سلامت داتڠ .. (^_^)


السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

بِسْمِ اَللَّهِ اَلرَّحْمَنِ اَلرَّحِيمِ.. الحمدلله رب العالمين، والصلاة والسلام على أشرف المرسلين، وعلى اله وصحبه أجمعين. أما بعد

ربنا هب لنا من أزواجنا وذريتنا قرة أعين واجعلنا للمتقين إماما


Jangan Lupa Membaca Bismillah dan Berselawat Kepada Nabi S.A.W. Semoga Pengembaraan Anda di Blog Najeeba DiBerkati Allah..Ameen.. Syukran wa Jazakallhu Khairan.. :)

Daisypath Vacation Ticker

Tuesday, October 21, 2008

++ Kenapa mesti berfikir?...NON STOP THINKING...

Salam Alaik..~~~

Non Stop Thinking.....

Beruk pun pandai berfikir..tak kan manusia xleh berfikir kot~?

adeh..penat juga berfikir ni kan...tapi nak buat macammana...setiap perkara yang dibuat atau sebelum mahupun semasa di buat...perlukan berfikir..kadang2 tu malas nak berfikir..tapi ana TETAP juga berfikir... ceh.mcmmana nak expelen ni eh..biar ana sorang je yg tahu..oklah.. dipendekkan cite..hidup kita ni MESTI berfikir...tanpa berfikir apa pun xakan jadi..masyarakat tidak berkembang dan DUNIA tak akan maju...tapi perlu diingat...BERFIKIR perlukan AKAL + IMAN...

jadi dengan berfikir,maka hasillah sesuatu yang baru diatas muka bumi ini..dizaman berteknologi moden..kaya dengan benda2 yang tercipta..semua terhasil daripada proses berfikir..
tanpa berfikir..kita tidak akan sewenang2nya menghasilkan sesuatu melebihi kemampuan kita.. berfikir memerlukan dorongan...tanpa dorongan & semangat....tidak akan terhasil apa2...

bagaikan isi dengan kuku..biji kacang dengan kulit kacang, kereta dengan tayar keretanya...dan bermacam-macam lagilah perumpamaan yang boleh kita gunakan..

tanpa berfikir dengan mengunakan akal dan IMAN...itu yang kadang-kadang terjadinya perkara yang tidak diingini...nafsu yang tidak dikawal oleh pemikiran..atau erti kata lain.. membuat atau bertindak sesuatu tanpa berfikir dengan menggunakan akal akan diakhiri dengan penyesalan..jadi BERFIKIR itu PENTING dalam kehidupan kita sehari-harian.. kehidupan yang tidak berfikir..adalah bagaikan sebuah tin kosong buruk yang tidak berguna.. mungkin antum lebih arif dalam topik ini.. tapi, ini sahaja yang mampu di kongsikan...

renung-renungkan...

0 wahai manusia..berpesan-pesanlah..COMMENT me!:

Mari Me'release' tension~

To those yang mengantuk especially with this gloomy weather or yang tengah stress, pls do this simple exercise below :)

Selamat Mencuba!!

ni ala taichi sikit la… sebagai intro dan warming up..

tiru la macam ni… untuk melegakan bahu dan leher..

wa..wa..aaa

gerak kekanan kemudian ke kiri..

gerak ke kiri kemudian ke kanan

ikut je ler… jangan terpusing kepala udah la..

tepuk kuat kuat kat dahi.. ni untuk hilang mengantuk..

dah tu buat gerakan tangan dan badan… buat macam happy aje..

kemudian goyang2 kaki dan badan sikit… buat macam takde masalah…

buat secara agresif pula… jangan peduli apa orang lain kata..

hilangkan semua stress…

pusingkan kepala…

tengok muka kat cermin sambil goyang2.. lawa tak…

akhir sekali buat joget kucing…

--------------

kalau tak hilang juga stress tu ambil bantal kecik gi tidur bawah meja..

Sekian~

Jenguk..Jenguk...

Renungan Sejenak -

"Mahkota kemanusiaan ialah rendah hati." "Jangan memberi makanan kepada orang lain yang anda sendiri tidak suka memakannya." "Yang memimpin wanita bukan akalnya, melainkan hatinya."

People COME People GO ++ Promotion Link

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ PhotobucketBoycott Pictures, Images and PhotosPhotobucketFREE PALESTINE PhotobucketFREE PALESTINE Quran Auto ReciterSearch in Quran and Hadith
iluvislam