سلامت داتڠ .. (^_^)


السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

بِسْمِ اَللَّهِ اَلرَّحْمَنِ اَلرَّحِيمِ.. الحمدلله رب العالمين، والصلاة والسلام على أشرف المرسلين، وعلى اله وصحبه أجمعين. أما بعد

ربنا هب لنا من أزواجنا وذريتنا قرة أعين واجعلنا للمتقين إماما


Jangan Lupa Membaca Bismillah dan Berselawat Kepada Nabi S.A.W. Semoga Pengembaraan Anda di Blog Najeeba DiBerkati Allah..Ameen.. Syukran wa Jazakallhu Khairan.. :)

Daisypath Vacation Ticker

Sunday, March 1, 2009

++ Contoh Hudud Pada Zaman Nabi SAW

Photobucket

Suatu ketika di zaman Nabi SAW, ada seorang lelaki bernama Mais Al Aslami. Beliau telah datang berjumpa Nabi SAW dan mengaku telah melakukan zina. Mendengarkan pengakuan beliau, Nabi SAW berkata kepadanya; "Mungkin kamu silap. Pulanglah dahulu dan fikir kembali akan pengakuan kamu."

Esoknya Mais datang semula dan membuat pengakuan yang sama. Nabi SAW berkata kepadanya; "Mungkin kamu sentuh-sentuh kulit sahaja dan tak buat yang lain. Pulanglah dahulu dan fikir kembali akan pengakuan kamu."

Esoknya Mais datang lagi dan masih tetap dengan pengakuannya. Nabi SAW berkata kepadanya; "Mungkin kamu tidur dalam satu selimut sahaja dan tak buat yang lain. Pulanglah dahulu dan fikir kembali akan pengakuan kamu."

Esoknya Mais tetap datang dan mengaku telah malakukan zina. Nabi SAW telah mengutus seorang sahabat untuk memanggil Abu Bakar ra. Bila Abu Bakar ra datang, Nabi SAW meminta Mais menghenbuskan nafas dari mulutnya supaya dapat dihidu oleh Abu Bakar ra. Setelah Mais berbuat begitu, Nabi SAW telah bertanya kepada Abu Bakar ra; "Adakah Mais mabuk arak?" Abu Bakar ra kata; "Tidak kerana tiada bau arak yang keluar dari mulut Mais."

Nabi SAW telah menyuruh Mais memanggil ketua kampungnya untuk mengadap Nabi SAW. Bila ketua kampung di bawa kepada Nabi SAW, baginda bertanya; "Adakah kamu kenal lelaki ini?" Ketua kampung menjawab; "Ya aku kenal dia semenjak kecil. Aku tahu keluarga dan tempat tinggalnya. Memang dia orang kampungku ya Rasulullah." Nabi bertanya lagi; "Semenjak kamu mengenalinya, pernahkah dia sakit gila atau hilang ingatan?" Ketua kampung manjawab; "Tidak pernah ya Rasulullah."

Lalu Nabi SAW memanggil Abu Bakar ra dan Umar ra untuk menjalankan hukuman terhadap pebuatan zina yang dilakukan oleh Mais. Oleh keran Mais telah berkahwin, maka hukumannya ialah direjam dengan batu sehingga mati. Maka dengan kerelaannya sendiri untuk mendapat hukuman, Mais telah diikat dan ditanam 3/4 badan dan dilontar dengan batu oleh orang ramai yang lalu di situ.

Mungkin kerana tidak tahan dengan kesakitan, Mais telah berjaya meloloskan dirinya dan cabut lari. Umar ra dan Khalid al Walid ra telah mengejar dan berjaya menangkap Mais semula. Beliau diikat dan ditanam dan dilontar dengan batu sehingga syahid. (semoga mangampunkan dosa beliau dan mati sebagai seorang sahabat).

Apabila perkara ini sampai ke pengetahuan Nabi SAW, maka baginda telah memanggil Umar ra dan Khalid al Walid ra untuk memberi keterangan. Nabi SAW tanya; "Kenapa dikejar dan ditangkap semula? Mungkin dosanya telah diampun oleh Allah SWT. Biarkan dia lari."

~ atau seperti yang disabdakan oleh Nabi SAW ~

***********************

Kisah ni aku tulis secara nota melalui kuliah Maghrib di masjid aku. Kisah yang lebih tepat kita boleh cari dari kitab-kitab hadis. Pengajaran dari kisah ni, sebenarnya kita jangan mudah nak menuduh-nuduh orang. Dan bukan senang nak menjatuhkan hukuman. Lagi satu kita kena sentiasa bertaubat dengan bersungguh-sungguh terhadap dosa yang kita dah buat.

Wallahua'lam.


hudud Pictures, Images and Photos
-------------------------------------------------------------------------------------------------
"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi juga kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu. Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui"...

0 wahai manusia..berpesan-pesanlah..COMMENT me!:

Mari Me'release' tension~

To those yang mengantuk especially with this gloomy weather or yang tengah stress, pls do this simple exercise below :)

Selamat Mencuba!!

ni ala taichi sikit la… sebagai intro dan warming up..

tiru la macam ni… untuk melegakan bahu dan leher..

wa..wa..aaa

gerak kekanan kemudian ke kiri..

gerak ke kiri kemudian ke kanan

ikut je ler… jangan terpusing kepala udah la..

tepuk kuat kuat kat dahi.. ni untuk hilang mengantuk..

dah tu buat gerakan tangan dan badan… buat macam happy aje..

kemudian goyang2 kaki dan badan sikit… buat macam takde masalah…

buat secara agresif pula… jangan peduli apa orang lain kata..

hilangkan semua stress…

pusingkan kepala…

tengok muka kat cermin sambil goyang2.. lawa tak…

akhir sekali buat joget kucing…

--------------

kalau tak hilang juga stress tu ambil bantal kecik gi tidur bawah meja..

Sekian~

Jenguk..Jenguk...

Renungan Sejenak -

"Mahkota kemanusiaan ialah rendah hati." "Jangan memberi makanan kepada orang lain yang anda sendiri tidak suka memakannya." "Yang memimpin wanita bukan akalnya, melainkan hatinya."

People COME People GO ++ Promotion Link

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ PhotobucketBoycott Pictures, Images and PhotosPhotobucketFREE PALESTINE PhotobucketFREE PALESTINE Quran Auto ReciterSearch in Quran and Hadith
iluvislam