سلامت داتڠ .. (^_^)


السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

بِسْمِ اَللَّهِ اَلرَّحْمَنِ اَلرَّحِيمِ.. الحمدلله رب العالمين، والصلاة والسلام على أشرف المرسلين، وعلى اله وصحبه أجمعين. أما بعد

ربنا هب لنا من أزواجنا وذريتنا قرة أعين واجعلنا للمتقين إماما


Jangan Lupa Membaca Bismillah dan Berselawat Kepada Nabi S.A.W. Semoga Pengembaraan Anda di Blog Najeeba DiBerkati Allah..Ameen.. Syukran wa Jazakallhu Khairan.. :)

Daisypath Vacation Ticker

Tuesday, January 19, 2010

++ Jangan BIAR rasa ITU pudar..



Bismillah

Assalamualaikum..

manusia...
yang sering alpa..
terkadang lupa untuk menghitung diri...
tak henti2 menyibukkan diri dengan hal duniawi...
tak henti2 berbicara tentang ummah di sana sini..
gelagat si pulan dan si pulan..
hingga lupa diri...
lupa diri yang akan dihisab kelak nanti...

manusia...
yang sering lalai...
terkadang merasa diri sudah berada di zon selesa...
sudah merasa cukup dengan segala2nya...
sudah merasa diri di sisi Ilahi...
sedangkan belum tentu amalan diterima...
itu semua perasaan sendiri...
hasil hasutan dan bangga diri...

manusia...
merasa perkara terbesar dalam hidup...
tak lebih daripada berjaya di mata insani...
sedangkan taqwa itu lebih diutama...
sedangkan almulk menyebut 'ayyukum ahsanu amala'
sehingga kan hak2 pada tuhannya boleh dilupakan...
hak2 saudaranya boleh diabaikan...
hak2 jiwa hati dan nuraninya boleh disingkirkan....

manusia...
tak lekang dek sikap penting diri...
bahagia dengan rasa hidup selesa, aman dan sentosa...
hingga boleh melihat penderitaan saudara seaqidah sebelah mata...
hingga merasa cukup dengan insan2 tercinta selamat di sisi...
peduli apa dengan mereka di sana sini dihujani peluru..
perlu apa peduli dengan mereka yang berjuang dengan air mata darah saban hari...
seakan itu masalah nafsi2...

manusia...
ego mengaku diri manja...
dihidangkan hujah2 berapi sebagai bukti itu salah baginya...
walhal sibuk memberi alasan bila ditanya...
walhal sendiri tak sanggup berkorban bila dipinta...
menyembunyi rasa itu agar tersimpul erat...
meski membarah dan bernanah dalam diri...
dibiar busuk memakan diri...

bukankah sudah tahu tubuh dan nyawa itu pinjaman?
bukankah sudah tahu yang beriman itu akan merasakan kesakitan saudaranya?
ke mana sensitiviti iman?
ke mana pergi hasil didkan amalan?
ke mana bukti atau sekadar pandai berkata2?

manusia...
memerlukan turning point dalam diri.
memerlukan kesedaran yang sentiasa dibajai.
memerlukan sokongan sekeliling untuk terus teguh.
memerlukan jati dalam diri agar terus teguh.
memerlukan tarbiyah Ilahi agar jiwanya terus basah mengingati Ilahi.

Andai esok tiada lagi, ke mana akan kupergi?




p/s: pesan buat diri yang sering alpa. tolong jangan biar rasa ini pudar. tolong sedar, tanpa amalan manusia tidak ke mana-mana. tolong sedar hamba yang angkuh pada tuannya tak ubah seperti iblis yang keluar dari syurga. tolong didik diri, pupuk iman dan ajak org lain. Buat yang membaca entri ini saudara-mara, kawan2 seantero dunia... jom sama2 kita buka pintu hati kita. hati bila diketuk cahaya jangan ditutup pintunya, bimbang sekali ketuk ia pergi dan takkan kembali... saya lemah, saya ada banyak kekurangan... saya tak mungkin sempurna, sila bantu saya!

-------------------------------------------------------------------------------------------------
"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi juga kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu. Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui"...

0 wahai manusia..berpesan-pesanlah..COMMENT me!:

Mari Me'release' tension~

To those yang mengantuk especially with this gloomy weather or yang tengah stress, pls do this simple exercise below :)

Selamat Mencuba!!

ni ala taichi sikit la… sebagai intro dan warming up..

tiru la macam ni… untuk melegakan bahu dan leher..

wa..wa..aaa

gerak kekanan kemudian ke kiri..

gerak ke kiri kemudian ke kanan

ikut je ler… jangan terpusing kepala udah la..

tepuk kuat kuat kat dahi.. ni untuk hilang mengantuk..

dah tu buat gerakan tangan dan badan… buat macam happy aje..

kemudian goyang2 kaki dan badan sikit… buat macam takde masalah…

buat secara agresif pula… jangan peduli apa orang lain kata..

hilangkan semua stress…

pusingkan kepala…

tengok muka kat cermin sambil goyang2.. lawa tak…

akhir sekali buat joget kucing…

--------------

kalau tak hilang juga stress tu ambil bantal kecik gi tidur bawah meja..

Sekian~

Jenguk..Jenguk...

Renungan Sejenak -

"Mahkota kemanusiaan ialah rendah hati." "Jangan memberi makanan kepada orang lain yang anda sendiri tidak suka memakannya." "Yang memimpin wanita bukan akalnya, melainkan hatinya."

People COME People GO ++ Promotion Link

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ PhotobucketBoycott Pictures, Images and PhotosPhotobucketFREE PALESTINE PhotobucketFREE PALESTINE Quran Auto ReciterSearch in Quran and Hadith
iluvislam