سلامت داتڠ .. (^_^)


السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

بِسْمِ اَللَّهِ اَلرَّحْمَنِ اَلرَّحِيمِ.. الحمدلله رب العالمين، والصلاة والسلام على أشرف المرسلين، وعلى اله وصحبه أجمعين. أما بعد

ربنا هب لنا من أزواجنا وذريتنا قرة أعين واجعلنا للمتقين إماما


Jangan Lupa Membaca Bismillah dan Berselawat Kepada Nabi S.A.W. Semoga Pengembaraan Anda di Blog Najeeba DiBerkati Allah..Ameen.. Syukran wa Jazakallhu Khairan.. :)

Daisypath Vacation Ticker

Saturday, January 24, 2009

++ Puding Roti & Sos Coklat


BAHAN-BAHAN
Puding:
8 kpg baton bread/5 kpg roti sandwich
400 ml fresh milk
6 tbs gula
5tbs tpg gandum
2 tbs butter (beku)
1 bj telur
1/2 tsp cinnamon powder
1/2 cwn kepingan badam

Sos Coklat:
4 tbs serbuk koko
8 tbs gula
3/4 cwn air
1 tsp tpg jagung+1 tbs air
1 tsp vanila essence

CARA-CARA
1.Preheat oven dgn suhu 180 celcius.Masukkan kesemua bahan-bahan puding kecuali badam dan butter ke dalam blender.Blend sehingga roti hancur.
2.Masukkan butter dan blend seketika lagi. (Butter xkan hancur sepenuhnya dan terapung bila dibiarkan seketika.)
3.Lenser loyang 25x25cm dgn butter dan taburkan sedikit tepung.Tuang adunan ke dalam loyang.Taburkan kepingan badam ke atas adunan.
4.Bakar di dalam oven selama lebih kurang 40min.
5.Sos coklat: Ayak serbuk koko kedalam periuk kecil.Masukkan gula,air dan bancuhan tepung jagung dan kacau diatas dapur sehingga menggelegak.Tutup api dan masukkan vanilla essence.
6.Sejukkan puding sebelum dipotong dan bolehlah dihidang dgn sos coklat.
-------------------------------------------------------------------------------------------------
"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi juga kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu. Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui"...

0 wahai manusia..berpesan-pesanlah..COMMENT me!:

Mari Me'release' tension~

To those yang mengantuk especially with this gloomy weather or yang tengah stress, pls do this simple exercise below :)

Selamat Mencuba!!

ni ala taichi sikit la… sebagai intro dan warming up..

tiru la macam ni… untuk melegakan bahu dan leher..

wa..wa..aaa

gerak kekanan kemudian ke kiri..

gerak ke kiri kemudian ke kanan

ikut je ler… jangan terpusing kepala udah la..

tepuk kuat kuat kat dahi.. ni untuk hilang mengantuk..

dah tu buat gerakan tangan dan badan… buat macam happy aje..

kemudian goyang2 kaki dan badan sikit… buat macam takde masalah…

buat secara agresif pula… jangan peduli apa orang lain kata..

hilangkan semua stress…

pusingkan kepala…

tengok muka kat cermin sambil goyang2.. lawa tak…

akhir sekali buat joget kucing…

--------------

kalau tak hilang juga stress tu ambil bantal kecik gi tidur bawah meja..

Sekian~

Jenguk..Jenguk...

Renungan Sejenak -

"Mahkota kemanusiaan ialah rendah hati." "Jangan memberi makanan kepada orang lain yang anda sendiri tidak suka memakannya." "Yang memimpin wanita bukan akalnya, melainkan hatinya."

People COME People GO ++ Promotion Link

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ PhotobucketBoycott Pictures, Images and PhotosPhotobucketFREE PALESTINE PhotobucketFREE PALESTINE Quran Auto ReciterSearch in Quran and Hadith
iluvislam