سلامت داتڠ .. (^_^)


السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

بِسْمِ اَللَّهِ اَلرَّحْمَنِ اَلرَّحِيمِ.. الحمدلله رب العالمين، والصلاة والسلام على أشرف المرسلين، وعلى اله وصحبه أجمعين. أما بعد

ربنا هب لنا من أزواجنا وذريتنا قرة أعين واجعلنا للمتقين إماما


Jangan Lupa Membaca Bismillah dan Berselawat Kepada Nabi S.A.W. Semoga Pengembaraan Anda di Blog Najeeba DiBerkati Allah..Ameen.. Syukran wa Jazakallhu Khairan.. :)

Daisypath Vacation Ticker

Saturday, November 1, 2008

++ Cara Korban..

lembu korban Pictures, Images and Photos

1. Saya ingin tahu cara melakukan korban yang dianjurkan sebab saya dengar kita perlu ada (hadir bersama orang yang menguruskan korban) semasa nak masuk bahagian bagi lembu, memilih lembu dan berbagai untuk proses akad (sayapun kurang faham).

2. Selepas itu semasa proses penyembelihan perlukah kita ada dan sama-sama melapah daging. Kalau ya, bolehkah diwakilkan? Mewakilkan itu perlukah berakad?

Jazakumullahu khairan kathira.

jawapan:

بسم الله والصلاة والسلام على رسول اله وبعد.

Tidaklah disyaratkan seseorang yang melakukan korban sekiranya diwakilkan kepada seseorang untuk menyembelihnya dia mesti berada di situ, bahkan masyarakat kita melalui pemerhatian kita sehinggakan setiap yg menyertai di dalam 7 pangku lembu itu mesti melafazkan aqad dan memegang lembu berkenaan. ini tidak dicontohkan oleh salaf.

begitulah juga masalah membayar zakat yang dilakukan iaitu mesti bersalaman dan membaca aqadnya..begitu juga sewakti aqad nikah..ini semua bukanlah syarat.

cumanya kita ini hidup bermasyarakat sepatutnya bergotong royong bersama sewaktu korban dilakukan dan seterusnya melapah dibuat bersama-sama. terutamanya yang mengambil bahagian di dalam korban tersebut.

adalah tidak beradab sekiranya kita menyertai korban kemudian duduk dirumah hanya menunggu daging sampai..

wallahu a’lam

al-ahkam

0 wahai manusia..berpesan-pesanlah..COMMENT me!:

Mari Me'release' tension~

To those yang mengantuk especially with this gloomy weather or yang tengah stress, pls do this simple exercise below :)

Selamat Mencuba!!

ni ala taichi sikit la… sebagai intro dan warming up..

tiru la macam ni… untuk melegakan bahu dan leher..

wa..wa..aaa

gerak kekanan kemudian ke kiri..

gerak ke kiri kemudian ke kanan

ikut je ler… jangan terpusing kepala udah la..

tepuk kuat kuat kat dahi.. ni untuk hilang mengantuk..

dah tu buat gerakan tangan dan badan… buat macam happy aje..

kemudian goyang2 kaki dan badan sikit… buat macam takde masalah…

buat secara agresif pula… jangan peduli apa orang lain kata..

hilangkan semua stress…

pusingkan kepala…

tengok muka kat cermin sambil goyang2.. lawa tak…

akhir sekali buat joget kucing…

--------------

kalau tak hilang juga stress tu ambil bantal kecik gi tidur bawah meja..

Sekian~

Jenguk..Jenguk...

Renungan Sejenak -

"Mahkota kemanusiaan ialah rendah hati." "Jangan memberi makanan kepada orang lain yang anda sendiri tidak suka memakannya." "Yang memimpin wanita bukan akalnya, melainkan hatinya."

People COME People GO ++ Promotion Link

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ PhotobucketBoycott Pictures, Images and PhotosPhotobucketFREE PALESTINE PhotobucketFREE PALESTINE Quran Auto ReciterSearch in Quran and Hadith
iluvislam