سلامت داتڠ .. (^_^)


السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

بِسْمِ اَللَّهِ اَلرَّحْمَنِ اَلرَّحِيمِ.. الحمدلله رب العالمين، والصلاة والسلام على أشرف المرسلين، وعلى اله وصحبه أجمعين. أما بعد

ربنا هب لنا من أزواجنا وذريتنا قرة أعين واجعلنا للمتقين إماما


Jangan Lupa Membaca Bismillah dan Berselawat Kepada Nabi S.A.W. Semoga Pengembaraan Anda di Blog Najeeba DiBerkati Allah..Ameen.. Syukran wa Jazakallhu Khairan.. :)

Daisypath Vacation Ticker

Friday, October 24, 2008

++ Belajar Dalam Kesenangan Atau Kesusahan


www.iluvislam.com
ar-rijal
editor:NuurZaffan




Assalamualaikum,

Saya nak kongsikan satu cerita. Cerita ini adalah cerita benar. Namun tidak ramai antara kita yang sedar dan tahu akan hakikat kehidupan saudara kita yang saban hari ditindas oleh penjajah di bumi mereka. Bumi yang saya maksudkan ialah bumi Palestin, bumi al-Quds, kiblat pertama umat Islam.

Memandangkan ramai di antara kita adalah pelajar sama ada pelajar sekolah atau siswa-siswi universiti, saya kira kita semua sudah sedia maklum akan hakikat kehidupan sebagai seorang yang menuntut ilmu. Tapi, pernahkah kita terfikir bagaimana saudara-saudara Muslim yang menuntut ilmu dikala tanahair mereka dijajah? Apakah mereka memperolehi kemudahan-kemudahan untuk belajar? Selesakah keadaan mereka ketika menuntut ilmu? Bagaimanakah kehidupan mereka setelah belajar?

Hayati kisah ini. Two Schools In Nablus, Palestine.











Fikir-fikirkanlah.

Sepatutnya kita bersyukur kerana diberi nikmat dan peluang oleh Allah untuk menuntut ilmu dalam keadaan yang jauh lebih selesa. Tapi masih ramai antara kita yang masih malas untuk belajar, ponteng kelas dan berfoya-foya. Bangkitlah wahai sahabat-sahabatku!! Buka mata hati, buka minda kita. Lihat bagaimana perjuangan saudara-saudara kita di Palestin dalam menuntut ilmu.

Renungilah maksud firman Allah:

" Dan Allah mengangkat darjat orang yang beriman dan yang memiliki ilmu beberapa darjat dan Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui." (Surah Al-Mujadalah :11)


Hayati juga maksud hadis Nabi S.A.W.:

" Sesiapa yang keluar menuntut ilmu, maka ia berjuang fisabilillah hingga ia kembali." (Riwayat At-Tarmizi dan Ad-Darimi)


Wallahualam.

0 wahai manusia..berpesan-pesanlah..COMMENT me!:

Mari Me'release' tension~

To those yang mengantuk especially with this gloomy weather or yang tengah stress, pls do this simple exercise below :)

Selamat Mencuba!!

ni ala taichi sikit la… sebagai intro dan warming up..

tiru la macam ni… untuk melegakan bahu dan leher..

wa..wa..aaa

gerak kekanan kemudian ke kiri..

gerak ke kiri kemudian ke kanan

ikut je ler… jangan terpusing kepala udah la..

tepuk kuat kuat kat dahi.. ni untuk hilang mengantuk..

dah tu buat gerakan tangan dan badan… buat macam happy aje..

kemudian goyang2 kaki dan badan sikit… buat macam takde masalah…

buat secara agresif pula… jangan peduli apa orang lain kata..

hilangkan semua stress…

pusingkan kepala…

tengok muka kat cermin sambil goyang2.. lawa tak…

akhir sekali buat joget kucing…

--------------

kalau tak hilang juga stress tu ambil bantal kecik gi tidur bawah meja..

Sekian~

Jenguk..Jenguk...

Renungan Sejenak -

"Mahkota kemanusiaan ialah rendah hati." "Jangan memberi makanan kepada orang lain yang anda sendiri tidak suka memakannya." "Yang memimpin wanita bukan akalnya, melainkan hatinya."

People COME People GO ++ Promotion Link

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ PhotobucketBoycott Pictures, Images and PhotosPhotobucketFREE PALESTINE PhotobucketFREE PALESTINE Quran Auto ReciterSearch in Quran and Hadith
iluvislam