سلامت داتڠ .. (^_^)


السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

بِسْمِ اَللَّهِ اَلرَّحْمَنِ اَلرَّحِيمِ.. الحمدلله رب العالمين، والصلاة والسلام على أشرف المرسلين، وعلى اله وصحبه أجمعين. أما بعد

ربنا هب لنا من أزواجنا وذريتنا قرة أعين واجعلنا للمتقين إماما


Jangan Lupa Membaca Bismillah dan Berselawat Kepada Nabi S.A.W. Semoga Pengembaraan Anda di Blog Najeeba DiBerkati Allah..Ameen.. Syukran wa Jazakallhu Khairan.. :)

Daisypath Vacation Ticker

Friday, August 29, 2008

++ Perkara membatalkan puasa

Perkara membatalkan puasa

FIRMAN Allah: Wahai orang yang beriman, difardukan ke atas kamu berpuasa sebagaimana yang diwajibkan ke atas umat terdahulu daripada kamu, mudah-mudahan kamu bertakwa. (al-Baqarah: 183)

Beberapa hari saja lagi, umat Islam akan menyambut bulan Ramadan yang di dalamnya terkandung satu lagi rukun Islam iaitu berpuasa.

Sehubungan itu, berikut disertakan beberapa panduan ringkas sebagai memperingati amalan berpuasa.

Syarat wajib puasa ada empat iaitu Islam, baligh, berakal dan suci daripada haid dan nifas.

Rukun puasa pula adalah berniat pada waktu malam iaitu sebelum terbit fajar dan menahan diri daripada perkara yang membatalkan puasa bermula dari terbit fajar sehingga tenggelam matahari.

Oleh yang demikian, hendaklah kita berusaha memperbaiki dan menjaga puasa kita sepanjang bulan Ramadan.

Sekadar gambar hiasan.. (CURI MAKAN)

Hayatilah sabda Rasulullah SAW: Apabila tiba bulan Ramadan, terbukalah pintu-pintu rahmat dan tertutuplah pintu-pintu neraka serta terbelenggulah syaitan (daripada merasuk mangsanya). (riwayat Muslim)


Ahlan wasahlan Ya Ramadhan..

0 wahai manusia..berpesan-pesanlah..COMMENT me!:

Mari Me'release' tension~

To those yang mengantuk especially with this gloomy weather or yang tengah stress, pls do this simple exercise below :)

Selamat Mencuba!!

ni ala taichi sikit la… sebagai intro dan warming up..

tiru la macam ni… untuk melegakan bahu dan leher..

wa..wa..aaa

gerak kekanan kemudian ke kiri..

gerak ke kiri kemudian ke kanan

ikut je ler… jangan terpusing kepala udah la..

tepuk kuat kuat kat dahi.. ni untuk hilang mengantuk..

dah tu buat gerakan tangan dan badan… buat macam happy aje..

kemudian goyang2 kaki dan badan sikit… buat macam takde masalah…

buat secara agresif pula… jangan peduli apa orang lain kata..

hilangkan semua stress…

pusingkan kepala…

tengok muka kat cermin sambil goyang2.. lawa tak…

akhir sekali buat joget kucing…

--------------

kalau tak hilang juga stress tu ambil bantal kecik gi tidur bawah meja..

Sekian~

Jenguk..Jenguk...

Renungan Sejenak -

"Mahkota kemanusiaan ialah rendah hati." "Jangan memberi makanan kepada orang lain yang anda sendiri tidak suka memakannya." "Yang memimpin wanita bukan akalnya, melainkan hatinya."

People COME People GO ++ Promotion Link

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ PhotobucketBoycott Pictures, Images and PhotosPhotobucketFREE PALESTINE PhotobucketFREE PALESTINE Quran Auto ReciterSearch in Quran and Hadith
iluvislam