سلامت داتڠ .. (^_^)


السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

بِسْمِ اَللَّهِ اَلرَّحْمَنِ اَلرَّحِيمِ.. الحمدلله رب العالمين، والصلاة والسلام على أشرف المرسلين، وعلى اله وصحبه أجمعين. أما بعد

ربنا هب لنا من أزواجنا وذريتنا قرة أعين واجعلنا للمتقين إماما


Jangan Lupa Membaca Bismillah dan Berselawat Kepada Nabi S.A.W. Semoga Pengembaraan Anda di Blog Najeeba DiBerkati Allah..Ameen.. Syukran wa Jazakallhu Khairan.. :)

Daisypath Vacation Ticker

Tuesday, November 4, 2008

++ Mendoakan kekasih yang telah meninggal.

doa kekasih Pictures, Images and Photos

Mukadimah.

ramai orang bercinta...sebenarnya di kala bercinta...tiada sebarang hubungan yang sah antara anda dan pasangan anda...dan di kala itulah selalu sahaja dosa terhasil. itu kena ingat....jangan kata cinta itu suci jika selalu sahaja undang dosa. ianya suci jika ada ikatan yang sah sahaja....other...fikirlah sendiri...tepik dada tanya iman.

soalan:

seorang wanita yang kematian kekasih belum sempat mereka mendirikan rumahtangga. disebabkan ingatan terhadap kekasihnya masih kuat, beliau sentiasa mendoakan kesejahteraan kekasihnya itu....jadi, apakah doanya itu diterima oleh Allah?

sekarang jawapannya pula dari Ustaz Abdul Salim al-Ahmadi.

1. doa diterima atau tidak bergantung kepada keikhlasan orang yang berdoa.

2. kaedah doa juga perlu mengikut kaifiat doa.

3. dalam masalah di atas, boleh sahaja mendoakan kekasih itu, tetapi LEBIH PENTING hendaklah bertaubat dan meminta ampun kepada Allah atas segala dosa yang telah dilakukan ketika bersama kekasih itu.

4. jika ikhlas bertaubat, nescaya Allah menerima, tetapi bagi kekasih yang telah meninggal itu, sukar baginya kerana pintu taubatnya telahpun tertutup (dia telah meninggal).

5. kita boleh mendoakan orang yang telah mati untuk Allah ampunkan dosanya, tetapi itu bergantung kepada Allah dan keadilanNya untuk terima atau tidak.

6. maka perbanyaklah berbuat baik dan kebajikan dan hadiahkanlah pahala kepada arwah.

7. soal tidak mampu melupakan kekasih itu, normal...tetapi jangan disebabkan kesedihan itu menggangu kita mengingati Allah.

sekian.

wallahualam.

0 wahai manusia..berpesan-pesanlah..COMMENT me!:

Mari Me'release' tension~

To those yang mengantuk especially with this gloomy weather or yang tengah stress, pls do this simple exercise below :)

Selamat Mencuba!!

ni ala taichi sikit la… sebagai intro dan warming up..

tiru la macam ni… untuk melegakan bahu dan leher..

wa..wa..aaa

gerak kekanan kemudian ke kiri..

gerak ke kiri kemudian ke kanan

ikut je ler… jangan terpusing kepala udah la..

tepuk kuat kuat kat dahi.. ni untuk hilang mengantuk..

dah tu buat gerakan tangan dan badan… buat macam happy aje..

kemudian goyang2 kaki dan badan sikit… buat macam takde masalah…

buat secara agresif pula… jangan peduli apa orang lain kata..

hilangkan semua stress…

pusingkan kepala…

tengok muka kat cermin sambil goyang2.. lawa tak…

akhir sekali buat joget kucing…

--------------

kalau tak hilang juga stress tu ambil bantal kecik gi tidur bawah meja..

Sekian~

Jenguk..Jenguk...

Renungan Sejenak -

"Mahkota kemanusiaan ialah rendah hati." "Jangan memberi makanan kepada orang lain yang anda sendiri tidak suka memakannya." "Yang memimpin wanita bukan akalnya, melainkan hatinya."

People COME People GO ++ Promotion Link

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ PhotobucketBoycott Pictures, Images and PhotosPhotobucketFREE PALESTINE PhotobucketFREE PALESTINE Quran Auto ReciterSearch in Quran and Hadith
iluvislam