سلامت داتڠ .. (^_^)


السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

بِسْمِ اَللَّهِ اَلرَّحْمَنِ اَلرَّحِيمِ.. الحمدلله رب العالمين، والصلاة والسلام على أشرف المرسلين، وعلى اله وصحبه أجمعين. أما بعد

ربنا هب لنا من أزواجنا وذريتنا قرة أعين واجعلنا للمتقين إماما


Jangan Lupa Membaca Bismillah dan Berselawat Kepada Nabi S.A.W. Semoga Pengembaraan Anda di Blog Najeeba DiBerkati Allah..Ameen.. Syukran wa Jazakallhu Khairan.. :)

Daisypath Vacation Ticker

Tuesday, September 2, 2008

++ Ajalku Telah Tiba

Hariku telah tiba….


Selamat tinggal semua…….


Saat ini semua sunyi……,begitu sunyi……


Tidak ada lagi…. arti harta…………
Tidak ada lagi.…arti jabatan………
Tidak ada lagi….arti keangkuhan…….
Tidak ada lagi…. arti kesenangan duniawi…….


ya ALLAH…..
Andai….aku diperbolehkan kembali lagi ke
dunia……aku akan …..


Mengikuti….. perintah-MU
dan menjauhi larangan-MU ya ALLAH ……


aku akan rajin beribadah....
aku tidak akan menyakiti hati kedua orang tua….
aku tidak akan menyakiti hati guru….
aku tidak akan menyakiti hati teman….
aku tidak akan menyakiti hati orang lain….
aku tidak akan melakukan tipu daya….
aku akan penuhi semua hutangku, janjiku, ….
aku akan bertaubat dan tidak akan melakukan maksiat lagi….


Tapi …..aku sudah di alam barzakh ini..., dan tidak
dapat melakukan itu semua......


Kini…tinggal menunggu…. pengadilan….di hari akhir nanti…..




Hidup bagaikan sebuah pengembaraan dalam menuju destinasi terakhir. Setiap langkah yang diayun merupakan bekal untuk dinilai di hadapan Ilahi. Kematian suatu kemestian, datangnya dengan tiba-tiba dan tidak pernah diundang. Setelah jasad terpaku kaku, roh akan meneruskan kehidupannya di alam barzakh yang merupakan alam penantian menuju alam akhirat.

Di alam barzakh telah ditiupkan gambaran hakikat kehidupan yang akan diterima di akhirat nanti. Tangisan kesedihan mewarnai dilema yang tidak ada penawar setelah maut datang menjemput. Jika termasuk insan yang ingkar, maka di alam barzakh ini akan diseksa dengan kepedihan, sebaliknya jika tergolong insan yang soleh, maka akan merasakan kenikmatan dan kebahagiaannya.

Renungilah perjalanan hidup yang telah lalu agar tidak tergolong insan yang menyesal dikemudian hari. Semoga buku ini memberikan kesedaran dalam diri, insya Allah.

0 wahai manusia..berpesan-pesanlah..COMMENT me!:

Mari Me'release' tension~

To those yang mengantuk especially with this gloomy weather or yang tengah stress, pls do this simple exercise below :)

Selamat Mencuba!!

ni ala taichi sikit la… sebagai intro dan warming up..

tiru la macam ni… untuk melegakan bahu dan leher..

wa..wa..aaa

gerak kekanan kemudian ke kiri..

gerak ke kiri kemudian ke kanan

ikut je ler… jangan terpusing kepala udah la..

tepuk kuat kuat kat dahi.. ni untuk hilang mengantuk..

dah tu buat gerakan tangan dan badan… buat macam happy aje..

kemudian goyang2 kaki dan badan sikit… buat macam takde masalah…

buat secara agresif pula… jangan peduli apa orang lain kata..

hilangkan semua stress…

pusingkan kepala…

tengok muka kat cermin sambil goyang2.. lawa tak…

akhir sekali buat joget kucing…

--------------

kalau tak hilang juga stress tu ambil bantal kecik gi tidur bawah meja..

Sekian~

Jenguk..Jenguk...

Renungan Sejenak -

"Mahkota kemanusiaan ialah rendah hati." "Jangan memberi makanan kepada orang lain yang anda sendiri tidak suka memakannya." "Yang memimpin wanita bukan akalnya, melainkan hatinya."

People COME People GO ++ Promotion Link

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ PhotobucketBoycott Pictures, Images and PhotosPhotobucketFREE PALESTINE PhotobucketFREE PALESTINE Quran Auto ReciterSearch in Quran and Hadith
iluvislam