سلامت داتڠ .. (^_^)


السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

بِسْمِ اَللَّهِ اَلرَّحْمَنِ اَلرَّحِيمِ.. الحمدلله رب العالمين، والصلاة والسلام على أشرف المرسلين، وعلى اله وصحبه أجمعين. أما بعد

ربنا هب لنا من أزواجنا وذريتنا قرة أعين واجعلنا للمتقين إماما


Jangan Lupa Membaca Bismillah dan Berselawat Kepada Nabi S.A.W. Semoga Pengembaraan Anda di Blog Najeeba DiBerkati Allah..Ameen.. Syukran wa Jazakallhu Khairan.. :)

Daisypath Vacation Ticker

Wednesday, December 31, 2008

++ Lauk pauk menyelerakan sambut tahun baru


PELBAGAI cara untuk meraikan tahun baru 2009. Bagi yang gemar menjamu teman- eman, apa kata anda menjemput mereka bertandang ke rumah dan menyediakan hidangan menyelerakan dan juga berkhasiat. Selain menjamu selera, anda juga boleh berkongsi idea hebat untuk tahun baru yang bakal dilalui.


Ayam Panggang Berbayam

BAHAN-BAHAN:

250 gm bayam
20 gm bawang putih – ditumbuk
25 gm mentega
15 ml minyak zaitun
400 gm ayam bahagian dada
30 gm bawang merah – dimayang
10 gm daun thyme
15 ml krim
10 gm biji sawi
15 gm sos perang

BAHAN UNTUK HIASAN:
1 biji timun
1 biji kentang
10 gm bawang putih – dimayang
10 gm mentega
10 gm bawang merah – dimayang
CARA MEMBUAT:
1. Perap ayam bersama garam dan lada sulah. Masukkan di tengahnya bayam yang ditumis bersama bawang putih, minyak zaitun dan mentega. Kemudian goreng hingga masak.

2. Untuk membuat sos pula, goreng bawang merah dengan sedikit mentega dan daun thyme. Masukkan stok ayam atau air dan biji sawi. Masukkan juga sos perang dan biar hingga mendidih. Akhir sekali masukkan krim.

3. Untuk hiasan, rebus timun dan kentang dan kemudian goreng seketika dengan bawang putih, mentega dan bawang merah. Susun atas pinggang dan letakkan ayam dan siramkan sos di atasnya.

-------------------------------------------------------------------------------------------------
"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi juga kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu. Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui"...

0 wahai manusia..berpesan-pesanlah..COMMENT me!:

Mari Me'release' tension~

To those yang mengantuk especially with this gloomy weather or yang tengah stress, pls do this simple exercise below :)

Selamat Mencuba!!

ni ala taichi sikit la… sebagai intro dan warming up..

tiru la macam ni… untuk melegakan bahu dan leher..

wa..wa..aaa

gerak kekanan kemudian ke kiri..

gerak ke kiri kemudian ke kanan

ikut je ler… jangan terpusing kepala udah la..

tepuk kuat kuat kat dahi.. ni untuk hilang mengantuk..

dah tu buat gerakan tangan dan badan… buat macam happy aje..

kemudian goyang2 kaki dan badan sikit… buat macam takde masalah…

buat secara agresif pula… jangan peduli apa orang lain kata..

hilangkan semua stress…

pusingkan kepala…

tengok muka kat cermin sambil goyang2.. lawa tak…

akhir sekali buat joget kucing…

--------------

kalau tak hilang juga stress tu ambil bantal kecik gi tidur bawah meja..

Sekian~

Jenguk..Jenguk...

Renungan Sejenak -

"Mahkota kemanusiaan ialah rendah hati." "Jangan memberi makanan kepada orang lain yang anda sendiri tidak suka memakannya." "Yang memimpin wanita bukan akalnya, melainkan hatinya."

People COME People GO ++ Promotion Link

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ PhotobucketBoycott Pictures, Images and PhotosPhotobucketFREE PALESTINE PhotobucketFREE PALESTINE Quran Auto ReciterSearch in Quran and Hadith
iluvislam