سلامت داتڠ .. (^_^)


السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

بِسْمِ اَللَّهِ اَلرَّحْمَنِ اَلرَّحِيمِ.. الحمدلله رب العالمين، والصلاة والسلام على أشرف المرسلين، وعلى اله وصحبه أجمعين. أما بعد

ربنا هب لنا من أزواجنا وذريتنا قرة أعين واجعلنا للمتقين إماما


Jangan Lupa Membaca Bismillah dan Berselawat Kepada Nabi S.A.W. Semoga Pengembaraan Anda di Blog Najeeba DiBerkati Allah..Ameen.. Syukran wa Jazakallhu Khairan.. :)

Daisypath Vacation Ticker

Thursday, February 5, 2009

++ Milk tea with guava leaves extract

gambar sekadar hiasan dari siyg Flickr

Milk tea with guava leaves extract

Ramai tidak tahu daun jambu adalah ubat tradisional orang Asia dan Amerika Latin untuk ketidakselesaan perut seperti kembung perut dan masalah penghadaman. Cuba Kopi susu ini dari amalan turun menurun. Ia sedap dan menyegarkan.Semoga ALLAH mengizin kelian sihat.

Bahan-bahan:

Untuk 6-8 cawan kopi:-

500ml air ( didihkan)

2 sudu besar serbuk kopi biasa

Susu pekat creamer sesedap rasa.


Bahan untuk diblenderkan

5 helai daun jambu batu

1 kuntum bunga jambu batu

2 pucuk daun jambu batu Optional

2 kuntum bunga kadok(khas untuk muslimah)

Cara - cara

-Didihkan air hingga mengelegak.

-Campurkan bahan yang telah dikisar, kacau aduan itu.

-Campurkan 2 sudu serbuk kopi biasa. Kacau.

-Biar mengelegak seminit dua. Tutup peruik. Tutup api.

-Biarkan dalam 5 minit.

-Tapis dengan tapiss kain.

-Campur susu/creamer secukup rasa.


Jemput ke http://newlien.blogspot.com

-------------------------------------------------------------------------------------------------
"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi juga kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu. Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui"...

2 wahai manusia..berpesan-pesanlah..COMMENT me!:

Ann GreenStrawberry said...

best ke air ni ja..?
nampak cam lazat jer..

Najibah Ali ナジバ said...

hehehe..a'ah.. sedap2...ive tried before.. :) trylah.. :D

Mari Me'release' tension~

To those yang mengantuk especially with this gloomy weather or yang tengah stress, pls do this simple exercise below :)

Selamat Mencuba!!

ni ala taichi sikit la… sebagai intro dan warming up..

tiru la macam ni… untuk melegakan bahu dan leher..

wa..wa..aaa

gerak kekanan kemudian ke kiri..

gerak ke kiri kemudian ke kanan

ikut je ler… jangan terpusing kepala udah la..

tepuk kuat kuat kat dahi.. ni untuk hilang mengantuk..

dah tu buat gerakan tangan dan badan… buat macam happy aje..

kemudian goyang2 kaki dan badan sikit… buat macam takde masalah…

buat secara agresif pula… jangan peduli apa orang lain kata..

hilangkan semua stress…

pusingkan kepala…

tengok muka kat cermin sambil goyang2.. lawa tak…

akhir sekali buat joget kucing…

--------------

kalau tak hilang juga stress tu ambil bantal kecik gi tidur bawah meja..

Sekian~

Jenguk..Jenguk...

Renungan Sejenak -

"Mahkota kemanusiaan ialah rendah hati." "Jangan memberi makanan kepada orang lain yang anda sendiri tidak suka memakannya." "Yang memimpin wanita bukan akalnya, melainkan hatinya."

People COME People GO ++ Promotion Link

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ PhotobucketBoycott Pictures, Images and PhotosPhotobucketFREE PALESTINE PhotobucketFREE PALESTINE Quran Auto ReciterSearch in Quran and Hadith
iluvislam