سلامت داتڠ .. (^_^)


السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

بِسْمِ اَللَّهِ اَلرَّحْمَنِ اَلرَّحِيمِ.. الحمدلله رب العالمين، والصلاة والسلام على أشرف المرسلين، وعلى اله وصحبه أجمعين. أما بعد

ربنا هب لنا من أزواجنا وذريتنا قرة أعين واجعلنا للمتقين إماما


Jangan Lupa Membaca Bismillah dan Berselawat Kepada Nabi S.A.W. Semoga Pengembaraan Anda di Blog Najeeba DiBerkati Allah..Ameen.. Syukran wa Jazakallhu Khairan.. :)

Daisypath Vacation Ticker

Tuesday, October 7, 2008

++ Aurat Wanita Mengikut Mazhab

Pertanyaan:

Assalamu’alaikum Wr.Wb.

Saya mohon penjelasan mengenai aurat wanita yang boleh diperlihatkan, yang ditinjau dari beberapa mazhab.

Terimakasih
Wassalamu’alaikum Wr.Wb.

Alma

Jawapan:

Assalamu alaikum wr.wb.

Sekadar gambar hiasan

Semoga Allah mencurahkan rahmat-Nya kepada kita semua.

Bahagian tubuh wanita yang boleh dan tidak boleh terlihat adalah sebagai berikut:

- Kepada suami pada dasarnya semua bahagian tubuh waniat boleh terlihat. Hanya saja, menurut kalangan Syafii dan Hambali, kemaluan makruh untuk dilihat. Demikian pula menurut kalangan Hanafi.

-kepada sebelas golongan yang Allah sebutkan pada surat an-Nur ayat 31 yang merupakan mahram (seperti ayah, mertua, anak, adik, kakak, dst) maka menurut kalangan Maliki dan Hambali yang boleh terlihat adalah wajah, tangan, telinga, tengkuk, leher, rambut, tangan, dan betis boleh terlihat; sementara dada dan payudaranya tidak boleh terlihat.

Adapun menurut kalangan Hanafi, dada boleh terlihat kerana tempat perhiasan (kalung) yang biasa tampak.

Terakhir, menurut kalangan Syafii yang tidak diperbolehkan untuk dilihat oleh mahram hanyalah bahagian antara pusat dan lutut.

- Kepada sesama wanita muslimah, maka menurut kebanyakan fukaha hukummnya sama dengan aurat sesama muslim, yaitu antara pusat dan dengkul. Kerana itu, bahagian yang lain boleh dilihat selama aman dari fitnah dan tidak disertai syahwat.

-Kepada lelaki asing di luar mahram serta kepada wanita non-muslim, maka menurut jumhur ulama yang boleh terlihat hanya muka dan tangannya saja. Hanya saja, Abu Hanifah membolehkan memperlihatkan telapak kaki sebab menurutnya ia adalah bahagian yang biasa terlihat seperti dalam surat an-Nur ayat 31.

Demikian batasan yang ditetapkan oleh syariat. Sehingga ia tidak dibatasi oleh ruang, waktu, dan tempat. Kalau anda tidur dengan wanita non-muslim, maka anda tetap wajib menutup seluruh tubuh anda kecuali muka dan tangan.

Wallahu a’lam bish-shawab

.
Wassalamu alaikum wr.wb.

http://syariahonline.com/new_index.php/id/9/cn/32910

0 wahai manusia..berpesan-pesanlah..COMMENT me!:

Mari Me'release' tension~

To those yang mengantuk especially with this gloomy weather or yang tengah stress, pls do this simple exercise below :)

Selamat Mencuba!!

ni ala taichi sikit la… sebagai intro dan warming up..

tiru la macam ni… untuk melegakan bahu dan leher..

wa..wa..aaa

gerak kekanan kemudian ke kiri..

gerak ke kiri kemudian ke kanan

ikut je ler… jangan terpusing kepala udah la..

tepuk kuat kuat kat dahi.. ni untuk hilang mengantuk..

dah tu buat gerakan tangan dan badan… buat macam happy aje..

kemudian goyang2 kaki dan badan sikit… buat macam takde masalah…

buat secara agresif pula… jangan peduli apa orang lain kata..

hilangkan semua stress…

pusingkan kepala…

tengok muka kat cermin sambil goyang2.. lawa tak…

akhir sekali buat joget kucing…

--------------

kalau tak hilang juga stress tu ambil bantal kecik gi tidur bawah meja..

Sekian~

Jenguk..Jenguk...

Renungan Sejenak -

"Mahkota kemanusiaan ialah rendah hati." "Jangan memberi makanan kepada orang lain yang anda sendiri tidak suka memakannya." "Yang memimpin wanita bukan akalnya, melainkan hatinya."

People COME People GO ++ Promotion Link

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ PhotobucketBoycott Pictures, Images and PhotosPhotobucketFREE PALESTINE PhotobucketFREE PALESTINE Quran Auto ReciterSearch in Quran and Hadith
iluvislam