سلامت داتڠ .. (^_^)


السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

بِسْمِ اَللَّهِ اَلرَّحْمَنِ اَلرَّحِيمِ.. الحمدلله رب العالمين، والصلاة والسلام على أشرف المرسلين، وعلى اله وصحبه أجمعين. أما بعد

ربنا هب لنا من أزواجنا وذريتنا قرة أعين واجعلنا للمتقين إماما


Jangan Lupa Membaca Bismillah dan Berselawat Kepada Nabi S.A.W. Semoga Pengembaraan Anda di Blog Najeeba DiBerkati Allah..Ameen.. Syukran wa Jazakallhu Khairan.. :)

Daisypath Vacation Ticker

Friday, January 9, 2009

++ Digital Camera

Eos 30D Pictures, Images and Photos

Hi. Kalau pasal brand, banyak yang terdapat dalam pasaran sekarang ni. Nak tanya sikit, nak beli yang besar pixel untuk apa ya? Sebab kalau besar pixel pun biasanya orang akan pakai 2 atau 3 Mega Pixel sudah cukup untuk mengambil gambar seharian. Ini adalah kerana untuk saiz gambar biasa (3R atau 4R) cukup dipakai saja 2 atau 3 Megapixel. Kalau yang lebih pixel itu biasanya untuk mengambil gambar saiz besar (8R, 10R dsb).

Menurut pengelaman saya, kalau nak pilih digital camera, perlu ada beberapa perkara yang harus diambil kira untuk kselesaan dan kemudahan anda. Antaranya adalah:

1. Aplikasi dalam digital camera - Ini merujuk kepada jumlah pixel yang anda pakai untuk aplikasi penggunaan anda. Seperti yang saya katakan tadi, penggunaan biasa adalah 2 atau 3 Megapixel saja. Tetapi jika anda mahu menggunakan pixel yang lebih besar, tidak menjadi masalah. Cuma makin besar pixel yang digunakan, makin besar ruangan memory yang diperlukan untuk simpan gambar tersebut. Memang tidak dinafikan pixel yang besar gambarnya lebih jelas dari yang pixel yang kecil.
Canon 1000D Digital SLR Pictures, Images and Photos
2. Memory yang dapat digunakan - Ini kerana digital camera menggunakan memory card untuk menyimpan gambar yang ditangkap berbanding dengan kamera biasa yang menggunakan film. Perlu diingatkan ada sesetengah digital camera hanya dapat menggunakan memory dia sendiri sahaja, contohnya Sony hanya dapat gunakan Memory Stick Sony. Harganya agak mahal juga untuk yang berkapasiti 1GB ke atas. Kalau hendak yang lebih senang, carilah yang menggunakan memory card jenis SD di mana ianya lebih murah dari Sony Memory Stick.

3. Digital camera untuk gambar saja - Terdapat beberapa jenis digital camera. Ada yang untuk mengambil gambar saja. Ada juga yang ada fungsi untuk merakam video. Kalau yang merakam video tu ada lak yang mempunyai function playback bersuara dan tidak bersuara. So pilih mana yang sesuai.
Canon  - EOS Rebel XTI Black SLR Digital Camera with EF-S 18-55mm Lens Pictures, Images and Photos
4. Ketahanan - Cari yang mempunyai anti-shock dan anti-vibrate. Sekarang ada juga yang weatherproof dan waterproof. So kalau jenis yang lasak tu, cuba consider pakai yang weatherproof dan waterproof.

5. Mempunyai anti-shock - Cuba cari yang mempunyai anti-shock dimana jika anda mengambil gambar semasa bergerak atau tangan anda bergegar. Anti-shock tu berfungsi agar gambar yang diambil akan clear dan tidak kabur meskipun tangan bergegar semasa ambil gambar.

6. Bateri - Kena pilih bateri yang mana akan digunakan untuk digital camera tersebut.
Sesetengah camera menggunakan bateri khas untuk camera tersebut. Ada lak boleh pakai bateri biasa jenis AA. Kalau saya, akan pilih jenis AA kerana kalaulah tetiba kehabisan bateri semasa berjalan, maka masukkan saja bateri AA baru. Kalau nak pakai bateri khas untuk kamera
tersebut boleh juga tetapi kena beli modal dan spec yang samalah. Bateri lain tak boleh pakai.
Canon Digital SLR Camera Lens Pictures, Images and Photos
7. Digital atau optical zoom - Saya lebih suka kepada Optical Zoom kerana gamabr tidak akan 'pecah' jika diambil semasa zoom. SO cuba cari yang tinggi Optical Zoom. Biasanya ada tertulis pada badan digital camera itu.

Tidak dapat saya sertakan semua di sini. Mungkin kalau ada yang tertinggal, kekawan lain dapat tambahkan. Semua yang saya nyatakan sini adalah berdasarkan pengalaman saya menggunakan digital camera.

sumber:kelakarsiot

-------------------------------------------------------------------------------------------------
"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi juga kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu. Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui"...

0 wahai manusia..berpesan-pesanlah..COMMENT me!:

Mari Me'release' tension~

To those yang mengantuk especially with this gloomy weather or yang tengah stress, pls do this simple exercise below :)

Selamat Mencuba!!

ni ala taichi sikit la… sebagai intro dan warming up..

tiru la macam ni… untuk melegakan bahu dan leher..

wa..wa..aaa

gerak kekanan kemudian ke kiri..

gerak ke kiri kemudian ke kanan

ikut je ler… jangan terpusing kepala udah la..

tepuk kuat kuat kat dahi.. ni untuk hilang mengantuk..

dah tu buat gerakan tangan dan badan… buat macam happy aje..

kemudian goyang2 kaki dan badan sikit… buat macam takde masalah…

buat secara agresif pula… jangan peduli apa orang lain kata..

hilangkan semua stress…

pusingkan kepala…

tengok muka kat cermin sambil goyang2.. lawa tak…

akhir sekali buat joget kucing…

--------------

kalau tak hilang juga stress tu ambil bantal kecik gi tidur bawah meja..

Sekian~

Jenguk..Jenguk...

Renungan Sejenak -

"Mahkota kemanusiaan ialah rendah hati." "Jangan memberi makanan kepada orang lain yang anda sendiri tidak suka memakannya." "Yang memimpin wanita bukan akalnya, melainkan hatinya."

People COME People GO ++ Promotion Link

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ PhotobucketBoycott Pictures, Images and PhotosPhotobucketFREE PALESTINE PhotobucketFREE PALESTINE Quran Auto ReciterSearch in Quran and Hadith
iluvislam