سلامت داتڠ .. (^_^)


السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

بِسْمِ اَللَّهِ اَلرَّحْمَنِ اَلرَّحِيمِ.. الحمدلله رب العالمين، والصلاة والسلام على أشرف المرسلين، وعلى اله وصحبه أجمعين. أما بعد

ربنا هب لنا من أزواجنا وذريتنا قرة أعين واجعلنا للمتقين إماما


Jangan Lupa Membaca Bismillah dan Berselawat Kepada Nabi S.A.W. Semoga Pengembaraan Anda di Blog Najeeba DiBerkati Allah..Ameen.. Syukran wa Jazakallhu Khairan.. :)

Daisypath Vacation Ticker

Sunday, June 14, 2009

++ HADITH 4 : ILMU AGAMA AKAN BERANSUR-ANSUR HILANG

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM..

HADIS 4:

"Drp Abdullah bin Amr bin 'Ass r.a brkata : aku mndengar Rasulullah s.a.w brsabda:"bahawasanya ALLAH s.w.t tdak mencabut(menghilangkn) akan ilmu itu dgn sekaligus dari (dada) manusia.ttp Allah s.w.t mnghilangkan ilmu itu dgn mematikan alim ulama'. maka a/bila sedah ditiadakan alim ulama',org rmai akan memilih org² yg jahil sbg pemimpin mreka.maka a/bila pmimpin yg jahil itu brtanya, mrk akan brfatwa tnpa ilmu pengetahuan. mereka sesat dan akan menyesatkn org lain."
H.R MUSLIM

KETERANGAN :

sekarng ini alim ulama' sudah brkurangan. satu demi satu pergi meninggalkn kita.kalau pribahasa melayu mengatakan,"patah tumbuh hilang berganti",pribahasa ini tidak tepat berlaku kepada alim ulama'.mreka patah,payah tumbuh dan hilang,payah brganti.sampailah satu saat nanti permukaan bumi akan kosong dgn ulama'.maka pd masa itu sudah tidak bererti lagi kehidupan d dunia ini.alam penuh dgn kesesatan.manusia telah kehilangn nilai dan pegangan hdup.sebenarnya alim ulama'lah yg memberikn makna dan erti pada kehidupan manusia d permukaan bumi ini.maka a/bila telah putus alim ulama',hilanglah segala sesuatu yg brnilai.

di akhir² ini,kita tlh melihat gejala² yg menunjukkn hampirnya zaman yg dinyatakan oleh Rasulullah s.a.w tadi. di mana bilangn alim ulama' hanya tggal sedikit dan usaha utk melahirknnya pula tidak mendapat prhatian yg sewajarnya. pondok² dan sekolah² agama kurang mndapat prhatian drp para cerdik pandai.mrk banyak mengutamakn pngajian² d bidang urusan keduniaan yg dapat meraih keuntungn harta bnda dnia. inilah realiti masyarakat kita hari ini.oleh itu,perlulah kita memikirkn hal ini dan mncari jalan utkmenyelesaiknnya.
-------------------------------------------------------------------------------------------------
"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi juga kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu. Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui"...

0 wahai manusia..berpesan-pesanlah..COMMENT me!:

Mari Me'release' tension~

To those yang mengantuk especially with this gloomy weather or yang tengah stress, pls do this simple exercise below :)

Selamat Mencuba!!

ni ala taichi sikit la… sebagai intro dan warming up..

tiru la macam ni… untuk melegakan bahu dan leher..

wa..wa..aaa

gerak kekanan kemudian ke kiri..

gerak ke kiri kemudian ke kanan

ikut je ler… jangan terpusing kepala udah la..

tepuk kuat kuat kat dahi.. ni untuk hilang mengantuk..

dah tu buat gerakan tangan dan badan… buat macam happy aje..

kemudian goyang2 kaki dan badan sikit… buat macam takde masalah…

buat secara agresif pula… jangan peduli apa orang lain kata..

hilangkan semua stress…

pusingkan kepala…

tengok muka kat cermin sambil goyang2.. lawa tak…

akhir sekali buat joget kucing…

--------------

kalau tak hilang juga stress tu ambil bantal kecik gi tidur bawah meja..

Sekian~

Jenguk..Jenguk...

Renungan Sejenak -

"Mahkota kemanusiaan ialah rendah hati." "Jangan memberi makanan kepada orang lain yang anda sendiri tidak suka memakannya." "Yang memimpin wanita bukan akalnya, melainkan hatinya."

People COME People GO ++ Promotion Link

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ PhotobucketBoycott Pictures, Images and PhotosPhotobucketFREE PALESTINE PhotobucketFREE PALESTINE Quran Auto ReciterSearch in Quran and Hadith
iluvislam