سلامت داتڠ .. (^_^)


السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

بِسْمِ اَللَّهِ اَلرَّحْمَنِ اَلرَّحِيمِ.. الحمدلله رب العالمين، والصلاة والسلام على أشرف المرسلين، وعلى اله وصحبه أجمعين. أما بعد

ربنا هب لنا من أزواجنا وذريتنا قرة أعين واجعلنا للمتقين إماما


Jangan Lupa Membaca Bismillah dan Berselawat Kepada Nabi S.A.W. Semoga Pengembaraan Anda di Blog Najeeba DiBerkati Allah..Ameen.. Syukran wa Jazakallhu Khairan.. :)

Daisypath Vacation Ticker

Wednesday, July 1, 2009

++ kongsi ilmu ttg hukum pasang bendera dan bnyak lagi

1)Hukum memasang bendera kaum yang menentang Islam
Jika kita menaikkan lambang-lambang mereka itu hukumnya haram kerana jelas penentangan mereka pada Islam.

Kepada sesiapa yang terlibat memasang logo-logo atau lambang-lambang mereka perlulah bertaubat kepada Allah.

Kalau boleh janganlah disebabkan politik sehingga kita tidak sedar yang kita sedang menolak perkara yang sebenarnya itu datangnya daripada Islam, daripada Allah.

Contohnya hukum hudud, jangan sesekali terdetik dalam hati kita bahawa hudud ini tidak betul, salah, tidak sampai masanya lagi, kejam, atau apa-apa perkara untuk menentang hukum hudud.
Perlulah diketahui hukum hudud adalah datang daripada Allah, daripada Tuhan yang mencipta kita semua dan siapakah kita untuk mempersoalkannya apatah lagi menolak hukum hudud.

Sudah terang dan nyata dalam al-Quran yang menyuruh kita melaksanakan hukum hudud, jadi janganlah disebabkan politik kita menolak atau mempersoalkan hukum yang datangnya dari Allah.

Jika kita tidak mampu melaksanakannya cukuplah kita membenarkan hukum hudud itu dengan menyokong pelaksananan hukum hudud.

Ada yang mempersoalkan hukum hudud ini kerana perbezaan fahaman politik dan ada juga yang tanpa segan silu mempermainkan hukum Allah.

Dahlah memburukkan ‘alim ulama’, janganlah sampai kita mempersoalkan hukum ALLAH pula.

2) apakah hukum lelaki mendengar bacaan al-quran yang dibaca oleh perempuan
Hukum wanita memperdengarkan bacaan Al-quran kepada lelaki yang bukan mahramnya ada kalanya harus dan ada kalanya dilarang.

Contoh harus itu apabila membaca wanita tersebut akan Al-Quran dihadapan guru lelaki dengan tujuan belajar.

Dan contoh yang dilarang pula ialah membaca dalam pertandingan musabaqoh Al-Quran seperti yang berlaku sekarang ini.

Apabila di ketahui hukumnya seperti yang tersebut maka tidak harus lelaki sengaja mendengar suara wanita anjnabiyah membaca al-Quran

3) Hukum scan perut atau ultrasound. Adakah dibolehkan dalam Islam?

Maka jawabnya untuk apa dilakukan begitu? Memang tidaklah haram tapi tidak boleh yakin dengan hasil pemeriksaan itu kerana Allah Maha Berkuasa atas tiap-tiap sesuatu maka Allah sahaja yang boleh menentukan jantina bayi itu.

4)Apakah sah solat fardu berimamkan imam yang solat sunat, contohnya kita ingin solat fardu zohor tetapi kita berimamkan imam yang sedang solat sunat, adakah sah solat itu? Adakah perlu diqada semula solatnya?

Maka jawabnya solatnya itu sah. Pendapat yang paling kuat ialah tidak boleh solat sunat di belakang orang yang solat fardu dan pendapat yang mashur ialah sah solat sunat di belakang orang yang solat fardu.

Pendapat yang kuat menyatakan yang afdal, solat sunat di belakang orang yang solat sunat, solat fardu dibelakang orang yang solat fardu.

Tapi ada ulama’ yang mengharuskan kita solat sunat dengan berimamkan orang yang sedang solat fardu dan solat fardu dengan berimamkan orang yang solat sunat.

Maka boleh diterima mana-mana pendapat kerana kedua-dua ini pendapat dari ulama’-ulama’ yang terkenal dan pilihlah mana-mana pendapat dan berpeganglah satu diantaranya.

Wallahua'lam..

sumber:Buletin FS (Raihan Crews)
-------------------------------------------------------------------------------------------------
"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi juga kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu. Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui"...

0 wahai manusia..berpesan-pesanlah..COMMENT me!:

Mari Me'release' tension~

To those yang mengantuk especially with this gloomy weather or yang tengah stress, pls do this simple exercise below :)

Selamat Mencuba!!

ni ala taichi sikit la… sebagai intro dan warming up..

tiru la macam ni… untuk melegakan bahu dan leher..

wa..wa..aaa

gerak kekanan kemudian ke kiri..

gerak ke kiri kemudian ke kanan

ikut je ler… jangan terpusing kepala udah la..

tepuk kuat kuat kat dahi.. ni untuk hilang mengantuk..

dah tu buat gerakan tangan dan badan… buat macam happy aje..

kemudian goyang2 kaki dan badan sikit… buat macam takde masalah…

buat secara agresif pula… jangan peduli apa orang lain kata..

hilangkan semua stress…

pusingkan kepala…

tengok muka kat cermin sambil goyang2.. lawa tak…

akhir sekali buat joget kucing…

--------------

kalau tak hilang juga stress tu ambil bantal kecik gi tidur bawah meja..

Sekian~

Jenguk..Jenguk...

Renungan Sejenak -

"Mahkota kemanusiaan ialah rendah hati." "Jangan memberi makanan kepada orang lain yang anda sendiri tidak suka memakannya." "Yang memimpin wanita bukan akalnya, melainkan hatinya."

People COME People GO ++ Promotion Link

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ PhotobucketBoycott Pictures, Images and PhotosPhotobucketFREE PALESTINE PhotobucketFREE PALESTINE Quran Auto ReciterSearch in Quran and Hadith
iluvislam