سلامت داتڠ .. (^_^)


السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

بِسْمِ اَللَّهِ اَلرَّحْمَنِ اَلرَّحِيمِ.. الحمدلله رب العالمين، والصلاة والسلام على أشرف المرسلين، وعلى اله وصحبه أجمعين. أما بعد

ربنا هب لنا من أزواجنا وذريتنا قرة أعين واجعلنا للمتقين إماما


Jangan Lupa Membaca Bismillah dan Berselawat Kepada Nabi S.A.W. Semoga Pengembaraan Anda di Blog Najeeba DiBerkati Allah..Ameen.. Syukran wa Jazakallhu Khairan.. :)

Daisypath Vacation Ticker

Monday, December 8, 2008

++ Mahukah kamu semua jika aku beritahukan tentang......


Daripada Abi Bakrah r.a. katanya, Rasulullah s.a.w. bersabda:
Mahukah kamu semua jika aku beritahukan tentang sebesar-besar dosa besar?” Kami menjawab “ sudah tentu (kami mahu) wahai Rasulullah. Baginda bersabda “Menyekutukan Allah (syirik) dan menderhakai kedua ibu bapa dan sumpah palsu”. Pada masa itu Baginda sedang bersandar lalu baginda duduk dan bersabda “Ingatlah (juga dosa yang sangat besar ialah) perkataan palsu dan sumpah palsu”. Baginda tidak henti-henti mengulanginya sehinggalah kami berkata “Alangkah baik kalau Baginda berhenti” (tidak mengulangi peringatan itu lagi).
(HR Bukhari dan Muslim. Hadis no. 1552 dari Kitab Nuzhatul Muttaqin)

Pengajaran:

1. Besar dosanya mensyirikkan Allah, penderhakaan terhadap kedua ibubapa dan penyaksian palsu.

2. Peringatan berkali-kali diulangi oleh Rasulullah s.a.w. menunjukkan bahayanya saksi palsu
kepada masyarakat dan besarnya azab yang akan menimpa si pelaku itu di akhirat kelak.

“Dan tetaplah memberi peringatan, karena sesungguhnya peringatan itu bermanfaat bagi orang-orang yang beriman.”( Maksud Surah Adz-Dzaariyaat: ayat 55)

Allahu’aalam

0 wahai manusia..berpesan-pesanlah..COMMENT me!:

Mari Me'release' tension~

To those yang mengantuk especially with this gloomy weather or yang tengah stress, pls do this simple exercise below :)

Selamat Mencuba!!

ni ala taichi sikit la… sebagai intro dan warming up..

tiru la macam ni… untuk melegakan bahu dan leher..

wa..wa..aaa

gerak kekanan kemudian ke kiri..

gerak ke kiri kemudian ke kanan

ikut je ler… jangan terpusing kepala udah la..

tepuk kuat kuat kat dahi.. ni untuk hilang mengantuk..

dah tu buat gerakan tangan dan badan… buat macam happy aje..

kemudian goyang2 kaki dan badan sikit… buat macam takde masalah…

buat secara agresif pula… jangan peduli apa orang lain kata..

hilangkan semua stress…

pusingkan kepala…

tengok muka kat cermin sambil goyang2.. lawa tak…

akhir sekali buat joget kucing…

--------------

kalau tak hilang juga stress tu ambil bantal kecik gi tidur bawah meja..

Sekian~

Jenguk..Jenguk...

Renungan Sejenak -

"Mahkota kemanusiaan ialah rendah hati." "Jangan memberi makanan kepada orang lain yang anda sendiri tidak suka memakannya." "Yang memimpin wanita bukan akalnya, melainkan hatinya."

People COME People GO ++ Promotion Link

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ PhotobucketBoycott Pictures, Images and PhotosPhotobucketFREE PALESTINE PhotobucketFREE PALESTINE Quran Auto ReciterSearch in Quran and Hadith
iluvislam