سلامت داتڠ .. (^_^)


السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

بِسْمِ اَللَّهِ اَلرَّحْمَنِ اَلرَّحِيمِ.. الحمدلله رب العالمين، والصلاة والسلام على أشرف المرسلين، وعلى اله وصحبه أجمعين. أما بعد

ربنا هب لنا من أزواجنا وذريتنا قرة أعين واجعلنا للمتقين إماما


Jangan Lupa Membaca Bismillah dan Berselawat Kepada Nabi S.A.W. Semoga Pengembaraan Anda di Blog Najeeba DiBerkati Allah..Ameen.. Syukran wa Jazakallhu Khairan.. :)

Daisypath Vacation Ticker

Friday, June 12, 2009

++ HADITH 3 : MENGAPA DUNIA ISLAM MENJADI SASARAN PEMUSNAH

HADITH 3 :

"Drp Ummul Mu'minin,Zainab bt Jahsy (istri Rasulullah s.a.w),bliau brkata: "pada suatu hari Rasulullah s.a.w masuk ke dalam rumahnya dgn keadaan cemas smbil brsabda, La ilaha illallah, celaka(binasa) bg bangsa Arab dr kejahatan(malapetaka) yg sudah hampir menimpa mreka. pd hari ini telah terbuka dari dinding Ya'juj dan Ma'juj sprt ini,"kmudian baginda menemukan hujung ibu jari dan hujung jari yg sebelahnya (jari telunjuk) kemudian mengisyaratkan sprti bulatan. saya(Zainab bt Jahsy) lalu bertanya:"Ya Rasulullah! Apakah kami akan binasa sedangkan ada di kalangan kami masih ada orang² yg soleh?" Lalu Nabi s.a.w bersabda "ya,jikalau kejahatan sudah terlalu banyak"
H.R BUKHARI MUSLIM

KETERANGAN :

hadis ini menerangkan bhawa a/bila di suatu tmpat atau negeri sudah terlampau banyak kejahatan,kemungkaran dan kefasiqan,maka kebinasaan akan menimpa semua org yg berada di tempat itu.tdak hanya kpd org jahat sahaja,malah org² soleh jga akan dibinasakn,namun pd hari qiamat amalan masing² akn diperhitungkn mengikut apa yg telah dilakukan semasa di dunia. Oleh itu,segala macam kemungkaran dan kefasiqan hendaklah segera dibasmikan dan segala kemaksiatan hendaklah segera dimusnahkan,supaya tdk terjadi malapetaka yg bukan shj akan menimpa org² yg melakukn kemungkaran trsebut,tetapi ianya menimpa semua pnduduk yg berada ditempat itu.
dalam hadith di atas,w/pun disebutkn scara khusus tntang bangsa arab ttpi yg dimaksudkn adalah seluruh bangsa yg ada d dalam dunia ini.tujuan disebutkn bangsa arab scara khusus adalah krn Nabi s.a.w sndiri dari kalangan mrk dn yg menerima Islam pd masa permulaan penyebaran adalah kebanyakannya dari kalangn bangsa Arab dan sedikit dari bangsa yg lain.begitu pula halnya dalam masalah berkaitan dgn maju mundurnya umat Islam adalah banyak bergantung kpd maju mundur bangsa arab itu sendiri. selain drp itu,bahasa rasmi Islam adalah bhs arab.

kemudian Ya'juj dan Ma'juj pula adalah dua bangsa (dari keturunan Nabi Adam a.s) yg dahulunya banyak membuat kerosakan di permukaan bumi ini,lalu batas daerah dan kediaman mrk ditutup oleh Zul Qarnain dan pengikut²nya dgn campuran besi dan tembaga,maka dgn itu mrk tidak akan dapat keluar,shgga hampir tibanya hari qiamat.Maka pda masa itu dinding yg kuat tadi akan hancur dan keluarlah kedua-dua bangsa itu dari kediaman mrk lalu kembali membuat kerosakan dipermukaan bumi ini.a/bila ini trjadi ia menandakan bhwa hari qiamat sdh dekat.
-------------------------------------------------------------------------------------------------
"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi juga kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu. Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui"...

0 wahai manusia..berpesan-pesanlah..COMMENT me!:

Mari Me'release' tension~

To those yang mengantuk especially with this gloomy weather or yang tengah stress, pls do this simple exercise below :)

Selamat Mencuba!!

ni ala taichi sikit la… sebagai intro dan warming up..

tiru la macam ni… untuk melegakan bahu dan leher..

wa..wa..aaa

gerak kekanan kemudian ke kiri..

gerak ke kiri kemudian ke kanan

ikut je ler… jangan terpusing kepala udah la..

tepuk kuat kuat kat dahi.. ni untuk hilang mengantuk..

dah tu buat gerakan tangan dan badan… buat macam happy aje..

kemudian goyang2 kaki dan badan sikit… buat macam takde masalah…

buat secara agresif pula… jangan peduli apa orang lain kata..

hilangkan semua stress…

pusingkan kepala…

tengok muka kat cermin sambil goyang2.. lawa tak…

akhir sekali buat joget kucing…

--------------

kalau tak hilang juga stress tu ambil bantal kecik gi tidur bawah meja..

Sekian~

Jenguk..Jenguk...

Renungan Sejenak -

"Mahkota kemanusiaan ialah rendah hati." "Jangan memberi makanan kepada orang lain yang anda sendiri tidak suka memakannya." "Yang memimpin wanita bukan akalnya, melainkan hatinya."

People COME People GO ++ Promotion Link

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ PhotobucketBoycott Pictures, Images and PhotosPhotobucketFREE PALESTINE PhotobucketFREE PALESTINE Quran Auto ReciterSearch in Quran and Hadith
iluvislam