سلامت داتڠ .. (^_^)


السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

بِسْمِ اَللَّهِ اَلرَّحْمَنِ اَلرَّحِيمِ.. الحمدلله رب العالمين، والصلاة والسلام على أشرف المرسلين، وعلى اله وصحبه أجمعين. أما بعد

ربنا هب لنا من أزواجنا وذريتنا قرة أعين واجعلنا للمتقين إماما


Jangan Lupa Membaca Bismillah dan Berselawat Kepada Nabi S.A.W. Semoga Pengembaraan Anda di Blog Najeeba DiBerkati Allah..Ameen.. Syukran wa Jazakallhu Khairan.. :)

Daisypath Vacation Ticker

Sunday, January 11, 2009

++ Serangan Hacker Terhadap Israel

boycot israel Pictures, Images and Photos
Oleh daus_huffaz

"Dalam keghairahan tentera-tentera Israel menyerang dan meratah penduduk-penduduk Palestin dengan bom, roket dan sebagainya dalam masa yang sama hacker-hacker dari seluruh dunia juga turut serta melancarkan serangan secara beramai-ramai melalui laman maya. Dikatakan 10,000 laman-laman Israel telah dirosakkan. Banyak daripada laman-laman Israel telah diletakkan dengan video-video, foto-foto dan slogan-slogan yang mengatakan tentang keburukan dan kezaliman yang telah dilakukan oleh Israel.

Apakah yang dimaksudkan dengan hacker? Adakah ianya sejenis perkakasan komputer atau salah satu jenama skrin komputer yang terkenal di kalangan peminat komputer? Kalau itulah yang difikirkan oleh para pembaca maka sungguh jauhlah telahan pembaca sekalian daripada apa yang difikirkan penulis. Telahan pembaca tersebut akan menjadi lebih jauh daripada kebenaran sekiranya ada di kalangan pembaca yang menyangka hacker adalah sejenis binatang, makanan dan sebagainya.

Ketahuilah pembaca sekalian bahawa hacker atau dalam penggunaan bahasa melayunya penggodam ialah seseorang yang mencipta dan mengubah suai perisian dan perkakasan komputer termasuklah pengaturcaraan komputer, pentadbiran, dan urusan-urusan yang berkaitan dengan keselamatan. Fungsi dan kesan kewujudan seseorang hacker ialah fleksibel mengikut apa yang dilakukan oleh hacker tersebut dengan kemahiran yang dimilikinya.
Menurut ilmu komputer yang sempat difahami penulis, hacker terbahagi kepada dua jenis. Hacker yang menggodam pengatur caraan komputer dan hacker yang menggodam keselamatan komputer. Hacker pengatur caraan komputer ialah hacker yang menggodam atau mencapai sesuatu matlamat dengan mengubah suai sesuatu kod atau sumber sesuatu perisian komputer manakala hacker keselamatan komputer pula ialah hacker yang menggodam sesuatu mekanisme keselamatan sistem dan rangkaian komputer.

Hacker yang melakukan pencerobohan dan pengubah suaian tehadap laman-laman Israel seperti yang diceritakan penulis termasuk dalam jenis hacker keselamatan komputer. Hacker jenis ini kebiasaannya akan memecah masuk rangkaian-rangkaian yang mempunyai sistem keselamatan yang ketat dengan kod-kod tertentu yang hanya difahami oleh mereka untuk mencapai sesuatu tujuan. Sebahagian daripada mereka yang tidak beretika akan memecah masuk sistem-sistem keselamatan bank, kerajaan, pentadbiran sesebuah organisasi dan sebagainya untuk kepentingan peribadi.

Surat khabar Asyarq Al-Awsat yang diterbitkan di London dalam satu beritanya menyebut para hacker yang merosakkan laman-laman Israel itu kebanyakannya datang dari Lebanon, Morocco, Iran dan Turki. Sementara laporan daripada salah satu siaran radio Israel menyebutkan bahawa target atau matlamat utama mereka ialah laman perusahaan dan lembaga pemerintahan Israel termasuk laman Jabatan Pertahanan Israel dan Israel Discount Bank.

Seorang daripada hacker yang menggunakan T@ke Sn!per sebagai nama samarannya di alam maya mengatakan bahawa kumpulannya telah berjaya menggodam lebih daripada 30 laman Israel. Antaranya laman-laman pemerintah Israel tidak terkecuali laman-laman bank dan parti politik Israel. Laman-laman akhbar Israel seperti Maariv dan Yediot Aharonot juga tidak luput daripada serangan para hacker. Para hacker memasang foto-foto warga Palestin yang menjadi korban keganasan Israel dan foto-foto warga Iraq yang menjadi korban kekejaman penjara-penjara AS di laman-laman yang menjadi mangsa.

-------------------------------------------------------------------------------------------------
"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi juga kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu. Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui"...

0 wahai manusia..berpesan-pesanlah..COMMENT me!:

Mari Me'release' tension~

To those yang mengantuk especially with this gloomy weather or yang tengah stress, pls do this simple exercise below :)

Selamat Mencuba!!

ni ala taichi sikit la… sebagai intro dan warming up..

tiru la macam ni… untuk melegakan bahu dan leher..

wa..wa..aaa

gerak kekanan kemudian ke kiri..

gerak ke kiri kemudian ke kanan

ikut je ler… jangan terpusing kepala udah la..

tepuk kuat kuat kat dahi.. ni untuk hilang mengantuk..

dah tu buat gerakan tangan dan badan… buat macam happy aje..

kemudian goyang2 kaki dan badan sikit… buat macam takde masalah…

buat secara agresif pula… jangan peduli apa orang lain kata..

hilangkan semua stress…

pusingkan kepala…

tengok muka kat cermin sambil goyang2.. lawa tak…

akhir sekali buat joget kucing…

--------------

kalau tak hilang juga stress tu ambil bantal kecik gi tidur bawah meja..

Sekian~

Jenguk..Jenguk...

Renungan Sejenak -

"Mahkota kemanusiaan ialah rendah hati." "Jangan memberi makanan kepada orang lain yang anda sendiri tidak suka memakannya." "Yang memimpin wanita bukan akalnya, melainkan hatinya."

People COME People GO ++ Promotion Link

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ PhotobucketBoycott Pictures, Images and PhotosPhotobucketFREE PALESTINE PhotobucketFREE PALESTINE Quran Auto ReciterSearch in Quran and Hadith
iluvislam