سلامت داتڠ .. (^_^)


السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

بِسْمِ اَللَّهِ اَلرَّحْمَنِ اَلرَّحِيمِ.. الحمدلله رب العالمين، والصلاة والسلام على أشرف المرسلين، وعلى اله وصحبه أجمعين. أما بعد

ربنا هب لنا من أزواجنا وذريتنا قرة أعين واجعلنا للمتقين إماما


Jangan Lupa Membaca Bismillah dan Berselawat Kepada Nabi S.A.W. Semoga Pengembaraan Anda di Blog Najeeba DiBerkati Allah..Ameen.. Syukran wa Jazakallhu Khairan.. :)

Daisypath Vacation Ticker

Saturday, September 13, 2008

++ Jangan..

Jangan...
daripada : Saudara Abu Hassan Al-Ariffin bin Harun




Kalo km MUSLIM, jgn blg "mosque" tp "masjid" krn orgnisasi Islam mnemukn bhw "mosque"=mosquitos=nyamuk.. Jgn tulis "mecca" tp "MEKKAH" krn mecca =rumah anggur/bir... jngn tulis "mohd" tp tulis lengkp "MUHAMMAD" krn "mohd"= anjing brmulut besar... Jngn tlis "4JJI " tp tulislah "ALLAH SWT" krn 4jji =for judas jesus isa almasih.. Jgn tulis "ass" tp tulislah "ASSLM" krn "ass"= punggung. Tolong sebarkan kpd Muslim lain smampu Anda. Terimakasih


Kalo km MUSLIM, jgn blg "mosque" tp "masjid" krn orgnisasi Islam mnemukn bhw "mosque"=mosquitos=nyamuk.. Jgn tulis "mecca" tp "MEKKAH" krn mecca =rumah anggur/bir... jngn tulis "mohd" tp tulis lengkp "MUHAMMAD" krn "mohd"= anjing brmulut besar... Jngn tlis "4JJI " tp tulislah "ALLAH SWT" krn 4jji =for judas jesus isa almasih.. Jgn tulis "ass" tp tulislah "ASSLM" krn "ass"= pantat. Tolong sebarkan kpd Muslim lain smampu Anda. Terimakasih

HAKIKAT ZUHUD-SYEIKH ABU HASAN AS-SYADZILI
April 15th, 2007
Pada suatu hari, Syeikh Abu Hasan As-Syadzili bersyarah bab kebaikan sifat zahid di dalam majlis ilmu. Dalam majlis itu hadir seorang fakir yang berpakaian lusuh dan compang-camping, sedangkan Syeikh Abu Hasan berpakaian rapi dan bersih.

Si fakir itu berkata dalam hati, kenapa ia berani meghuraikan masalah Zahid, padahal ia sendiri berpakaian bagus dan rapi.

Syeikh Abu Hasan menoleh kepadanya dan berkata: "Pakaianmu seperti ini tidak disukai orang dunia, sebab orang mengatakan anda fakir. Sedangkan pakaian ‘kami’ ini dikatakan orang adalah pakaian orang kaya dan bagus."

Si fakir itu pun bangkit, lalu berkata: "Demi Allah, aku hanya berkata-kata dalam hati, dan atas ‘Kasyaf’ Syeikh Abu Hasan, dia dapat mengetahui.

HAKIKAT ZUHUD-SYEIKH ABU HASAN AS-SYADZILI

April 15th, 2007
Pada suatu hari, Syeikh Abu Hasan As-Syadzili bersyarah bab kebaikan sifat zahid di dalam majlis ilmu. Dalam majlis itu hadir seorang fakir yang berpakaian lusuh dan compang-camping, sedangkan Syeikh Abu Hasan berpakaian rapi dan bersih.

Si fakir itu berkata dalam hati, kenapa ia berani meghuraikan masalah Zahid, padahal ia sendiri berpakaian bagus dan rapi.

Syeikh Abu Hasan menoleh kepadanya dan berkata: "Pakaianmu seperti ini tidak disukai orang dunia, sebab orang mengatakan anda fakir. Sedangkan pakaian ‘kami’ ini dikatakan orang adalah pakaian orang kaya dan bagus."

Si fakir itu pun bangkit, lalu berkata: "Demi Allah, aku hanya berkata-kata dalam hati, dan atas ‘Kasyaf’ Syeikh Abu Hasan, dia dapat mengetahui. aku
Jadilah kamu hamba Allah sebenar-benar hamba Allah

April 12th, 2007
Syeikh Abu Hasan As-Syadzili berkata: Dalam suatu perjalanan, aku pernah bertanya kepada Allah. "Bilakah aku dapat menjadi hambaMu yang bersyukur?." Tiba-tiba kuterdengar jawapan. "Bila anda tidak melihat pemberi nikmat kepada selainmu." Aku pun bertanya pula: "Tuhanku, bagaimana mungkin aku tidak melihat pemberi nikmat kepada selainku, sedangkan Engkau telah mengurniai nikmat kepada para Nabi, Alim-Ulama dan raja-raja?"

Terdengar pula jawapan:"Jika tidak kerana Nabi-Nabi, nescaya kau tidak akan dapat pentunjuk. Jika tidak kerana Alim-ulama, nescaya anda tidak akan menjadi orang yang tunduk. Dan jika tidak kerana raja-raja, nescaya anda tidak akan merasa aman. Semuanya itu adalah itu adalah nikmatKu kepada kau."

Jadilah kamu hamba Allah sebenar-benar hamba Allah
April 12th, 2007
Syeikh Abu Hasan As-Syadzili berkata: Dalam suatu perjalanan, aku pernah bertanya kepada Allah. "Bilakah aku dapat menjadi hambaMu yang bersyukur?." Tiba-tiba kuterdengar jawapan. "Bila anda tidak melihat pemberi nikmat kepada selainmu." Aku pun bertanya pula: "Tuhanku, bagaimana mungkin aku tidak melihat pemberi nikmat kepada selainku, sedangkan Engkau telah mengurniai nikmat kepada para Nabi, Alim-Ulama dan raja-raja?"

Terdengar pula jawapan:"Jika tidak kerana Nabi-Nabi, nescaya kau tidak akan dapat pentunjuk. Jika tidak kerana Alim-ulama, nescaya anda tidak akan menjadi orang yang tunduk. Dan jika tidak kerana raja-raja, nescaya anda tidak akan merasa aman. Semuanya itu adalah itu adalah nikmatKu kepada kau."

0 wahai manusia..berpesan-pesanlah..COMMENT me!:

Mari Me'release' tension~

To those yang mengantuk especially with this gloomy weather or yang tengah stress, pls do this simple exercise below :)

Selamat Mencuba!!

ni ala taichi sikit la… sebagai intro dan warming up..

tiru la macam ni… untuk melegakan bahu dan leher..

wa..wa..aaa

gerak kekanan kemudian ke kiri..

gerak ke kiri kemudian ke kanan

ikut je ler… jangan terpusing kepala udah la..

tepuk kuat kuat kat dahi.. ni untuk hilang mengantuk..

dah tu buat gerakan tangan dan badan… buat macam happy aje..

kemudian goyang2 kaki dan badan sikit… buat macam takde masalah…

buat secara agresif pula… jangan peduli apa orang lain kata..

hilangkan semua stress…

pusingkan kepala…

tengok muka kat cermin sambil goyang2.. lawa tak…

akhir sekali buat joget kucing…

--------------

kalau tak hilang juga stress tu ambil bantal kecik gi tidur bawah meja..

Sekian~

Jenguk..Jenguk...

Renungan Sejenak -

"Mahkota kemanusiaan ialah rendah hati." "Jangan memberi makanan kepada orang lain yang anda sendiri tidak suka memakannya." "Yang memimpin wanita bukan akalnya, melainkan hatinya."

People COME People GO ++ Promotion Link

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ PhotobucketBoycott Pictures, Images and PhotosPhotobucketFREE PALESTINE PhotobucketFREE PALESTINE Quran Auto ReciterSearch in Quran and Hadith
iluvislam