سلامت داتڠ .. (^_^)


السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

بِسْمِ اَللَّهِ اَلرَّحْمَنِ اَلرَّحِيمِ.. الحمدلله رب العالمين، والصلاة والسلام على أشرف المرسلين، وعلى اله وصحبه أجمعين. أما بعد

ربنا هب لنا من أزواجنا وذريتنا قرة أعين واجعلنا للمتقين إماما


Jangan Lupa Membaca Bismillah dan Berselawat Kepada Nabi S.A.W. Semoga Pengembaraan Anda di Blog Najeeba DiBerkati Allah..Ameen.. Syukran wa Jazakallhu Khairan.. :)

Daisypath Vacation Ticker

Friday, February 13, 2009

++ Perempuan Itu Nisa`

Photobucket

Perempuan Itu Nisa`
www.iluvislam.com
Oleh: ZaffanKhalid*
Editor: NuurZaffan


Berikut adalah perkongsian ZaffanKhalid salah seorang krew Iluvislam selepas menghadiri halaqah bersama seorang pelajar PHD di universiti yang digelar Sister Fullah. Ibu kepada empat orang ini merupakan warga negara Algeria dan mempunyai Master dalam bidang Al-Quran dan Sunnah.

1. Sesi tafsir pada minggu ini membincangkan ayat 32 ke 33 Surah Al-Isra`. Antara yang dinyatakan ialah bagaimana zina boleh membawa kepada lahirnya anak luar nikah. Kemudian anak-anak ini dibunuh untuk menutup kesilapan yang ibu bapa mereka lakukan. Andai anak ini dilahirkan sekalipun dan dibesarkan tanpa bapa menyebabkan mereka sukar untuk hidup bahagia. Fitrah seorang manusia yang memerlukan bapa tidak dipenuhi. Akhirnya anak-anak ini selalunya terlibat dengan jenayah dan mendatangkan kekacauan dalam masyarakat. Ini berdasarkan kajian yang dibuat di UK kata Sister Fullah. Agak-agak jika dia mendengar negara Islam (majoriti Muslim) mempunyai kes anak luar nikah dan seks bebas yang tinggi bilangannya, terkejut agaknya.

2. Maka sebagai wanita, dalam menangani kes ini, kita boleh menutup pintu zina dengan menjaga diri kita. Pakaian dan ketegasan wanita dalam memelihara maruah dan kesucian diri amatlah penting. Kecantikan yang wanita miliki bukan untuk ditayang, tetapi untuk disyukuri dan dipelihara. Kecantikan ini hanya halal untuk sesetengah golongan sahaja. Bukan sekadar perlu menyorokkan kecantikan kepada umum, bahkan menarik perhatian dengan mencantik-cantikkan diri juga haruslah dielakkan.

3. Islam menyekat wanita untuk bercantik-cantik? Islam tidak membebaskan wanita? Fikir kembali, kerana Allah ingin membebaskan kita daripada zina lah, (perkara yang banyak mendatangkan masalah dan akhirnya hidup tidak aman dan bebas) Allah menyuruh wanita untuk memelihara kecantikan mereka. Apabila kecantikan ini dipelihara dan dijaga, maka amanlah masyarakat dan pintu zina dapat ditutup.

4. Perbincangan ini membawa memori saya kepada beberapa perkara. Pertama ialah arkitel tulisan Ustaz Zaharuddin Sila KLIK setiap tajuk dibawah untuk baca lebih lanjut. Artikel yang menarik:

5. Perkara kedua yang menerjah fikiran saya ialah isu ini juga pernah dibincangkan di parlimen. Awal 2000 atau lewat 90 an saya kira. Namun selepas isu ini ditimbulkan diparlimen, adakah bilangan zina di negara kita semakin berkurang? Sama-sama kita difikirkan.


Isu mula dibincangkan pada minit ke 4.15




Kupasan lebih lanjut tentang isu anak luar nikah



6. Perempuan itu nisa`. Marilah kita sama-sama lebih sensitif dengan cara pembawaan diri kita. Mulakan sedikit demi sedikit. Mulakan dengan hijab fizikal (pemakaian) dan akhirnya membawa kepada hijab hati. Menghijab diri kita daripada apa jua yang boleh membawa kepada zina. Di dalam quran menyebut untuk kita TIDAK MENGHAMPIRI zina.

7. JIka kita belum cukup tahu, mari tambah ilmu. Jika sudah wujud mahu untuk berubah, kumpul kekuatan dan lakukan sesuatu. Ambil langkah pertama. Selepas sudah mencuba, insyaAllah kita mampu untuk meningkatkan diri lebih baik dari semasa ke semasa. Perempuan itu nisa` yang sungguh istimewa. Semua wanita mengimpikan pembawaan diri yang sejuk mata memandang lagi mendamaikan jiwa. Mari berusaha ke arah itu insyaAllah.

* Tulisan penuh di blog peribadi http://zaffankhalid.iluvislam.com

-------------------------------------------------------------------------------------------------
"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi juga kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu. Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui"...

0 wahai manusia..berpesan-pesanlah..COMMENT me!:

Mari Me'release' tension~

To those yang mengantuk especially with this gloomy weather or yang tengah stress, pls do this simple exercise below :)

Selamat Mencuba!!

ni ala taichi sikit la… sebagai intro dan warming up..

tiru la macam ni… untuk melegakan bahu dan leher..

wa..wa..aaa

gerak kekanan kemudian ke kiri..

gerak ke kiri kemudian ke kanan

ikut je ler… jangan terpusing kepala udah la..

tepuk kuat kuat kat dahi.. ni untuk hilang mengantuk..

dah tu buat gerakan tangan dan badan… buat macam happy aje..

kemudian goyang2 kaki dan badan sikit… buat macam takde masalah…

buat secara agresif pula… jangan peduli apa orang lain kata..

hilangkan semua stress…

pusingkan kepala…

tengok muka kat cermin sambil goyang2.. lawa tak…

akhir sekali buat joget kucing…

--------------

kalau tak hilang juga stress tu ambil bantal kecik gi tidur bawah meja..

Sekian~

Jenguk..Jenguk...

Renungan Sejenak -

"Mahkota kemanusiaan ialah rendah hati." "Jangan memberi makanan kepada orang lain yang anda sendiri tidak suka memakannya." "Yang memimpin wanita bukan akalnya, melainkan hatinya."

People COME People GO ++ Promotion Link

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ PhotobucketBoycott Pictures, Images and PhotosPhotobucketFREE PALESTINE PhotobucketFREE PALESTINE Quran Auto ReciterSearch in Quran and Hadith
iluvislam