سلامت داتڠ .. (^_^)


السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

بِسْمِ اَللَّهِ اَلرَّحْمَنِ اَلرَّحِيمِ.. الحمدلله رب العالمين، والصلاة والسلام على أشرف المرسلين، وعلى اله وصحبه أجمعين. أما بعد

ربنا هب لنا من أزواجنا وذريتنا قرة أعين واجعلنا للمتقين إماما


Jangan Lupa Membaca Bismillah dan Berselawat Kepada Nabi S.A.W. Semoga Pengembaraan Anda di Blog Najeeba DiBerkati Allah..Ameen.. Syukran wa Jazakallhu Khairan.. :)

Daisypath Vacation Ticker

Tuesday, February 3, 2009

++ Meminta Penyelesaian Dari Allah swt



"Ya Allah, sesungguhnya aku mengadu kepadaMu tentang lemahnya keupayaanku, serta kurangnya strategiku ini".


Apabila kita mendapati kesukaran yang melampau yang menimpa diri kita, atau apabila musuh melampau-lampau menindas kita, maka kita memerlukan dua adab yang besar bersama Allah swt.


Adab pertama: Pengaduan kita kepada Allah, bukan kepada makhluk.
- Menanti bantuan, sokongan serta pertolongan itu bukan dari manusia. Mereka tidak mampu memberi manfaat mahupun kemudharatan. Bukan juga dari Timur mahupun Barat. Tetapi ianya dari Allah swt sahaja.


Adab kedua: Tidak menyebut kejahatan makhluk, bahkan kelemahan diri sendiri.
Baginda saw tidak menyebut: "Aku mengadu kepadaMu kebencian mereka iaitu kekufuran mereka, cercaan dan penindasan mereka, akan tetapi Baginda menyebut: "Aku mengadu kepadaMu tentang keupayaanku yang lemah ini...".
-------------------------------------------------------------------------------------------------
"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi juga kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu. Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui"...

2 wahai manusia..berpesan-pesanlah..COMMENT me!:

Mustafa Şenalp said...

Çok güzel site.:)

Najibah Ali ナジバ said...

English plsss..

Mari Me'release' tension~

To those yang mengantuk especially with this gloomy weather or yang tengah stress, pls do this simple exercise below :)

Selamat Mencuba!!

ni ala taichi sikit la… sebagai intro dan warming up..

tiru la macam ni… untuk melegakan bahu dan leher..

wa..wa..aaa

gerak kekanan kemudian ke kiri..

gerak ke kiri kemudian ke kanan

ikut je ler… jangan terpusing kepala udah la..

tepuk kuat kuat kat dahi.. ni untuk hilang mengantuk..

dah tu buat gerakan tangan dan badan… buat macam happy aje..

kemudian goyang2 kaki dan badan sikit… buat macam takde masalah…

buat secara agresif pula… jangan peduli apa orang lain kata..

hilangkan semua stress…

pusingkan kepala…

tengok muka kat cermin sambil goyang2.. lawa tak…

akhir sekali buat joget kucing…

--------------

kalau tak hilang juga stress tu ambil bantal kecik gi tidur bawah meja..

Sekian~

Jenguk..Jenguk...

Renungan Sejenak -

"Mahkota kemanusiaan ialah rendah hati." "Jangan memberi makanan kepada orang lain yang anda sendiri tidak suka memakannya." "Yang memimpin wanita bukan akalnya, melainkan hatinya."

People COME People GO ++ Promotion Link

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ PhotobucketBoycott Pictures, Images and PhotosPhotobucketFREE PALESTINE PhotobucketFREE PALESTINE Quran Auto ReciterSearch in Quran and Hadith
iluvislam