سلامت داتڠ .. (^_^)


السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

بِسْمِ اَللَّهِ اَلرَّحْمَنِ اَلرَّحِيمِ.. الحمدلله رب العالمين، والصلاة والسلام على أشرف المرسلين، وعلى اله وصحبه أجمعين. أما بعد

ربنا هب لنا من أزواجنا وذريتنا قرة أعين واجعلنا للمتقين إماما


Jangan Lupa Membaca Bismillah dan Berselawat Kepada Nabi S.A.W. Semoga Pengembaraan Anda di Blog Najeeba DiBerkati Allah..Ameen.. Syukran wa Jazakallhu Khairan.. :)

Daisypath Vacation Ticker

Thursday, February 19, 2009

++ :✿:..Jaga kata-kata..:✿:

Semoga kisah ini dapat memberi panduan dan pengajaran kepada KITA..InsyaAllah..

Abu Hurairah dan Said Al-Magburi meriwayatkan: “Ada seorang lelaki memarahi Saidina
Abu Bakar. Ketika itu Rasul Allah duduk disebelahnya. Nabi diam sahaja, begitu juga Abu Bakar. Selepas orang itu selesai MEMAKI HAMUN dengan mengeluarkan KATA-KATA KESAT,Abu Bakar membalas makian itu, tetapi Rasul Allah bangun dan beredar dari situ.

Abu Bakar hairan dan terus mengekori Nabi Muhammad sambil berkata: “Ya Rasul Allah,
dia memaki saya dan engkau pula diam. Ketika saya menjawab maki hamun itu, tiba-tiba
engkau bangun lalu pergi.”

Rasul Allah lantas menjawab : “Sesungguhnya ,MALAIKAT MENGEMBALIKAN SEMUA MAKIAN DAN PENGHINAAN kepadanya ketika engkau DIAM, tetapi ketika engkau membalas makian itu, maka Malaikat pergi dan syaitan pula masuk dan saya tidak suka duduk bersama SYAITAN !!!”

Rasul Allah kemudian bersabda lagi: “Allah akan memuliakan hamba-Nya ketika ia
sedang dianiaya lalu memberikan kemaafan sambil mengharapkan keredhaan Allah.”

Abu Said al-Khurdi pula berkata: “Rasul Allah ada bersabda: AWASLAH KAMU DARI SIFAT MARAH kerana marah itu menyalakan api dalam hati anak adam. Maka
sesiapa yang berasakan demikian ketika berdiri, hendaklah dia duduk dan jika dia duduk hendaklah ia berbaring.”

Abu Hurairah al-Bahili berkata bahawa Rasul Allah pernah bersabda: “Sesiapa yang
PEMARAH tetapi dapat menahan marahnya dengan sabar, maka Allah akan mengisi
hatinya dengan keredhaan pada hari kiamat.”

P/S : berWUDUKlah..
..JAGALAH KATA-KATA...BALASAN TUHAN PASTI DATANG...SAMADA DI DUNIA..MAHUPUN AKHIRAT..
-------------------------------------------------------------------------------------------------
"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi juga kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu. Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui"...

2 wahai manusia..berpesan-pesanlah..COMMENT me!:

Naz said...

Saya pernah baca dulu.. Tp x per.. biar lebih meresap dlm diri. TQ

Najibah Ali ナジバ said...

Afwan..InsyaAllah..Syukran :))

Mari Me'release' tension~

To those yang mengantuk especially with this gloomy weather or yang tengah stress, pls do this simple exercise below :)

Selamat Mencuba!!

ni ala taichi sikit la… sebagai intro dan warming up..

tiru la macam ni… untuk melegakan bahu dan leher..

wa..wa..aaa

gerak kekanan kemudian ke kiri..

gerak ke kiri kemudian ke kanan

ikut je ler… jangan terpusing kepala udah la..

tepuk kuat kuat kat dahi.. ni untuk hilang mengantuk..

dah tu buat gerakan tangan dan badan… buat macam happy aje..

kemudian goyang2 kaki dan badan sikit… buat macam takde masalah…

buat secara agresif pula… jangan peduli apa orang lain kata..

hilangkan semua stress…

pusingkan kepala…

tengok muka kat cermin sambil goyang2.. lawa tak…

akhir sekali buat joget kucing…

--------------

kalau tak hilang juga stress tu ambil bantal kecik gi tidur bawah meja..

Sekian~

Jenguk..Jenguk...

Renungan Sejenak -

"Mahkota kemanusiaan ialah rendah hati." "Jangan memberi makanan kepada orang lain yang anda sendiri tidak suka memakannya." "Yang memimpin wanita bukan akalnya, melainkan hatinya."

People COME People GO ++ Promotion Link

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ PhotobucketBoycott Pictures, Images and PhotosPhotobucketFREE PALESTINE PhotobucketFREE PALESTINE Quran Auto ReciterSearch in Quran and Hadith
iluvislam