سلامت داتڠ .. (^_^)


السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

بِسْمِ اَللَّهِ اَلرَّحْمَنِ اَلرَّحِيمِ.. الحمدلله رب العالمين، والصلاة والسلام على أشرف المرسلين، وعلى اله وصحبه أجمعين. أما بعد

ربنا هب لنا من أزواجنا وذريتنا قرة أعين واجعلنا للمتقين إماما


Jangan Lupa Membaca Bismillah dan Berselawat Kepada Nabi S.A.W. Semoga Pengembaraan Anda di Blog Najeeba DiBerkati Allah..Ameen.. Syukran wa Jazakallhu Khairan.. :)

Daisypath Vacation Ticker

Wednesday, April 8, 2009

++ HIKMAH SURAH AL-KAUSAR

Surah ini paling pendek, hanya mengandungi 3 ayat & diturunkan di Makkah
dan bermaksud sungai di Syurga. kolam sungai ini dperbuat daripada
batu nan indah dan cantik.

Rasanya lebih manis dari madu,warnanya lebih putih daripada susu
dan lebih wangi dari limau kasturi..

Surah ini disifatkan sebagai surah penghibur hati Nabi MUHAMMAD s.a.w
kerana diturunkan ketika baginda bersedih atas kematian 2 orang yang
dikasihinya iaitu anak lelakinya Ibrahim dan bapa saudaranya Abu Thalib..

Pelbagai khasiat terkandung dalam surah ini dan boleh kita amalkan..

1. Baca surah ini ketika hujan dan berdoa,mudah-mudahan ALLAH S.W.T
makbulkan doa kita.

2.Jka kita kehausan dan tiada air,bacalah surah ini dan gosokkan dileher, insayaAllah
hilang dahaga.

3.Jika sering sakit mata,seperti beair,gatal,bengkak,sapuka
n air mawar yang sudah
dibacakan surah ini sebanyak 10x pada mata.

4.Jika dirumah tekena sihir,baca surah ini 10x..mudah-mudahan ALLAH S.W.T
bagi ilham kepada kita dmana letaknya sihir itu.

5.Jika membacanya 1000x insyaAllah rezeki kita akan bertambah.

6.Jika rajin membacanya, hati kita akan jadi lembut dan kusyuk menunaikan solat.

7.Jika orang teraniaya dan terpenjara membacanya sebanyak 71x, ALLAH S.W.T
akan memberi bantuan kepadanya kerana tidak besalah tetapi dizalimi.

perkara yang baik kita amalkan selalu..ALLAH itu Maha Adil
pada hamba2 Nya..kita perlu besabar dan tenang menghadapi dugaan yang kita tempuhi,
dunia hanya pinjaman & sementara..

Tenangkan fikiranmu dengan tiada hasad dengki..dendam dihati..bermusuhan sesama sendiri..
selalu memaafkan kesalahan orang lain..sabar yg membentuk hati kita jadi tenang & bahagia..
ikhlas kan hatimu wahai temanku.. ;)

sebarkan juga kepada teman2 yang lain.. mudah mudahan bahagia kita di Dunia & jua di Akhirat
Amin.....
-------------------------------------------------------------------------------------------------
"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi juga kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu. Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui"...

0 wahai manusia..berpesan-pesanlah..COMMENT me!:

Mari Me'release' tension~

To those yang mengantuk especially with this gloomy weather or yang tengah stress, pls do this simple exercise below :)

Selamat Mencuba!!

ni ala taichi sikit la… sebagai intro dan warming up..

tiru la macam ni… untuk melegakan bahu dan leher..

wa..wa..aaa

gerak kekanan kemudian ke kiri..

gerak ke kiri kemudian ke kanan

ikut je ler… jangan terpusing kepala udah la..

tepuk kuat kuat kat dahi.. ni untuk hilang mengantuk..

dah tu buat gerakan tangan dan badan… buat macam happy aje..

kemudian goyang2 kaki dan badan sikit… buat macam takde masalah…

buat secara agresif pula… jangan peduli apa orang lain kata..

hilangkan semua stress…

pusingkan kepala…

tengok muka kat cermin sambil goyang2.. lawa tak…

akhir sekali buat joget kucing…

--------------

kalau tak hilang juga stress tu ambil bantal kecik gi tidur bawah meja..

Sekian~

Jenguk..Jenguk...

Renungan Sejenak -

"Mahkota kemanusiaan ialah rendah hati." "Jangan memberi makanan kepada orang lain yang anda sendiri tidak suka memakannya." "Yang memimpin wanita bukan akalnya, melainkan hatinya."

People COME People GO ++ Promotion Link

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ PhotobucketBoycott Pictures, Images and PhotosPhotobucketFREE PALESTINE PhotobucketFREE PALESTINE Quran Auto ReciterSearch in Quran and Hadith
iluvislam