سلامت داتڠ .. (^_^)


السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

بِسْمِ اَللَّهِ اَلرَّحْمَنِ اَلرَّحِيمِ.. الحمدلله رب العالمين، والصلاة والسلام على أشرف المرسلين، وعلى اله وصحبه أجمعين. أما بعد

ربنا هب لنا من أزواجنا وذريتنا قرة أعين واجعلنا للمتقين إماما


Jangan Lupa Membaca Bismillah dan Berselawat Kepada Nabi S.A.W. Semoga Pengembaraan Anda di Blog Najeeba DiBerkati Allah..Ameen.. Syukran wa Jazakallhu Khairan.. :)

Daisypath Vacation Ticker

Monday, February 9, 2009

++ Pizza (Topping Black Pepper Minced Meat)

Bahan-bahan Pizza Crust
3 sudu makan yis
2 sudu teh gula
2 cawan air suam
5 cawan tepung roti
4 sudu besar minyak zaitun
2 sudu teh garam

Cara-caranya
1. Panaskan ketuhar pada suhu 230’C. Dalam mangkuk yang sederhana besar, campurkan yis, gula dan juga air suam. Ketepikan selama 10 minit sehingga ia berbuih.
2. Masukkan tepung, garam dan minyak zaitun. Dan uli sehingga menjadi doh yang lembut dan licin. Ketepikan selama 5 minit.
3. Canai doh diatas papan canai yang ditabur sedikit tepung menjadi bentuk bulat. Letakkan doh yang telah dicanai diatas loyang pembakar dan bakar selama 5 minit sehingga doh kekuning-kuningan. Keluarkan dan letakkan topping pizza kegemaran anda.
4. Bakar dalam ketuhar selama 8 - 12 minit. Biarkan pizza sejuk selama 5 minit sebelum dihidangkan.

Bahan-bahan Topping
500gm daging cincang
4 ulas bawang putih
3 biji bawang besar
1 inci halia
sos lada hitam
gula & garam
lada benggala (dadu)
kiub nenas dalam tin
tomato ( hiris)
bawang besar( hiris)
grated mozarella cheese

Cara-caranya
1. Blend bwg putih, bwg besar dan halia. Tumis bahan blender sehingga naik bau.Masukkan daging dan masak sehingga daging masak.Kemudian masukkan sos lada hitam, gula dan garam.Masak selama 5 minit lagi dan setelah tu biarkan sejuk.
2. Potong dadu lada benggala dan hiris bawang dan tomato.
3. Sapu topping daging black pepper dan ditabur dengan tomato, bwg besar,lada benggala dan grated mozarella cheese

sumber : diubahsuai dari
Allrecipes.com
-------------------------------------------------------------------------------------------------
"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi juga kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu. Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui"...

0 wahai manusia..berpesan-pesanlah..COMMENT me!:

Mari Me'release' tension~

To those yang mengantuk especially with this gloomy weather or yang tengah stress, pls do this simple exercise below :)

Selamat Mencuba!!

ni ala taichi sikit la… sebagai intro dan warming up..

tiru la macam ni… untuk melegakan bahu dan leher..

wa..wa..aaa

gerak kekanan kemudian ke kiri..

gerak ke kiri kemudian ke kanan

ikut je ler… jangan terpusing kepala udah la..

tepuk kuat kuat kat dahi.. ni untuk hilang mengantuk..

dah tu buat gerakan tangan dan badan… buat macam happy aje..

kemudian goyang2 kaki dan badan sikit… buat macam takde masalah…

buat secara agresif pula… jangan peduli apa orang lain kata..

hilangkan semua stress…

pusingkan kepala…

tengok muka kat cermin sambil goyang2.. lawa tak…

akhir sekali buat joget kucing…

--------------

kalau tak hilang juga stress tu ambil bantal kecik gi tidur bawah meja..

Sekian~

Jenguk..Jenguk...

Renungan Sejenak -

"Mahkota kemanusiaan ialah rendah hati." "Jangan memberi makanan kepada orang lain yang anda sendiri tidak suka memakannya." "Yang memimpin wanita bukan akalnya, melainkan hatinya."

People COME People GO ++ Promotion Link

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ PhotobucketBoycott Pictures, Images and PhotosPhotobucketFREE PALESTINE PhotobucketFREE PALESTINE Quran Auto ReciterSearch in Quran and Hadith
iluvislam