سلامت داتڠ .. (^_^)


السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

بِسْمِ اَللَّهِ اَلرَّحْمَنِ اَلرَّحِيمِ.. الحمدلله رب العالمين، والصلاة والسلام على أشرف المرسلين، وعلى اله وصحبه أجمعين. أما بعد

ربنا هب لنا من أزواجنا وذريتنا قرة أعين واجعلنا للمتقين إماما


Jangan Lupa Membaca Bismillah dan Berselawat Kepada Nabi S.A.W. Semoga Pengembaraan Anda di Blog Najeeba DiBerkati Allah..Ameen.. Syukran wa Jazakallhu Khairan.. :)

Daisypath Vacation Ticker

Thursday, January 8, 2009

++ Jatuh Murtad jika sambut Valentine


Utusan Malaysia KUALA LUMPUR 11 Feb. 2004

Umat Islam yang meraikan Hari Memperingati Kekasih pada 14
Februari boleh dianggap murtad atau terkeluar daripada
Islam jika cara melakukannya mirip dengan agama asal
perayaan itu, Kristian.

Mufti Perak, Datuk Seri Harussani Zakaria berkata,
hukum itu boleh jatuh kepada mereka berdasarkan sebuah
hadis sahih yang menyebut bahawa:

"Sesiapa yang melakukan perbuatan yang menyerupai
sesuatu kaum itu, maka ia turut termasuk bersama
golongan tersebut."

Beliau berkata, perbuatan meraikan hari berkenaan juga
akan menjadi lebih bercanggah dengan ajaran Islam
terutamanya apabila ia dikaitkan sebagai usaha untuk
memperingati kematian seorang paderi yang dibunuh
seperti mengikut sejarah purba Rom.

"Kita umat Islam tidak perlukan budaya atau amalan
seperti ini yang jelas bertentangan dengan agama kita.
Lagipun ajaran Islam sudah lengkap, sempurna dan
diyakini," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Beliau mengulas sikap umat Islam di negara ini
khususnya muda-mudi yang masih cenderung untuk
meraikan Hari Memperingati Kekasih setiap kali muncul
14 Februari biarpun telah banyak penerangan
disampaikan oleh para ulama.

Mengikut sejarah mitos, sambutan berkenaan diasaskan
oleh masyarakat Rom yang beragama Kristian sebagai
memperingati peristiwa seorang paderi yang dihukum
bunuh oleh pemerintah Rom, Claudius II.

Saint Valentine dihukum bunuh kerana mengahwinkan
salah seorang askar secara rahsia sedangkan
undang-undang Rom ketika itu menghalang golongan muda
berkahwin atau berkeluarga sebaliknya dikerah untuk
menjadi tentera.

Hari ini budaya Valentine menganjurkan orang ramai
menghantar kad ucapan Valentine kepada buah hati
mereka, teman karib dan orang-orang yang mereka
sayangi sebagai simbolik dalam menyatakan cinta
terhadap mereka.

Pada zaman pertengahan, masyarakat England dan
Perancis menganggap 14 Februari sebagai `hari
burung-burung mencari pasangan mereka.'

Pada kurun ke-14 dan ke-15 mereka mula meniru
perbuatan burung tersebut dengan mengadakan hari
mencari pasangan atau jodoh pada tarikh tersebut.

Masing-masing akan mengucapkan `Selamat Hari
Valentine' sesama pasangan mereka.

Ada juga mitos menyebut, kad Hari Valentine dijadikan
amalan memperingati peristiwa seorang paderi yang
dipenjarakan dan sering menghantar kad bertulis From
Your Valentine kepada kekasihnya, seorang gadis iaitu
anak seorang pengawal penjara.

Harussani turut menyeru umat Islam agar tidak sesekali
meniru budaya asing dan ternyata bercanggah itu apatah
lagi ia turut menjerumuskan mereka ke lembah
kemaksiatan.

"Mengapa kita perlu mengamalkannya sedangkan Islam
menggalakkan umatnya kasih-mengasihi sesama sendiri
sepanjang waktu dan bukannya menetapkan pada hari-hari
tertentu atau berkala.

"Bahkan jika kita tidak bertegur sapa dengan saudara
se-Islam selama tiga hari berturut-turut, hukumnya
sudahpun jatuh haram. Jadi amalan atau budaya Islam
sendiri sudah terbukti jauh lebih baik," kata beliau.

Menurut Harussani, Islam turut menggalakkan umatnya
mengasihi sesama mereka secara ziarah-menziarahi
selain berkongsi suka-duka dengan tumpang bersyukur
jika senang dan bertakziah atau bersimpati apabila
ditimpa malapetaka.

"Berkasih sayang bagi Islam juga tidak terhad kepada
golongan tertentu sebaliknya meliputi semua pihak
dengan keutamaannya diberikan kepada ibu bapa, suami
isteri, keluarga, saudara Muslim dan akhirnya seluruh
manusia," kata beliau.

Valentine's day Pictures, Images and Photos
-------------------------------------------------------------------------------------------------
"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi juga kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu. Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui"...

0 wahai manusia..berpesan-pesanlah..COMMENT me!:

Mari Me'release' tension~

To those yang mengantuk especially with this gloomy weather or yang tengah stress, pls do this simple exercise below :)

Selamat Mencuba!!

ni ala taichi sikit la… sebagai intro dan warming up..

tiru la macam ni… untuk melegakan bahu dan leher..

wa..wa..aaa

gerak kekanan kemudian ke kiri..

gerak ke kiri kemudian ke kanan

ikut je ler… jangan terpusing kepala udah la..

tepuk kuat kuat kat dahi.. ni untuk hilang mengantuk..

dah tu buat gerakan tangan dan badan… buat macam happy aje..

kemudian goyang2 kaki dan badan sikit… buat macam takde masalah…

buat secara agresif pula… jangan peduli apa orang lain kata..

hilangkan semua stress…

pusingkan kepala…

tengok muka kat cermin sambil goyang2.. lawa tak…

akhir sekali buat joget kucing…

--------------

kalau tak hilang juga stress tu ambil bantal kecik gi tidur bawah meja..

Sekian~

Jenguk..Jenguk...

Renungan Sejenak -

"Mahkota kemanusiaan ialah rendah hati." "Jangan memberi makanan kepada orang lain yang anda sendiri tidak suka memakannya." "Yang memimpin wanita bukan akalnya, melainkan hatinya."

People COME People GO ++ Promotion Link

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ PhotobucketBoycott Pictures, Images and PhotosPhotobucketFREE PALESTINE PhotobucketFREE PALESTINE Quran Auto ReciterSearch in Quran and Hadith
iluvislam