سلامت داتڠ .. (^_^)


السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

بِسْمِ اَللَّهِ اَلرَّحْمَنِ اَلرَّحِيمِ.. الحمدلله رب العالمين، والصلاة والسلام على أشرف المرسلين، وعلى اله وصحبه أجمعين. أما بعد

ربنا هب لنا من أزواجنا وذريتنا قرة أعين واجعلنا للمتقين إماما


Jangan Lupa Membaca Bismillah dan Berselawat Kepada Nabi S.A.W. Semoga Pengembaraan Anda di Blog Najeeba DiBerkati Allah..Ameen.. Syukran wa Jazakallhu Khairan.. :)

Daisypath Vacation Ticker

Saturday, February 14, 2009

++ The Glorified Names - Nasyid yang Hebat!

The Glorified Names - Nasyid yang Hebat!
www.iLuvislam.com
Imran Koyube
editor : Imran Koyube


Jutaan terima kasih kepada salah seorang krew iLuvislam, Intan Nadia, yang memperkenalkan saya kepada lagu hebat di bawah.

Pertama kali mendengar lagu ini, saya terus jatuh hati. SubhanAllah, ia sungguh spiritualistik.

Selain muziknya, liriknya sungguh indah kerana ia berkenaan nama-nama Allah. Ya, Asmaul Husna yang 99 itu!

Sesungguhnya nama-nama Allah itu mempunyai 'roh' yang mampu mendekatkan lagi diri kita dengan Allah.

Semoga lagu ini mampu menyuburkan cinta kita yang mudah pudar.


"Dialah Allah, tidak ada Tuhan/Ilah (yang berhak disembah) melainkan Dia, Dia mempunyai asmaa'ul husna (nama-nama yang baik)." - (Surah Thaa-Haa : 8)

"Allah memiliki Asmaa' ulHusna, maka memohonlah kepadaNya dengan menyebut nama-nama yang baik itu..." - (Surah Al A'raaf : 180)

Katakanlah: "Serulah Allah atau serulah Ar-Rahman. Dengan nama yang mana saja kamu seru, Dia mempunyai al asmaa'ul husna (nama-nama yang terbaik) dan janganlah kamu mengeraskan suaramu dalam solatmu dan janganlah pula merendahkannya dan carilah jalan tengah di antara kedua itu" - (Surah Al Israa': 110)

Nabi saw. bersabda: "Allah itu memiliki sembilan puluh sembilan nama yang bagus. Barang siapa yang mampu menghafalnya, maka dia akan masuk syurga. Sesungguhnya Allah itu ganjil dan Dia menyukai yang ganjil." - (H.R. Abu Hurairah ra)

Berikut adalah terjemahan lagu tersebut dalam Bahasa Inggeris:

The Glorified Names
Oh All Beneficent
You are The Most Merciful
Oh The King, The Most Holy
Oh The Peace and Blessing
Oh The Guarantor, The Guardian, The Preserver
Oh The Almighty, The Self Sufficient
Oh The Powerful, the Mender
Oh The Tremendous
You are The Creator
Oh You are The Rightful
Oh The Fashioner of Forms
Oh The Ever Forgiving


You are The All Compelling Subduer and The
Bestower
The Ever Providing, The Opener, The Victory
Giver,
The All Knowing, The Omniscient, The Re-
strainer, The Straightener
The Expander, The Munificent, The Abaser,
The Exalter
The Giver of Honor, The Giver of Dishonor,
The All Hearing, All Seeing
The Judge, The Arbitrator, The Utterly Just,
The Subtly Kind


The All Aware, The Forbearing, The Indulgent,
The Magnificent, The Infinite,
The All Forgiving, The Grateful
The Sublimely Exalted, The Great,
The Preserver,
The Nourisher, The Reckoner, The Majestic,
The Bountiful, The Generous, The Watchful


You are The Responsive, The Answerer,
The Vast, The All Encompassing
You are The Wise The Loving, The Kind One
You are The All Glorious, The Raiser of The Dead
You are The Witness, The Truth, The Real
You are The Trustee, The Dependable, The Strong
You are The Firm, The Steadfast The Protecting
Friend, Patron and Helper
You are The All Praiseworthy, The Accounter,
The Numberer of All
You are The Producer, Originator, and Initiator of
All, The Reinstater Who Brings Back All
You are The Giver of Life, The Bringer of Death,
The Destroyer
You are The Ever Living,
The Self Subsisting Sustainer of All


The Perceiver, The Finder, The Unfailing,
The Illustrious, The Magnificent
The One, The Unique, Manifestation of Unity
The Self Sufficient, The Impregnable, The Eternally
Besought of All, The Everlasting
The All Able, The All Determiner, The Dominant
The Expediter, He Who Brings Forward


The Delayer, He Who Puts Far Away, The First, The Last,
The Manifest, The All Victorious
The Hidden, The All Encompassing
The Patron, The Self Exalted,
The Most Kind and Righteous
The Ever Returning, Ever Relenting,
The Avenger, The Pardoner, The Effacer of Sins
The Compassionate, The All Pitying
The Owner of All Sovereignty,
The Lord of Majesty and Generosity
The Equitable, The Requiter,
The Gatherer, The Unifier
The All Rich, The Independent,
The Enricher, The Emancipator
You are The Withholder,
The Shielder, the Defender
You are The Distressor, The Harmer
You are The Propitious, The Benefactor
You are The Light
You are The Guide
You are The Incomparable, The Originator
You are The Ever Enduring and Immutable
You are The Heir, The Inheritor of All
You are The Guide, Infallible Teacher and Knower
You are The Patient, The Timeless.


Sumber lirik: www.thenasheedlyrics.com

-------------------------------------------------------------------------------------------------
"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi juga kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu. Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui"...

0 wahai manusia..berpesan-pesanlah..COMMENT me!:

Mari Me'release' tension~

To those yang mengantuk especially with this gloomy weather or yang tengah stress, pls do this simple exercise below :)

Selamat Mencuba!!

ni ala taichi sikit la… sebagai intro dan warming up..

tiru la macam ni… untuk melegakan bahu dan leher..

wa..wa..aaa

gerak kekanan kemudian ke kiri..

gerak ke kiri kemudian ke kanan

ikut je ler… jangan terpusing kepala udah la..

tepuk kuat kuat kat dahi.. ni untuk hilang mengantuk..

dah tu buat gerakan tangan dan badan… buat macam happy aje..

kemudian goyang2 kaki dan badan sikit… buat macam takde masalah…

buat secara agresif pula… jangan peduli apa orang lain kata..

hilangkan semua stress…

pusingkan kepala…

tengok muka kat cermin sambil goyang2.. lawa tak…

akhir sekali buat joget kucing…

--------------

kalau tak hilang juga stress tu ambil bantal kecik gi tidur bawah meja..

Sekian~

Jenguk..Jenguk...

Renungan Sejenak -

"Mahkota kemanusiaan ialah rendah hati." "Jangan memberi makanan kepada orang lain yang anda sendiri tidak suka memakannya." "Yang memimpin wanita bukan akalnya, melainkan hatinya."

People COME People GO ++ Promotion Link

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ PhotobucketBoycott Pictures, Images and PhotosPhotobucketFREE PALESTINE PhotobucketFREE PALESTINE Quran Auto ReciterSearch in Quran and Hadith
iluvislam