uhu..rasa gemuruh pun ade,bersyukur pun ade,tak caye pun ade..yelah..last aku ambil exam SPM..tu pun pada tahun 2003..

Ape-ape pun aku harap dan berdoa pd Allah semoga dipermudahkan segalanya..InsyaAllah..
Korang jangan lupa doakan aku lulus exam yer~~~ (^_^)

Photobucket

Photobucket
Resit & surat jawapan..

Photobucket

Photobucket

-------------------------------------------------------------------------------------------------
"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi juga kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu. Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui"...

++ TIDAK AKAN MASUK NERAKA ORANG YANG MENANGIS KERANA TAKUTKAN ALLAH

PALESTIN MENANGIS Pictures, Images and Photos

Rasulullah S.A.W telah bersabda, "Bahawa tidak akan masuk neraka orang menangis kerana takut kepada Allah sehingga ada air susu kembali ke tempat asalnya."
Dalam sebuah kitab Daqa'iqul Akhbar menerangkan bahawa akan didatangkan seorang hamba pada hari kiamat nanti, dan sangat beratlah timbangan kejahatannya, dan telah diperintahkan untuk dimasukkan ke dalam neraka.
Maka salah satu daripada rambut-rambut matanya berkata, "Wahai Tuhanku, Rasul Engkau Nabi Muhammad S.A.W telah bersabda, sesiapa yang menangis kerana takut kepada Allah S.W.T, maka Allah mengharamkan matanya itu ke neraka dan sesungguhnya aku menangis kerana amat takut kepada-Mu."
Akhirnya Allah S.W.T mengampuni hamba itu dan menyelamatkannya dari api neraka dengan berkat sehelai rambut yang pernah menangis kerana takut kepada Allah S.W.T. Malaikat Jibril A.S mengumumkan, telah selamat Fulan bin Fulan sebab sehelai rambut."
Dalam sebuah kitab lain, Bidayatul-Hidayah, diceritakan bahawa pada hari kiamat nanti, akan didatangkan neraka jahanam dengan mengeluarkan suaranya, suara nyalaan api yang sangat menggerunkan, semua umat menjadi berlutut kerana kesusahan menghadapinya. Allah S.W.T berfirman yang bermaksud, "Kamu lihat (pada hari itu) setiap umat berlutut (yakni merangkak pada lututnya). Tiap-tiap umat diseru kepada buku amalannya. (Dikatakan kepadanya) Pada hari ini kamu dibalasi menurut apa-apa yang telah kau kerjakan." (Surah al-Jatsiyah ayat 28)
Sebaik sahaja mereka menghampiri neraka, mereka mendengar kegeraman api neraka dengan nyalaan apinya, dan diterangkan dalam kitab tersebut bahawa suara nyalaan api neraka itu dapat didengar sejauh 500 tahun perjalanan. Pada waktu itu, akan berkata setiap orang hingga Nabi-nabi dengan ucapan, "Diriku, diriku (selamatkanlah diriku Ya Allah) kecuali hanya seorang nabi sahaja yang akan berkata, "Umatku, umatku."
Beliau ialah junjungan besar kita Nabi Muhammad S.A.W. Pada masa itu akan keluarlah api neraka jahim seperti gunung-gunung, umat Nabi Muhammad berusaha menghalanginya dengan berkata, "Wahai api! Demi hak orang-orang yang solat, demi hak orang-orang yang ahli sedekah, demi hak orang-orang yang khusyuk, demi hak orang-orang yang berpuasa, supaya engkau kembali."
Walaupun dikata demikian, api neraka itu tetap tidak mahu kembali, lalu malaikat Jibril berkata, "Sesungguhnya api neraka itu menuju kepada umat Muhammad S.A.W"
Kemudian Jibril membawa semangkuk air dan Rasulullah meraihnya. Berkata Jibril A.S. "Wahai Rasulullah, ambillah air ini dan siramkanlah kepadanya." Lalu Baginda mengambil dan menyiramkannya pada api itu, maka padamlah api itu.
Setelah itu Rasulullah S.A.W pun bertanya kepada Jibril A.S. "Wahai Jibril, Apakah air itu?" Maka Jibril berkata, "Itulah air mata orang derhaka di kalangan umatmu yang menangis kerana takut kepada Allah S.W.T. Sekarang aku diperintahkan untuk memberikannya kepadamu agar engkau menyiramkan pada api itu." Maka padamlah api itu dengan izin Allah S.W.T.
Telah bersabda Rasulullah S.A.W, " Ya Allah anugerahilah kepada kami dua buah mata yang menangis kerana takut kepada-Mu, sebelum tidak ditemunya air mata."

-------------------------------------------------------------------------------------------------
"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi juga kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu. Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui"...

++ Name GAME??

ImageChef.com - Custom comment codes for MySpace, Hi5, Friendster and more haha Pictures, Images and Photos

1. YOUR REAL NAME:

Najibah

2. YOUR GANGSTA NAME: (first 3 letters of real name plus izzle.)

Najizzle (cute!!)

3. YOUR SPY NAME: (favorite color and favorite animal)

Pink Hamster..

4. YOUR SOAP OPERA NAME: (your middle name and street you live on/or neighborhood if it's a number)

Jiserdang

5. YOUR STAR WARS NAME: (the first 3 letters of your last name, first 2 letters of your first name)

B.a.h.n.a.. (alamak bunyi dah macam bahana lak...xpun banana.. hahaha)

6. YOUR SUPERHERO/CRIMINAL NAME: (Your 2nd favorite color, and favorite drink)

Purplemineral (haha..ade ke mineral water kaler purple??)

7. YOUR IRAQI NAME: (2nd letter of your first name, 3rd letter of your last name, 1st letter of your last name, 2nd letter of your moms maiden name, 3rd letter of your dads name, 1st letter of a siblings first name, and last letter of your moms first name).

Abhainnnnh (emm..apakah maksudnya???..nak sebot pun payoh..blh tebeli'O't lidah nih..! haha ;P)

8. YOUR WITNESS PROTECTION NAME: (parents middle names).

Ami (wow! mcm name jepun (^_^))

9 . YOUR GOTH NAME: (black, and the name of one of your pets).

Black Garfield (haha..ni garfield versi terbakar ke??)

10 . YOUR HOOD NAME:....first 3 of your first name and add -iqua....

Najiqua (dah macam Nobita munyinyer..huhu ;p)

name. Pictures, Images and Photos
-------------------------------------------------------------------------------------------------
"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi juga kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu. Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui"...

++ Surat Cinta-kuh yang diterbangkan nun jauh dari Switzerland..

Salam..

Aku rase: HAPPY

Akhirnya tiba juga surat cinta dari Switzerland.. hehe..nak tahu siapakah gerangan yang menghantarnyer??..ape boypren?? aihh~! bukan boyprenla..tapi dowang tu famili angkat aku semasa tinggal di sana dulu..hehe

aku sebenonyer agak terkejut juga tetibe terima surat daripada diorang nih..sebab ni ler kali pertama aku membaca surat diorang 'by post' selepas bertahun2 lamanya aku terima kabo via email je..huhu

kalau u all nak tau, salah satu hobi aku ialah membace surat..xkirelah email ke, message ke, komen ke, surat khabar ke, surat saman ke, surat bil ke..(aih bil pun dikire surat gak ke?)
kemudian aku dengan bersemangatnyer membalas surat2 tuh..kalau x caye, tanye mak aku ler..hik..hik.. hik..;p

Surat nih bertujuan menanya khabar aku di sini...uhu..terharu rasanye dapat contact ngan dowang lagi setelah 5 tahun meninggalkan negara salji tuh...(haih! rase cam nak fly g sane balik je skarang.. :'( ..) huu..

Photobucket

Photobucket
erk! surat yang bertarikh 12 Januari????..mak aihh..ni post gune kapal ke ??..hehe
apa-apa pun Time kacih bebanyak keju ..ohh! aku sayang sangat diorang... :))

Photobucket
Masa tuk membalas surat cintaku..huhu :P dan juga disertakan sekali gambar aku berukuran poskad ye...huhu

Photobucket

AKU SAYANG KELUARGA RAINERS...
i LiEbi Eu GaNsCh!!


Photobucket

Heissi Marroni...dah lame x makan!! waaa windunyerrr!!
-------------------------------------------------------------------------------------------------
"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi juga kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu. Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui"...

Mari Me'release' tension~

To those yang mengantuk especially with this gloomy weather or yang tengah stress, pls do this simple exercise below :)

Selamat Mencuba!!

ni ala taichi sikit la… sebagai intro dan warming up..

tiru la macam ni… untuk melegakan bahu dan leher..

wa..wa..aaa

gerak kekanan kemudian ke kiri..

gerak ke kiri kemudian ke kanan

ikut je ler… jangan terpusing kepala udah la..

tepuk kuat kuat kat dahi.. ni untuk hilang mengantuk..

dah tu buat gerakan tangan dan badan… buat macam happy aje..

kemudian goyang2 kaki dan badan sikit… buat macam takde masalah…

buat secara agresif pula… jangan peduli apa orang lain kata..

hilangkan semua stress…

pusingkan kepala…

tengok muka kat cermin sambil goyang2.. lawa tak…

akhir sekali buat joget kucing…

--------------

kalau tak hilang juga stress tu ambil bantal kecik gi tidur bawah meja..

Sekian~

Jenguk..Jenguk...

Renungan Sejenak -

"Mahkota kemanusiaan ialah rendah hati." "Jangan memberi makanan kepada orang lain yang anda sendiri tidak suka memakannya." "Yang memimpin wanita bukan akalnya, melainkan hatinya."

People COME People GO ++ Promotion Link

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ PhotobucketBoycott Pictures, Images and PhotosPhotobucketFREE PALESTINE PhotobucketFREE PALESTINE Quran Auto ReciterSearch in Quran and Hadith
iluvislam