سلامت داتڠ .. (^_^)


السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

بِسْمِ اَللَّهِ اَلرَّحْمَنِ اَلرَّحِيمِ.. الحمدلله رب العالمين، والصلاة والسلام على أشرف المرسلين، وعلى اله وصحبه أجمعين. أما بعد

ربنا هب لنا من أزواجنا وذريتنا قرة أعين واجعلنا للمتقين إماما


Jangan Lupa Membaca Bismillah dan Berselawat Kepada Nabi S.A.W. Semoga Pengembaraan Anda di Blog Najeeba DiBerkati Allah..Ameen.. Syukran wa Jazakallhu Khairan.. :)

Daisypath Vacation Ticker

Tuesday, May 27, 2008

++Let's Learn German..GERMAN..[Basic]



German



  • Apa Khabar= Wie geht's dir?

  • Awak tinggal di mana?= wo wonhst du?

  • Kamu sedang buat apa?=Was machst du ?

  • Kamu datang dari mana?=Woher Kommst du?

  • Berapakah umur kamu?=Wie alt bist du?

  • Awak sudah berkahwin?=bist du vehairatet?

  • Awak ada nombor telefon?=hast du telefon nummer?

  • Awak sudah makan?=Hast du schon gegessen?

  • Saya berasa lapar/haus=Ich habe hunger/durst

  • Apa yang ada untuk makan malam?=was gibt fuer ahbend essen?

  • Saya cinta akan awak=Ich liebe dich

  • Saya benci akan awak=Ich Hasse dich

(unofficial German)


Hari/Day



  1. Montag=Isnin/Monday

  2. Dienstag=Selasa/Tuesday

  3. Mittwoch=Rabu/Wednesday

  4. Donnestag=Khamis/Thursday

  5. Freitag=Jumaat/Friday

  6. Samstag=Sabtu/Saturday

  7. Sonntag=Ahad/Sunday

Bulan/Month



  1. Januar=January

  2. Februar=February

  3. Maerz(a mit umlaut)=Mar

  4. April=April

  5. Mai=May

  6. Juni=Jun

  7. Juli=July

  8. August=August

  9. September=September

  10. Oktober=Oktober

  11. November=November

  12. Dezember=Desember

Nombor/Number 1-10



  1. eins

  2. zwei

  3. drei

  4. vier

  5. fuenf

  6. sechs

  7. sieben

  8. acht

  9. neun

  10. zehn

Cuaca/Wetter/weather



  • Hujan=Regnen

  • Snow=schnee

  • pagi=morgen

  • malam=nacht

  • petang=ahbend

  • tengahari=nachmittag

Greetings



  1. Guten tag= Good Day

  2. Guten Ahbend=Selamat petang

  3. Guten Nacht=Selamat Malam

  4. Guten Morgen=Selamat Pagi

2 wahai manusia..berpesan-pesanlah..COMMENT me!:

KIDEN~H.D.3 said...

uii jie..
bebelit lidah nih..hehehe

Oshin @ Jie @ Suesse Schwester said...

huhuhuhu...xpo2...practise make perfect

Mari Me'release' tension~

To those yang mengantuk especially with this gloomy weather or yang tengah stress, pls do this simple exercise below :)

Selamat Mencuba!!

ni ala taichi sikit la… sebagai intro dan warming up..

tiru la macam ni… untuk melegakan bahu dan leher..

wa..wa..aaa

gerak kekanan kemudian ke kiri..

gerak ke kiri kemudian ke kanan

ikut je ler… jangan terpusing kepala udah la..

tepuk kuat kuat kat dahi.. ni untuk hilang mengantuk..

dah tu buat gerakan tangan dan badan… buat macam happy aje..

kemudian goyang2 kaki dan badan sikit… buat macam takde masalah…

buat secara agresif pula… jangan peduli apa orang lain kata..

hilangkan semua stress…

pusingkan kepala…

tengok muka kat cermin sambil goyang2.. lawa tak…

akhir sekali buat joget kucing…

--------------

kalau tak hilang juga stress tu ambil bantal kecik gi tidur bawah meja..

Sekian~

Jenguk..Jenguk...

Renungan Sejenak -

"Mahkota kemanusiaan ialah rendah hati." "Jangan memberi makanan kepada orang lain yang anda sendiri tidak suka memakannya." "Yang memimpin wanita bukan akalnya, melainkan hatinya."

People COME People GO ++ Promotion Link

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ PhotobucketBoycott Pictures, Images and PhotosPhotobucketFREE PALESTINE PhotobucketFREE PALESTINE Quran Auto ReciterSearch in Quran and Hadith
iluvislam