سلامت داتڠ .. (^_^)


السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

بِسْمِ اَللَّهِ اَلرَّحْمَنِ اَلرَّحِيمِ.. الحمدلله رب العالمين، والصلاة والسلام على أشرف المرسلين، وعلى اله وصحبه أجمعين. أما بعد

ربنا هب لنا من أزواجنا وذريتنا قرة أعين واجعلنا للمتقين إماما


Jangan Lupa Membaca Bismillah dan Berselawat Kepada Nabi S.A.W. Semoga Pengembaraan Anda di Blog Najeeba DiBerkati Allah..Ameen.. Syukran wa Jazakallhu Khairan.. :)

Daisypath Vacation Ticker

Thursday, January 15, 2009

++ Pantun 'makan dalam'

indo mee Pictures, Images and Photos

Apa guna menangkap ikan puyu,
Kalau tidak menggulai gelama,
Apa guna isteri berwajah ayu,
Kalau hari-hari makan mi segera.
Apa guna makan asam jawa,
Kalau tak tahan lama,
Apa guna ada pakwe lagak dan bergaya,
Jentik sedikit absent nya lama.
Apa guna membeli kerepek,
Kalau dibeli di Pontian,
Apa guna ada awek yang cantik,
Kalau perangai mengalahkan setan.
Buah cempedak di luar pagar,
Ambil galah tolong jolokkan,
Saya budak memang kurang ajar,
Perangai saya mengalahkan iblis dan setan.
Kalau ada sumur di ladang,
Bolehlah hamba menumpang mandi,
Patutlah bau badan kau busuk macam seladang,
Bilik air ada kau pergi mandi kat sini.
Pisang emas dibawa berlayar,
Masak sebiji di atas peti,
Beli barang janji hutang mesti bayar,
Kalau tak bayar hutang mesti dicari.
Kalau ada jarum yang patah,
Jangan di simpan di dalam peti,
Kalau patah buanglah dalam tong sampah,
Jarum patah pun kau nak simpan dalam peti.
Dua tiga kucing berlari,
Mana nak sama si kucing belang,
Dapat awek jangan nak cari lagi,
Dah kau memang dasar hidung belang.
Kajang Pak Tongkol kajang berlipat,
Kajang hamba mengkuang layu,
Kain Pak Tongkol, Mak Tempe yang lipat,
Kain aku anak Mak Tempe yang sapu.
Air pasang dalam surut pukul lima,
Nyonya bangun pagi siram pokok bunga,
Haloo nyonya lu mau tanya apa?
Siram pokok bunga je, tak jual sayur ka?
Buai laju laju,
Sampai pokok sena,
Jangan rempit motor laju-laju,
Nanti motor tercampak atas pokok sena.
Timang tinggi-tinggi,
Sampai cucur atap,
Belum pun tumbuh gigi,
Dah pandai nak cerita yang sedap-sedap.
Time kasih kpd En Tobek kerana sudi berkongsi pantun ini. Sapa terasa jgn marah, hidup ni sementara. Hahahehehhoho.


Shin chan Pictures, Images and Photos
-------------------------------------------------------------------------------------------------
"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi juga kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu. Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui"...

0 wahai manusia..berpesan-pesanlah..COMMENT me!:

Mari Me'release' tension~

To those yang mengantuk especially with this gloomy weather or yang tengah stress, pls do this simple exercise below :)

Selamat Mencuba!!

ni ala taichi sikit la… sebagai intro dan warming up..

tiru la macam ni… untuk melegakan bahu dan leher..

wa..wa..aaa

gerak kekanan kemudian ke kiri..

gerak ke kiri kemudian ke kanan

ikut je ler… jangan terpusing kepala udah la..

tepuk kuat kuat kat dahi.. ni untuk hilang mengantuk..

dah tu buat gerakan tangan dan badan… buat macam happy aje..

kemudian goyang2 kaki dan badan sikit… buat macam takde masalah…

buat secara agresif pula… jangan peduli apa orang lain kata..

hilangkan semua stress…

pusingkan kepala…

tengok muka kat cermin sambil goyang2.. lawa tak…

akhir sekali buat joget kucing…

--------------

kalau tak hilang juga stress tu ambil bantal kecik gi tidur bawah meja..

Sekian~

Jenguk..Jenguk...

Renungan Sejenak -

"Mahkota kemanusiaan ialah rendah hati." "Jangan memberi makanan kepada orang lain yang anda sendiri tidak suka memakannya." "Yang memimpin wanita bukan akalnya, melainkan hatinya."

People COME People GO ++ Promotion Link

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ PhotobucketBoycott Pictures, Images and PhotosPhotobucketFREE PALESTINE PhotobucketFREE PALESTINE Quran Auto ReciterSearch in Quran and Hadith
iluvislam